MasterChef yakitori nasıl yapılır? Japon mutfağı tavuk kebabı yakitori tarifi ve malzemeleri
Japon mutfağından bir tür tavuk kebabı olan yakitori MasterChef yarışması ile gündeme geldi. Geleneksel yakitori sadece tavuğun farklı bölgelerinden elde edilerek yapılıyor. Peki, yakitori nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, MasterChef yakitori tarifi detayları...
Yakitori Japonya ve Asya'nın gözde yemeklerindendir. Japonya'da pek çok çalışan, öğle yemeği için işten eve giderken yol üzerinde bulunan tezgâhlarından birinden yakitori alarak yoluna devam eder.
Yakitori genellikle tuz veya tare denilen tatlı sake, soya sosu ve şekerden oluşan sos ile servis edilir. Bu sos şişteki etin üzerine sürülür, özenle pişirilir ve piştikten sonra da tekrar bu sosun içine batırılır.
5–6 parça kemiksiz tavuk göğsü
6–8 parça kemiksiz tavuk budu
2 diş doğranmış sarımsak
1 yemek kaşığı zencefil
1 çay kaşığı zencefil tozu
1 çay kaşığı karabiber
1/3 bardak su
1/4 bardak + 2 yemek kaşığı esmer şeker
1 yemek kaşığı damıtılmış sirke
1 yemek kaşığı mısır unu
6 – 7 parça tahta şiş
Şişlerin ızgara ya da fırında yanmasını önlemek için, öncelikle tahta şişleri 15 dk kadar suda bekletin.
Bu arada yakitori marinesini hazırlayalım. Geniş bir kâsede, soya sosu, su, esmer şeker ve damıtılmış sirkeyi, şekerli granüller çözülene kadar iyice karıştırın.
Tavuğu derisinden, bağlarından ve kıkırdaklarından ayırın.
Marinenin hızlı emilmesi için bıçağınızın arkasını kullanarak, tavuğun yüzeyini hafifçe dövün.
Tavukları iki parmak genişliğinde parçalara ayırın. Tavuk parçalarını geniş kâseye aktarın.
Karabiberi, doğranmış sarımsağı ve zencefil tozu veya doğranmış zencefili kâseye ilave edin ve iyice karıştırın.
Tavuk parçalarına 1/4 yakutori sosu ekleyin. Daha sonra karıştırın ve minimum 10 dakika marine edin.
Yakutori sosunu bitirin. Sosu küçük bir tavaya aktarın ve kısık ateşte, yakmadan kaynatmaya başlayın.
Bu arada mısır unu karışımını hazırlayın. Bir yemek kaşığı mısır ununun içine iki yemek kaşığı sostan ekleyin. Mısır unu tamamen çözülene kadar karıştırmaya devam edin.
Mısır unu karışımını tavadaki yakitori sosunun içine atın. Koyulaşana kadar karıştırmaya devam edin. Daha sonra soğuması için bir kenara ayırın. Sos yoğunlaşırken kısık ateşte pişirmeye devam edin ve yanmamasına dikkat edin.
Tavukları şişlere geçirmeye başlayın. Fırça yardımı ile yakitori sosunu kebaplara sürün ve ızgarada çevirerek pişirin.
Eğer fırında pişirecekseniz, 180 derecelik önceden ısıtılmış turbo ayarda 8 dakika kadar kontrollü pişirmek yeterli olacaktır.
Kebaplar tamamen pişene kadar fırçayla ilave sos sürün. Piştikleri zaman servis tabağına alarak son kez yakitori sosuyla fırçalayın. Afiyet olsun...