Paylaş
Sorbe ‘karsambaç’a ve şerbetlere göz kırpan ama bizden Avrupa’ya bir yolculuk yapıp geri dönen bir tat. Aslen sorbe yaparken mantık basit: Hangi meyve olursa olsun önce onu püre yapmak, ardından 1-1 oranında şeker ve su karışımlı şerbeti kaynatıp, soğuyunca birleştirmek ve bolca çırpıp derin dondurucuya koymak. Ardından her yarım saatte bir, ta ki donana kadar kapta tekrar tekrar çırpmak. Bu şekilde yaklaşık 6-7 saatin sonunda sorbe hazır ve nazırdır. Derin dondurucuda bir hafta boyunca muhafaza edip, rahat rahat yiyebilirsiniz.
Önce “Sorbe nasıl heyecanlandırılır?” diyerek küçük yaramazlıklar eklediğim çıtırtılı şeftalili sorbe tarifi var. Bu tarifin süprizi incir çıtırtısına kahve çekirdekli beyaz çikolata taneleri eklemek oldu. Ardından da mantığını detaylarıyla anlattığım şeftalili böğürtlenli bir tarif geliyor.
Son olarak da mutfakta sıkça çalıştığımız yenilebilir çiçeklerden yaptığım güzel bir çiçekli sorbe var. Bu tarifte şerbet yerine lokumu eriterek kullanmak fikri insanlık için küçük ancak ben ve ekibim için devrim niteliğinde oldu. Lokumun içindeki tartarik asit, sorbeye uzayan bir yapı ve aynı zamanda daha hacimli bir hal katıyor. Uzama etkisi aynı Maraş dondurmasının klasik dondurmaya attığı fark gibi.
1) Çıtır Asil Asi Sorbe
Yaramazlık yaparak sorbeye bir çıtırtı katmak istedim. Şeftalinin orta ölçekteki tadına güzel bir incirin bal gibi tadı ve çıtırtısı girince başka bir şeye dönüşüyor. Bir de bu iki kuvvetli meyveye asaletli bir şeyler eklemek gerek diyerek kakao çekirdekli bir beyaz çikolata ekledim. Böylece sorbeyi yerken arada kremimsi, sakinleştiren ama bir taraftan da deli eden bir tat oluştu.
300 gram şeker ve 300 mililitre suyla bir şerbet kaynatın ve soğumaya bırakın. Kabuğunu soyduğunuz 2 adet şeftaliyi ve 4 adet siyah Yalova incirini veya 7 adet kavak incirini mutfak robotunda püre yapın. Oda sıcaklığına inmiş şerbetle karıştırın. Nohut büyüklüğünde parçaladığınız 100 gram beyaz çikolatayı ilave edin. Hızlı darbelerle yaklaşık 2 dakika çırpın. Derin dondurucuya alın, her 30 dakikada bir artık çırpamayacak hale gelene kadar işlemi tekrarlayın. Arada unutursanız da önemli değil. Sadece sorbeniz biraz sönük ve sert olur. Bu arada ‘Organik Stella’ isimli çikolata serisi ile yeni tanıştım. Yabancı marka övmek bilirsiniz huyum değildir ancak kakao çekirdekli beyaz çikolata beni benden aldı. Çikolata sevenlere şiddetle tavsiye ederim. Kakao taneli beyaz çikolata bulamazsanız, sade beyaz çikolata kullanabilirsiniz.
2) Böğürtlenli Şeftali Sorbesi
Bu tarifi en temel sorbe tarifi.
300 gr şeker ve 300 mililitre su ile bir şerbet kaynatın ve soğumaya bırakın. Kabuğunu soyduğunuz 3 orta boy şeftaliyi ve 2 avuç yaklaşık 200 gram böğürtleni mutfak robotunda iyice püre edin ve soğuk şerbet ile karıştırın. Hızlı darbelerle yaklaşık 2 dakika çırpın. Çırpma işlemi, meyvelerin suyunun arasına hava girmesini ve bu şekilde donarak buz kalıbından daha farklı, havalı ve dokulu hale gelmesini sağlıyor. Dolayısıyla da sorbeyi yemek çok daha kolay bir hal alıyor. Karışımınızı iyice çırptıktan sonra üzerini kolayca kapatıp açabileceğiniz ve rahatça çırpabileceğiniz bir kapta derin dondurucuya yerleştirin. Her 30 dakikada bir çıkarıp tekrar çırpın; bu şekilde sorbeniz 6-7 saatte hazır olacak.
3) Rahat-ul Hulkum Sorbe: Çiçeklerin Sorbesi
‘Rahat-ul Hulkum’ boğazı rahatlatan anlamıyla, lokumun geldiği kök olarak bilinir. Bu tarif ev imkânlarıyla kolay yapılamayabilir. Ancak yerelleştirdiğimiz bir tadın nereye gidebileceğini biraz vurgulamak ve hayal gücümüzü iyice açabilmek için anlatmak istedim. Kıbrıs’a veya Lübnan’a gidenler bu tarifin ana malzemesi portakal çiçeği suyunu bulabilirler. Gül sevenler gülsuyuyla da yapabilirler.
250 gram lokumu, üzerindeki pudra şekeri ile birlikte mümkün olduğunca küçük kesin ve 500 mililitre suda yavaş yavaş eritin. Ateşin altı çok kısık olsun, kaynatmadan sadece ısı ile erimeyi kolaylaştırmanız yeterli olacak. Lokum parçaları ne kadar küçük olursa erime süresi o kadar kısalacak. Lokumlar tamamen eridiğinde kenara soğumaya alın. Soğurken hafif pelteleşecek, hiç sorun değil. 2,5 çorba kaşığı çiçek suyunu ilave edin ve hızlı darbelerle yaklaşık 2 dakika çırpın. Ardından derin dondurucuya alın ve her 30 dakikada bir çırpma işlemini tekrarlayın. Bu işlem sorbenin kalıp gibi donmamasını, kristalleşirken hava almasını sağlayacak. Üçüncü saatte 20 gram yani yaklaşık 4 dolu avuç çiçeği içine katın. Bu çiçekler meyvesini yediğiniz bir çiçek, kekik fesleğen gibi bitkilerin çiçekleri yahut da ayçiçeği yaprakları da olabilir. Büyük marketlerde kutularda satılan yenebilir çiçeklerden de kullanabilirsiniz. Yaklaşık 6 saat içinde; rengi, kokusu, dokusu ve tadıyla sizi başka diyarlara götürecek sorbeniz hazır.
Paylaş