Şehrin Bayraklı bölgesindeki Mistral iş merkezi, rezidans ve otelin girişine yeni bir İtalyan restoranı açıldı: Montiano. Adını İtalya’da yemek festivalleri düzenlenen şehirden alan restoran, Çizme’nin lezzetlerini bizim sularımıza taşıyor.
#MontianoInternatıonal 2. Foodfest Antalya Gastronomi Festivali’nin geçen yılki ilk döneminde Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e “Geçen hafta Gaziantep’teydim. Onlar mükemmel yapıyorlar, yemekleri de farklı, Gaziantep’le mücadele etmek zor iş” demiştim. O da bana “Sen gelecek seneyi gör, onları aşarız, burası turizmin başkenti, bundan sonraki hedefimiz kültür ve sanatın, tarımın ve gastronominin başkenti yapmak” demişti.
#Foodfest AntalyaGaziantep Gastronomi Festivali’nden sonra geçen hafta sonu Antalya’daki benzer festivali de izledik. Her iki belediyenin açıklamalarına göre, uluslararası çaptaki etkinliklerin ilkini 2.5 milyon, Antalya’dakini de 800 bin lezzet tutkunu izledi. Her ikisi de birer rekor sayılıyor. 70 ülkeden yaklaşık binlerce lezzet tutkunlarının yanında 300 ünlü ve Michelin yıldızlı şefleri de tanıdık, çalışmalarını gördük.
#Gaziantep Gastronomi FestivaliSıcak havanın yerini tatlı güz rüzgârlarına bırakmasıyla birlikte kâşif ruhlu gezginlerin dönemi de başlıyor demektir. Tüm dünyada en renkli etkinliklerin sonbaharda gerçekleştirilmesi de boşuna değil. Dünyanın dört bir yanında düzenlenen birbirinden eğlenceli gastronomi festivalleriyle siz de farklı tatların peşine düşebilirsiniz.
#HürriyetYemek için seyahate çıkmak, lezzetli keşifler yapmak bu yılın da yükselen trendlerinden. Benim de bu yıl ajandam oldukça kalabalık. Hangileri için seyahat edebileceğimi henüz kestiremiyorum ama gönlüm hepsine katılmayı istiyor. Listeye göz atın. Belki birinde karşılaşırız.
#2020 Yemek FestivalleriTürkiye’de ilk gastronomi kenti unvanını alan Gaziantep’te dört gün boyunca dillere destan bir yemek şöleni yaşandı. Bu yıl ikinci kez düzenlenen Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali’nde (GastroAntep) başta gastronomi dünyasından saygın isimler olmak üzere Asya'dan Balkanlara, Ortadoğu'dan Afrika'ya, Avrupa'dan Amerika'ya ve Avustralya'ya kadar dünyanın birçok ülkesinden onlarca Michelin yıldızlı şefi ağırlandı. Ben de ünlü şeflerden tavsiye ve yorumlar aldım.
#Gaziantep Mutfağıİstanbul’da sayıları bir elin parmakları kadar ya var ya yok ama şehrin kültür-sanat adacıkları, sergiler, performanslar, temsiller ve konserlerle kısa süreliğine de olsa nefes almamızı, ortak zevkleri paylaştığımız farklı insanlarla buluşup sosyalleşmemizi sağlıyor. Bunlardan Zorlu PSM’de bir akşam geçirdim; işte tanıştıklarım, karşılaştıklarım...
#Savaş ÖzbeyBiz öyle bir ülkeye sahibiz ki, mevsimsiz… Yazın da gezeriz kışın da eğleniriz… Mesela siz kış mevsiminde gezmenin zevkini tattınız mı hiç? Soğukların sizi korkutmadığı yerlerde yürüyüp tebessümle gelen sıcacık bir yudum çayın içinizi ısıtmaya yettiği tabiatta piknik yaptınız mı? Botları eldivenleri giyip çantanızı sırtlanıp gördüğünüz manzara karşısında nereye bakacağınızı, hangi anı ölümsüzleştireceğinizi şaşırtacak güzellikte vadileri tepeleri aştınız mı? Yazın cıvıltısının yerini kışın sessizliğin kucağına dinlenmeye bıraktığı şu günlerde gelip hayata bir de buralardan baktınız mı? Tüm bunlara cevabınız ‘hayır’ ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı sizleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü korumasında olan Nevşehir-Göreme Tarihi Milli Parkı’na Davet ediyor…
#Göreme Tarihi Milli Parkıİstanbul’un sosyal hayatı geçen yıllarda gerileyedursun; fikir ve uygulaması Pozitif yapısı tarafından üstlenilen Bomontiada projesi hem Feriköy ve çevresinin dönüşümüne imkan verdi hem de sokağı özleyen sosyal kelebeklerin vakit geçirmeye bayıldığı bir köşeye dönüştü.
#Ferhan İstanbulluİtalya’nın kuzeyinde, Alp Dağları’nın arasındaki Moena kasabası 1950’den bu yana her ağustosta Türk Festivali’ni kutluyor. Kasabada bir mahalle, sokak ve meydan Türk adını taşıyor. Kasabaya Türk sevgisini aşılayan yeniçerinin büstü de özenle korunuyor. Gezgin Gülgûn Terek, Dolomitler’deki gezisi sırasında kasabaya uğradı, festivali izledi.
Türkiye’deki beş yıldızlı otellerin yönetimleri, son aylarda birbiri ardına, Singapur’dan İspanya’ya değişik ülkelerin yemekleri için festivaller düzenliyorlar. Restoranların özel olarak dekore edildiği gecelerde, bir yandan da yemekleri yenen ülkelerin otantik müzikleri dinleniyor. Bu festivaller sayesinde tanıtımlarını güçlendiren oteller, gösterilen ilgiden memnun.
Ege mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Onu ekranda tanıdık, sonra yelpazesini genişletti. Bağımsız filmlerden tiyatroya uzanan işler yaptı. “Kendimi kabul ettirmek zordu. İlk kez bir filmle festivalleri gezdiğimizde önyargıyla yaklaşanlar oldu” diyor. Hande Doğandemir bu sezon Kanal D’de yayımlanan ‘Taş Kağıt Makas: Hayatın Oyunu’ kadrosuna dahil oldu. 4 Ekim’de vizyona girecek, aile, dostluk ve hayvan sevgisi üzerine kurulu ‘Yaren Leylek’ filminde de başrolde. Sırada iki sinema filmi daha var. Doğandemir’le konuştuk: “Bazen önemli olanın oyunculuk mu yoksa görüntü mü olduğundan şüphe ettiğim şeylere şahit oluyorum.”
#Hande Doğandemir