Diyabet en çok kadınları hedef alıyor

Güncelleme Tarihi:

Diyabet en çok kadınları hedef alıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2017 14:49

Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF)'in yayınladığı 2017 istatistiklerine göre; diyabet kadınlarda görülen yaşam kaybı sebepleri arasında 9. sırada yer alıyor.

Haberin Devamı

Yılda 2.1 milyon kadın diyabete bağlı sebeplerden hayatını kaybediyor. IDF rakamlarına göre dünyada 200 milyon diyabet hastası kadın olduğunu belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kamil Başköy, diyabetin anne-bebek sağlığını ciddi biçimde etkilediğini söyledi.

Tip 2 diyabet hastası kadınların, diyabetli olmayanlarla karşılaştırıldığında yaklaşık 10 kat daha fazla koroner kalp hastalıklarına yakalanma riski bulunuyor. Tip 1 diyabetli kadınlardaki düşük yapma ve anormal doğum riski ise giderek artıyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu da, bu konuya dikkat çekmek ve kadınların diyabet farkındalığının arttırılması için 2017 yılının diyabetle mücadele temasını "Diyabet ve Kadın" olarak belirledi.

Doç. Dr. Kamil Başköy, "IDF özellikle gelişmekte olan ülkelerde erken teşhis, tedavi ve bakıma erişimde çok sayıda engelle karşılaştığını ortaya koyuyor. Oysa kadınlar tüm dünya toplumlarında gelecek nesillerin sağlığını ve refahını iyileştirmek için sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsenmesinde rol oynayan önemli bireylerdir. Araştırmalar imkan verildiğinde kadınların doğru beslenme, kendi sağlıkları yanı sıra çocuklarının ve aile bireylerinin sağlıklarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi yönünde başarılı uygulamalar yapabildiklerini gösteriyor.

Haberin Devamı

Evde beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarını çoğunlukla kadınların belirlediğini belirten Doç. Dr. Başköy kadınların; aile bireylerinde oluşabilecek hastalıkları önleme ve engelleme konusunda etkili olduğunu söyledi. Son yapılan araştırmalar, yetişkinler arasındaki erken ölümlerin %70'inin büyük oranda gelişme çağında edinilen, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, tütün mamulleri kullanımı gibi olumsuz davranışlardan kaynaklandığını gösteriyor.

Diyabette beslenme konusunda bilgi düzeyini ve farkındalığı arttırmanın alışveriş sepetinden başladığına dikkat çeken Doç. Dr. Başköy; doğru seçilen ürünlerin, doğru pişirme teknikleri ile hazırlanmasının da önemini vurguladı. Paketli ve işlenmiş ürünler ve ev dışında beslenme tarzının önüne geçecek olan kişinin de yine tüm ailenin beslenme düzenini organize eden kadınların sorumluluğunda olduğunu belirtti. Bu nedenle özellikle Tip 2 diyabetin önlenmesi amacıyla kadınlar ve genç kızların bilgi ve eğitime ulaşmaları kolaylaştırılmalı ve buna bağlı bilinç düzeyi arttırılmalıdır. Doğru beslenme sağlandığı takdirde, ailede diyabet hastası bulunması durumunda da kullanılan ilaçlar kadar etkili şekilde kan şekeri düzeylerinin kontrol altında tutulabildiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!