Tunceli'nin yöresel yemekleri, et yemekleri, hamur işleri, çeşitli mezeler ve salatalar da dahil olmak üzere zengin bir yelpazeden oluşuyor. Tunceli'nin yöresel yemeklerinin içinde genellikle et yer alıyor. Aynı zamanda yemekler bol baharatla tatlandırılıyor. Tunceli’nin meşhur yemekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tunceli Yemekleri‘Almanya’yı akıllandıran Türk’ Prof. Dr. Şahin Albayrak, akıllı yol, otonom otobüs, akıllı mutfak gibi çalışmalarının ardından alışveriş yapan akıllı robotun da yolda olduğunu söyledi. Berlin Ekonomi Senatörü Giffey ile İmar, İskan Senatörü Gaebler’i ağırlayan Prof. Dr. Albayrak, misafirlerine kanser hücrelerinin yerinin somut olarak belirlenmesine yönelik yapay zekâ çalışmalarıyla ilgili de detaylı bilgi verdi.
#ALMANYAKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "2023 yılında ise bugün itibarıyla 650 noktada arkeolojik çalışmalara devam ediliyor. Tarihin sıfır noktası olarak nitelendirilen Göbeklitepe ve Karahantepe, dünya arkeoloji çevrelerinin yakından takip ettiği bir çalışma haline geldi. Tarih öncesine ışık tutan, dünya ölçeğinde çok önemli keşiflerin yapıldığı Taş Tepeler projesi kapsamında 2023 yılında 9 arkeolojik alanda sürdürülen çalışmalarda son olarak geçtiğimiz günlerde insan ve hayvan heykellerine de ulaşıldı" dedi.
#Bakan ErsoyTarihi Şahin Lokantası geçen hafta yine Beyoğlu’nda ikinci şubesini açtı. Bu yeni şubede başrol, dönerin... İstanbul’un bu ikonik esnaf lokantasını sahibi ve işletmecisi Cengiz Şahin’le konuştuk: “Burada sunduğumuz yemeklerin reçetesi lokantanın açıldığı 1967 yılından beri aynı. Yıllar geçti, Beyoğlu değişti ama müşteri portföyümüz değişmedi. Hâlâ CEO ve işçi aynı masada yemek yiyor.”
#Tarihi Şahin LokantasıMayıs ayı Gastronomi adına hareketli başladı diyebiliriz. Bir yandan tüm Türkiye’de festivaller, şenlikler başlarken diğer yandan Türk Mutfağı Haftası tüm yurtta etkinliklerle doruk noktasına ulaştı. Ama size bir önemli etkinlikten daha bahsetmek isterim ki ; Restoran Haftası!
#Ramazan BaşanSardunya Catering’in başarılı şefi Çiğdem Alagök, hem ev hem de restoran mutfağı alışverişleri için en çok Kadıköy Çarşı’yı tercih ettiğini söylüyor. Şefin her zaman uğradığı favori adresleri arasında sakatatın her çeşidini, kargıdan civile kıymetli yöresel peynirleri, balığın ve mezenin en tazelerini bulabileceğiniz dükkânlar var...
#Kadıköy ÇarşıCHP Lideri Kılıçdaroğlu, Mersin mitinginde erken seçim isterken, “Göndereceğiz, değişim rüzgârları esiyor artık Türkiye’de. Halk varsa bitmiştir” dedi. Kılıçdaroğlu TÜİK yönetimine de “Ya arkadaşlar sizin evinizde eşiniz, çocuğunuz alışveriş yapmıyor mu ” diye sordu.
#KılıçdaroğluDünyanın neresine gitsem sıcak su kaynaklarını arayıp bulan benim için Türkiye bu konuda tam bir cennet. Şifalarını saymakla bitmeyen kaplıcaların sıcak sularının tadını çıkarma zamanı, havaların iyiden iyiye soğuduğu bugünler. Ziyaret ettiğim her kentte sayısız kaplıca deneyimlemiş biri olarak en çok sevdiklerimi sıraladım.
#Termal SuTürkiye’de dünyanın dört bir yanından eğitim için gelmiş üniversite öğrencileri var. Bazıları burs aldığı için, bazısı farklı bir dünya tanımak için geldiler Türkiye’ye. Kimi ise ülkesindeki şartlardan dolayı evinden kilometrelerce uzakta sürdürüyor eğitim hayatını.
#Yabancı ÖğrenciYerel seçim sonuçlarıyla birlikte Tunceli bir anda Türkiye gündemine oturdu. Beş senedir Ovacık’ta yürüttüğü sosyal belediyecilik çalışmaları kamuoyunun yakın takibinde olan ‘Komünist Başkan’ Fatih Mehmet Maçoğlu, artık Tunceli Belediye Başkanı. Benim şehirle yüz yüze tanışmam ise bu son gelişmelerden biraz daha önce, 2018 Ekim sonunda, küçük bir grup olarak yaptığımız üç günlük bir geziyle oldu.
#Tunceli Gezi RehberiMichelin yıldızı alan ilk Türk mutfak şefi olan Ali Güngörmüş, 14 yaşındayken sektöre adım attığı Münih’te yeni bir sürprize hazırlıyor. 2014 yılında Münih’te, Tunceli’de doğduğu köy olan Pago’nun adını verdiği ‘Pageou’ isimli restoranını açan Güngörmüş, bu kez ’insanların değişen yemek yeme alışkanlıklarına cevap verecek farklı bir konsept uygulayacağı’ yeni bir restoran açacağını söyledi. Güngörmüş, “Ben buna ‘Türk mutfağı 2.0’ diyorum” dedi. İstanbul’da inşaatı devam eden beş yıldızlı bir otelden teklif aldığını da açıklayan Ali Güngörmüş, yeni yılda üzerinde çalıştığı projeleri Hürriyet’e açıkladı.
#Ali GüngörmüşMichelin yıldızı alan ilk Türk mutfak şefi olan Ali Güngörmüş, 14 yaşındayken sektöre adım attığı Münih’te yeni bir sürprize hazırlıyor. 2014 yılında Münih’te, Tunceli’de doğduğu köy olan Pago’nun adını verdiği ‘Pageou’ isimli restoranını açan Güngörmüş, bu kez ’insanların değişen yemek yeme alışkanlıklarına cevap verecek farklı bir konsept uygulayacağı’ yeni bir restoran açacağını söyledi. Güngörmüş, “Ben buna ‘Türk mutfağı 2.0’ diyorum” dedi. İstanbul’da inşaatı devam eden beş yıldızlı bir otelden teklif aldığını da açıklayan Ali Güngörmüş, yeni yılda üzerinde çalıştığı projeleri Hürriyet’e açıkladı.
#Ali GüngörmüşDoğu Anadolu veya Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne doğru hiç yolculuk yaptınız mı? Yaptıysanız bilirsiniz, o ıssız yollar öylesine çok şey çağrıştırır ki. Hele yolculukta yalnızsanız. Baharda yeşillerle süslenmiş, yazın sarının tonlarına bürünmüş, kışın bembeyaz örtüsünün altına gizlenmiş bu ıssız topraklar insanı bereketli kollarıyla içine çeker.
İstanbul Nişantaşı’ndaki CAM’da “Bir Gezginin Öğleden Sonrası” başlığı altında resimlerini sergileyen Mahmut Celayir (58), 24 yıldır Almanya’nın Stuttgart kentinde yaşıyor. “Ben toprağa ve manzara geleneğine bağlı bir ressamım” diyor. Başlıca esin kaynağı, doğduğu Bingöl ve yaşadığı Stuttgart. Sonbaharda Stuttgart ve çevresinin doyumsuz manzaralara büründüğünü anlatan Celayir, kasımda şehre yolu düşecek resim ve doğa meraklısı gezginler için önerilerini sıraladı.