Uyku Problemleri haberleri sayfasında Uyku Problemleri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1518 Uyku Problemleri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İleri yaştaki insanların eskiye nazaran daha az uyuduğuna, gün içinde de şekerlemeler yaptıklarına tanık oluyoruz. 'Yaşlandıkça uyku ihtiyacı azalır’ diye bilsek de uzmanlar durumun bu kadar basit olmadığı görüşünde. Peki ama yaş aldıkça uykusuzluk problemi yaşamanın temelinde ne yatıyor? Bu konuda yapılan araştırmanın detaylarını uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkUyku, organ sistemlerinin düzgün çalışması ve ruh sağlığı için çok gerekli olan fizyolojik bir durumdur. Kovid-19 pandemisinden önce de milyonlarca insan uyku bozukluğu yaşıyordu ancak pandeminin, bir dizi yeni sorunu da beraberinde getirdiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Nilay Aksoy, “Bilim insanları, Kovid-19 pandemisine bağlı uyku problemlerini tanımlamak için ‘koronasomni’ terimini kullanmaya başladı” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Nilay AksoySon zamanlarda popülerliği artan mavi ışığın insan sağlığı için tamamen zararlı anlamına gelmediğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Sezer Hacıağaoğlu, “Gündüz maruz kaldığımız mavi ışık insanların uyku-uyanıklık döngüsünün oluşmasına katkı sağlar. Gece teknolojik aletlerin yaydığı mavi ışık ise bu döngüyü bozabilir ve uyku problemlerine, gün içi yorgunluklara neden olabilir” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Sezer HacıağaoğluKoronavirüs salgını ile günlük düzenin bozulduğunu ve buna bağlı olarak uyku problemi yaşayan kişilerde artış olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Akkoyunlu, "Pandeminin beraberinde getirdiği ruhsal baskıyla beraber, gece uykuları ciddi şekilde etkileniyor. Ayrıca Kovid-19 enfeksiyonu geçirenlerde de hastalığın etkilerinden biri olarak ciddi şekilde uyku bozuklukları meydana geliyor. Bulguların ortaya çıkış şekli genel olarak uykusuzluk gibi genel geçer bir semptom olmakla birlikte uyku sırasında hareket bozukluklarına, hatta yarı koma ve koma haline ve maalesef ölüme kadar kadar gider" dedi.
#Uyku RutiniUyku problemlerinin eğer başka bir sağlık sorunu veya bir ilaç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkmıyorsa psikolojik kökenli olabileceğini belirten Klinik Psikolog İrem Burcu Kurşun, pandemi döneminde uyku bozukluklarının arttığına dikkat çekti. Kurşun, sağlıklı uyku için tavsiyelerde bulundu.
#Öğr. Gör. Klinik Psikolog İrem Burcu KurşunSağlıklı uyku çocukların hem zihinsel hem de bedensel gelişimleri için oldukça önemlidir. Bazı çocuklar uykusu geldiğinde yatağına geçip yatarken, bazı çocuklar uykuya geçişte zorlanmakta ve desteğe ihtiyaç duymaktadır. Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Çocuklarda Uykuya DalmaHer ebeveyn uyku saati gelen çocuğunun tek başına uykuya dalabilmesini ve bütün gece aralıksız uyumasını ister. Ancak günümüzde çoğu aile bu konu ile ilgili birçok problem yaşıyor. Bazı çocuklar gece olunca yatmamak için direnirken bazıları da gece yarısı uyanıp anne ve babasının yanında uykularına devam etmek istiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ersin Sarı, çocukların uyku problemlerinin nedenlerini açıkladı.
#Uyku ProblemleriTatil dönemi sona erdi, çalışanlar işbaşı yaptı. Ancak birçok kişi bu dönemde çalışma hayatına uyum sağlamakta zorluk yaşayabiliyor. Uzmanlar, “tatil dönüşü sendromunun” pandemi sonrası iş-yaşam dengesinin değişmesiyle daha da arttığını belirtiyor. Çalışanların yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini alanında uzman isimlerle konuştuk...
#Özge ESENAlzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#AlzheimerEskişehir'de evliliğinin 1'inci yıl dönümünde, yaşadığı binanın otoparkındaki otomobilinin arka koltuğunda boğazı kesilmiş cesedi bulunan hemşire Tuğba Koç’un (25) cenazesi, toprağa verilmek üzere ailesine teslim edildi. Tuğba Koç’un gözaltına alınıp, adliyeye sevk edilen eşi A.K., savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Genç hemşirenin eşi A.K.’nin savcılıkta verdiği ifadesinde, eşinin uzun zamandır uyku problemleri yaşadığını, bundan dolayı psikolojik tedavi gördüğünü ve bunalıma girdiğini söylediği öğrenildi.
#Tuğba KoçKocaeli’de alışveriş sırasında kasada 45 TL bozuk olmaması sebebiyle müşteri ile veteriner arasında tartışma çıktı. Yaklaşık 1 saat sonra yanında 2 kişiyle gelen müşteri, Veteriner Hekim Ali Özen’i darbetti. Burnu kırılan Özen, hastanedeki tedavisinin ardından şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulundu. Polis, şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı.
#KocaeliGünümüzde depresyon gibi düşük ruh hali ve çaresizlik semptomlarından şikayetçi olan insanların sayısı artıyor. Yapılan araştırmalar, her beş kişiden birinin depresif semptomlar yaşadığını gösteriyor. Finlandiya'da yapılan yeni bir çalışma ise depresyonun, soğuk algınlığı veya grip gibi bulaşıcı olabileceğini ortaya çıkardı. Bu durumun nasıl gerçekleştiği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunu uzman Psikolog Deniz Mutlu ile mercek altına aldık.
#SağlıkBütüncül tıp konusunda verdiği eğitimlerin yanı sıra ‘Titreşim Tıbbı’ ve ‘Açlık Diyeti’ kitaplarıyla da tanınan uzman Dr. Murat Balanlı’nın ‘Ah Bir Uyuyabilsem...’ adlı yeni kitabı yayımlandı. Uyku hakkında kritik bilgiler ve daha iyi bir gece uykusu elde etmek isteyenlere yönelik tavsiyeler içeren kitabı, yazarı Balanlı’yla konuştuk.
#Dr. Murat Balanlı4 çocuğu sucu dükkânında uzun yıllar boyunca istismar ettiği iddia edilen Metin Şenay’ın davası 7 Mayıs’ta görülecek. İddianamesi hayli karışık ve suç listesi de kabarık. Failin son mağduru 12 yaşındaki çocuğun ve ailesinin vekâletini alan UCİM Derneği’nin avukatlarından Yeşim Aydın Sağra’yla davanın detaylarını, dernekte bu tür vaka mağdurlarına psikolojik destek sağlayan psikolog Begümhan Seven’le de çocuklarımızı nasıl koruyacağımızı, bir çocuğun istismara uğradığını nasıl fark edebileceğimizi konuştuk.
#İstismarGeçtiğimiz yıl mayıs ayında, haber duyulduğunda, yer yerinden oynamıştı. Dün hakkındaki iddianame açıklandığında da aynısı oldu. Hafızalar tazelenince öfke yeniden alevlendi. Süngerle kaplayarak ses izolasyonu sağladığı dükkânındaki odada çocuklara cinsel istismarda bulunmuş ve o anları kayıt altına almıştı 60 yaşındaki sucu Metin Şenay. 196 yıl hapsi isteniyor. O şeytanın telefonundan çıkan videolar başka mağdurların da olduğu gerçeği ile yüzleştirdi bizi. Öyle ki o dönem 9 yaşında olan mağdur çocuklardan biri 10 yıl, ta ki felç kalana kadar, kardeş olan mağdurlarsa 4 yıl boyunca bu insan müsveddesinin istismarına uğramıştı. Bu gerçek aklıma şu soruyu düşürdü: Ailelerin, çocukların hem de 5- 10 yıl gibi uzun süren bir istismara uğradığını anlamaması mümkün mü? Cinsel istismarın anlaşılabileceği belirtiler yok mu?
#İstismarDiyet yaparken hızlı bir şekilde kilo veriyor ve tam bu mutluluğu yaşarken bir bakıyorsunuz verdiğiniz kiloları aynı hızla geri mi alıyorsunuz? Peki diyette yo-yo etkisini hiç duydunuz mu? İşte bu hafta belki de şu ana kadar farkında olmadan birçok kez yaşadığınız ama ilk kez duyduğunuz ‘yo-yo sendromu’ nedir, neden olur, nasıl etkileri vardır gibi konuları detaylı olarak inceleyelim, sonra da bu döngüden nasıl çıkılır ona bir bakalım…
#Yo-Yo SendromuCildin hızlıca yaşlanması sağlıklı bir yaşam tarzı ve cilt bakımı ilkelerine aykırı bir davranıştır. Cildin yaşlanması genellikle genetik faktörler, çevresel etmenler ve yaşam tarzı alışkanlıklarıyla ilişkilidir. Ancak, cildinizi hızlıca yaşlandırmak için bilinçli bir şekilde olumsuz alışkanlıkları benimsemekten kaçınmak gerekir.
#CiltÇağımızın en büyük sorunlarından biri uykusuzluk… Kimileri yastığa başını koyar koymaz uyuyan şanslılardan olsa da pek çok insan uykuya dalmakta zorlanıyor. Özellikle akşam yemeğinden sonra televizyon izlerken koltukta uyuyakalmak çok tatlı gelirken, kanepeden yatağa gidildiğinde uykuya devam etmek işkenceye dönüşebiliyor. Peki neden kanepede saniyeler içinde uyuyakalırken yatakta uyumakta zorlanıyoruz? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkDijital stres literatürümüze yeni girilen bir kavram olmakla beraber; bireylerin dijital tüketim alışkanlıklara buna bağlı örtük üretilen içerikler ve yoğun bilgi paylaşımına bağlı olarak birey üzerindeki vicdani ya da kalbi tatminsizliklerin kişi üzerinde bıraktığı etkileme veya etkilenme durumu olarak biliniyor.
#Konuk YazarDermatologlar, her gün çok sayıda uyuz vakasına şahit olduklarını söylüyor. O hastalardan biri de iş arkadaşından uyuz hastalığı kapan 30 yaşındaki Eda A. Doktoru, genç kadına "Bugün gelen sekizinci vakasın" dedi. Bu cümle bile durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Peki bu artış neden kaynaklanıyor ve biz korunmak için ne yapabiliriz?
#Uyuzİş arkadaşından uyuz hastalığı kapan 30 yaşındaki Eda A.'ya doktoru, "Bugün gelen sekizinci vakasın" dedi. Bu cümle bile durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Uzmanlar, son altı aydır özellikle dirençli uyuz vakalarında gözle görülür bir artış olduğunun altını çiziyor. Peki bu artış neden kaynaklanıyor ve biz korunmak için ne yapabiliriz?
#UyuzMenopoz adet döngülerinin bittiği, kadınlarda hormonal birtakım değişikliklerin olduğu ve buna bağlı olarak doğurganlığın sona erdiği bir dönemdir. Ortalama menopoz yaşı 48-50’dir; adet kanamalarının 40 yaşından önce sonlanması, birtakım cerrahi müdahalelerle yumurtalıkların alınması erken menopoz olarak değerlendirilir.
#MenopozHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Aklınızda pek çok soru olabilir: 1 aylık bebek ne kadar uyur, 1 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 1 aylık bebek kilosu, 1 aylık bebek bakımı, 1 aylık bebek aşısı, 1 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 1. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekVücutta önemli görevi olan kırmızı kan hücrelerine yönelik yapılan test sonucu MVC olarak isimlendirilir. MVC değerinin öğrenilmesi tam kan testiyle mümkün olabilir. MVC nedir, değeri kaç olmalıdır, yüksekliği ve düşüklüğünün nedenleri ile belirtileri nelerdir sorularının cevaplarını derledik.
#SağlıkBöbrek hastalıklarının tespit edilmesi için çok önemli olan GFR, düşük ve yüksek olması durumunda çeşitleri sorunları gösteriyor olabilir. GFR'nin yüksek veya düşük olması birbirinden farklı riskler getiriyor. GFR nedir, GFR değeri kaç olmalıdır, yüksekliği ve düşüklüğü nedenleri nelerdir, belirtileri tam olarak nasıldır, sorularını sizin için derledik.
#GFR NedirÖstrojen, kadınlar için çok önemli bir hormondur. Kısaca kadınlık hormonu denilebilir. Hem sağlık hem de hastalık sebebi olabilen bu hormon, vücuttaki birçok sistemi etkiliyor. Östrojen hormonunun ne olduğunu ve ne işe yaradığını öğrenip, vücudunuzdaki değişimleri daha iyi yorumlayabilirsiniz. İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar...
#Östrojen Hormonu NedirOrman yangınları sürüyor. Ama yangınlar birçok bölgede kısa sürede kontrol altına alınabiliyor ve hızlı söndürme, soğutma yapılabiliyor. Yangın söndürme uçak ve helikopterlerinin Türkiye’nin değişik noktalarında konuşlandırılması müdahalenin hızlı yapılmasını sağlıyor. Bunu geçen yıl çok hızlı karar alınıp kiralama ve satın almaların yapılması ile başardık.
#Air TractorMevsimsel depresyon denince akla hemen 'kış depresyonu' ve 'bahar depresyonu' geliyor. Peki birçok insanın sabırsızlıkla beklediği, güneşin gökte parladığı, sulu sulu meyvelerin, serin içeceklerin, cıvıl cıvıl renklerin mevsimi yazın da depresyon sebebi olabileceğini hiç duydunuz mu? İşte ilginç detaylar...
#Yaz DepresyonuMevsimsel depresyon denince akla hemen 'kış depresyonu' ve 'bahar depresyonu' geliyor. Peki birçok insanın sabırsızlıkla beklediği, güneşin gökte parladığı, sulu sulu meyvelerin, serin içeceklerin, cıvıl cıvıl renklerin mevsimi yazın da depresyon sebebi olabileceğini hiç duydunuz mu? İşte ilginç detaylar...
#Yaz Depresyonu