Trans Yağ haberleri sayfasında Trans Yağ hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 826 Trans Yağ haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Bütün bitkisel ve bitkisel kaynaklı gıdalardaki trans yağ miktarına sınırlama getiriyoruz. Tüketiciye arz edilecek gıdalarda trans yağ içeriği, toplam yağın 100 gramında 2 gramı geçemeyecek" dedi.
#Trans YağKardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Bolca, kan yağları olarak bilinen kolesterol ve trigliseridlerin kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, obezite ve metabolik sendrom ile ilişkili olduğunu söyledi, "Sağlıklı kalabilmek için herkes trans yağ kullanımından mümkün olduğunca kaçınmalı" uyarısında bulundu.
#Trans Yağİç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, "Margarinler 1950'den sonra Türk milletine arz edildikten sonra kalp hastalıkları, kanser hastalıkları artmıştır çünkü margarinlerde trans yağları vardır. Doğal dediğimiz yağlarla kızartma yaparsak, çok ısıtırsak da orada da trans yağ meydana gelir" dedi.
#Prof. Dr. Canan KaratayTarım ve Orman Bakanlığı’nın uzun zamandır üzerinde çalıştığı “trans yağ düzenlemesi”nde sona gelindi. Sağlık Bakanlığı, kalp hastalığı, obezite, diyabet riskini artırması nedeniyle trans yağ kullanımının tüm gıdalar için 100 gramda 2 gramın altına düşürülmesini istedi.
#Trans YağUnlu mamullerden, hazır yiyeceklere, patates kızartmasından gofret ve çikolataya kadar çok geniş bir yelpazede kullanılan trans yağlar, birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Uzmanlar, trans yağların, koroner kalp hastalığı ve inme riskini artırmasının yanında, tip 2 diyabet, insülin direnci, metabolik sendrom, obezite ve kanser gibi birçok hastalığa neden olduğunu söylüyor. Peki, trans yağ nedir?
#Trans Yağ1911 yılından beri beri gıda sektöründe yağların raf ömrünü uzatmak, yarı katı kıvam sağlamak, maliyeti ucuzlatmak için endüstriyel işlemler uygulanmaktadır. Bu işlemler sıvı yağları katı yapmakta, pişirme, kızartma sırasında yanmayı ve koyulaşmayı azaltmaktadır.
#Çocuk SağlığıSağlıksız olduğu uzmanlar tarafından sık sık hatırlatılan trans yağla ilgili merak edilen pek çok detay var. Trans yağların Amerika Birleşik Devletleri'nde yılda 30.000 erken ölümden sorumlu olduğu tahmin edilmektedir. Dünya çapında bu sayı milyonları bulmaktadır. Peki trans yağ nedir? Hangi yiyeceklerde trans yağ bulunur?
#Trans YağKış soğuk ama güzel yüzünü gösterdi. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de değişmeye başladı…Okul öncesi dönemde ise kendi mutfağınızda pişen yemekleri çocuğunuza yedirmeye özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında eviniz dışında yiyeceğiniz öğünlere de ayrı bir önem göstermek çocuğunuzu hastalıklara karşı korumak ve yemek bilinci kazandırmak için önemlidir.
#MeyveSon dönemlerde birçok sanatçının 'pıhtı atması' nedeniyle hayatını kaybettiği ya da yoğun bakıma kaldırıldığı haberlerini çok sık duymaya başladık. Kendi çevremizden de duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Neredeyse bir salgın haline gelen bu ciddi sağlık sorununda yaşanan artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız?
#Pıhtı AtmaGün geçmiyor ki pıhtı atması nedeniyle hastaneye kaldırılan ya da yaşamını yitiren birilerinin ölüm haberini almayalım. Son yıllarda ünlüler dünyasından ya da kendi çevremizden duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Ölümle sonuçlanabilen bu ciddi hastalık artık bir ‘salgın’ haline geldi. Peki bu artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#SağlıkHalk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin 50 yaş altı körlüklerin bir numaralı sebebi olduğunu söyleyen göz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Burak Erden, “Diyabetik retinopati görme yetisinde yüzde 5 ile yüzde 90 arasında kayıplar yaşanmasına sebep oluyor” dedi.
#DiyabetSevgili Hürriyet okurları... Meme kanseri dünyada genelinde kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Meme kanserinde erken teşhis ile hayatta kalma oranı büyük ölçüde artmaktadır. Her yıl ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı olarak belirlenmiştir. Meme kanseri farkındalık ayı nedeni ile daha önce de köşemde sık sık konuk ettiğim Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun ile meme kanseri tanı ve tedavisindeki yeni gelişmeleri ile konuştum. Coşkun, önemli bilgiler verdi.
#Şenol KalyoncuGıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#Sağlık29 Eylül Dünya Kalp Günü, her yıl 17.9 milyon kişinin yaşamını yitirmesine neden olan kalp hastalıkları ve inmenin ana ölüm nedeni olduğuna dikkat çekmek amacıyla kutlanır. Kalp hastalıklarıyla ilgili sorularımızı Türk Kardiyoloji Derneği Gelecek Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Değertekin’e sorduk:
#Sponsorlu İçerikOkullar pazartesi günü açılıyor. Çocuklarımız için gün boyu tok tutan, sağlıklı, enerji veren gıdalarla dolu bir beslenme çantası hazırlamak önceliğimiz. Yazarımız, diyetisyen Berrin Yiğit beyni doğru gıdalarla beslediğimizde gücünü katbekat arttırabileceğimizi söylüyor. Bunun için işe yumurta, peynir, bol yeşillik, avokado, zeytin, ceviz ve tam tahıllı ekmekten başlamak gerekiyor. Çiğ kuruyemişler, kırmızı-mor meyveler ve bitter çikolata da konsantrasyonu arttıran besinler arasında…
#Beslenme ÇantasıHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#Sağlık‘Lezzetli ama sağlıklı çikolata da olur’ dedi ve kolları sıvadı. 50 milyon lira yatırımla kurduğu fabrikada altı ayda 2 milyon adet çikolata kaplı sağlıklı bar üreten Ceren Ballık Erdirik, dağıtım kanallarını ve ürün çeşitlerini hızla artırıyor. Hedefi ise yüzde 100 yerli üretimle dünyaya açılmak.
#Ceren Ballık ErdirikÇorbadan tatlıya, hamur işinden salataya neredeyse her yemeğin malzemesi yağlar, doğru tüketildiğinde vazgeçilmez birer sağlık deposu.Pişirme tekniğine göre doğru yağ türünü seçmek ise en önemli nokta. Peki en sağlıklı yağ hangisi? Hangi yağı ne için kullanmalıyız? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkErkeklerin sperm değerleri 30 ila 35 yaşları arasında zirveye çıksa da sonrasında düşüşe geçmeye başlar. Bu, temelde oldukça ilginç bir bilgidir. 30-35 yaşları arasında sperm değerlerinde gözlemlenen yükseklik, doğurganlık azalmaya başlamadan önce üreme için en elverişli ortamı yaratır. Elbette bu yüksek değerler hep aynı kalmayacaktır. Yaşam boyu sağlıklı olduğunu düşündüğümüz spermlerimiz özellikle 40’lı yaşlardan itibaren sayıca azalmaya başlıyor, üstelik bu süreçte spermlerin kalitesi de bozuluyor. Gün içerisinde farkında olmadan yaptığımız birçok tercih sperm sağlığını tehlikeye atabiliyor ve sperm değerlerindeki düşüşün zamanından önce başlamasına neden olabiliyor. Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı, aşırı egzersiz yapılması, mesleki olarak testislerin yüksek oranda ısınması ve tüketilen gıdalar sperm sayısını ve kalitesini düşürebiliyor. Bu haftaki köşe yazımda sperm sayısını azalttığı ve sperm kalitesini düşürdüğü yönünde fikir birliği olan gıdalar hakkında bilgi aktaracağım. Faydalı olması dileğiyle…
#BeslenmeYaz aylarında tatilin verdiği rahatlamayla beslenme düzenimizde değişiyor, yağlı yiyecekleri daha çok tüketiyor ve sofralarda daha çok vakit geçiriyoruz. Bu durum da bizlere fazla kilo olarak geri dönüyor. Ancak bunun yanı sıra nefes almakta bile zorlandığımız sıcaklarda serin içeceklerle susuzluğumuzu gidermeye çalışıyoruz. İçtiğimiz gazlı ve şekerli içecekler de maalesef ki, sağlığımızı olumsuz etkiliyor. “Peki yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz?” ve “Özellikle vücudun su ve mineral kaybettiği sıcak havalarda sağlığımızı korumak için neler içmeliyiz?” Gelin bugün yazın beslenme listemizde nelerin olması gerektiğine bir göz gezdirelim.
#ANKARABahar aylarıyla birlikte, pandemide alınan fazla kilolardan kurtulma arayışları da başladı. Kimileri bu uğurda şok diyetlere yönelmekten kaçınmazken Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, her diyetin kişiye özel olması gerektiğini, aksi taktirde sürdürülebilir olmayacağı gibi, şok diyetlerin sağlığı ciddi şekilde tehdit ettiğini vurguluyor. Peki bahar mevsiminde fazla kilolardan en sağlıklı şekilde nasıl kurtulunabilir? Uzmanı anlattı...
#BaharSon yıllarda diyet konusu popülerlik kazandıkça bilgi kirliliğini de beraberinde getirmektedir. İnternete girdiğinizde doğru bilgiden fazla yanlış bilgi havuzu olduğunu görürsünüz. Hal böyle olunca kişiler doğru olmayan diyetler deniyor fakat ya kalıcı bir sonuç alamıyorlar ya da sağlıklarından oluyorlar. Diyet uygulamaları, kalori hesaplama sitelerinin artması kişilere beslenmeleri hakkında fikir verse de kaloriye bağımlı hale getirip, önemli olan noktaları kaçırmalarına neden olabiliyor.
#KaloriYediğimiz besinlerin kalorileri günümüzde insanlar tarafından sık sık merak edilen konular arasında olmaktadır. Kalori hesaplama özellikle spor yapan ya da belli bir diyet uygulayan kişiler tarafından önem taşımaktadır. Bu bakımdan Antep fıstığının kaç kalori olduğunu, besin değerlerini öğrenebilir ve buna göre tüketebilirsiniz. Antep fıstığı kaç kalori? 100 gram Antep fıstığının besin değerlerini ve kalorisini detaylarıyla derledik.
#Kaç KaloriTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 25 Ekim 2021 tarihinde yurt genelinde 'Gıda Denetim Seferberliği' başlattıklarını hatırlatarak, "Bu denetimlerde 60 bin 362 gıda işletmesini denetledik. Bu kapsamda; vatandaşlarımızın sağlığı ile oynayan toplam 1878 işletme hakkında yasal işlem uyguladık" dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir PakdemirliŞifa kaynağı... Mucizevi besin... Her derde deva... Kahvaltıların vazgeçilmezidir bal. Kaşık kaşık yeriz “şifa niyetine” diyerek. Bu konuda şanslı da sayılırız. Ülkemiz bal üretiminde dünyada Çin'den sonra ikinci, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise birinci sırada. Ancak Türkiye’de üretilen balların yaklaşık yüzde 35’i maalesef sahte. Sahte ballar o kadar çoğaldı ki, yemeğe hepimiz korkar olduk. İnternete girip şöyle bir araştırdığınızda dünya kadar bal satan firma var. O kadar enteresan ki, cami önünde bile bal satan insanlar mevcut ülkemizde. Merak etmeyin, işini düzgün yapan firmalar da var. Hala o eski usullerde katkısız, glikozsuz, fruktoz şurubu olmayan bal üreticileri de mevcut. Bir çok firmanın balını denedim. Web sayfalarından ve instagram üzerinden alış veriş yaptım. Öne çıkan 4 firmayı yazmak istedim.
#Bal