Kanda yer alan en yaygın yağ türü olan trigliserid, her insanda belirli miktarda bulunması gerekir. Bunun yanında trigliserid yüksekliği önemsenmeyen ancak ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Peki, trigliserid yüksekliği nedir, nasıl düşürülür? İşte, trigliserid yüksekliği belirtileri…
#TrigliseridCOVID-19 vaka sayılarında maalesef ısrarlı ve can sıkıcı bir artış var. Sağlık Bakanımızın “Vaka sayıları 7-8 bin aralığına sıkıştı, düşmüyor, azaltmak için ciddi bir ortak gayrete ihtiyacımız var” cümleleriyle özetlenebilecek uyarısının üzerinden daha 10 gün bile geçmedi ama rakamlar -nedense- aniden ve birdenbire(!) 13-14 bin aralığına yükseliverdi. Net ve açık olarak belirteyim: BU RAKAMLAR KORKUTUCU, BU GİDİŞ İYİ GİDİŞ DEĞİL.
#YAZARTrigliserid seviyesi çoğu zaman karın ve göbek bölgesinden kilo alma, iyi kolesterolde azalma, kan şekerinde yükselme gibi sorunlarla beraber yükseliyor. Bu nedenle yaptırdığınız kan testinde trigliserid seviyeniz yüksek çıkarsa bu durumu ciddiye almanızda fayda var.
#Osman MüftüoğluBazı sürpriz hastalıkları dikkate almazsanız, yaşamı sonlandıran iki temel problem var. Biri damarların yaşlanması, kalınlaşması, esnekliğini kaybedip pıhtı ve/veya plaklarla daralıp tıkanması neticesi gelişen kalp ve beyin krizleri, diğeri ise farklı doku ve organlarda gelişen kanserler. Kalp ve beyin krizleri yani “damarsal problemler” genelde yüzde 60-75 ile hep ilk sırada. Peki damar yaşlanması ve neticesi olan o krizler önlenebilir mi? Önlenemeseler bile geciktirilmeleri mümkün olabilir mi? Yanıtım net ve açık: Evet! Nasıl mı? İşte yapılacak ilk 10 iş...
#Osman MüftüoğluTRİGLİSERİD de kolesterol gibi damarlarınızda dolaşan yağlardan biri. Hepimizin belirli bir miktarda ona da ihtiyacı var. Sağlıklı bir insanın kanında trigliserid seviyesi 150 mg/dl’yi geçmiyor. Bu seviyeleri geçmesi halinde, özellikle 500 mg’ı aştığı durumlarda sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Örneğin yüksek trigliserid seviyeleri damarlarda plak oluşumu ve tıkanmayı kolaylaştırıyor.
#İzmirDünya Sağlık Örgütü (WHO) verileri; dünya nüfusunun yüzde 23’ünün hareketsiz yaşam sürdüğüne ve bu durumun tüm ölüm nedenleri arasında 4. sırada yer aldığına işaret ediyor. Bunun nedeni ise hareketsizliğin obezite, koroner kalp hastalığı, diyabet, hipertansiyon, metabolik sendrom, kemik erimesi, meme ile kalın bağırsak kanseri gibi hayatı tehdit eden sağlık problemlerine yol açabilmesi.
#FelçKanımızda farklı pek çok yağ var. Bunların en iyi bilineni kolesterol. Ne var ki benzer sorunlara yol açabilen ‘trigliserid fazlalığı’ hakkında bilinenler, kolesterole oranla çok az. Peki, kimdir, nedir bu yağ parçacıkları? Bize ne gibi zararlar verir? İşte beş soruda trigliserid yüksekliği
Bu yıl hepimizde fena halde bir kışı reddetme telaşı var. Bir taraftan sigara yasağının etkisi, diğer taraftan dış ortamı ısıtma araçlarının gelişmesi nedeniyle ne Asmalımescit’te, Nişantaşı’nda, ne de İstinye Park’ta Filistin Caddesi’nde restoran ve kafelerde kimse sokaktan içeri girmiyor.
Damar sertliği (ateroskleroz) yaşlanmanın beklenen sonuçlarından biridir ama bazen beklenenden daha hızlı ve çok daha ağır seyredebiliyor. “Hızlanmış ateroskleroz” diye bilinen bu durumun sık görüldüğü hallerin başında şeker hastalığı, kan yağlarının dengesizliği, hipertansiyon ile kilonun birlikte olması geliyor. Bilhassa göbek genişliği tehlikeli.
Damar sertliği bir yönüyle yaşlanmanın doğal sonuçlarından biri. Ne var ki, bazı durumlarda beklenenden çok daha erken yaşlarda ortaya çıkabiliyor. Çok ama çok hızlı bir seyir gösterebiliyor. Bazı insanlar, daha 50’li yaşlara varmadan stend ya da by-pass uygu-lamasına maruz kalıyor. Ayrıca geçici ya da kalıcı felç gibi sorunlarla karşılaşabiliyor.
Bu hafta "Yaşasın Hayat"ın doğumunun 3. yılı. Hayatı daha güzel yaşamak, sağlık, huzur ve keyifle yaşlanmak için yapmamız gerekenleri anlatan bir yol haritasıdır "Yaşasın Hayat". Hayata daha sıkı sarılmak, değmek veya dokunmak değil doya doya yaşamak ve iyi yaşlanmak sanatının ipuçlarıdır. Bugün size "Yaşasın Hayat" düşüncesini ve tarzını en güzel şekilde anlatan birkaç yazımıza yeniden yer veriyoruz.
Göteborg Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmada Türk kahvesi sağlığa yönelik en zararlı ürünler arasında yer aldı. Türk kahvesinin en zararlı ürünler arasında yer alması mümkün olabilir mi? Her gün milyonlarca insan tarafından tüketilen Türk kahvesi hakkında tüm merak edilenleri konunun uzmanı tek tek anlattı
#Türk KahvesiPek çok uzman yıllardır, pastırma, tereyağı ve aşırı yumurta tüketmenin sağlık için zararlı olduğunu bildiriyor. Bu gıdaların yüksek yağ ve kolesterol içeriği, kalp hastalıkları ve kilo alımı ile ilişkilendirilirken ABD'li doktor Sten Ekberg, 30 gün boyunca bu üçlüyü tükettiğinde daha sağlıklı hissettiğini iddia etti. Peki, bu nasıl oluyor?
#SağlıkSağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarGünümüzde bazı testlerin rutin olarak yapılması sağlık açısından oldukça önemlidir. Bu testlerin yüksek veya düşük çıkması bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bu testlerden birisi de Lipaz testidir. Peki, lipaz (LPL) nedir? Lipaz değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri ile lipaztesti hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
#Sağlık