Bu iyilik hareketi Bursa’dan başlasın

Depremlerin ardından yaklaşık iki ay geçti. Ölenlerin, kayıpların ardından söylenecek hiçbir söz hiç bir eylem onları geri getiremeyeceğini biliyoruz.

Haberin Devamı

Depremde sadece yitip giden canlar mı? Deprem binlerce insanı yok etmekle kalmayıp bir kültürü, süregelen birçok alışkanlığı ve değerlerimizi de etkiledi.
Depremin vurduğu 11 ilin öne çıkan en büyük özelliği ise bu şehirlerin Türkiye’nin gastronomi merkezlerinin olmasıydı. Hatay ve Gaziantep Unesco’nun dünya gastronomi şehirleri arasına girmiş Türkiye’nin gastronomi başkentleri olup, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Urfa, Adana, Osmaniye, Kilis, Mersin, Elazığ yüzyıllardan bu yana gelen yemekleriyle, sofralarıyla oluşan mutfak kültürleri ile Türkiye’nin gastronomi hazineleridir.

ENKAZ ALTINDAKİ GASTRONOMİ

Depremden etkilenen 11 şehrin bir çok gıda üreticisi ve ünlü restoranları yıkıldı, birçok mekan kullanılamaz hale geldi. Yılladır gittiğimiz kebapçımız, dondurmacımız, tatlıcımız, künefecimiz, çarşılarımız artık yok.
Yemek kültürümüzün simgeleri olan o restoranlarımız, o markalarımız yıkılmış vaziyette.
Yeni kurulacak kent merkezlerinin hayata geçmesi, yerli yabancı turistleri ağırlayacak konaklama merkezlerinin tekrar işler hale gelmesi birkaç yılı bulabilir.
Depremden etkilenen bu şehirlerin en büyük özelliği olan gastronomi potansiyelini, yemek kültürünü yaşatmak, atakta tutmak velhasıl bu işletmelere tekrar hayat verebilmek için bir şeyler yapmalıyız. Şimdi üzerimize düşen sorumluluklarımızı yerine getirme zamanı.
Bu coğrafya; yılda 300 bin yabancı turistin deldiği, GAP turları ile birlikte her yıl 2-3 milyon yerli turistin ziyaret ettiği, büyük bir gastronomi destinasyon bölgesidir.

Haberin Devamı

DEPREM BÖLGE ESNAFI İÇİN NE YAPMALIYIZ?

Bu gastronomi şehirlerini, Türkiye’ye nam salmış bu gastronomi markalarını şehrimize, kentlerimize, caddelerimize davet edelim.
Kuracağımız devasa çadırlarda, alanlarda deprem bölgesinde mekanlarını kaybetmiş markaları, restoranları misafir edelim.
Malzemelerini getirsinler, hünerlerini, kültürlerini şehirlerimizde yaşatsınlar, bizler de onlara destek olalım.
Kahramanmaraş Sokağı, Antep Sokağı, Hatay Sokağı yapalım.
Depremden etkilenen gıda üreticisi, kebapçısı, tatlıcısını Bursa bağrına basacaktır.
Alinur Aktaş, Turgay Erdem, Mustafa Dündar, Hayri Türkyılmaz, Oktay Yılmaz, Uğur Sertaslan, Mustafa Işık ve Önder Tanır başkanım; caddelerinizde, alanlarınızda bu şehirlere, bu markalara, bu restoranlara dönüşümlü yer vermek ister misiniz?
Bu kültürü yaşatmak, zor günler yaşayan bu markalara destek olmak ister misiniz?
*
Hatay’a gidenler bilir; Hatay denilince akla gelen restoranlar, gastronomi adresleri şimdi yok.
• Hatay lezzetlerinin laboratuvarı olan, İpek Aslan’ın bin bir zorluklarla gece gündüz çalışarak hayata geçirdiği Hatay Gastronomi Evi artık yok. Caddenizde yer vermek ister misiniz? Onlarca üretici, onlarca restoran markası sayabilirim burada.
Kahramanmaraş’ta STK başkanlığı yapan kardeşimiz Serhan Erdoğanyılmaz’dan, FoodHub, Mardin’de Türkiye’nin gururu Ebru Baybara ve bölgeden aldığım bilgilere göre destek bekleyen marka ve üreticilerin sadece birkaçını paylaşacağım, daha fazla bilgiyi bölgenin ticaret odalarından, STK’larından bulabilirsiniz.
• Hatay’ın meşhur Sultan Sofrası
• Hatay Ali Mürdün Restaurant
• Hatay Konak Restaurant
• Hatay Avlu Restaurant
• Antakya Şehir Kulubü
• Tarihi Çınaraltı Restaurant
• Bizim Künefe
• Gözde Künefe
• Kuzeytepe Saymın Restaurant
• Tugay Kasabı
• Altıkapı Restaurant
• Abdo Döner
• Affan Kahvesi
• Petek Pastanesi 1942
• Antakya Pöç Kasabı ve Kebap Salonu
• Malatya Hacıbaba Sinan Et Lokantası
• MRŞ Paça Kebap Salonu
• Kahramanmaraş Kervanhan
• K.Maraş Tarihi Cumhuriyet Lokantası
• Sarayaltı
• Enfes
• Zeytinhan Gaziantep
• Topraktan tabağa Kooperatifi
• Gönül Mutfağımız
• Teo Farm Antakya
• Hatay Bakkaliyesi,
• Urfa Bakırcılar Çarşısı
• Eshkinar
• Maraş Mutfak
• Alkan Baharatçılık
• Baştacı Yerel Üreticilerimiz isimli hesapta daha bir çok üretici var.
*
Haydi Bursa!
Deprem bölgesine destek ol.
Deprem bölgenin eşi benzeri olmayan gastronomi mirasına sahip çık.
Bölgede mekanı yıkılan, üretemeyen işletmelerine ev sahibi ol, bölgede yıllarca üreten, dünyaya nam salmış markalara el ver, ürünlerini sunmalarına yardımcı ol.

Yazarın Tüm Yazıları