IHA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2015 15:04
SİİRT ÜRÜNLERİ DERNEĞİ BAŞKANI VEHİP EMRAH, SİİRT MUTFAĞININ VAZGEÇİLMEZ LEZZETİ OLAN PERDE PİLAVI'NIN TÜRKİYE MUTFAĞININ BİR MARKASI HALİNE GETİRMEK İÇİN ULUSLARARASI YEMEK FESTİVAL VE YARIŞMALARDA ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERİYLE TANITACAKLARINI SÖYLEDİ.
Siirt Ürünleri Derneği Başkanı Vehip Emrah, Siirt mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan perde pilavını, Türkiye mutfağının bir markası haline getirmek için uluslararası
yemek festivalleri ve yarışmalarda çeşitli etkinlikleriyle tanıtacaklarını söyledi.
Siirt perde pilavının Türk Patent Enstitüsü’nce coğrafi işaret tescil belgesi aldığını hatırlatan Emrah, ancak yeterli tanıtımın yapılamadığından yakındı. Keklik veya tavuk etinden yapılan yemeğin, pilavla pişirilip aynı kapta kabukları soyulmuş badem ve kuş fıstığının hafif yağda kızartılmasıyla fırında hamur içine hazırlanan yemeğin şuan Türk mutfağının en lezzetli yemekleri arasında bulunduğunu aktaran Emrah, perde pilavın Siirt yöresinin en önemli yemek kültürü olduğunu, yemeği oluşturan her malzemenin de ayrı bir mesaj ve anlam içerdiğini aktardı. Emrah, rivayetlere göre kayın valide evine yeni gelen geline el yapımı yufka ile kaplanmış pilavı verirken, kendi sırlarını kendi sorunları gibi saklanmasını istediği, böylelikle valide, pilavın yufkasını gelinin manevi bağlılığı ile bağdaştırıldığı ifade edildiğini aktardı. Pilavda kullanılan pirinç tanelerinin de bolluk ve bereketin simgesi olduğunu kaydeden Emrah, pilavın iç malzemesinde kullanılan bademlerin erkek torunları, fıstıklar ise kız torun hasretini, kuş üzümleri sağlığı, acı ve tatlı baharatlar ise hayatın acı ve tatlı günlerini temsil ettiğini söyledi.
Tanıtım eksikliklerinin bulunduğunu dile getiren Emrah, dernek olarak başta ülkemizin çeşitli bölgelerinde yapılacak yemek festivalleri, tanıtım ve şölenler olmak üzere uluslararası bir tanıtım için çeşitli projeler geliştirerek Siirt perde pilavını hak ettiği yere gelmesi için çalışma başlatacaklarını sözlerine ekledi.