Sürgün dönemi dışta tutulursa, Sultan Hamit saltanatıyla büyük ölçüde barışık yaşamış ya da yaşamak zorunda kalmış Ahmet Mithat Efendi ileri yaşında yepyeni bir siyasi yaklaşımın ardında: İstibdat yıllarının ‘öteki’ yüzü! ‘Jön Türk’ böylesi bir yaklaşımın, düşüncenin verimi.
#Selim İleriAzerbaycan’ın başkenti Bakü’de, üç günde üç müze gezdik. Şehinşahlar Sarayı’nın avlusundaki serinlik, Hazar’dan esen rüzgârla birlikte hüznü beslerken, İnce Sanatlar Müzesi’nin koridorlarında duyulan derin ezgi, tablolardaki dünyalar arasında eriyordu. Milli Azerbaycan Edebiyatı Müzesi ise en zengin edebiyat müzesiydi görüp görebileceğimiz.
PAZARTESİ akşamı Pera Müzesi’nde Türk edebiyatının en önemli biyografi kitabı Âşık Çelebi’nin Meşâ’irü’ş-Şû’arâ’sının (1) günümüz Türkçesiyle yayınlanması nedeniyle bir toplantı düzenlendi. Toplantının açış konuşmasını Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol yaptı.
Demokratik açılım için önerilerini almak üzere dün edebiyatçılarla buluşan Başbakan Erdoğan, Ece Ayhan’a ait mısrayı okuyup, “Ece Ayhan, ‘devlet dersinde’ öldürülenlerden bahsediyor, ‘Biz tüzüklerle çarpışarak büyüdük, velhasıl onlar vurdu, biz büyüdük kardeşim’ diyor. Evet, bu kardeşiniz, kanunları, tüzükleri yaşayarak öğrendi ve bugünlere geldi” dedi. Erdoğan, popülizm değil çözüm peşinde olduklarını söyledi.
Yaşayan en büyük Osmanlı tarihçisi Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Halil İnalcık, Osmanlı tarihini, yeni metotlara göre yeniden yazdığını belirterek, “Birçok tarihi gerçekleri vesikalarıyla ortaya koydum. Bunları bütün dünya okuyor fakat bizim mektep kitaplarını hazırlayan arkadaşlar nedense tenezzül etmiyorlar” dedi.