Avrupa’nın en ünlü bestecilerinden Gioachino Rossini’nin ismini taşıyan ‘filetto alla Rossini’ İtalyan mutfağının incilerinden. Tereyağında kızarmış kaz ciğeri ve üzerine rendelenen trüf mantarıyla lezzetlenen bu özel dana filetoyu birlikte pişirelim...
#Gioachino Rossini2023 yılının en çok konuşulan gastronomi hadiselerinden biri Michelin Rehberi’nin değerlendirdiği restoranlarımız ve yıldız kazanan şefleriydi. Biz de bu yılbaşında Michelin yıldızı alan restoranlarımızın şeflerinin elinden çok özel lezzetleri mutfaklarımıza taşımak istedik. Yılbaşı akşamı klasiklerin dışına çıkıp misafirlerini şaşırtmak ve ihtişamlı bir sofra kurmak isteyenler için yeni yıla yakışan yıldızlı tarifler aldık.
#YılbaşıŞef restoranlarının menülerinde başrol oynuyor, vegan mutfaklarda protein yerine kullanılıyor... Evde çorbadan soteye, makarnadan tarta pek çok tarifte kendine yer buluyor. Tazesinin yanı sıra kurutulmuşu ve turşusu başta olmak üzere her halini de artık raflarda bolca görmeye başladık. Mikolog Jilber Barutçiyan ülkemizde yetişen yenebilir yerel mantarları ve doğadan toplamak isteyenlere işin püf noktalarını anlattı. Şemsa Denizsel ve Gastronometro şefleri leziz mantarlı tariflerini paylaştı.
#MantarYOKUŞ başına geldiğinde / Bodrum’u göreceksin / Sanma ki sen / Geldiğin gibi gideceksin / Senden öncekiler de / Böyleydiler / Akıllarını hep Bodrum’da / Bırakıp gittiler. ‘Halikarnas Balıkçısı’ Cevat Şakir Kabaağaçlı o kadar güzel anlatmış ki adeta üzerine söylenecek söz bırakmamış. Gerçekten de Bodrum, 3 bin 500 yıllık tarihi, kadim medeniyetlerden miras aldığı kültürü, sanatı, doğal güzellikleri, özgün mimarisi, muhteşem koyları, sabaha kadar süren eğlence hayatı, ziyaretçilerin her ihtiyacına cevap veren farklı konseptteki nitelikli konaklama tesisleri, gastronomisi ile cennetten farksız. Ve her köşesi keşfedilmeyi bekliyor. Ben de sizi bu hafta tarihin hemen yanı başında hizmet veren bir lezzet durağına götürmek istiyorum: Tyro...
#1Coşkun Uysal yıllardır Avustralya’daki restoranında mutfağımızın kebaptan çok daha öte olduğunu anlatmak isteyen başarılı bir şef. Birdenbire altın varaklı kebap yaptığını ve bunu her yerde duyurduğunu görünce yaşadığım şaşkınlık büyüktü. Ama hem nedenini hem de kebabı nasıl yaptığını öğrenince işler değişti...
#KebapDomatesli, kıymalı veya yumurtalı... Adı makarnayla özdeşleşmiş bir milletin kaç çeşit makarna sosu hazırladığını merak ettiniz mi hiç? Bu soruya cevap vermek hiç kolay değil ama ben en klasiklerden üçünü anlatacağım. Nefis sosuyla, gerçek bir İtalyan makarnası için makarnayı çok pişirmemeniz gerektiğini de unutmayın.
#MakarnaOnu şehirden çok doğada, özellikle de ormanların içinde bulmak mümkün… Biz söyleşi için kısa süreliğine uğradığı İstanbul’da yakalıyoruz. Kendi hikâyesini hızlı geçiyor. Konu ‘mantarlar’a gelince ise gözleri parlıyor. Kökenleri 600 milyon yıl öncesine giden beşinci canlı türü mantarları adeta ailesi gibi anlatıyor! Türkiye’nin en ünlü mikologlarından (mantar uzmanı) Jilber Barutçiyan’la albümleri karıştırdık.
#Jilber BarutçiyanRoman Abramoviç, biyografisi ile dikkat çekiyor. Yakın zamanda Chelsea kulübünü satışa çıkaran Rus iş insanı Roman Abramoviç, aynı zamanda İsrail vatandaşı ve Yahudidir. Peki, Roman Abramovic kimdir, ne iş yapıyor, serveti ne kadar? İşte, hayatı merak edilen Roman Abramoviç hakkında bazı bilgiler
#AbramoviçBir mantar ne kadar değerli olur dersiniz? Cevabı çok net: Bu mantar eğer bir trüf mantarıysa, o kadar nadir, o kadar lezzetli ve işte o kadar değerlidir. Çoğunlukla omlet ve makarnanın üzerine rendelenen trüf mantarının dilerseniz yağını da kullanabilirsiniz. Bir tabakta trüf varsa lezzet de var!
#Trüf MantarıPorçini, imparator veya kültür mantarlarını çiğ olarak yiyebilir, salatalarınıza katabilirsiniz. Pişmiş isterseniz biraz sarımsak, yağ ve tuz, mantarların lezzetini öne çıkarmak için yeterli! Ama pişirmeye zeytinyağıyla başlamanızı, servis yapmadan hemen önce tavaya küçük bir parça tereyağı eklemenizi öneririm. Mantarların istisnai bir rolü var: Layıkıyla pişirildiğinde çok az ilaveye ihtiyaç duyarlar!
#MantarBugünlerde sofranızı çeşit çeşit mantarla zenginleştirebilirsiniz. Kanlıca mantarına yumurta kırabilir, kurutulmuş kuzugöbeğiyle sos yapıp et yemeklerine sınıf atlatabilirsiniz. Hemen her markette bulabileceğiniz istiridye mantarını kızarttığınızda enfes olur. Kestane mantarıysa etli yemeklere şahane bir eşlikçidir.
#MantarDünyanın çeşitli ülkelerinde de olduğu gibi Türkiye'de içerisinde yetişen bir hayli fazla sayıda mantar bulunmaktadır. Ancak özelliklere bağlı şekilde bazı mantarlar zehirli olmaktadır. Bazı mantarlar ise yenebilir özelliğe sahiptir. Türkiye bu konu da bir hayli zengin potansiyele sahip ülkedir. Sizin için mantar türlerinin neler olduğunu, Türkiye'de hangi mantar türlerinin yetiştiğini ve mantarların özelliklerini sizin için derledik.