Yüksek tansiyon haberleri sayfasında Yüksek tansiyon hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 8473 Yüksek tansiyon haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Hipertansiyon (HTN) veya yüksek tansiyon, bazen arteriyel hipertansiyon, atardamarlardaki kan basıncının yükseldiği kronik bir tıbbi durumdur. Bu basınç artışı sonucu, kalp kanın damarlarda dolaşımını sağlamak için normalden daha fazla çalışmak zorunda kalır. Kan basıncı iki, sistolik ve diyastolik ölçümü içermekte olup bunlar kalp kaslarının kalp atışları arasında kasılması (sistol / büyük tansiyon) veya gevşemesine (diyastol / küçük tansiyon) bağlıdır. Dinlenme halinde normal kan basıncı, büyük tansiyon 100–140 mmHg (en yüksek nokta) ve küçük tansiyon 60–90 mmHg (en alt nokta) arasında seyreder. Yüksek tansiyon, tansiyonun sürekli 140/90 mmHg ve üzerinde bir seviyede olmasıdır.
Circulation dergisinde yayınlanan araştırma kapsamında Hollanda, Avustralya, Danimarka, Finlandiya ve Birleşik Krallık'ta 14.000'den fazla katılımcıdan toplanan tansiyon ve aktivite verileri analiz edildi. Araştırma sonuçlarına göre sadece günde sadece beş dakika egzersiz yapmak bile tansiyonu düşürüyor.
#Egzersizİnme genelde ileri yaştaki yetişkinleri etkileyen bir durum olarak görülse de gençler arasındaki yaygınlığı gittikçe artıyor. Son dönemin en gözde beslenme uzmanlarından Dr. Tim Spector biri de henüz genç denebilecek yaşta yüksek tansiyon sonucu inme yaşadı. Spector tansiyonunu düşürmek için uyguladığı iki basit ama etkili stratejiyi anlattı.
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı son rapora göre ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan yüksek tansiyon, tüm ülkelerde alarm verici boyuta ulaştı. Rapora göre her üç kişiden biri tansiyon hastası ve bunların yüzde 80’i etkili tedavi görmüyor. Peki yüksek tansiyon neden bu kadar arttı? Hastalığın ülkemizdeki seyri nasıl? Artık gençlerde de yüksek tansiyon görülüyor mu? DSÖ’nün verileri ışığında konuyu uzmanlarla masaya yatırdık…
#Sağlıkİçerdiği su oranının oldukça yüksek, kalorisininse düşük olması kabağı benim için önemli kılan sebeplerden... Tokluk hissinin uzamasına yardımcı; kan basıncını dengeliyor, yüksek tansiyonu düşürmeye katkısı oluyor. Ama biliyorum, vitamin ve mineral açısından da çok zengin bu sebzeyi aranızda sevmeyenler var. Sizi kabakla barıştıracak tariflerimi mutlaka deneyin, fikriniz değişecektir...
#KabakHalk arasında limon ve sarımsak gibi bazı yöntemlerin tansiyonu düşürdüğüne ya da çıkarttığına inanılır. Tek başına doğal yöntemlerin tansiyona kesin bir çözüm olamayacağını hatırlatıp, mutlaka evde kullanılan yöntemlerin uzman eşliğinde tüketilmesini tavsiyre ediyoruz. Peki, sarımsak ve limon tansiyonu düşürür mü ya da çıkartır mı? İşte limonun ve sarımsağın tansiyon üzerindeki etkisi...
#Limon Tansiyonu Düşürür MüEskişehir'de yüksek tansiyon rahatsızlığıyla başvurduğu hastanelerde kalp krizi geçirdiği sanılıp iki kez anjiyo yapılan Ayşen Bozkurt’un (52) böbrek ile böbrek üstü bezi arasında 6 santimlik 'paraganglioma' adlı kitle olduğu tespit edildi. Bozkurt, yapılan operasyonla sağlığına kavuştu.
#AmeliyatKalp krizi veya felç gibi sonuçlara yol açabilen yüksek tansiyonla baş edebilmek için önce altındaki sebepleri anlamak gerekir. Aile hastalık geçmişinden uyku düzenine, egzersizden alkol kullanma şekline bazı günlük alışkanlıklarınız yüksek tansiyonun sorumlusu olabilir.
#YazarYüksek tansiyon, fiziksel ve psikolojik etkenler dolayı ortaya çıkabilir. Stres, beslenme alışkanları ve tuz tüketimi gibi nedenlerden dolayı yüksek tansiyon meydana gelebilir. Yüksek tansiyona iyi gelen yiyecekler ve bitkisel önerilerle evde doğal yollarla çözüm bulunabilir. Peki Yüksek tansiyona ne iyi gelir? Yüksek tansiyon nasıl düşer ve düşürülür? Yüksek tansiyon neden olur? Limon ve ayran yüksek tansiyona iyi gelir mi? Evde yüksek tansiyona iyi gelen doğal ve bitkisel çözümler...
#Yüksek TansiyonYüksek tansiyon, kalp krizini tetikliyor, beyin damarlarında anevrizmaya (baloncuk) yol açtığı için inmeye neden oluyor, böbrek fonksiyonlarını ve görmeyi bozuyor. Ülkemizde her üç kişiden biri yüksek tansiyon hastası. Üstelik sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı giderek daha fazla kişinin tansiyon sorunu yaşaması anlamına geliyor. Peki yüksek tansiyon belirtileri nelerdir, neden olur? Yüksek tansiyona karşı dikkat edilmesi gerekenler...
#Yüksek TansiyonDamar içindeki kanın damar duvarına yaptığı yüksek basınca yüksek tansiyon (hipertansiyon) denir. Stres, kaygı gibi psikolojik nedenler dışında birtakım hastalıklar da bu duruma neden olabilir. Peki yüksek tansiyona ne iyi gelir? İşte tansiyonu düşüren besinler...
#TansiyonTansiyonun yükselmesinde fiziksel ve psikolojik birçok etken olabilir. Yüksek tansiyonun nasıl düşürüleceği ve nasıl yükseleceği ise tansiyon sorunu yaşayan vatandaşlar açısından merak konusu. Peki, yüksek tansiyon nasıl düşürülür? İşte, yüksek tansiyona ne iyi gelir sorusunun cevabı.
#Yüksek TansiyonYüksek tansiyon (hipertansiyon) damarın içindeki kanın damar duvarına yaptığı yüksek basınca denir. Bu durum uzun süre belirti vermeden kalp, damar, beyin ve böbrek sisteminde de hasarlara neden olabiliyor. Peki yüksek tansiyon nasıl düşürülür? İşte tansiyon düşüren besinler...
#Yüksek TansiyonUzun süreli ve yüksek oranda kaygı, endişe, korku ve panik hali yaşamanın birtakım fiziksel hastalıklarla ilişkisi olduğu uzmanlar tarafından sık sık dile getiriliyor. Kaygıyı azalttığı ve kişinin başa çıkabilme becerilerini geliştirdiği için düzenli egzersizin önemine dikkat çeken uzmanlar, psikolojik sağlamlık için sosyal ilişkilere önem verilmesini, aktivitelerin artırılmasını ve bireylerin kendilerine zaman ayırmalarını öneriyor.
#Psikolojik SağlamlıkCovid-19, bir yıldır dünya gündeminin en önemli maddesi... Hastalık hakkında bilgiler ilk günlerden bu yana özellikle 65 yaş üstündekilerin ve kronik hastalıkları bulunanların risk altında olduğunu gösterdiği için akciğer ve kalp hastalığı, diyabet ile yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları bulunan kişilerin Covid-19 bulaşından korunmak için daha dikkatli olması gerekiyor.
#Kronik HastalıkHem yüksek tansiyonunuz hem de fazla kilonuz mu var? Kilo kaybı sağlayarak kan basıncınızı azaltabileceğinizi biliyor muydunuz? Gözlemsel ve klinik çalışmaların sonuçları ağırlığın kan basıncı ile direkt ilişkili olduğunu gösteriyor. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, yüksek tansiyonu olan kişilerin DASH diyeti uygulayabileceğini belirtti, hipertansiyon ile mücadelede önemli olan bu diyetin ayrıntılarını paylaştı.
#Dash DiyetiYüksek tansiyon ile şeker hastalığının sık rastlanan ve vücudu olumsuz yönde etkileyen rahatsızlıklar olduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Kenar, "Kontrol altına alınmamış şeker hastalığı kişide, katarakt ve göz tansiyonu gibi görme problemine yol açabilir" dedi.
#DiyabetArtık hepimiz biliyoruz: Aşırı şeker tüketmek sağlığımıza çok büyük zararlar veriyor. Özellikle de işlenmiş gıdalarda fazlasıyla bulunan ilave şekerler ağzımıza attığımız andan itibaren vücudumuzdaki tüm kritik sistemleri etkiliyor. Peki hangi organ nasıl zarar görüyor? Ne kadar şeker "aşırı" kabul ediliyor? Bu soruların yanıtları hayatınızı kurtarabilir...
#Sağlıkİngiltere’de ‘Mounjaro’ adlı yeni bir zayıflama ilacının, mart ayından itibaren diyet ve egzersizin yanı sıra kullanılmaya başlanacağı açıklandı. Bu ilacın, vücut kitle endeksi 35’in üzerinde olan ve obeziteyle bağlantılı en az bir sağlık sorunu bulunan kişilerde uygulanacağı belirtiliyor.
#LondraÇikolata hem çocuklara hem büyüklere hitap eden bir lezzet bombası ancak birçoğumuz zararlı olduğu endişesiyle çikolata yemekten kaçınıyoruz. Halbuki araştırmalar çikolatanın doğru şekilde tüketildiği takdirde sayısız faydası olduğuna işaret ediyor. Son olarak hafta içi yayımlanan bir çalışma, çok çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Peki faydalarını görmek için çikolatayı nasıl ve ne kadar tüketmek gerek?
#SağlıkDemans uzmanı bir nörolog olan 72 yaşındaki Daniel Gibbs, tam 25 yıl boyunca demans hastaları ile ilgilendi. Hastalarıyla aynı kaderi yaşayan doktora bundan 11 sene önce Alzheimer teşhisi kondu. Ancak o bu işin uzmanıydı ve hastalığa teslim olmaya niyeti yoktu. Alzheimer’ı yavaşlatmak için harekete geçti. İşte Daniel Gibbs’in Alzheimer teşhisi aldıktan sonra yaptıkları ve önerileri…
#AlzheimerAlmanya’daki göçmen kökenli kabare sanatının öncüsü komedyen ve yazar Şinasi Dikmen, yıllar önce sahneleri bırakıp emekliye ayrılmıştı. Dikmen, “Emeklilik her yiğidin işi değil. Sonu kötü biten bir meslek. En iyisi çalışmak” diyerek sahnelere döneceğini açıkladı. Ancak bu kez oyuncu olarak değil, yazdığı mizah yazılarını okumak üzere...
#AlmanyaGece yatağınıza yattığınızda uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, uykuya daldığınız halde sabahları yorgun uyanıyorsanız artık bir an önce rahat uymak için süreci kolaylaştıracak önerileri hayatınıza geçirme zamanı gelmiş demektir. Uykusuzluk için derlediğimiz bu haftaki yazımızı pijamalarınızı giyip okumaya başlayabilirsiniz. Şimdiden iyi uykular...
#SağlıkObezitenin özellikle beraberinde getirdiği diyabet, yüksek tansiyon, uyku apnesi gibi metabolik hastalıklarla beraber günümüzde toplumların karşılaştığı önemli sağlık sorunlarının başında geldiğini ve sadece fiziksel değil, psikolojik açıdan da zorluklar yaratabildiğini belirten Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa, obezite cerrahisinin aşırı kilo problemi yaşayanların sağlıklarını yeniden kazanmak için başvurdukları bir çözüm yöntemi olarak dikkat çektiğini söyledi. Karabuğa, obezite ve obezite cerrahisi hakkında en merak edilen soruları cevapladı:
#1Anevrizmanın beyindeki atardamar duvarının zayıflaması sonucu ortaya çıkan bir balonlaşma olduğunu ifade eden İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Galen Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alaattin Yurt, sıklıkla damarların çatallanma bölgelerinde görüldüğünü söyledi. Bu balonlaşan yapının normal damara göre daha dayanaksız ve bazı koşullar altında yırtılıp beyin içine kanamaya yol açarak hayati tehlikeye neden olabildiğini kaydeden Yurt, “Anevrizmalar doğuştan damarın gelişme bozukluğuna bağlı olabileceği gibi yüksek tansiyon, damar sertliği, damarın iltihaplanması veya kafa travması sonrası da gelişebilir. Anevrizmalar çoğunlukla beynin tabanında yerleşir ve buradaki beyin-omurilik sıvısı içinde kanamaya neden olurlar. Anevrizmaların yıllık kanama riski yaklaşık %1’dir. Anevrizma her yaş grubunda görülebilir ancak 25 ve yukarı yaşlarda sıklık giderek artmaktadır. Yaygınlığı en sık olarak 50-60 yaş arasındadır ve kadınlarda daha sıktır” şeklinde konuştu.
#1Aşırı şeker tüketiminin sağlığa zararlarını artık herkes biliyor. Ancak burada asıl suçlu meyvedeki sütteki doğal şekerler değil, özellikle aşırı işlenmiş gıdalarda ziyadesiyle bulunan ilave şekerler. Peki ilave şeker tüketimini sınırlandırmanın vücudunuzda nasıl etkiler yaptığını biliyor musunuz? Okuyunca inanamayacaksınız...
#SağlıkAvustralya'da yaşayan ve 59 yaşındayken nadir görülen bir demans teşhisi konan Suzan Adler'ın kızı Daily Mail’e annesine teşhis konmadan önce davranışlarında gözlemlediği değişimi ve tüm bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Takıntı derecesinde düzenli olan annesi mutfak eşyalarını yanlış yerlere koyuyordu. Aşırı hassas ve alıngan olmaya başladı, araba kullanırken zorlanıyor, ev içinde mesafeleri ayarlayamadığı için eşyaşara çarpıyor ve kırıyordu. Sonunda doktorlar kadına 'Posterior kortikal atrofi' teşhisi koydu
#DemansBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiCirculation dergisinde yayınlanan araştırma kapsamında Hollanda, Avustralya, Danimarka, Finlandiya ve Birleşik Krallık'ta 14.000'den fazla katılımcıdan toplanan tansiyon ve aktivite verileri analiz edildi. Araştırma sonuçlarına göre sadece günde sadece beş dakika egzersiz yapmak bile tansiyonu düşürüyor.
#EgzersizTrendyol Süper Lig'in 11. haftası geride kalırken Hürriyet yazarları Mehmet Arslan, Güntekin Onay, Fırat Aydınus ve Uğur Meleke, Futbol Konseyi'nde tartışmalı Trabzonspor - Fenerbahçe derbisini ve haftanın gelişmelerini masaya yatırdı.
#Süper LigAşırı kilolar pek çok sağlık sorununun birincil sebebi. Kilo vermek söz konusu olduğunda da herkesin aklına ilk olarak metabolizma hızı geliyor. Peki "Ben gençken sırım gibiydim" diyenler, yaşının ilerlemesiyle metabolizmasının da yavaşladığını düşünenler ne yapmalı? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları...
#SağlıkSevgili Hürriyet okurları... Hepimizin sağlıklı yaşlanmak istediği bir gerçek. Peki, bunun anahtarının bağırsaklarımızda yaşayan trilyonlarca bakteride gizli olabileceğini biliyor muydunuz? Evet, yanlış duymadınız, sağlıklı yaşlanmanın sırrı bağırsaklarımızda!
#Şenol Kalyoncuİnme genelde ileri yaştaki yetişkinleri etkileyen bir durum olarak görülse de gençler arasındaki yaygınlığı gittikçe artıyor. Son dönemin en gözde beslenme uzmanlarından Dr. Tim Spector biri de henüz genç denebilecek yaşta yüksek tansiyon sonucu inme yaşadı. Spector tansiyonunu düşürmek için uyguladığı iki basit ama etkili stratejiyi anlattı.
#SağlıkDünya genelinde her 10 kişiden 4'ünde görülüyor. ABD'de yapılan araştırmalar, bu hastalığın ülkede karaciğer nakli ihtiyacının en hızlı büyüyen sebebi olduğuna işaret ediyor. Hastalığın ilerleyişini durdurmak hatta hasarı geri çevirmek mümkün ama hastalar teşhis aldığında maalesef çok geç kalınmış oluyor. İşte MASLD hakkında bilinmesi gerekenler...
#YaşamÇoğunlukla erkeklerde görülen damar tıkanıklığa bağlı kalp krizinin, genç kadınlarda da yaygın olarak görüldüğü gözlemlendi. Genç kadınlar arasındaki “endişe verici” artışın ardından yapılan araştırmalar, Covid-19 ile kalp krizi arasında bağlantı olduğunu tespit etti.
#Kalp KriziSağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarNew York'ta bisikletle yemek dağıtımı yapan bir şirkette çalışan Shemika Rodriguez, sürekli burnunun akmasından dolayı Brooklyn'deki evinin yakınındaki kliniğe gitti. Doktorlar önce alerji, sonra da virüs için ilaç verdiler ama reçete edilen tedaviler işe yaramadı. Üç ay sonra ara ara gelen damlama şeklindeki akıntı, sürekli ve rahatsız edici bir hâl aldı.
#Sağlık