İlk bakışta iklim değişikliğiyle mücadele etmek dev bir girişim gibi görünebilir. Toplu yaşamın tüm zorluklarında olduğu gibi, çevre kirliliğinin de tam olarak somut bir çözümü olduğu söylenemez. Ancak klişe gibi gözükse de, küçük eylemleri sürdürülebilir hale getirmek, daha temiz yaşam koşullarına ulaşmamızda etkili bir rol oynar. İşte bize temiz bir dünya kazandırabilecek yeni alışkanlıklarımızın bazıları…
#Sürdürülebilir Ürünler2024 yılında, 1 Ocak pazartesi gününe denk geliyor. Hafta sonuyla da birleşince ortaya üç günlük bir tatil fırsatı çıkıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Hem kış huzurunu yaşayacağımız hem de yeni yılı keyifli bir şekilde karşılayabileceğimiz adresler nereler?’ diye sorduk. Kayak yapılacak rotalardan karlar altında tarihi kalıntıların gezileceği ya da sakin bir köşede manzaranın keyfinin çıkarılacağı yerlere kadar 9 şehirden 10 adresi önerdiler.
#RotaOrmanlar yanıyor, aşırı sıcaklar ve hava olayları insanlığı çaresiz bırakıyor. Gıda krizi, susuzluk, göçler ve başka bir dünya bekliyor bizi. “Bunları 19’uncu yüzyılın başından beri biliyoruz” diyen fütürist Ufuk Tarhan, geçmişiyle birlikte bir iklim krizi tablosu serdi önümüze, gelecekte değişecek hayatımızı anlattı!
#Necla BAYRAKTAR19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın bu yıl cuma gününe denk gelmesi, hafta sonuyla birlikte üç günlük bir tatil fırsatı ortaya çıkarıyor. İlkbaharın güzelliği ise bu duruma ayrı bir keyif katıyor. Biz de bu üç günü en güzel şekilde değerlendirmek isteyenler adına uzmanlarımıza ‘Doğanın içinde vakit geçirilecek adresler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel öneriler sıraladılar...
#SeyahatÜlkemizde doğal ve tarihi güzellikleriyle adından söz ettiren çok fazla köy var. Hatta geçtiğimiz günlerde İzmir’in şirin köyü Birgi, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün belirlediği 'dünyanın en iyi turizm köyleri' listesine girmeyi başardı. Biz de bu güzel haber sonrası uzmanlarımıza "Ege'de otantik yapısını en az Birgi kadar koruyan mutlaka görülmesi gereken köyler hangileri?" diye sorduk. 3 şehirden herkesi memnun edecek önerilerle geldiler...
#RotaSürdürülebilirlik günümüzde her alanda konuşulan popüler kelimelerden... Bu konuda hamle yapan kuruluşların başında ise Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) geliyor. Sürdürülebilir Kampüs Projesi ile farkındalık çalışmaları yapıyor, toplumu bilinçlendiriyor. İşbirliği ve ortaklıklarla bu gönüllü oluşumun büyümesi hedefleniyor. Dünyada büyümeye güzellemeler yapmak yerine dengelenmenin olması gerektiğinin altını çizen BUÜ Sürdürülebilirlik Kampüs Koordinatörü Prof. Dr. Güray Salihoğlu, “Artık dengelenelim. Zenginler daha çok büyüyeceğiz diye hedef koymak yerine ‘Ben daha çevre dostu üretim yapacağım. Büyümeyeceğim’ demeli. Büyümemenin yüceltilmesi lazım” dedi.
#BursaÜlkemizde gezilecek görülecek çok yer var ama bazıları yılın bu zamanı çok daha güzel. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kış bastırmadan mutlaka görülmesi gereken yerler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#RotaKoyunlar, insanların sofralarına pirzola olsun diye getirmezler kuzularını. İneklerin insanlara süt sağlamak gibi bir derdi, katırların, develerin yük taşıma gibi bir hevesi yoktur. Kiraz ağaçlarının tabaklara meze yetiştirmek değildir hedefi. Ancak bu, insanın ihtiyaçlarını tabiattan karşılamaması gerektiği anlamına da gelmez.
#BursaUluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol "Avrupa için bu kış çok zor geçecek. Türkiye, nükleerde yeni adımlar atmalı” dedi. Birol "70’li yıllarda petrol krizleri vardı. Bu ondan hem boyut anlamında hem de kompleksite itibarıyla son derece daha büyük bir kriz. O zamanlar sadece petrol sorunu vardı; şimdi ise petrol, doğal gaz, elektrik… Bundan öncelikle Avrupa ama bütün dünya ciddi derecede etkilenecek" ifadelerini kullandı.
#Fatih BirolEvliya Çelebi, Bursa’yı tanımlarken ‘Velhasıl Bursa sudan ibarettir’ demişti. Aradan geçen yılların ardından Bursa hala sudan mı ibaret? Marmara Denizi, İznik Gölü, Uluabat Gölü, Nilüfer Deresi, Samanlı Deresi, Karadere ve daha niceleri ne durumdalar? Su kaynaklarımız neden kirli? Yetkililer ve vatandaş ne yapmalı? Bu soruları DOĞADER Başkanı Sedat Güler ve Doç. Dr. Efsun Dindar ile konuştuk.
#Serhat TezcanBayram tatili için bavulunuzu hazırlamaya başladıysanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Ramazan Bayramı’nda cüzdanı çok yormayacak bir tatil için en uygun yerler nereler?’ diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel ve pek fazla cep yakmayan 15 öneride bulundular.
#RotaZihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSÇocuk işçiliği geçmişten bugüne kısır döngüye dönüşmüş bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2019 yılı ‘Çocuk İşgücü Araştırması’na göre, Türkiye’de nüfusun yüzde yaklaşık beşte birini oluşturan 5-17 yaş grubundaki 720 bin çocuk çalışıyor. Bu sayı 5-17 yaş gurubunun yaklaşık yüzde 4 buçuğunu oluşturuyor. Oran düşük gibi görünse de Türkiye’de yüzbinlerce çocuğun çalıştığı gerçeği değişmiyor. Çalışan her 3 çocuktan biri eğitim hayatına devam edemiyor. Çocukken çalışmak zorunda kalan ancak eğitimine ailesinin desteğiyle devam edebildiği için kendini ‘şanslı’ olarak gören Turan Burun, çalışmak zorunda kalan/bırakılan çocuklar için ‘Onların hikayesi benim hikayem’ diyor.
#12 HaziranMUĞLA'nın Bodrum ilçesinde yaşayan ve 10 yıl önce eşinden boşanan Fatma Barlak (52), 9 yıldır işlettiği oto yıkamacıda 3 çocuğunun geçimini sağlayıp 2 kişiyi de istihdam etti. Oto yıkamacıda araçlara, pasta cila, seramik kaplama da yapan Barlak'ı gören müşterileri, önce şaşırıyor ardından da aldıkları titiz hizmetten dolayı mutlu ayrılıyor. Barlak, işini sevdiğini ve erkek mesleği olarak görmediğini söyledi.
#MuğlaÇalışkan bir insan… Elini attığı her konuda başarılı iş çıkaran bir isim… Üç erkek evlat annesi, söylediği şarkılarla binlerce insanın beğenisini kazanmaya devam ediyor. Oyunculuk yapıyor. Zaman zaman gazetecilik de yapıyor. Kadın olmanın en belirgin özelliği “eğergayretli bir insansanız yorulmazsınız” diyor. Konuşmayı çok seviyor. Hiç susmuyor. O hiç yorulmuyor, çalışırken gözlerinin içi ışık ışık oluyor. Böylesine bir enerjiye ve ülkemizin bilinen en ünlü totemine sahip sanatçısı Gülben Ergen….
#Gülben ErgenEvlerimize kapandığımız süreçte doğanın kendine geleceğini düşünüyorduk ama hijyen gerekçesiyle tek kullanımlık plastik ürünlerin tüketiminin artması hayallerimizi boşa çıkardı. Çöpüne Sahip Çık Vakfı Genel Müdürü Emrah Bilge “Pandemi bir gün bitecek ancak tek kullanımlık ürünlerin ve gelişigüzel çevreye attıklarımızın yarattığı çevre sorunları devam edecek” diyor.
#AtıkYüz yüze eğitime katılan sınıf kapsamının artırılması veliler tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Yüz yüze eğitimin daha etkili olduğunu dile getiren veliler, yeterli önlemlerin alınarak, sürdürülmesi konusunda görüş bildiriyor. Buna karşılık çocuklarının kendilerini yeterince koruyabilmesi ve okul temizliği velilerin kafalarındaki en büyük soru işareti olarak yer alıyor.
#BursaÇevremize baktığımız zaman hem doğal unsurları hem de beşeri unsurları görebiliriz. Tüm bu unsurların bir amacı vardır ve doğada uyum içinde bulunurlar. Şimdi bu unsurların ne olduklarını ve ne işe yaradıklarını inceleyeceğiz. İşte 4. sınıf sosyal bilgiler doğal ve beşeri unsurlar konu anlatımı.
#4. Sınıf Sosyal Bilgiler Doğal Ve Beşeri Unsurlar Konu Anlatımı27 Haziran Cumartesi ve 28 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek YKS’ye artık çok az zaman kaldı. Bu yıl sınava girecek adaylara eğitim uzmanları neler öneriyor? Sınav öncesi ve sınav sırasında nelere dikkat edilmeli? İşte YKS adaylarının dikkatle gözden geçirmesi gereken birbirinden değerli öneriler:
#YksTürkiye'de koronavirüs vakasının görülmesinin ardından okulların da tatil edilmesiyle birlikte vatandaşlar tatil beldelerine yöneldi. Ancak uzmanlar, dolaşım riskine karşı uyarılarda bulundu. Vatandaşların bulunduğu coğrafyadan ayrılmasının kötü sonuçları olabileceğini söyleyen uzman doktor Anar Sadıgov, "Vatandaşlarımızın yazlık bölgelerine gitmeleri, hastalığın ülkenin her yerine yayılmasına sebep olabilir. Açık ortamlarda virüs, kapalı ortama göre daha az yayılıyor ancak yine de tedbirli olunmalı" dedi.
#Tatil BeldeleriBabası 55 yıllık matematik öğretmeni Kemal Gözükara’dan geçen yıl görevi devralan İstanbul Arel Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Özgür Gözükara, üniversitede ikinci kuşak olarak yeniden yapılanma ve değişim için önemli adımlar atıyor. Üç yerleşkesi bulunan ve tamamı kendi mülkü olan üniversitenin ana kampüsü Kemal Gözükara Yerleşkesi, 85 bin metrekarelik kapalı alanda yer alıyor.
#İstanbul Arel Üniversitesi