Dünyanın en iyi restoranı seçilen Geranium’un pesketaryen menüsünü ilk tadanlardan oldum. 2 Michelin’li Jordnaer’in karides pate dolgulu hamur lokması damak hafızamın en özel köşesine yerleşti. Marbella’daki yeşil elma görünümlü kaz ciğerini, Sicilya’daki orkinosu çok başarılı buldum. 2022’de, yurtdışında aklımda en çok yer edinen yemeklere bakalım...
#Geraniumİçi beyaz sıvı dolu cam bir kâse... Kâsenin üzerindeki ince metal şişte sıralanmış yenebilir çiçek ve deniztarağı dilimleri... Şiştekilerden bir parça alıp kâseyi kafanıza diktiğiniz an tüm aromasıyla damağınızı saran beyaz frenküzümü özü... Zihnimde en çok yer eden yemeklerden birini yemiş olabilirim ama tattıklarımdan önce Kopenhag’daki iki Michelin yıldızlı Jordnaer’in kurucu şefi Eric Vildgaard’ın beni çok şaşırtan hikâyesini anlatmak istiyorum.
#Eric VildgaardBütün dünyanın bildiği, üç kutsal kitapta adı geçen bir meyve olsa da antikçağda sadece Anadoluluların gıdasıydı incir. Hakkında yazılacak çok şey var, ben biraz efsanelerinden bahsetmek istiyorum bu hafta. Bir de taze taze yedikten sonra kalan yumuşamış incirleri değerlendirebileceğiniz üç pratik tarifim var.
#İncir31 Aralık akşamı uzun uzun sohbetlerin edildiği masalar kurulur. Birbirinden güzel mezeler, yemekler sıra sıra dizilir. Bu sofranın yılbaşına yakışır şıklıkta olması da önemli ve bunun için nelere dikkat etmek gerekir? 7 Catering’in kurucusu Ebru Erberdi “Pandemiden sonra klasiklere dönüldü. Yine kırmızı, yeşil ve dore ön planda” diyor. Gastronometro’nun şefleri de bu renkli sofra için leziz yılbaşı tarifleri veriyor.
#YılbaşıMevsimin rengârenk çiçeklerini ocaktaki tencerenin içine katmak ya da salataya eklemek çoğumuzun gündelik mutfak alışkanlıkları arasında değil. Oysa Osmanlı’dan bu yana sofralarımızda olan bu zarif ve incelikli malzemelerin geçmişteki kullanım şekilleri bugüne de ilham olacak çeşit ve zenginlikte. Üstelik son yıllarda gastronomi dünyasının da popüler konu başlıklarından.
#ÇiçekŞanslıyız, baharın çeşit çeşit taze otlarını toplayıp yemeklerimize katabildiğimiz, kurutup aromalarından yıl boyu faydalandığımız verimli topraklarda yaşıyoruz... Aromatik otlar, doğru kullanıldığında yemeklerin lezzetine boyut atlatıyor. Bazen de ağır ya da yağlı tatları dengeleyerek ferahlık hissini güçlendiriyor...
#AromaKan grubuna göre beslenme şekli natüropat Peter J. D'Adamo tarafından bulunmuştur. Bu beslenme prensibinde yediğimiz yemeğin kan tipimize göre kimyasal olarak tepki gösterdiği belirtiliyor. Eğer kan grubumuza uygun bir beslenme şeklini uygularsak, vücudumuzun yemeği daha verimli bir şekilde hazmedeceği söyleniyor. Bu diyeti uygulayanların kilo vereceği, daha fazla enerjisinin olacağı ve hastalıklardan korunmanın kolaylaşacağı iddia ediliyor.
#DiyetEjder meyvesi nedir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Ejder meyveleri, içerdikleri vitaminler, minareller ve lifli yapısı nedeniyle birçok faydası sayılmaktadır. Peki, ejder meyvesi nedir? Nasıl yenilir?
#Ejder MeyvesiKara Alıç bitkisinin faydaları ile ilgili internette araştırma yapan vatandaşlar, bu bitkinin özelliklerini merak ediyorlar. Kara Alıç'ın satenimsi yeşil yaprakları sonbaharda parlak kırmızı-mor bir renk alır, geniş odunsu çalılık bitkisi bu görüntüsüyle, Kuzey Amerika’nın doğu ve orta kesimlerindeki nemli orman ve çalılıkların işaret ışığı olur. Peki Kara Alıç bitkisinin faydaları nelerdir? İşte detaylar
#Kara AlıçShatavari, kadın sağlığı için önemli bir etkiye sahiptir. Anne sütü üretimi, menopoz, hazımsızlık ve adet sancısı gibi durumlarda kullanılan Shatavari, birçok kişinin merak ettiği bitki türü oldu. Cinsel gücü arttırıcı etkiye de sahip olan Shatavari, faydaları arasında mide koruyucu özelliğini de barındırmaktadır. Peki, Shatavari nasıl tüketilmelidir? İşte, Shatavari'nin merak edilen faydaları
#ShatavariDeve dikeni, faydaları ile Orta Çağ'dan bu yana şifalı bitkiler literatüründe kendisine yer bulmuş ve karaciğer rahatsızlıkları gibi önemli alanlarda kullanılmıştır. Eski dönemlerde anne sütünü arttırmak için kullanıldığı bilinen deve dikeni, aslen karaciğere iyi geldiği için bu alanda kullanılmaya başlanmıştır. Safra kesesine de iyi gelen bu bitki, yoğun olarak Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Sulak alanların çevresinde ve yüksek kesimlerde kolayca bulunabilmektedir. Peki, yadsınamayacak şekilde faydaları olduğu bilinen Deve dikeni faydaları nasıl kullanılır? İşte, karaciğere ve safra kesesi hastalıklarında kullanılan bu bitki hakkında faydalı bilgiler
#Deve DikeniRezene ve rezene çayının faydaları birçok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Yüz yıllardan beri kullanılan bu marifetli bitkinin birçok yararlı ve zararlı özelliği bulunuyor. Yunanistan’da en az 5000 yıldır yetiştirilen rezenenin faydaları ve zararlarını sizler için hazırladık. İşte, rezene ile ilgili önemli bilgiler.
#RezeneHayvan pazarlarını dolaşıp ‘kuzu gibi’ olmanın anlamını derinden hissetmek, eti kavururken büyüklerinin âdetlerini hatırlamak ve akşamında ailece aynı sofra etrafında toplanmak... Bayramı şölen tadında geçirmek için bu ipuçlarına, önerilere ve notlara ihtiyacınız olacak.
#Kurban BayramıÇiçekler ve kokuları ile garip bir ilişkim var. Kısa süreli güzelliklerini hatırda tutabilmek için, kokularını bir şekilde yakalamak ve uzun süre saklamak, hatta bir parçam haline getirmek için onları yemek arzum her yıl kıpraşıyor. Ama bu hafta en güzellerinden birini, mürveri nasıl ‘içeceğimizi’ anlatacağım.
Doğu Anadolu veya Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne doğru hiç yolculuk yaptınız mı? Yaptıysanız bilirsiniz, o ıssız yollar öylesine çok şey çağrıştırır ki. Hele yolculukta yalnızsanız. Baharda yeşillerle süslenmiş, yazın sarının tonlarına bürünmüş, kışın bembeyaz örtüsünün altına gizlenmiş bu ıssız topraklar insanı bereketli kollarıyla içine çeker.