Ege’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Tescilli lezzetlerimizden olan arabaşı çorbası tek başına bir öğün olma özelliğindedir. Hindi, kaz veya tavuğun etiyle pişirilen sıcak çorba ile soğuk hamurun buluştuğu "arabaşı", İç Anadolu'da kış mevsiminin vazgeçilmez yöresel lezzeti olarak karşımıza çıkıyor. Arabaşı çorbası kadar hamuru yapımı ve yenmesi de ayrıca önem taşıyor. Arabaşı hamurunun çiğnenmeden ayna anda çorbayla tek seferde yutulması gerekiyor. Peki, arabaşı çorbası ve hamuru nasıl yapılır? İşte arabaşı çorbası ve hamuru ile ilgili tüyolar...
#ArabaşıTopraklarında yetişen birbirinden özel malzemeleri ve yemekleriyle Hatay, Türk mutfağı için de ayrı öneme sahip. Coğrafi işaret tescili kazanan beyaz balkabağının kullanım alanlarını ‘Antakya ve Yemekleri’ kitabının yazarı Jale Balcı anlattı, kitabındaki çıtır kabak tatlısının tarifini de paylaştı.
#BalkabağıHacı Baba Et Lokantası, İstanbul’daki Four Seasons Sultanahmet’e konuk oluyor. Urfa’nın meşhur aya köftesi tescil aldı. Paros’taki La Zucca Pizza Bar Bodrum’da açıldı. Mardinli şef Ebru Baybara Demir’in kazandığı ödül ve Overdose’un yenilenen menüsüyle yeme-içme dünyasından haberler burada.
#Hacı Baba Et LokantasıMetro Türkiye depremzede çiftçilere destek amacıyla bölgeden temin ettiği ürün miktarını sezon sonuna kadar arttırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Mağazalarında bulabileceğimiz ürünler arasına Hatay’dan Arsuz limonu, beyaz balkabağı, Kırıkhan havucu, lahanası ve marulundan sonra Arsuz tatlı patatesi ve Kırıkhan siyah havucu da eklendi.
#MetroTürk mutfak kültürünün gelecek nesillere aktarılabilmesi için yerel malzemelerimizi tanımak, onların geçmişten bugüne hikâyesini bilmek, özelliklerini tabaklara en iyi şekilde yansıtabilmek önemli. Bu amaçla yerel değerlerin mutfaklarda sürdürülebilirliğini sağlamak için şef Şemsa Denizsel işbirliğinde özel bir projeye imza atan Metro Türkiye, dört etaptan oluşan ‘Yerelin İzinde’yi hayata geçirdi. Boğaz lüferiyle başlayan projenin ikinci ayağında Aydın kestanesi var.
#Aydın KestanesiYeni eğitim öğretim yılı başladı, çocuklar günün büyük bir bölümünü okulda geçiriyor. Kafeteryalarda satılan hızlı tüketim ürünlerine yönelmemeleri için yanlarında doğal, güvenilir ve besleyici öğünler bulundurmaları önemli. Beslenme çantalarına ne koymalı, öğünlerini nasıl planlamalı? Yazarımız Dr. Ayça Kaya ve şef Çiğdem Alagök’ten öneriler aldık.
#KahvaltıArtık Tokat’ın da bir gastronomi festivali var. İlki geçen hafta düzenlenen etkinliğin amacı; yerli tohumun önemine dikkat çekmek ve Tokat yemeklerini daha bilinir kılmak... Festivalin danışman şefi Ömür Akkor’la konuştuk. Akkor, “Tokat mutfağı, sebze ve etin bir arada olduğu, hamurişinin kâfi miktarda yendiği, dengeli bir mutfak.Geleneksel tarifleri eski usulde pişirmeye devam etmeleri de bence çok önemli” diyor.
#TokatYolculuk mevsimi başladı. Bu yıl bir ya da iki haftalık uzun tatil yerine üç-dört günlük kısa bir tatil düşünüyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Bahanesi yeme-içme olan, hazır gitmişken kültürel gezilerin ve denizin de tadının çıkartılacağı en göz alıcı yerler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi önerdiler...
#Rotaİstanbul’un kültür zenginliklerine canlılık katmak üzere hayata geçirilen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali dün başladı. 12 Haziran’a kadar 7’den 70’e herkes için 2 bine yakın etkinlik yapılacak. Bölgenin köklü tarihine ışık tutan bir lezzet rotası da oluşturuldu. Şehirdeyseniz atın kendinizi Beyoğlu’na; ister tatlı rotasını takip edin, isterseniz de sokak yemeklerinin peşinden gidin.
#GASTRONOMİBayram sabahında sofra daha bir özenli kurulur, tüm aile o sofrada buluşur, yediklerimizin tadı da bir başka olur. Üstelik, Ezine peynirinden Gemlik zeytinine, Anzer balından Kayseri sucuğuna kahvaltımıza sınıf atlatacak pek çok coğrafi işaretli ürünümüz de var. Sahrap Soysal yöresel bayram kahvaltılarımızı anlatıyor, ‘Kahvaltı’ kitabının yazarı Ebru Erke coğrafi işaretli ürünlerle yapılabilecek tarifler veriyor.
#RamazanOruç tutmayı vücudu dinlendirip arındırmak, iradeyi güçlendirmek için bir fırsat olarak görmeli, bütçemiz elverdiği ölçüde besin değeri yüksek, organik yiyeceklere yönelmeliyiz. İki öğüne sığan günlük besin ihtiyacını kaliteli ve iyi gıdadan almak her zamankinden daha kıymetli. Diyetisyen Berrin Yiğit’e göre kötü beslenme, vücudun hormonal dengesini altüst ediyor. Kaynağı belli, adil gıdalarsa çevreye etkisi kadar beden ve ruh sağlığımız için de önem taşıyor.
#OıruçRamazan ayı boyunca özenle kurulan iftar ve sahur sofralarına taşınan lezzetlerin kıymeti bir başka... Bu süreçte sağlığımızı koruyacak seçimler yaparken tattan vazgeçmemek önemli. Hele bir de o sofra yerel malzemelerle kurulmuşsa, örneğin Karacadağ pirinciyle yapılmış bir pilav masaya geliyorsa... Yazarımız Sahrap Soysal’a göre kullanılan ürünün hikâyesini anlamak en az pişirilen yemeğin tadı tuzu kadar mühim. Diyetisyen Berrin Yiğit ise “Kan şekerini dengede tutmak için kuruyemiş ve kuru meyvelerin gücünden faydalanmak, büyük öğünler yerine ara vererek az az yemek gerek” diyor.
#RamazanMutfağın en mütevazı kurtarıcısı patatesin, içine giremeyeceği yemek neredeyse yok. İngilizler balık yanında cipsini yiyor, İspanyollar tortilla denen omletini çok seviyor. İtalyanlar hamur yapıp açıyor. Bizim de elimiz boş değil elbette. İzmir’de tavada zıplata zıplata pişirilen patates hoplatma, tadanı fethediyor.
#Patates‘Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı, Bir Yemek Antropolojisi’ isimli kitap, Sakarya yemeklerinin izinde bir sözlü tarih çalışması... Tariflerden tescilli tatlara, artık ekilmeyen ürünlerden tek bir ağacı kalan elmaya ya da iki sezon hasat edilebilen enginara; neler yok ki bu 600 sayfalık yolculukta...
#Sakarya MutfağıTÜBİTAK, 2002'den bu yana nohut, arpa, buğday gibi ürünler için sanayi kesimine 110 milyon lira, üniversitelere ve kamuya 255,1 milyon lira hibe desteği sağladı. Söz konusu ürünlerin ıslah çalışmaları kapsamında ise toplamda 70,5 milyon lira destek verildi.
#TahılUNESCO'nun "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil ettiği Afyonkarahisar'da, ailesiyle işlettiği restoranında müşterilerine yöresel lezzetler sunan Ayşe Safkurşun, geçmişi uzun yıllara dayanan kentin eşsiz damak tadı "çullama köfte"nin lezzetini geleceğe taşıyor.
#Çullama KöfteAlanya’nın tescilli lezzeti ’gülüklü çorba’yı geleneksel tarife sadık kalarak hazırlayan işletmeler, sundukları ürünün tescilli olduğunu bilerek sunmaya başlıyor. Bu kapsamda oluşturulan denetim heyeti ise doğru lezzeti sunması adına ilçedeki işletmeleri denetledi.
#AlanyaAK Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki, masaya 111 proje koydu. Çocuklar, gençler, yaşlılar, sokak hayvanları… Şehirde yaşayan herkese göre bir çalışması var Özhaseki’nin… Peki detayları neler? Rakibi Mansur Yavaş hakkında ne düşünüyor? Kendisini FETÖ ile ilişkilendirenlere ne cevap veriyor? Özhaseki ile buluştuk.
#Gazetehaberleriİstanbul'daki lüks otellerin ve birinci sınıf lokantaların "5 yıldızlı iftar sofraları", kişi başı 59 liradan başlıyor ve 200 liraya kadar dayanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal tesislerinde çorba, ara sıcak, kırmızı et, salata, meşrubat, çay ve tatlıdan oluşan iftar tabağının fiyatı, geçen yılki gibi 35 lira olurken, Beltur'un işletmeciliğini yaptığı köşklerde rakam 75 ila 95 lira arasında değişiyor.
#İftar