Güncelleme Tarihi:
Bu hafta Instagram hesabımızdan (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz Gaziantep’in yuvalaması mı yoksa Adana’nın analıkızlısı mı olur” diye sorduk. İkisi de tescilli bu iki yöresel yemeğimizi oylayan okurlarımızın yüzde 70’i yuvalamayı seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Yuvalamayı Gaziantep’te yediniz mi? Evde pişirmeyi de denediniz mi? Sizce en iyi hangi adresler yapıyor? Yuvalamayı çorba olarak mı yoksa ana yemek olarak mı değerlendiriyorsunuz? Analıkızlıyı hazırlamak sizce meşakkatli mi? Pişirmeyi denediniz mi? Köfteleri bol mu olmalı? İyi yaptığını düşündüğünüz adresler hangileri?” İşte gelen yorumlardan bazıları...
@zilliko: “İstanbul’da Gaziantep mutfağının temsilcilerinden biri de Sahan’dır. Yuvalaması muhteşemdir.”
@yunusssmirza: “Başta yuvalama olmak üzere tüm Antep lezzetleri için Mutfak Sanatları Merkezi’ne uğramanızı tavsiye ederim.”
@esirel: “Bir Nizipli gelini olarak tabii ki yuvalama...”
@zeko_elmas05: “Yuvalama MSM Gaziantep’te yenir.”
@arzugi: “İkisi de aralarında tercih yapamayacağım kadar lezzetli ve yapımı meşakkatli yemekler... Analıkızlıyı yöresinde yedim, evde yapmadım.”
@chefservetkilic: “Eskiden bayramdan bayrama yapılan çok özel yöresel yemeklerimiz. Tabii ki en iyisi herkesin annesinin yaptığı... Yine de ustalarımızın yemeğin özüne sabit kalarak hazırlamaları unutulmamaları için önemli.”
@gaziantep_geneli_is_ilanlari: “Gaziantepliler yuvalamayı bayram yemeği olarak bilirler. Kültürümüz gereği bu güzel yemek Ramazan Bayramı namazı sonrasında kahvaltı yerine yenir. Bayram bitene kadar her evde ve neredeyse her saatte ikram edilir.”
@ahmetkilic3787: “Gaziantep’in eşsiz lezzetlerinden birisi olan yuvalamayı MSM Gaziantep’te yemelisiniz.”
@evaninyemekdunyasi: “Yuvalama çok besleyici bir çorba. Birkaç kez yedim ama Gaziantep’te değil.”
@mehmet_songul_oncebe: “Tabii ki yuvalama çünkü eşsiz bir lezzet... Gaziantep’te denemenizi tavsiye ederim.”
@_cuma_kaplan: Yuvalama yemeği Anteplinin kırmızı çizgisidir.”
PÜF NOKTALARI
ANTEP YUVALAMASI
Gaziantep’teki Mutfak Sanatları Merkezi’nin şefi Doğa Çitçi’den...
- Pirinç olarak sarı çeltik veya Karacadağ pirinci olmalı. Hem lezzetlidir hem de su çekme oranları bu yemeğe uygun. En büyük püf noktalarından bir tanesi de bu aslında.
- Yağlı bir süzme köy yoğurdu tercih edin.
- Pişirirken yoğurdun kesilmemesi için tuzu en son atın ve pişirirken sürekli aynı yöne doğru karıştırın.
- Köfteler sosuyla bir taşım kaynatılıp altı kapatılınca hemen tüketilmeli. Sosun içinde bekledikçe yumuşar ve şişer.
ADANA ANALIKIZLISI
Coğrafi işaret tescili bilgilerinden...
- Anaları hazırlamak için esmer ince bulgur ve irmikli hamurdan iri kestane büyüklüğünde parçalar koparıp açın.
- Elinizi buzlu suda ıslatarak çalışın.
- Salçalı et suyunda önce 1 santim çapındaki bulgur topları, yani kızlar 10 dakika haşlanır. Pişmiş nohut eklenip 5 dakika kaynatılır. En son dışı incecik açılıp içi pişmiş kıymalı harçla dolu analar katılıp 2-3 dakika pişirilir.