Dün akşamın MasterChef eleme adayları 25 Eylül Çarşamba akşamı kıran kırana dokunulmazlık mücadelesinin ardından netlik kazandı. İzleyenlerden tam not almayı başaran MasterChef Türkiye'nin dün geceki son bölümünde, Zübeyde kaptanlığındaki kırmızı takım ve Akın kaptanlığındaki mavi takım, haftanın 2. dokunulmazlık oyununda karşı karşıya geldi. 'Uluslararası tavuk yemekleri' konseptinin hazırlandığı MasterChef dokunulmazlık oyununda Danilo, Somer ve Mehmet Şef'in istediği menüyü rakip takıma göre daha iyi hazırlayan kırmızı takım kazanarak kendisini garanti altına aldı. Mavi takımda ise MasterChef eleme adayı kim oldu? sorusu yanıt buldu. Öte yandan takım oyununda puanlamalar yapıldığı sırada rejiden son anda gelen uyarı kırmızı takımı şoke etti. Peki, dün gece MasterChef eleme potasına kim gitti, kim kazandı? İşte, 25 Eylül 2024 MasterChef 3. ve 4 eleme adayları ile son bölümde yaşananlar.
#Masterchef Eleme AdayıJapon mutfağından bir tür tavuk kebabı olan yakitori MasterChef yarışması ile gündeme geldi. Geleneksel yakitori sadece tavuğun farklı bölgelerinden elde edilerek yapılıyor. Peki, yakitori nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, MasterChef yakitori tarifi detayları...
#Masterchef YakitoriMasterChef beşamel soslu tavuk krep günün aranan tarifleri arasında yerini aldı. Kafelerde sıklıkla görmeye alışık olduğumuz beşamel soslu tavuk krep tarifi evde de kolayca denenebilir lezzetlerden biri. İşte, beşamel soslu tavuk krep nasıl yapılır merak edenlere, tarifi, malzemeleri ve yapım aşamaları...
#Masterchef Beşamel Soslu Tavuk KrepMasterChef Uluslararası tavuk yemekleri ile izleyenlere lezzet şöleni yaşatıyor. Bu yemeklerden biri de Yunan mutfağından 'Avgolemono çorbası' oldu. Peki, Yunan usulü avgolemono çorbası nasıl yapılır? İşte, Avgolemono çorbası tarifi ve malzemeleri...
#Avgolemono ÇorbasıToplumları var eden ve birbirlerinden ayıran özellikleri kültürleridir. Kültürün en önemli unsurlarından biri de mutfaktır. Türkler; sağlığa ve beslenmeye önem vermişler, sahip oldukları damak zevkini de sanatla birleştirmişlerdir. Ayrıca çok geniş coğrafyalara yayılmış olduklarından çeşitli kültürlerle etkileşim içine girmişler, büyük medeniyetler kurmuşlardır. Yayıldıkları geniş topraklarda, farklı iklimlerin ve kültürlerin de etkisiyle zengin bir mutfağın eşsiz ürünlerini büyük bir ustalıkla sergilemişler, Orta Asya’dan getirdikleri mutfak kültürünü zirveye çıkarmışlardır. Yemek, sadece karın doyurmak anlamına gelmez. Savaşta ve barışta, varlıkta ve yoklukta, düğünde ve toyda, her zaman en büyük ihtiyaçtır ve bir emeğin eseridir.
#Türk MutfağıVedat Milor... O gastronomi dünyasının adeta ‘rockstar’ı, sözü en çok geçen isimlerinden... Yeme-içme konusundaki eleştirileri, analizleri çok seviliyor. Bizim de yazarımız. Kendisiyle yeni başlayan programı ‘Vedat Milor’la Tadına Doyamadım’ için buluştuk; yemeğe bakışını, lezzeti, seçici olmayı, sosyal medyayla ilişkisini, yediği ilginç tatları konuştuk: “Ben daha çok lezzete bakıyorum. Bence yemek sunum odaklı olmamalı.”
#Vedat MilorAdını Roma mitolojisinde bereket, özgürlük, doğal hayat, ormanlar ve kaynaklar tanrıçası Feronia’dan alan Güzelçamlı’daki Feronya Restaurant, yörenin doğal ürünlerinden şef ustalığıyla hazırlanan yemekleri, olağanüstü panoramik doğa manzarası eşliğinde adeta bir bolluk festivaline dönüştürüyor.
#1MasterChef eleme adayları dün geceki mücadele ile belli oldu. 2022 sezonunda polemiklerle dikkat çeken MasterChef Türkiye'nin 6 Eylül tarihli son bölümünde, kırmızı ve mavi takım haftanın birinci dokunulmazlık oyunu ile seyirci karşısına çıktı. 'Uluslararası mutfaktan tavuk yemekleri" konseptinin hazırlandığı gecede yarışmacılar ikili düelloda karşı karşıya gelirken, takım dokunulmazlığını mavi takım kazandı. Kırmızı takımda ise yapılan eleme oylamasında ortalık karıştı. Dilan'ın Burak'a söylediği "Yüreksiz olduğunu düşünüyorum" sözleri ile stüdyo adeta buz kesti. Peki, MasterChef'te eleme adayı kimler oldu, kim kazandı? İşte, dün gece potaya giren yarışmacılar ve yaşananlar.
#MasterchefTütsülenmiş dana sosisli hot dog... Tikka masala soslu tavuk... Fajita... Süt reçelli churros... Galataport’ta açılan Vandal’ın menüsüne uluslararası mutfaktan örnekler ve modernize edilmiş sokak yemekleri hâkim. Ayrıca Türk usulü serpme kahvaltı da var. Reçelleri ev yapımı, bal Erzincan’dan...
#GalataportSon zamanlarda gastronomi dünyasında en ilham veren isimlerden biri şef Alex Atala. Kimsenin varlığının bile farkında olmadığı Brezilya mutfağını ve Amazonlar’daki malzemeleri dünyaya tanıtmasının dışında, kurduğu enstitüyle küçük üreticileri destekleyerek yerel gıda üretim zincirini de güçlendirmeye çalışıyor. Şef Atala geçen hafta Bodrum’a geldi, elinden bir şeyler tatma fırsatını kaçırmadım elbette.
#BrezilyaEv halkının ve gastronominin gündemi yılbaşı sofraları. Bir yandan restoranlar, oteller, balo salonları yılbaşı menülerini hazırlarken diğer taraftanartan hayat pahalılığı, fiyatların yüksekliği nedeniyle yılbaşını evde geçirecek çok büyük bir kitle de evdeki yılbaşı sofrasını nasıl donatacağının derdine düştü.
#Bursaİlk defa gidenin “Ben bugüne kadar kebap yememişim” demesi âdetten. Uçağa sırf ciğer ve şırdan yemek için atlayan günübirlikçiler, kendini Tarihi Kazancılar Çarşısı’nın sokak lezzetlerine kaptıranlar da cabası... Adana mutfağından vazgeçemeyenler ve 8-10 Ekim’deki Adana Lezzet Festivali’nde şehre gidecekler için yemeden dönmemeleri gereken tatları derledik.
#Adana Mutfağı“Hangi restoranı tercih ediyorsun” diye karşınızdakine sorduğunuzda alacağınız bazı cevapları 3 aşağı 5 yukarı tahmin ediyorum: “İtalyan mutfağının hastasıyım”, “Fransız yemeklerine bayılıyorum”, “Ben Uzakdoğucuyum”, “Tabii ki kebap, lahmacun” gibi bir çok yanıt duymanız mümkün. Nedense “Türk mutfağı favorim” diyen pek çıkmaz. Kültürümüzden kaçarız. Halbuki, “Ekmeği banıp, tabak sıyırmak” diye bir tabir var bizde. Sulu yemeyi hangimiz sevmez ki? Türk mutfağının kültürü ise esnaf lokantalarıdır. Hepimiz gideriz, hepimiz biliriz. Ama nedense söylemekten çekiniriz. Onlar, kaliteyi ucuza yiyebildiğimiz, tıka basa doyduğumuz, aylar sonra bile gitsek aynı tattaki yemeği önümüze koyan, yaşayan efsanelerdir. İşte geçmişten günümüze gelen, unutulmayan tatları yaşatan 3 güzel mekan...
#Türk MutfağıBu yazıda bahsedeceğim öyle kahraman bir yemek var ki hakkında ne yazılsa gastro-diplomasi krizine sebep oluyor. Zaten dünyanın en çivisi çıkmış bölgesinin en bilinen yemeği olması dolayısıyla konu aşırı hassas. Benim de kaos sevdam malum! O zaman daldıralım sıcacık pitalarımızı humusa...
#YAZARYaz geldiğinde sanki Türkiye’de Bodrum ve Alaçatı’dan başka tatil yapacak yer yokmuş gibi bir algı yaratılıyor. Ya da tatil sadece deniz kıyısında yapılırmış gibi... Oysa yönümüzü biraz daha güneye ya da biraz daha kuzeye çevirsek daha ne özel yerler keşfedeceğiz... Belki de en güzeli kendimize “Huzur mu huzursuzluk mu, ben ne istiyorum?” diye sormak. Her neredeyseniz iyi bayramlar ve tatiller dileğiyle. Tabii hijyen, maske ve mesafe kuralını unutmadan.
#Müge Akgün‘MasterChef Türkiye’ yarışması jüri üyelerinden, MYK Gastro Arena kurucusu şef Mehmet Yalçınkaya’nın mutfağına sızdık… Bize aşçıların ana üssü Bolu’da geçen çocukluğunun sofralarını, 11 yaşında çırak olarak girdiği kamyoncu lokantasını, Süreyya Lokantası’nda kasalarca küçük ‘çimçim karides’ ayıklarken kurduğu hayalleri, Katar Emiri’ne hazırladığı yemekleri ve onu bugünlere getiren serüvenlerini anlattı.
#Mehmet YalçınkayaBazı yerleri bıraktığı gibi bulamayınca üzülür insan. Side de en son hatırladığım halinden epey uzak karşıladı beni ama bu, mutsuzluk değil, bilakis mutluluk kaynağı oldu. Değişmiş, tarihini parlatarak güzelleşmiş, çok kaliteli mekânlar kazanmış ve ortaya yepyeni bir Side çıkmış! Ben sevdim bu yeni halini. Hatta o kadar sevdim ki bana göre Bodrum ve Alaçatı’nın yeni rakibi Side olacak.
#Saffet Emre Tonguç