Alaçatı’nın özellikle yaz aylarında sokaklarını damla sakızı kokusunun sardığını söyleyen şef Hüseyin Pancar, bu kokunun da kimi zaman tencerede pişen muhallebiden, kimi zaman da yemek sonrası içilen likörden geldiğini paylaşıyor ve ekliyor: “Sakız ağacı Ege’nin Efe’si gibi... Köklendiği yeri güzelleştiren bir doğası var.”
#1Michelin Rehberi’nin İstanbul’a gelmesi hakkında pozitif ve negatif yorumlar hemen başladı. Yıldızlar; kullanılan malzemenin kalitesi, lezzet ve pişirme tekniğindeki ustalık, şefin seçtiği mutfak kimliği, kalite-fiyat dengesi ve ziyaretler arasındaki tutarlılık kriterlerine göre veriliyor. Sizi bilmem ama ben bu kriterleri bizim körler sağırlar birbirini ağırlar sistemimize tercih ederim.
#MichelinTürk gastronomisinin geleceğini belirleyecek şef adayları için yapılması gerekenler var. Kalifiye eğitim veren öğretmen eksikliği giderilmeli. İşletmeler de stajyerleri ucuz işgücü olarak değil, sektörün geleceğine katkı sağlayacak yeni değerler olarak görmeli.
#GastronomiSekiz ay önce İngiltere’de hizmet vermeye başlayan Getir, Prens William ve eşi Kate’in yaşadığı Kensington Sarayı’ndan ilk siparişini almış bile. İşte İngilizlere mutfak alışverişi kültürünü sil baştan öğreten markanın İngiltere müdürü Turancan Salur ile olan sohbetimizden anekdotlar...
#ARDA SAYINEREmine Erdoğan’ın öncülüğünde, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabının 4 Eylül’de yapılan tanıtım resepsiyonuna çok istediğim halde katılamamıştım. Yakın bir arkadaşımın kızının Urla’daki düğünü ile aynı güne denk gelmişti.
#Müge AkgünÜçü de hem mutfağın hem ekranın yıldızları... Onları görmek isteyen binlerce kişi saatler öncesinden çekim yapacakları mekânın kapısında toplanıyor. MasterChef Türkiye yarışmasının jürisindeki şefler Mehmet Yalçınkaya, Danilo Zanna ve Somer Sivrioğlu’yla buluştuk. Hangi şef Monica Bellucci’ye yemek yapmak istiyor? Kendi yemese de sofrasında mutlaka ekmek olmasını isteyen kim? Somer Sivrioğlu “Ondan tevazuyu öğrendim” derken kimi kast ediyor? Cevapları burada...
#GazetehaberleriKültür ve Turizm Bakanlığı 2020’yi Türk Gastronomisi Yılı ilan etmişti. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını planları altüst etti, tüm etkinlikler durduruldu. 2021’den beklentimiz turizm ve gastronomi sektörünün yeniden eski günlerdeki performansına yaklaşması.
#Büşra ÜnAltın Küre, SAG ödül törenlerinde vegan menü tercih edildikten sonra bir çevreci atak da Oscar yetkililerinden geldi. 92. Oscar Ödül Töreni’nde yemek menüsü vegan menü oldu. 9 Şubat’ta gerçekleşen törende vegan menünün yanı sıra, hiçbir şekilde plastik şişe de kullanılmadı.
#BursaDünyanın dört bir yanından gastronomiye yön veren isimler, 3. Global GastroEkonomi Zirvesi için İstanbul’da buluşuyor. Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği’nin (TURYİD) ev sahipliğinde gerçekleştirilecek zirve, 25 Mart’ta düzenlenecek. Bu yıl “Gastronomi Her Yerdedir!” temasıyla organize edilecek zirvede, sektör profesyonelleri ve gastronomi meraklıları; gastronomi dünyası, gastronominin ekonomi, turizm, diplomasiye yansımaları ile Türk mutfağının daha iyi tanınabilmesi konularında bilgi ve deneyimlerini paylaşacak.
#Rota TrakyaTürk Gastronomisi için herkes elini taşın altına koymaya başladı. Bu alanda öteden beri çok önemli çalışmalara imza atan Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe ve ekibi her ay sektörün önde gelen bir ismini, ‘Kanaat Önderleri Konuşuyor’ Gastro Talks Programı’na konuk ediyor.
#BursaGastronomi Turizmi Derneği'nin (GTD) düzenlediği GastroTalks “Türkiye’nin Kanaat Önderleri Konuşuyor” buluşmalarının şubat ayı konuğu DEMSA Grup Yönetim Kurulu Başkan Vekili Demet Sabancı Çetindoğan oldu. İstanbul’da gerçekleşen etkinlikte Türk mutfak kültürü, Türk gastronomisi ve Türk gastronomisinin yurt dışında tanıtımı için atılan adımlar masaya yatırıldı.
#Demet Sabancı ÇetindoğanHafta başında T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Tuna Turagay’ın katılımıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) çatısı altında bulunan Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) tarafından düzenlenen, gastronomi ihracatı strateji planının konuşulduğu ortak akıl toplantısına katıldım.
#Müge Akgünİzmir’de bu yıl dördüncüsü düzenlenen Gastronomi Turizmi Kongresi’nde, dünyaca ünlü şefler, yemek yaptı. Kongredeki panelde yaratıcı hikayelerin önemi vurgulanırken, şef Hazer Amani, iyi aşçı olmanın yolunun yeni tarif oluşturmak yerine eldeki yaratıcı hikayeleri tanıtmaktan geçtiğini söyledi. Amani, "Neden elimizin altında keşkek gibi bir ürün varken risotto yapıyoruz?" diye sordu.
#KeşkekTİM’de başkanların fotoğraf çekilme kargaşasında unuttuğu Ebru Şapoğlu, iş dünyasında kadının yerini de yeniden gündeme getirdi. İş dünyası örgütlerinde kadının adı yok. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise fotoğrafı talihsiz buluyor ve “Benim şirketimin CEO’su kısa süre öncesine kadar kadındı. Pozitif ayrımcılığı her zaman savunurum. Şapoğlu’nu görmedim” diyor.
#Jale Özgentürk