Türkler gibi misafirperveriz

Güncelleme Tarihi:

Türkler gibi misafirperveriz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2020 00:38

Yaklaşık 2.5 yıldır Ankara’da görev yapan Tayland Büyükelçisi Phantipha Iamsudha Ekarohit, Taylandlıların da Türkler gibi misafirperver olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Türklerin Tayland’la ilgili genelde olumlu düşündüğünü ancak çok bilgi sahibi olmadığını ifade eden Ekarohit, “Bu nedenle kilit itici güçler olabilecek farklı insan grupları arasında bağlantılar geliştirilmelidir” dedi. Büyükelçi Ekahorit, Türkiye ve Tayland arasındaki ilişkilerden, pandemi sürecinin etkilerinden ve Ankara’daki hayatından bahsetti.

HAFTA SONU YÜRÜMEYİ SEVİYORUM

Ankara’da iş dışında zamanınızı nasıl geçiriyorsunuz? Ülkeyi gezme ve keşfetme fırsatı buldunuz mu?

Türkiye’de görev yaptığım süre boyunca İstanbul’u birkaç kez olmak üzere, Antalya, İzmir, Konya, Trabzon, Gaziantep, Bolu, Adana, Bursa gibi birçok ili ziyaret etme fırsatım oldu. Aslında daha birçok yeri ziyaret etme planlarım vardı ancak COVID-19 nedeniyle planlarımın çoğu ertelendi. Ankara’da ise hafta sonları sokağa çıkma yasağı gelmeden önce eşimle spor yapmak için genellikle 1-2 saat yürüyüş yapardık. Alışveriş merkezlerini ziyaret ederiz veya evimizde televizyon izleyerek dinleniriz.

Yapmaktan en çok keyif aldığınız aktiviteler nelerdir?

Çalışmadığım zamanlarda, okumayı, televizyon izlemeyi ve seyahat etmeyi çok severim.

Türkiye’den ayrıldıktan sonra en çok neyi özleyeceksiniz?

Türkiye’den ayrılmam gerektiğinde, yemeklerin, meyvelerin, zengin kültürün ve Türkiye’nin güzel manzaralarının yanı sıra elçiliğimi, buradaki mükemmel ekibimi ve burada edindiğim birçok iyi arkadaşımı kesinlikle özleyeceğim.

Türkler gibi misafirperveriz


Türkiye ve Tayland arasındaki ilişkilerden bahsedebilir misiniz?

Tayland ile Türkiye arasındaki ilişkiler her zaman dostane ve samimi olmuştur. Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde ilişkiler özellikle turizm, ticaret, yatırım, eğitim, kültür ve lojistik alanlarında daha derin, kapsamlı hâle geldi. Hükümetlerimiz bugüne kadar ikili ilişkilerimizin hukuki dayanağını oluşturan 15 ikili anlaşma imzaladı. Ayrıca, Serbest Ticaret Anlaşması (STA) başta olmak üzere diğer bazı önemli ek anlaşmalar hakkında da görüşme sürecindeyiz. STA sonuçlandırıldığında bu alanlarda iş birliği artacak ve dolayısıyla karşılıklı yararlar artmış olacak. Ayrıca Türkiye’nin, Tayland’ın kurucularından biri olduğu, 10 üye ülkeden oluşan bölgesel bir organizasyon olan Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) Sektörel Diyalog Ortağı olmasının ardından, bu bölgesel çerçeve altında ülkelerimiz arasındaki iş birliğimizi güçlendirmek için kararlı bir şekilde çalışmalar yapılıyor.

Ankara’daki görev süreniz boyunca hangi konulara daha çok odaklandınız?

İki ülkenin potansiyelleri göz önüne alındığında, ticaret, yatırım, turizm, tıbbi iş birliği, teknolojik iş birliği gibi alanlarda daha fazla işbirliği için hâlâ çok potansiyel var. Genel olarak Türkler, Tayland’ın dünyanın önde gelen turist destinasyonu olarak ününün farkındalar ve Tayland hakkında olumlu bir ilk izlenime sahipler. Fakat bunların dışında da Tayland hakkındaki bilgileri hâlâ çok sınırlı ve genellikle ikincil, üçüncül kaynaklardan geliyor. Bu nedenle, ekonomik iş birliğini geliştirmek için, iki ülkede bulunan ve kilit itici güçler olabilecek farklı insan grupları arasında, örneğin üst düzey hükümet yetkilileri, parlamenterler, iş adamları, akademisyenler ve medya mensupları arasındaki bağlantılar geliştirilmelidir. Ülkelerimiz arasındaki ekonomik potansiyelleri en üst düzeye çıkarmak için buna yardımcı olabilecek kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasının imzalanması gerektiğinin de farkındayım. Yani bütün bunlar, Ankara’daki görevim süresince geliştirmeye ve geliştirmeye odaklandığım konulardı.

KÜLTÜREL ETKİNLİKLER DÜZENLEDİK

Büyükelçilik göreviniz boyunca hangi projelere imza attınız?

Büyükelçilik olarak 2018’de ülkelerimiz arasındaki ikili diplomatik ilişkilerin 60. yıl dönümünü kutlamak için bir dizi kültürel faaliyete düzenledik. Tayland ile iş yapmak isteyen önde gelen Türk şirketlerinin üst düzey yöneticilerine yönelik, onların Tayland’daki farklı bakanlıkların üst düzey hükümet yetkilileri ve potansiyel Taylandlı iş ortaklarıyla buluşmalarını, tanışmalarını sağlayacak iş gezileri düzenlendi. Eylül 2019’da İstanbul’da, Tayland’ın ekonomik potansiyellerinin ele alındığı bir seminer organize edildi ve akabinde iş eşleştirme etkinlikleri düzenlendi. Tayland’ı daha iyi tanımalarına yardımcı olmak, Tayland’daki meslektaşlarıyla bağlantı kurarak ilgili alanlarda iş birliğini geliştirmeleri için Türk akademisyenlerden ve medya mensuplarından oluşan farklı ekiplerle Tayland’a yıllık geziler düzenlendi. Tayland yemek festivalleri düzenlendi, ek olarak Tayland’ın Türkiye’de organize edilen önemli iş ve turizm faaliyetleri olmak üzere diğer ulusal festivallere katılması hususunda önemli adımlar atıldı.

COVID-19 ve pandemi size neler öğretti?

Pandemi bize, hayatta hiçbir şeyi garanti altında görmememizi, her zaman beklenmeyeni beklememizi, yaşamda olabilecek beklenmedik şeylere karşı koymaya yardımcı olmak için sürekli güvenlik ağları oluşturmanın önemini, dayanışma ve iş birliğinin önemini öğretti. Pandemi bir uyanma çağrısı gibidir. Yaralarımızı açmış, zayıf yönlerimizi açığa çıkarmış olabilir ama aynı zamanda gizli veya yeterince yararlanılmamış güçlerimizi keşfetmemizi de sağladı. Bu zayıflıkları düzeltmemiz ve güçlendirmemizin yanı sıra sahip olduğumuz güçlü yönlerimizi maksimize etmemiz, geliştirmemiz gerekiyor.

Tayland, dünyanın en önemli turizm ülkelerinden biri. Turizm dışında ülkenizdeki potansiyelden bahsedebilir misiniz?

Güneydoğu Asya’nın en büyük ikinci ekonomisi ve dünyanın en büyük 19. üreticisi olan Tayland, ülkenin güçlü temelleri sayesinde ve özellikle otomotiv endüstrisi, elektronik endüstrisi, enerji ve petrokimya endüstrisi ve tarım endüstrisi gibi çeşitli endüstriler sayesinde ekonomik büyüme elde etti. Sağlık alanında ise Tayland, yüksek standartları, makul hizmet maliyetleri, hizmet ve tesislerin hazır olması, hizmet anlayışı ve misafirperverliği, tanınmış turistik cazibe merkezleri nedeniyle bölgesel bir tıp ve sağlıklı yaşam merkezi olarak karşımıza çıkıyor.

AÇIKLIĞIMIZLA TANINIYORUZ

Ülkenizi Türklere nasıl anlatırsınız?

Tayland uzun bir tarihe, kültüre, geleneğe, gizli cevherlere, çeşitliliğe ve denizaşırı ülkelerden dostlarımızın keşfetmesini bekleyen daha birçok ekonomik potansiyele sahiptir. Türkler gibi bizler de misafirperverliğimiz ve açıklığımızla tanınıyoruz. Türkler her zaman Tayland’da arkadaş bulabilirler. Herhangi bir ülkeye seyahat etmeden önce her ziyaretçinin biraz ödev yapması, ziyaret edeceği ülkenin kültürünü ve diğer bazı yönleri hakkında gerekli arka plan bilgilerini öğrenmeleri yararlı olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!