Diyabet tedavisinde metabolik cerrahi

Güncelleme Tarihi:

Diyabet tedavisinde metabolik cerrahi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2017 10:51

Tip 2 diyabet, obezite ile en sık bağlantılı hastalık türüdür ve tüm şeker hastalarının yaklaşık yüzde 90'ı tip 2 diyabetlidir. Tip 2 diyabetin nasıl tedavi edileceğini Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar anlatıyor.

Haberin Devamı

Tip 2 diyabet rahatsızlığında, vücut yeterli miktarda insülin hormonu üretemez veya vücuttaki hücreler insülini kullanamazlar. Vücudun enerji için glikoz veya kan şekeri kullanabilmesi için insülin gereklidir. Sonuç olarak glikoz, hücrelere girmek yerine kanda birikmeye başlar. Diyabetin komplikasyonları arasında kalp rahatsızlığı, körlük, sinir hasarı ve böbrek hasarı bulunur.

TİP 2 DİYABET NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Diyabet tedavisinde metabolik cerrahi

Cerrahi olmayan yani geleneksel tekniklerle tedavisi fazla kiloları vermek, sağlıklı bir diyet yapmak ve düzenli egzersiz yapmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri, tip 2 diyabet için uygulanan ilk basamak tedavileridir. Bu değişiklikler hastalıkta yeterince etkili olmadığı zaman, ilaçlar reçete edilebilir. Bazı ilaçlar, pankreasın daha fazla insülin üretmesine yardımcı olurken diğerleri vücudun ürettiği insülini daha verimli kullanmasına yardımcı olur. Bu ilaçlar etki etmez ise hastanın insülin alması gerekebilir.

Haberin Devamı

Genellikle şeker hastalığına yönelik bu geleneksel tedaviler işe yaramaz ise uzun vadede hastalarda çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkar. Örneğin, diyabetik retinopati  yetişkinlerde körlüğün başlıca sebebidir. Diyabetik nefropati, yetişkinlerde böbrek yetmezliğinin önde gelen nedenidir. Diyabetik nöropati, yetişkinlerde alt ekstremitede travmatik olmayan ampütasyonların önde gelen nedenidir. Kardiyovasküler hastalık ise hayati tehlikeye neden olabilir. Yine inme - çarpma riski de 2 ila 4 kat daha fazladır.

Tıbbi kontrolün iyi olmasına rağmen bazı hastalar hala diyalize girer, ekstremite kaybeder ve önemli kalp krizi, ilaç reaksiyonları ve diğer komplikasyonlara sahiptir. Tıbbi tedavinin daha risksiz olduğu fikri kesinlikle yanlıştır.

METABOLİK CERRAHİ İLE DİYABET TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Metabolik cerrahi ile diyabet hastaların % 86'sında tamamen iyileşme görülmektedir. Yüksek kan yağları değerleri hastaların % 70'inde veya daha fazlasında geriler. Yüksek kan basıncı, hastaların % 78'inde giderilir veya düzeltilir. Metabolik cerrahisinden sonra uzun vadeli mortalitenin, özellikle de diyabet ve komplikasyonlarından kaynaklanan ölümlerin önemli ölçüde azaldığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, metabolik ameliyat, tip 2 diyabet tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir.

Haberin Devamı

METABOLİK CERRAHİ İLE TİP 2 DİYABET TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Diyabet cerrahisinde çeşitli bariatrik (obezite) tedavi yöntemleri uygulanabilir. Genel bariatrik cerrahi prosedürleri arasında ise gastrik bypass ameliyatı, sleeve gastrektomi (tüp mide ameliyatı), ayarlanabilir mide bandı (kelepçesi) ve duodenal switch teknikleri sayılabilir. Bariatrik cerrahi prosedürleri; midenin hacmini küçültmek, besin maddelerinin emilimini azaltmak, mideyi kısıtlamak amacıyla uygulanır. Günümüzde birçok obezite ameliyatı; minimal invaziv teknikler yani kapalı teknik kullanılarak yapılır.

BAKMADAN GEÇME!