Dünya ahalisi bu hafta New York’ta, Birleşmiş Milletler’in 79. Genel Kurul oturumunda buluşurken biz de uluslararası ilişkilerin adeta içine doğmuş bir isimle, Prof. Deniz Ülke (Arıboğan) Kaynak ile bir araya geldik. Hem eski albümleri karıştırdık hem güncel dünya meselelerine göz attık. Deniz Hoca, “21. yüzyılda üç küresel kriz yaşadık: 11 Eylül, 2008-2009 ekonomik krizi ve pandemi. Dördüncü kriz dijital, siber alanda yaşanacak. Siber dünya devlet dışı aktörler için serbest bir alan. Yeni bir ‘Magna Carta’ imzalanması konuşuluyor” diyor...
#Deniz ÜlkeAlanında dünyanın önde gelen deprem bilimcilerinden olan Prof. Dr. Naci Görür ile yeni çıkardığı kitabı “Sesimi duymayan kaldı mı”yı konuşmak için buluştuk. Kitap, 76 yaşındaki hocanın hayatını, o günün Türkiye’sini ve deprem gerçekliğini anlatıyor. En son sorulması gereken soruyu en başta sordum: “Bunca deprem, bunca uyarı, bunca çalışma… Gerçekten de sesinizi duymayan kaldı mı?” Prof. Dr. Görür’ün yanıtı net: “Duymayan yok ama umursayan da yok gibi.” Ve ekledi: “Seçim geçti unutulduk!”
#Naci GörürMaslak’ta duvarları sanat eserleriyle dolu, etkileyici bir gökdelenin içindeyiz… Bu modern yapının bir köşesindeyse bizi 1900’lü yıllara götüren bir eczane duruyor! Türkiye’nin en köklü ilaç firmalarından Abdi İbrahim’in merkezindeyiz. Tarihi eczanenin içinde de yerli ilaç sanayimizin medarıiftiharı Abdi İbrahim’in Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut var… Büyük dedesi Abdi İbrahim’in Selanik’teki barut imalathanesinde başlayan ve bugün bir ilaç devi haline gelen başarı hikâyesini dinliyoruz...
#Abdi İbrahimBu yıl 13’üncüsü düzenlenen ‘Uluslarlarası Suç ve Ceza Film Festivali’ başladı. Etkinliğin kurucusu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, Türk Ceza Hukuku Reformu’nun mimarlarından Prof. Adem Sözüer’le buluştuk. Hem kendi hikâyesini dinledik hem bu yılın teması ‘Herkes için adalet’i konuştuk hem de Adem Hoca’dan suç ve cezayı en iyi anlatan filmler listesi aldık.Prof. Sözüer’in bir de bireysel ‘Anayasa’ teklifi var: “1. Mutlu olmak temel hakkınızdır. 2. Mutlu olma hakkınız sınırlandırılamaz. 3. Mutlu olma hakkınızı kullanınız.”
#Uluslarlarası Suç Ve Ceza Film FestivaliÇizimleri Türkiye ve dünyanın önde gelen gazete ve dergilerinde yayınlanmış, çok sayıda kitap ve albüm kapağında imzası bulunan uluslararası üne sahip sanatçımız Selçuk Demirel ile geçmişine yolculuk yaptık. Son kitabı ‘Ağaçname’ye ilham veren çocukluğunun Artvin’ini, babasının ‘Aynalı mektupları’nı, Ankara’daki öğrencilik dönemini ve halen yaşadığı Paris’teki hayatı anlattı.
#Selçuk DemirelBüyüklenmeyi sevmeyen bir şehirdir Eskişehir, bundandır fazla büyümek istemeyişi. Yerin, göğün, suyun kıymetini bilir, öyle tepeden bakayım, yüksek yüksek evler kurayım demez, haddini de bilir, yerini de, tabii bunun şehre, dokuya, tarihe, insana, çevreye, komşulara karşı görgüsüzlük olacağını da bilir. Levend Kılıç’ın 'Avare Adımlarla Eskişehir'de anlattığı böyle bir şehirdir.
#EskişehirÇağımızın en büyük sorunlarından biri belki de teknoloji bağımlılığı… 1-7 Mart arasında kutlanan Yeşilay Haftası’nda özellikle çocuklarda giderek yaygınlaşan teknoloji bağımlılığına dikkat çekmek için çizgi karakter Kral Şakir ile işbirliği yapıldı. Hazırlanan çizgi film ile teknoloji bağımlılığın tehlikelerine eğlenceli bir şekilde dikkat çekiliyor.
#Varol YaşaroğluMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, AA Editör Masası'nın sorularını yanıtladı. Bakan Selçuk, ''Okulları açmadık çünkü bizim koşullarımız, ülkemizin yapısı, sosyal hayatımız, düğünlerimiz, cenazelerimiz, bütün bunların sosyo antropolojik fotoğrafına bakmak zorundayız'' dedi. Bakan Selçuk, uzaktan eğitimle ilgili de ''Daha önce canlı ders yapabilme kapasitemiz 100 bin civarındaydı. Şu anda 3 milyonu geçtik'' ifadelerini kullandı. Dijital karne olabileceğini söyleyen Bakan Selçuk, ''Yüz yüze karne vererek hareketliliği artırmak gibi bir niyetimiz yok. Dijital karne söz konusu. Liseler için birinci dönemle ilgili notlandırma süreci bittikten sonra karne olabilir'' diye konuştu.
#Milli Eğitim BakanıMilli Eğitim bakanı Ziya Selçuk Anadolu Ajansı Editör Masası programında gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı. “Geriye doğru baktığımızda işin büyük bir kısmında müsterih olduğumuzu söyleyebilirim” diyen Selçuk ilk dönem notların dijital karneye işleneceğini ifade ederken yeniden yüz yüze eğitime geçilmesi için de 15 Şubat tarihini işaret etti.
#Ziya SelçukSahne serüveni, dört yaşında evde sandalye üzerinde başladı. 1970’li yıllarda Türk pop müziğinin unutulmaz klasiklerine imza attı. Geçen sene sanatta 50. yılını geride bırakan Erol Evgin için Türk pop müziğinin ‘zamansız prensi’ desek itiraz eden olmaz herhalde… Buluştuk, bize albümünün derinliklerinden bugüne kadar görmediğimiz kareleri ve hikâyelerini anlattı. Klasiklerden ‘Sevdan Olmasa’ parçasını bugüne uyarlasak nasıl olurdu sorusuna da esprili bir yanıt verdi; “Aşı olmasa canım ah bu hayat çekilmez!” derdik!
#Erol EvginDört yaşında yetim kaldı. Okuma yazma bilmeyen annesiyle güç koşullar içinde büyüdü. Dönemin ruhuna uygun, ‘idealist’ bir genç olarak hayali mühendis olmaktı. Çalıştı, başardı… Bugün Türkiye’nin en tanınan jeoloji uzmanlarından biri. Prof. Dr. Naci Görür ile buluşup bu sefer onun kişisel jeolojik tarihini inceledik. Bize kerpiç evlerden oluşan Elazığ’daki çocukluğunu, 60’ların İstanbul’unda onu şaşırtan şeyleri, taşların fısıltısıyla jeolojik çağlar arasında yaptığı zaman yolculuklarını anlattı...
#GazetehaberleriYazdıkları romanlarla, hikâyelerle, çocuklar için kaleme aldıklarıyla hayal gücümüzü harekete geçiren, bizi besleyen yazarlar çocukluk çağlarında neler okurdu? Onları büyüten, heyecanlandıran, hatta belki de bugünün yazarları olmalarının yolunu açan romanlar, öyküler, çizgi romanlar hangileriydi? 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle yazarlardan çocukluklarının en kıymetli, onları bugün bile heyecanlandıran kitaplarını dinledik...
#Buket Uzuner14’üncü sezonunun içinde bulunan ‘Arka Sokaklar’, hiç çığırtkanlık yapmadan, istisnalar dışında her cuma, ekranın en çok izlenen programı. Peki nasıl? Dizinin 10’uncu yılı devirmesi vesilesiyle en başından bugüne değişmeyen çekirdek kadroyla görüşme, setlerini ziyaret etme fırsatım olmuştu, ona dayanarak kısaca hatırlatayım...
#Zafer ErginTürkçe, hiç kuşkusuz en büyük iki şairine sahip çıkıyor. Yunus Emre ve Nâzım Hikmet... İlki 700 yıldır yaşıyor, ikincisi de şiiriyle öyle yaşayacak. Her zaman bir ‘kültürel muhalif’ olarak üstelik! Kırmızı Kedi Yayınları, art arda yayımladığı dört Nâzım Hikmet kitabıyla büyük şairin okurlarına, ölümünün 55’inci yılında dört dörtlük bir armağan sunuyor.
#Nazım HikmetMart başlarında ‘Düş Patikası’ndan Barış aradı. Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Baban’la da görüştüğünü ve beni işaret ettiklerini, bir grup dostu, yazarımızın doğup büyüdüğü Çukurova’ya götürmek ve ‘yerinde hikâyeler’ anlatmamı istiyordu. Hatta bunu zaman zaman diğer büyük sanat adamları için de tekrar edip etmeyeceğimi sordu. Fikir harikaydı. Belgeselin canlı anlatımı gibi… Geçen hafta, kendimizi Çukurova’ya attık.
#Yaşar Kemal