Tip 2 Diyabet haberleri sayfasında Tip 2 Diyabet hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2233 Tip 2 Diyabet haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sosis, salam ve biftek, pirzola severlere kötü haberimiz var. Fazla kırmızı et tüketiminin zararlı olduğunu çoğumuz biliyoruz ama yeni çalışma kırmızı ve işlenmiş etlerin Tip 2 diyabetle ilişkisini ortaya koydu. Aslında bu araştırma daha önceki araştırma bulgularına dayanıyor ancak bununla beraber et ağırlıklı beslenmenin diyabet riskini artırabileceğine dair giderek artan kanıtlara, iki yeni araştırma daha eklendi. Peki et tüketimi neden buna neden oluyor? Araştırmalar ne diyor?
#Sağlıklı EtCambridge Üniversitesi’nin Türk doktora öğrencisi Mine Köprülü’nün baş yazarı olduğu yeni araştırmada, tip 2 diyabet ve Multipl Skleroz (MS) gibi yaygın hastalıklara sebep olabilecek yüzlerce protein belirlendi. Bu araştırma, diyabet, MS gibi hastalıklarda yeni tedaviler bulunmasına umut olacak.
#İngiltereUzun süredir devam eden koronavirüs salgınının yarattığı koşullar birçoğumuz için daha az hareketli bir hayat, daha sağlıksız beslenme ve alınan fazla kilolar anlamına gelmeye başladı. Salgından kaçarken birçok başka hastalık riskine açık hale gelmemizle ilgili olarak uzmanlar uyarılarına devam ediyor. bunlardan biri de kilo almasak bile değişen vücut ölçülerimizle ilgili ve oldukça ilginç...
#Tip 2 DiyabetEndokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aydın, ‘’Diyabet yani şeker hastalığı dünyada ve ülkemizde salgın hastalık gibi yayılmaktadır. Toplumumuzda yapılan çalışmalarda yüzde 15 oranında diyabet olduğu saptanmıştır. Bunlara ek olarak yüzde 10 oranında diyabet kadar prediyabet hastamız da bu rakama eklenince %25’e yakın oranda kan şekeri yüksekliği ile giden klinik durum olduğu ortaya konulmuştur’’ dedi.
#DiyabetSon yıllarda dünya çapında obezitenin büyük bir hızla artış göstermesi, diyabetin en yaygın türü olan Tip 2 diyabet hastalığının da artmasına sebep oldu. Metabolik cerrahi prosedürleri, bu alanda hem Tip 2 diyabetin hem de fazla kilonun çözümünde ‘altın standart’ olarak kabul edilmekte ve tüm dünyada uygulanmakta. Peki tüm Tip 2 diyabet hastaları, metabolik cerrahi ile bu sorundan kurtulabilir mi? Doç. Dr. Hasan Erdem, obezite ve tip 2 diyabetin tedavisinde uygulanan metabolik cerrahi hakkında merak edilenleri yanıtlıyor.
#Diyabet HastalığıDiyabet bir yetişkin hastalığı olarak kabul edilse de çocuklarda da sıklıkla görülüyor. Tüm dünyada giderek yaygınlaşan diyabetin, yetişkin hastalığından çıkıp çocuklara kadar ulaşmasındaki en önemli etkenlerin başında ise çığ gibi büyüyen obezite geliyor.
#ÇOCUKDiyabette pankreas kanseri riskine dikkat çeken Genel cerrah Prof. Dr. Onur Yaprak “50 yaş üzerindeki her 100 bin kişinin 38’i pankreas kanserine yakalanmaktadır. Pankreas kanseri belirtileri mide şikayetleri ile karışabilir. Şişkinlik, sırta vuran ağrı, kilo kaybı, idrar renginin koyulaşması, yeni ortaya çıkmış bir diyabet bu konuda uyanık olmamızı gerektiren şikayetlerdir” dedi.
#Prof. Dr. Onur YaprakTip 2 Diyabet, hastaların yaşam kalitesini düşüren ciddi bir rahatsızlıktır. Sağlığını tekrar kontrol altına almak isteyen hastalar için egzersiz konusuna dikkat çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Aşkın Nasırcılar, konuyla ilgili merak edilenleri yanıtladı.
#Tip 2 DiyabetBeslenme bozukluğu ve obezite nedeniyle ortaya çıkan Tip 2 Diyabet hastalığının her geçen gün arttığını, ülkemizde Avrupa ortalamasının 3 katı, dünya ortalamasının 2 katı diyabet hastası olduğunu belirten Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde, Tip 2 diyabet hastalarının sıklıkla yanlış yönlendirildiğini, diyabet diyet listelerinde yer alan karbonhidrat ve glüten içeren besinlerin diyabet hastalarının en büyük düşmanı olduğunu vurguladı.
#DiyabetHalk arasında ‘şeker hastalığı’ olarak bilinen diyabetin görülme sıklığı, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı gibi sebeplerle hızla artıyor. Yapılan çalışmalara göre 2035 yılında dünyada 600 milyona yakın diyabet hastası olması bekleniyor.
#Tip 2 DiyabetHarvard Tıp Fakültesi'nden Dr. I-Min-Lee uyardı: Koltuklar artık üzerine sağlığa zararlıdır uyarısı yazılarak satılmalı. Amerikan Spor Hekimliği Derneği’nin düzenlediği ve Orlando'da 5'incisi gerçekleştirilen 'Egzersiz İlaçtır Kongresi'nde bir araya gelen doktorlar, gittikçe artan obeziteyle birlikte kalp damar hastalıkları, tip 2 diyabet gibi hastalıkların da egzersiz ile ilişkisine dikkat çekildi. Kongreye Türkiye'den de Türkiye Spor Hekimleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Ülkar katıldı.
#ObeziteAşırı şeker tüketiminin sağlığa zararlarını artık herkes biliyor. Ancak burada asıl suçlu meyvedeki sütteki doğal şekerler değil, özellikle aşırı işlenmiş gıdalarda ziyadesiyle bulunan ilave şekerler. Peki ilave şeker tüketimini sınırlandırmanın vücudunuzda nasıl etkiler yaptığını biliyor musunuz? Okuyunca inanamayacaksınız...
#SağlıkDiyabet, toplumda yaygınlığı ve bulaşıcı olmayan hastalıklar içinde ölüm oranı en yüksek olan dört hastalıktan biri… Diyabet hastalığında farkındalık ve sonrasında gelen doğru tedaviler, diyabetlilerin hayat kalitesinde önemli farklar yaratıyor. Diyabet alanında 100 yılı aşan köklü deneyimi bulunan Sanofi’nin Avrasya Bölgesi İlaç Medikal Direktörü & Ülke Medikal Lideri Dr. Nurdan Bulur ve Avrasya Bölgesi Yerleşik Ürünler Direktörü Gözde Haksal ile günün anlam ve önemini vurgulayan bir sohbet gerçekleştirdik.
#Sponsorlu İçerikBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiAşırı kilolar pek çok sağlık sorununun birincil sebebi. Kilo vermek söz konusu olduğunda da herkesin aklına ilk olarak metabolizma hızı geliyor. Peki "Ben gençken sırım gibiydim" diyenler, yaşının ilerlemesiyle metabolizmasının da yavaşladığını düşünenler ne yapmalı? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları...
#Sağlıkİki çocuk babası Paul Cherry doktora gitmeye karar verecek kadar kendini kötü hissettiğinde 40'lı yaşlarının ortasındaydı. Cherry, “Çok yorgundum, sürekli uyuyordum ve kendimi alışılmadık derecede halsiz hissediyordum. Çişimi yaparken de canım acıyordu” diye anlattı. Yaşadığı belirtilerin ardından ise hiç akla gelmeyecek bir hastalık çıktı
#NAFLDDubai’nin fıstıklı künefe çikolatası tüm dünyaya hızla yayılmaya başladı. Sosyal medya aracılığıyla bir anda popüler olan çikolata ülkemizde de rağbet gördü. Bu yeni tadı denemek için dükkanların önünde kuyruk oluşturanlar ve ufak bir tablete 50 dolar verenler var. Peki bu çikolatanın sağlığa faydaları ve zararları neler? Çok çabuk küflenecek bir ürün mü? Satın alırken ya da evde yaparken nelere dikkat etmeli?
#SağlıkABD'de yapılan bir araştırma, koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocukların, diğer solunum yolu hastalıklarına yakalanan akranlarına göre Tip 2 diyabet geliştirme olasılığının yüzde 50 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Obez çocuklarda ise bu oran yüzde 100’e kadar çıkıyor. Bu durum, Covid-19'un uzun vadeli etkileri konusundaki endişeleri artırdı. Peki koronavirüs neden çocuk ve gençlerde diyabete neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSurvivor Hasan'ın hastalığı pankreas kanseri belirtileri ve tedavisi, acı haberin ardından gündemde yer aldı. Hayatını kaybeden dansçı, oyuncu ve Survivor eski yarışmacısı Hasan Yalnızoğlu, pankreas kanseri tedavisi görüyordu. Sık görülen kanser tiplerinden olan pankreas kanseri, sinsi ve hırçın tabiatı nedeniyle ölümlerin önemli bir nedenini oluşturuyor. Sigara içme, genetik hastalıklar, uzun süreli Tip2 diyabet tanısı bulunması, hastalığın risk faktörünü oluştururken, pankreas kanserleri organın her bölgesinden gelişmekle birlikte en sık baş bölgesinden gelişmektedir. Peki, pankreas kanseri nedir, belirtileri nelerdir? pankreas kanseri neden olur? İşte, hastalığın tedavi yöntemleri, semptomları ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Pankreas Kanseri BelirtileriDünya genelinde her 10 kişiden 4'ünde görülüyor. ABD'de yapılan araştırmalar, bu hastalığın ülkede karaciğer nakli ihtiyacının en hızlı büyüyen sebebi olduğuna işaret ediyor. Hastalığın ilerleyişini durdurmak hatta hasarı geri çevirmek mümkün ama hastalar teşhis aldığında maalesef çok geç kalınmış oluyor. İşte MASLD hakkında bilinmesi gerekenler...
#YaşamEzber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeBir gün önceden artan pilavlarınız, patates ya da makarnanız aslında oldukça sağlıklı desek çoğunuz ‘Hadi canım olur mu öyle şey?” dersiniz. Ezberleri bozan bir bilgi ama gerçek… Yememek için kendimize engel olmaya çalıştığımız patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeSon dönemde sosyal medyada yeşil çayın "doğanın zayıflama iğnesi" olduğunu iddia eden paylaşımlar dikkat çekiyor. Peki yeşil çayın gerçekten böyle bir etkisi var mı? Uzmanlar ne diyor?
#SağlıkDünyanın önde gelen uzmanlarından oluşan bir komisyonun yayımladığı rapor, çağımızın vebası demansla ilgili çok önemli veriler ortaya koydu. Buna göre neredeyse her iki demans vakasından biri kolayca ortadan kaldırılabilecek faktörlerden kaynaklanıyor. Peki ne bu faktörler ve beynimizi demanstan korumak için neler yapabiliriz?
#SağlıkJose Matos, tek bir öğünde üç hamburger, büyük bir patates kızartması ve beş şişe soda tüketiyor, ayrıca üç-dört paket pizza yiyordu. Günde yaklaşık 6 bin kalori alarak, tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları yaşadı. Hayati tehlike oluşturan bir komplikasyon nedeniyle hastaneye kaldırıldıktan sonra yüz felci geçirdi. Bu zor süreçlerin ardından sağlıklı bir yaşam tarzına yönelen Matos, kısa sürede 70 kilo vererek kilo verme sürecindeki dört sırrını paylaştı.
#SağlıkPaul Cherry doktora gitmeye karar verecek kadar kendini kötü hissettiğinde 40'lı yaşlarının ortasındaydı. İki çocuk babası Cherry, “Çok yorgundum, sürekli uyuyordum ve kendimi alışılmadık derecede halsiz hissediyordum. Çişimi yaparken de canım acıyordu” diye anlattı. Yaşadığı belirtilerin ardından ise hiç akla gelmeyecek bir hastalık çıktı
#NAFLDFazla kırmızı et ve işlenmiş et tüketimin zararlı olduğunu çoğumuz biliyoruz ama yeni çalışma kırmızı ve işlenmiş etlerin Tip 2 diyabetle ilişkisini ortaya koydu. Et ağırlıklı beslenmenin zararlarını, ne kadar tüketilmesi gerektiğini uzmanlarla konuştuk.
#DiyabetSosis, salam ve biftek, pirzola severlere kötü haberimiz var. Fazla kırmızı et tüketiminin zararlı olduğunu çoğumuz biliyoruz ama yeni çalışma kırmızı ve işlenmiş etlerin Tip 2 diyabetle ilişkisini ortaya koydu. Aslında bu araştırma daha önceki araştırma bulgularına dayanıyor ancak bununla beraber et ağırlıklı beslenmenin diyabet riskini artırabileceğine dair giderek artan kanıtlara, iki yeni araştırma daha eklendi. Peki et tüketimi neden buna neden oluyor? Araştırmalar ne diyor?
#Sağlıklı EtGeçtiğimiz hafta kraliyet ailesinden bir kaynak, Galler Prensi ve Prensesi Kate ve William’ın çocuklardan evdeki her türlü işte yardım etmelerini beklediğini açıkladı. Bunlara masayı kurmak, akşam yemeğinden sonra tabakları toplamak ve etrafı toplamak gibi işler de dahil. Düşünebiliyor musunuz 11 yaşındaki Prens George, 6 yaşındaki Louis ve 9 yaşındaki Prenses Charlotte'un ev işlerine dahil olması bekleniyor.
#Kraliyet AilesiÇoğumuzun evinde çocuklar bırakın ev işlerine yardım etmeyi kendi odalarını bile toplamıyor. “Onlar daha çocuk, dersleri var yorulmasın, aman bir tatili var biraz daha uyusun” diyoruz ama Galler Prensi ve Prensesi Kate ve William bizim gibi düşünmüyor. Birleşik Krallık’ın en ayrıcalıklı çocukları olmalarına rağmen bu onların ev işlerine yardım etmelerine engel değil. 11 yaşındaki Prens George, 6 yaşındaki Louis ve 9 yaşındaki Prenses Charlotte'un ev işlerine dahil olması bekleniyor.
#Kraliyet AilesiSağlıklı yaşamak ve sağlıkla yaş almak herkesin hayali. Bu bağlamda yaşam tarzı özellikle de beslenme ve egzersiz alışkanlıkları en az genler ve çevresel faktörler kadar etkili. Sağlıklı yaşlanma konusunda uzman olan Dr. Michael Roizen, beslenme ve egzersiz tercihleriyle biyolojik yaşını 20 yıl geriye çektiğini söyledi. Peki ama nasıl? İşte Roizen'ın kendi hayatında uyguladığı yedi temel prensip...
#SağlıkSağlıklı bir kiloda olmak bazı kişiler için hayatının doğal akışının bir parçasıyken bazıları için bir öğrenme sürecinin sonucu olabiliyor. Benji Xavier da ikinci gruptakilerden. 25 yaşına kadar diyetten diyete koşan, kilo verse de kısa süre içinde geri alan Xavier, yaptığı iki basit değişiklikle kilo kaybını nasıl kalıcı hale getirdiğini anlattı.
#Sağlık