Güncelleme Tarihi:
Vahit İŞBAŞARAN/KIRKLARELİ(DHA)-KRKLARELİ Üniversitesi'nin düzenlediği “Türkiye Türkolojisi, Dünden Bugüne, Bugünden Yarına” konulu konferansta konuşan Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Mehmet Aça “Türkçe 250 milyon nüfus ile 11 milyon kilometrelik alanda konuşulan bir dil” dedi.
Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünün organizasyonuyla Rektörlük Kültür Merkezi’nde “Türkiye Türkolojisi: Dünden Bugüne, Bugünden Yarına” konulu konferansta konuşan Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Mehmet Aça “Türkçe 250 milyon nüfus ile 11 milyon kilometrelik alanda konuşulan bir dil” dedi.
Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aça’nın konuşmacı olduğu konferans, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bülent Bayram’ın açılış konuşmasıyla başladı. Doç. Dr. Bayram konuşmasında, bölüm olarak geçmiş eğitim-öğretim dönemlerinde olduğu gibi 2017-2018 akademik döneminde de öğrencilerinin kişisel, sosyal ve mesleki gelişimlerinde büyük öneme sahip; konferans, sempozyum, panel ve çalıştay gibi bilimsel etkinliklerin düzenlenmesine devam edeceklerini söyledi.
Konferansta ilk olarak Türkçe’nin 250 milyon nüfus ile 11 milyon kilometrelik alanda konuşulan bir dil olduğunu ve Türklerin, dünya tarihinin oluşması ve gelişmesinde önemli roller üstlendiklerine dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Aça, Sibirya bölgesinin tarihi, kültürel ve siyasi açıdan önemine değindi. Bu coğrafyada kültürleri ve dilleri kaybolmakta olan birçok topluluğun da bulunduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Aça, SSCB'nin yıkılmasıyla bu coğrafyada yaşayan toplulukların tarihi, kültürü, dili ve sosyal yaşamlarına ilişkin önemli çalışmaların yapıldığını belirtti. Güney Sibirya bölgesinde yaşayan Yakut, Tıva, Şor ve Altay gibi Türk topluluklarının sözlü kültür ürünleri üzerine çalışmalar gerçekleştiren Türkologlar hakkında bilgiler paylaştı. Türkiye’de Türkoloji alanında çalışmalar yürüten Türkologlar ve gerçekleştirilen çalışmalara da değinen Aça, Türkiye Türkoloji’sinin temellerinin Mehmet Fuat Köprülü tarafından atıldığını ifade etti. Mehmet Fuat Köprülü’nün açtığı çığırda Türk kültürü araştırmalarının büyük bir gelişme gösterdiğini kaydeden Aça, Köprülü’nün kurduğu Türkiyat Enstitüsü’nün dünyaca tanınmış bir Türkoloji merkezi haline geldiğini; Türk edebiyatı tarihi, Türk filolojisi ve folkloru alanlarında çok kıymetli Türkolog ve araştırmacıların bu merkezde yetişerek eserler verdiğini dile getirdi.