Melih Uslu’nun yeni kitabı ‘Doğu Seyahatnamesi’ geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı… Gazetemizde de yazılarını okuduğunuz Uslu’yla Anadolu’yu keşfetme macerasını konuştuk: “Taşların dilini öğrenme hevesiyle çocukların peşine takılıp dev bir labirenti andıran Doğu şehirlerinin sokaklarına dalmak gerek.”
#HürriyetRenkleri, kokuları ve sesleriyle hâlâ capcanlıdır asırları deviren Doğu’nun çarşıları. Anadolu’nun bu masalsı tarihi mekânları size kâh Osmanlı’yı kâh Mezopotamya’yı kâh İran’ı çağrıştırır. İşte karşınızda Türkiye’nin doğusundan, her adımda sürprizlerle dolu sekiz harika çarşı...
#Doğu'nun Çarşıları10 yıl sendelemeden hayatta kalabilmiş tiyatro topluluğu DOT, yeni dönemi yeni yerinde, ‘dotkanyonda’ sahnesinde kutlayacak. İşin ‘mimarları’, Murat Daltaban ve Han Tümertekin, birlikten doğan kuvveti, sanatsal kıymeti ve her şeye rağmen nasıl iyimser kalabildiklerini anlatıyor.
#DotEski Urfa’nın çekirdeği, yılankavi kemerleriyle dehlizi andıran tarihi çarşıda hayat yüzyıllardır kendine özgü ritimle akıyor. Cep telefonu ve kredi kartı çağının telaşı, alışveriş merkezlerinin tek tip, steril atmosferi henüz yansımamış daracık sokaklara. Sıcak sohbetler, renkli gözlemler ve keyifli bir alışveriş hayaliyle Urfa Çarşısı’nın yolunu tuttum. Aradığımdan fazlasını buldum. Yeşilçam’ın jönlerinden Hüseyin Peyda’nın çıraklık yaptığı terziyi, içinden kutsal balıkların geçtiği avluyu keşettim.
Seyahate gidilen yerlerde çarşı pazar gezmenin, alışveriş yapmanın tadı ayrıdır. Bir defa kafanız rahat, sinirleriniz gevşemiş olduğundan her şey gözünüze daha bir güzel ve orijinal görünür. Sonra oralara has, otantik şeyleri bulup çıkarmak başlı başına bir maceradır. Bir şehrin, kasabanın ürettikleri, kültürünün önemli bir parçasıdır. Tabii bir de eşe dosta birkaç parça hediyelik götürme hevesi vardır.
Ramazan, şehirlerin büyülü atmosferini daha da derinleştiren özel bir ay... Bu kutsal ayda tarihî sokaklarda gezinmek, kutsal mekânları ziyaret etmek ve manevi anlamda kendinizi yenilemek için yola çıkmanın tam zamanı… Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ramazan ruhunun en iyi hissedileceği rotalar hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden özel 10 adresi önerdiler.
#RotaHakkında şöyle bir rivayet var; mezura kullanmadan sadece bakarak kişinin ölçüsünü alıp ona en uygun takımı dikebiliyor… Bu doğru mu? Gülerek, “Müşterim kapıdan girdiği anda ona ne vereceğimi bilirim. Doktor-hasta ilişkisi gibi... Mezura gözümdür. Elbisesini diker, gönderirim” diye cevaplıyor.
#Faruk SaraçTürkiye’nin duayen mimarlarından Doğan Tekeli ile hem dertleştik hem de yeniden yıkımların yaşanmaması için neler yapılabileceğini konuştuk. 70 yılı geçen mesleki hayatında 120’den fazla yapıya imza atmış olan Tekeli, “Benim gözlemim deprem bölgelerinde binaların çok hızlı ve alelade yapılmış olduğu” diyor ve ekliyor: “Dikkatli olunması gereken onay süreci çok hızlı ilerlemiş. Beton kalitesinin nasıl olduğu yıkık bina görüntülerine bakınca hemen anlaşılıyor; bütün demirler açıkta, sulanmamış, ya çimentosu az ya iyi karıştırılmamış…”
#Doğan TekeliÇörek mahlepsiz, sahlep tarçınsız, içpilav yenibaharsız olur mu hiç! İçine girdiği her şeye tat katıp boyut atlatan baharat çeşitlerini içimizi ısıtan kış tariflerinde daha çok kullanıyoruz. Yavaş yavaş hazırlıklarına başladığımız yılbaşı soframızdaki yemeklerin de olmazsa olmazı baharatın en iyisini nerede bulup alırız? Uzman jürimiz favori adreslerini sıraladı...
#BaharatAK Parti Şanlıurfa Milletvekili, eski Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Allah şahittir, yüreğim parçalanıyor. Falan anne, filan anne farklı olamaz. Anne annedir arkadaşım. İki tarafın da annesi var, eşi var, çocuğu var. Allah bu anneye de, öbür anneye de sabır versin” diye söze giriyor.
#Ahmet Eşref FakıbabaTürkiye her bölgesiyle farklı lezzetlere ev sahipliği yapıyor. Hepsi ayrı ayrı birer seyahat sebebi. Restoranların uzun bir aradan sonra kısıtlamalarla açılmasını fırsat bildik, jürimize “Yemek için hangi şehirlere doğru yola çıkabiliriz” diye sorduk... Hem gezip keşfedebileceğimiz hem de özel lezzetlerini deneyebileceğimiz 10 şehri lezzet adresleriyle sıraladık.
#SeyahatKimi şehir kalabalığından kaçıp huzura sığınmanın, kimi ticaretin, kimi de geçmişte olduğu gibi konaklamanın adresi. Hepsinin çatısının altında yüzlerce yıl geriye giden canlı bir tarih var. Ne mutlu ki hanların birçoğu günümüzde de ayakta. Ben aralarından en sevdiğim ve içinde olmaktan mutluluk duyduğum 10 hanı sizlere anlatacağım.
#Türkiye'deki HanlarEylül'ü geride bırakırken sonbahar kapımızı çaldı ve ardından kış... Tek endişemiz sağlığımız aslında. Hasta olmamak için gereken tedbirleri almak, hijyen çok önemli ve kapalı alanlarda, kalabalıklarda kalmamak. Pandemi sürecinde en çok da aldığımız her nefesin kıymetini anladık. Temiz havan, sağlıklı gıda, el sıkışıp dokunabilmek ne kadar değerliymiş.
#BaharatŞanlıurfa her ne kadar inanç turizmiyle çok popüler olsa da son dönemlerde hem arkeoloji meraklılarını hem de lezzet düşkünlerini kendine çekmeyi başarıyor. Son Şanlıurfa seyahatimde şehrin binlerce yıllık tarihine, hâlâ bozulmamış kültürüne, geleneklerine, çarşılarından gelen o mis gibi kokulara, damakta büyük keyif ve anı bırakan lezzetlerine âşık oldum. Şanlıurfa'ya gelirseniz denemekten pişman olmayacağınız tatları ve uğramanız gereken bazı lezzet duraklarını sizlerle paylaşmak istedim.
#ŞANLIURFAYeri gelir peygamberler, yeri gelir camiler şehri diye anılırmış Urfa. Kimilerine göre hanlar, kimilerine göre de efsaneler kentiymiş isotun anavatanı. Benim içinse, bütün şehri gökyüzünde süzülen kuşların cıvıltısı eşliğinde gezdiğimden olsa gerek kuşlar diyarıydı Urfa. Şayet Urfa’ya gitmek istiyorsanız elinizi çabuk tutun derim. Kurumayı bekleyen isotların kırmızıya boyadığı damları ve hasat zamanı olması nedeni ile yolları beyaza bürüyen pamuk tarlaları ile Ekim ayı Urfa’nın en güzel zamanı.
#URFAYeri gelir peygamberler, yeri gelir camiler şehri diye anılırmış Urfa. Kimilerine göre hanlar, kimilerine göre de efsaneler kentiymiş isotun anavatanı. Benim içinse, bütün şehri gökyüzünde süzülen kuşların cıvıltısı eşliğinde gezdiğimden olsa gerek kuşlar diyarıydı Urfa. Şayet Urfa’ya gitmek istiyorsanız elinizi çabuk tutun derim. Kurumayı bekleyen isotların kırmızıya boyadığı damları ve hasat zamanı olması nedeni ile yolları beyaza bürüyen pamuk tarlaları ile Ekim ayı Urfa’nın en güzel zamanı.
#URFA