Uzmanlardan sınavda başarı getirecek ipuçları

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlardan sınavda başarı getirecek ipuçları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2021 13:35

Zihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.

Haberin Devamı

YKS’YE SON DAKİKA TAKTİKLERİ

2021 Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS), bu hafta sonu  yapılacak. Sınava girenlerin sayısında bu yıl rekor kırıldı ve 2 milyon 600 bini aşan başvuru sayısıyla bugüne kadarki en yüksek başvuru sayısına ulaşıldı.  Bu yıl sınava gireceklerin yaklaşık bir milyonu ilk defa sınava girecek yeni mezun öğrencilerden oluşuyor. Geri kalan 1.6 milyonu ise  sınavda yeniden kendini denemek istiyor.  Geçen yıl sınavın ve yerleştirmelerin pandemi atmosferinde yapılmasının bu yılki sınava başvuru sayısını artırdığı tahmin ediliyor. Hayatlarının en büyük sınavlarından birini verecek olan üniversite adaylarının kaygı ve stresi gün geçtikçe yükseliyor.

DOZUNDA KAYGI FAYDALI
Beykoz Üniversitesi Genel Sekreteri M. Murat Şentürk, “Sınav kaygısı birçok öğrenci için korkulan bir olgu. Ancak çok yüksek olmadıkça kaygı kötü bir şey değil. Hatta kaygısızlık daha kötü. Belirli düzeyde olan kaygı, adayın sınava odaklanmasını sağlar, hatta adayı motive eder” dedi. Aşırı kaygının sorun olduğunun altını çizen Şentürk, şöyle konuştu:
“Adaylar ‘kaygılı oldukları için’ kaygılanmamalı. Sadece eğer aşırı kaygı varsa bu bir sorundur. Nedeni de genelde sınavda başarısız olmanın dünyanın sonu sanılmasıdır. Adaylar kafalarından bu kötü düşünceleri atıp, pozitif şeyler düşünerek ve doğru nefes alma egzersizleri yaparak aşırı kaygılarından kurtulabilirler. Aşırı kaygıyı biraz da çevre etkiler. Sürekli olumsuz konuşan kişilerle sınav üzerine konuşmayın, pozitif insanlarla konuşmak size iyi gelecektir.

Haberin Devamı

SINAVDAN BAHSETMEYİN
Veliler bu süreçte çocuklarına destek olmalı. Çocuğunuz hazırlanabildiği kadar sınava hazırlandı. Emin olun; sınavda da elinden geleni yapacaktır. Artık sürekli sınavdan bahsetmek sadece gereksiz kaygı yükleyecektir. Yalnızca olumlu şeyler konuşun. Çocuğunuza güveninizi hissettirin, bunu yaparken de aşırıya kaçmayın.

SORULARI ÇÖZERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
Sınava, en iyi olduğun konudan başlamak sana kendini iyi hissettirecektir. Zamanı doğru kullanmak önemli bir unsur. Takılıp kaldığın bir soru olursa üzerine büyükçe bir işaret koyup daha sonra o soruya dönmek zaman kaybını engelleyecektir. Bilmediğin soruya hatta emin olmadığın soruya yanıt verme. Her yanlışın doğrularından götüreceğini unutma. Paragraf sorularında önce soruyu daha sonra paragrafı okumak bu tarz soruları daha kolay çözmene yarar.”

Haberin Devamı

ZAMANI DOĞRU KULLANIN

1- Sınava, en iyi olduğun konudan başla. Böylece kendini daha iyi hissedersin.

2- Zamanı doğru kullanmaya dikkat et! Takılıp kaldığın bir soru olursa üzerine büyükçe bir işaret koy, daha sonra o soruya geri dön. Böylece zaman kaybını engelleyebilirsin.

3- Bilmediğin soruya hatta emin olmadığın soruya yanıt verme. Her yanlışın doğrularından götüreceğini unutma.

4-  Paragraf sorularında önce soruyu, daha sonra paragrafı oku. Böylece paragrafı okurken sorunun yanıtını içinde arayabilir, soruyu daha kolay çözebilirsin.

5- Küçük molalar vererek rahatla. Testler arasındaki geçişler bunun için fırsat olabilir.

6- Bu aralarda; oturuş şeklini düzelt, ufak esneme hareketleri yap, derin nefes alarak nefes alma düzenini güncelle. Bunlar seni rahatlatacaktır.

Haberin Devamı

7- Sınavda maske takacağın için nefesin önemi daha da artacaktır. Nefes alışverişini ara ara kontrol etmende yarar var.

8- Düşük olasılık da olsa kaydırma riskin olduğunu unutma. Yanıt anahtarını işaretlerken kitapçıktaki soru ile aynı mı, kontrol et.

9- Sınav öncesinde ve sınav sırasında duyacağın kaygı dozajında olursa sınava odaklanmana katkı sağlar, seni motive eder. Yine de sen pozitif olmayan ve kaygını artıran insanlardan bu süreçte uzak dur!

10- Bu sınav, ne ilk ne de son olacak. Dünyanın sonu da değil. Sınavın sonucu ne olursa olsun seni seven insanlar yine sevecekler. Bunu hiç unutma!

Uzmanlardan sınavda başarı getirecek ipuçları

Haberin Devamı

SINAV GÜNÜ NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Dijital eğitim platformu Kolay Kampüs (www.kolaykampus.com) Bilim Kurulu üyelerinden Üstün Yetenek Kâşifi Halil Eyinç, YKS’ye girecek öğrencilerin dikkat etmeleri gereken ve onları sınavda öne geçirebilecek konular hakkında ipuçları verdi.

SINAV STRATEJİNİZİ DEĞİŞTİRMEYİN

Öncelikle sınav gözetmenin talimatlarını takip etmeli ve tüm kodlamaların doğruluğundan emin olmalıyız.

* Sınavdan önce bağlı olduğumuz ve kendimiz için iyi olduğunu düşündüğümüz sınav stratejisini sınav günü değiştirmek temel bir hatadır. Sınav günü hangi kısımdan başlayacağımızı ve sırasıyla hangi bölümleri çözmemiz gerektiğini bilmeliyiz ve bunu değiştirmemeliyiz.

Haberin Devamı

* Diğerlerinin heyecanını görünce heyecan seviyemizin artmasına izin vermek de başlıca hatalar arasındadır. İki buçuk milyon insan sınava girecek. Bunlardan en az iki milyonu sınava ciddiyetle hazırlanmadı. Yani, matematiksel olarak sınav günü gördüğünüz insanların yüzde sekseni sınava doğru dürüst çalışmamış insanlar. Dolayısıyla diğer insanların duygu durumu sizi ilgilendirmemeli. (Bu yazıyı okuyorsanız eğer sınavı önemsemiş ve çaba göstermişsiniz demektir.)

SORU NUMARASINI TEKRARLAYIN

* Su şişesini sıranın üzerine koymayınız. Daha önce optik formu ıslandığı için ne yazık ki mağdur olan öğrenciler oldu.

* Kaydırma yapmak en çok korkulan meseleler arasında. Boş bırakılan sorular için unutmama adına bir yöntem geliştirilmelidir. Bu kişiden kişiye değişebilir. Örneğin; sorunun numarasını içimizden tekrarlayarak optiğe gitmek ve orada o numarayı kodladığımızdan emin olmak bunlardan bazılarıdır. Genelde sayfa sayfa kodlamak en sağlıklı yöntemlerden biridir.

NE KADAR ÇOK SORUYU DOĞRU CEVAPLADIĞINIZ ÖNEMLİ

* Sınav anında her ne olursa olsun vazgeçmemek, devam etmek. Takıldığımız sorular olabilir, herhangi biri bayılabilir, dışarıdan ses gelebilir. Her daim duygu kontrolünü elden bırakmamalıyız. Özellikle takıldığımız sorular olacaktır. Sorularla inatlaşmak zaman ve moral kaybına neden olabilir. Amaç daha çok soru görmek olmalı. Özellikle TYT için bu konuya çok dikkat edilmeli. Birçok öğrenci TYT’deki bir sosyal bilgiler sorusunun matematik sorusu kadar değerli olduğunu (hatta 0,01 daha değerli) bilmiyor. O yüzden hangi soruyu doğru yaptığınızdan çok ne kadar çok soruyu doğru cevapladığınız önemli.

* İşlem hatalarından kaçınmak için aceleci olmamak ve soruları okurken kelimeleri atlamadan okuyup optimum sürede hareket etmek gerekir.

BARİZ HATANIZ YOKSA CEVABI DEĞİŞTİRMEYİN

* Sınavda size verilen kalemlerin ikisini kullanmak üzere hazırlayınız. Kalem ucunun kalınlaşması durumunda işlemlerimiz karışık ve okunaksız olabilir. Özellikle matematik ve geometride işlem yaparken ikinci kalemi kullanabilirsiniz.

* Emin olduğunuz bir cevabı eğer çok bariz bir hatanızı fark etmediyseniz asla değiştirmeyiniz. Zihnimiz fazla odaklandığında parçalı algılamaya başlar ve bağlamdan yani ana mesajdan kopar. Bu da hata riskini artırır. Dikkat edelim. Eminiz, yanlış bir okuma yok, o zaman değiştirmeye gerek yok.

KODLAMA YÖNTEMİNİZ OLSUN

* Kodlamadan zaman kazanmak için sayfa sayfa kodlama tekniği en uygundur. Fakat siz kendinizi tek tek kodlamaya alıştırdıysanız bunu değiştirmeyiniz. Kaçınılması gereken kodlama tipi kodlamayı en sona bırakmaktır.

* Kalemlerimiz, silgimiz, kalemtıraşımızı hazır etmek, sırayı düzenlemek.

* Kalemtıraşı sık kullanma ihtiyacı hissediyorsanız sınav başlamadan önce kalemlerinizin ters tarafını da kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.

PARAGRAF SORULARI NASIL ÇÖZÜLÜR?

* Genel olarak soru kökünü anlamadan soruya geçmek soruyu boşa çözmeye çalışmak demektir. Yanlış yapma ihtimalini artırır. Soruda ne aradığımızı bilmeliyiz. Gerekirse iki kere okuyacağınız yer soru kökü olsun ama asla paragraf sorularında metni üst üste iki kez okumayalım. İlk okumada algılanmadıysa boş bırakıp daha sonra dönelim. Doğru kavranmış bir soru kökü bize güven hissettirir, zaman kaybını önler.

* Paragraf sorusunu çözerken verilen metnin dışına çıkmak, paragrafta yer almayan bir yorum getirmek “bana göre, bence” vb. kavramlarla yorum yapmak soruyu yanlış çözmenize sebep olacaktır.

* Bir paragrafı okurken metnin ortasına gelindiğinde metinden kopuk bir düşünceye kapıldığınızı fark ettiğinizde başa dönmek ve inatla soruyu çözmeye çalışmak sizi hataya zorlayacaktır.

* Seçenekler arasında ayrım yapamadığınız zaman seçeneklerin anahtar sözcüklerine (cümlenin kurulmasına sebep olan sözcüklere) yoğunlaşmak seçeneklerin daha kolay elenmesini sağlayacaktır.

* Paragraf soruları sanıldığı gibi sadece okuduğunu anlama üzerine kurgulanmamıştır. Bu yüzden öğrenmiş olduğunuz teknikler bağlamında soruları yorumlamalısınız.

* Problem sorularında yapılan en büyük hatalardan birisi bütünleşik olarak soruyu tek parçada çözmeye çalışmak. Soruyu bir kez okuduktan sonra parça parça verilen ve istenenleri kâğıda döküp denklemi kurunuz.

Uzmanlardan sınavda başarı getirecek ipuçları

OKUYACAĞINI KAMPÜSÜ HAYAL EDİN

Binlerce aday, onları üniversiteli yapacak ve düşledikleri üniversitelere, bölümlere dolayısıyla da mesleklere, işlere, yaşam koşullarına kavuşturacak önemli bir sınava hazırlık sürecini tamamlıyor. Üniversite adayları 26 Haziran Cumartesi 10.15’te Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Temel Yeterlilik Testine (TYT), 27 Haziran Pazar 10.15’te Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Alan Yeterlilik Testine (AYT) ve aynı gün 15.45’te Yabancı Dil Testine (YDT) katılacaklar. Sınava sayılı günler kala Tarsus Amerikan Koleji (TAC) Yurt İçi Üniversite Danışmanı Eda Betül Şahin, adaylara motivasyonlarını yükseltecek, streslerini azaltacak önerilerde bulundu:

SAĞLIĞINIZI KORUYUN: Fiziksel ve ruh sağlığınızı koruyabilmek için, Sağlık Bakanlığı’nın tüm uyarılarını dikkate alın ve önerilerine uyun.

* KAMPÜSÜ HAYAL EDİN: Sizleri geleceğin mesleklerine hazırlayacak etkin derslerin, nitelikli öğretim üyelerinin, gelişmiş projelerin, katılımcı atölyelerin, eğlenceli ve öğretici öğrenci kulüplerinin, değişim programlarının, renkli kampüs ortamlarının, sergilerin, konserlerin, sosyal ortamların ve arkadaşlıkların beklediğini düşünerek motive olun.

* GEÇ YATMA ERKEN KALK: Sınav sabah uygulanacağından, bugünden sınav gününe dek çok geç olmadan yatmak ve sabah olabildiğince erken kalkma rutinini oluşturun.

* STRES YAŞAMANIZ NORMAL: Sınavın yaklaştığı bu dönemde stres ve gerilimin artması oldukça doğaldır. Bu duyguların normal olduğunu ve kontrol edilebileceğini kendinize anımsatmanız yeterli olur.

* OKULU ÖNCEDEN GÖRÜN: Sınava gireceğiniz okulu mutlaka sınav öncesinde görün, güzergahını öğrenin.

* SABAH MÜZİK DİNLEYİN: Sınav günü mümkün olduğunca uykunuzu alabilmiş şekilde kalkıp, sürekli yaptığınızdan çok da farklı olmayan hafif bir kahvaltı yaparak yola çıkın. Sabah gergin ortamı yumuşatacak konuşmalar, müzik dinlemek gibi keyifli anlar geçirin.

SINAVA GİTMEDEN ÖNCE;

ÖSYM’nin web sitesinde yayınlamış olduğu Sınava Giriş Belgesi’nin çıktısını hazırlamayı ve yanınıza almayı unutmayın.

* Sınavda yanınızda ayrıca kimlik belgelerinizi (fotoğraflı TC kimlik kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport veya sürücü belgesi) bulundurun.

* Belgelerinizi sınav sabahı kolay bulabileceğiniz bir yere koyun.

* Sınav salon kapıları 10.00’da kapanır. Pandemi süreci nedeniyle salona alınma süreci uzayabileceğinden, saat 09.00’dan itibaren sınava gireceğiniz okulda bulunmanızda fayda var.

* Sınav salonlarında gerekli hijyenik önlemler alınıyor. Bu konuda kaygı duymanıza gerek yok.

 SINAVA BAŞLAMADAN;

* Sınav görevlilerinin yönlendirmelerini dikkatle dinleyin ve yönlendirmelerin dışına çıkmayın.

* Sınav salonunda, zamanı takip edebileceğiniz bir duvar saati olacak. Deneme sınavlarında pekiştirdiğiniz zaman planlamasını bu saatten de takip ederek süreci yönetebilirsiniz.

* Adınıza hazırlanmış kitapçıklar ve optik formlar dağıtılınca, oturum başkanının yönlendirmesi ile kitapçıklarınızı (herhangi baskı sorunu olup olmadığını) ve optik formlarını kontrol ederek sınava öyle başlayın.

* Çok düşük bir olasılık olsa da kitapçıkta bir sorun olursa, endişelenmeden oturum başkanına bildirirseniz yenisini sağlanacak.

SINAV ANI;
TYT ve AYT’de, en güçlü ve hızlı olduğunuzu düşündüğünüz testten başlayın.

* Sınav anında ve sonrasında olumsuz duygulara kapılmayın.

* Sınavda soruların yüzde 10’unun çok kolay, yüzde 20’sinin kolay, yüzde 40’ının normal olduğunu, sadece yüzde 20’sinin zor ve yüzde 10’unun çok zor olduğunu bilerek kendinizi rahatlatın.

* Sınavda aynı sorular, şıklarda farklı dizilimlere çıkıyor. Güçlü ve hızlı olduğunuz testte ilk soru çok zor olarak çıkarsa, diğer soruların kolay olduğunu düşünerek kaygınızdan uzaklaşın.

* Zorlanılan bir soruda, muhtemelen, sınava giren öğrencilerin büyük bir kısmının da aynı zorluğu yaşadığını unutmayın.

* Turlama tekniği kullanarak süreyi daha kontrollü ve etkin yönetin.

* Soruları çözerken takıldığınız soruları, inatlaşmadan işaretleyerek sonra tekrar bakmak üzere geçin ve yapabileceğiniz diğer sorulara yönelin.

* İşaretleyerek geçtiğiniz, zorlandığınız sorulara ikinci turda dönebilirsiniz.

* Optik formu dikkatli doldurun ve doğru sorunun kutucuğunu işaretlediğinizden emin olun.

* Soruları yaptıkça, tek tek optik forma hemen işaretlemenizi öneririz. Tüm soruları bitirdikten sonra optik forma toplu kodlama riskli olabilir.

Uzmanlardan sınavda başarı getirecek ipuçları

ZİHİN VE DUYGULAR SINAV STRESİNDE NASIL ÇALIŞIR?

Liv Hospital Vadistanbul Psikiyatri Kliniği Şefi  Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Çiğdem Dilek Şahbaz, “Bu tarz düşünceler stres anında otomatik olarak ortaya çıkarak kişinin fonksiyonel olmayan bir düşünce-duygu çemberi içinde saplanıp kalmasına sebep olur ve bu yüzden sizin için adil olmayan abartılı bir stres yanıtına yol açar çünkü emin olun ki bir şeyleri başarılı bir şekilde yaptığınız pek çok zaman olması muhtemeldir. Bu düşünme alışkanlıklarına “yardımcı olmayan düşünme stilleri” diyoruz çünkü acı çekmemize neden olurlar ve sınav stresi gibi uzun dönemli mücadele dönemlerinde bizi yorgun ve çaresiz bırakabilirler” dedi. Doç. Dr. Çiğdem Dilek Şahbaz sınav stresiyle ilgili olarak şunları söyledi:

DUYGUSAL GÜÇLÜLÜK ŞART
“Stresli ve endişeli dönemlerde en önemli ilk adım sebepleri belirlemektir, bu eğer gireceğiniz sınava bağlı bir stres ise öncelikle bu yaşadıklarınızı kişisel veya başka durumlarla bu dönemde birlikte ele almadan tanımlayın. ‘Hayatta sebebi belli sorunların çözümleri de mutlaka vardır ve bu durumda aktif olabilmek ve sınav konusunu kontrol altına alabileceğinize kendinize söylemeniz ilk ve en önemli adımdır. Unutmayın ki durumu ele almamak ve çözmeye çalışmamak sadece sıkıntılarınızı daha da kötüleştirecektir.’ İyi bir stres yönetiminin temel anahtarı duygusal olarak esnekliği olan güçlü bir yapı oluşturmak ve bu duygusal güçlülük halini kazanabilmek için yardımcı olmayan düşünce stillerini eleyebilmek, kontrolün sizde olduğunu hatırlamak, olabildiğince işlevsel sosyal bir ağın içinde yer almak ve olumlu bir bakış açısını benimsemek olacaktır.

Eğer pasif kalırsanız, ‘Sorunum hakkında hiçbir şey yapamam’ diye düşünürseniz, stresiniz daha da kötüleşir. “Bu kontrol kaybı hissi, stresin ve refah eksikliğinin ana nedenlerinden biridir.” Kontrolü ele alma eylemi kendi içinde güçlendiricidir ve başkasını değil sizi tatmin eden bir çözüm bulmanın çok önemli bir parçasıdır. Unutmayın ki uzun vadede bu koltuk değnekleri sorunlarınızı çözmez, bu hal sınav stresi sırasında başınızı kuma gömmek gibi bir şeydir, geçici rahatlamalardan ziyade aktif olduğunuzu hissedip kontrolün sizde olduğunu hiç unutmayın. Zor bir durumu değiştirmek her zaman mümkün değildir fakat üzerinde kontrol sahibi olduğunuz şeylere konsantre olmaya çalışın.”

SINAVA HAZIRLIK İPUÇLARI
Sınavlarınıza iyi hazırlanmak, stres ve kaygının üstesinden gelmenin en iyi yoludur ve size iyi notlar almak için en iyi şansı verir.

1. Gerçekçi bir gözden geçirme programı yapın. Ne kadar yapmanız gerektiğini ve ne zaman yapmanız gerektiğini hesaplayın, ardından bunu yönetilebilir parçalara ayırın. Her gün birkaç saat gözden geçirmeyi hedefleyin ve sıkılmamak için konularınızı karıştırın.

2. Size uygun bir çalışma stili bulun. Sessiz bir odada tek başına ders çalışmak bazı insanlara yakışır ama herkes sessizce çalışmaktan hoşlanmaz. Arka planda sessizce müzik çalmayı veya bir arkadaşınızla birlikte gözden geçirmeyi deneyin (ancak dikkatinizi dağıtmalarına izin vermeyin!). Bu anlamda diğerleriyle kendiniz karşılaştırıp neden onlar gibi çalışamadığınızı sorgulamayın, emin olun ki her zihin farklı şekilde konsantre olmaya yatkındır yeter ki siz kendi zihninizi tanımaya çalışın.

3. Düzenli kısa molalar verin. Saatlerce çalışmak sizi sadece yorar ve konsantrasyonunuzu bozar, bu da sizi daha da endişelendirebilir. Her 45 ila 60 dakikada bir mola doğrudur.

4. Kendini ödüllendir. Örneğin, derslerinizi gözden geçirme seansınızı bitirdikten sonra uzun bir banyo yapabilir veya iyi bir film izleyebilirsiniz.

5. Fiziksel bir şey yap. Revizyon yapmadığınız zamanlarda boş zamanınızı kitaplarınızdan uzaklaşmak ve aktif bir şeyler yapmak için kullanın. Egzersiz, zihninizi stresten uzaklaştırmak ve sizi pozitif tutmak için iyidir ve daha iyi uyumanıza yardımcı olur.

6. Yardım isteyin. Stresli hissediyorsanız, aile üyesi, öğretmen veya arkadaş gibi güvendiğiniz biriyle konuşmanız önemlidir. Pek çok insan sınavlarla başa çıkmayı zor buluyor, bu yüzden destek istemekten utanmayın.

SINAV KAYGISI NEDEN OLUR?
Sınav kaygınız varsa, mide bulantısı, avuç içi terlemesi, kalp çarpıntısı gibi fiziksel belirtiler yaşayabilirsiniz. Ayrıca bilgileri hatırlamakta ve net düşünmekte de zorluk çekebilirsiniz. Sınav kaygısı performansınızı veya yaşam kalitenizi etkiliyorsa, aşağıdaki önerilerden bazılarını deneyin.

Korkularınızın doğasını düşünün ve korkuya bir cevap bulun - ya davranışta bir değişiklik ya da düşüncede bir değişiklik (durumu yeniden değerlendirin).

Gerçekçi Korkular: Bu test için hazır değilim.
Cevap: Zaman yönetiminiz ve belki de mükemmeliyetçiliğiniz üzerinde çalışan.Bu sınavda başarısız olursam sorusunun cevabını işlevsel olmayan düşünceler ile vermemeye çalışın, unutmayın her zaman ikinci şanslar bulunur ve bu düşünce sizin son dönem ders çalışmanızı engelleyecektir. Seçenekleriniz hakkında olabildiğince gerçekçi olmaya çalışın.

Yersiz Korkular: Ailem, sınıf arkadaşlarım ve öğretmenler benim çok zeki olmadığımı düşünecekler.
Cevap: Bu eğitim seviyesinde zeka, en iyi performans gösterenleri düşük olanlardan ayıran temel faktör değildir. Mezun olduktan sonra iş performansınıza göre değerlendirileceksiniz, böylece kendinizi farklı kılmak için birçok fırsatınız olacak.  Başka bir örnek te eskiden zeki olduğumu düşünürdüm ama artık emin değilim. Cevap: Hemen hemen tüm öğrenciler bu tür bir şüphe yaşarlar. Bu tamamen normal.

Mükemmeliyetçiliği Bırakmak: Üniversiteye girmeden önce, bilmeniz gereken her şeyi incelemiş olduğunuzu hissederek sınavlara giren bir mükemmeliyetçi olabilirsiniz. Mükemmeliyetçiliği bırakmak duygusal olarak zor olabilir, ancak denemelisiniz. Kendinize, ana kavramları anlamanızın, test sırasında hatırlayamadığınız bazı ayrıntılar üzerinde iyi tahminde bulunmanıza yardımcı olacağını hatırlatın. Mükemmeliyetçiliğinizi frenlemeye yardımcı olmak için şunu deneyin: Bir zaman sınırı belirleyin ve ardından yalnızca en önemli kavramları ve gerçekleri ortaya çıkarmak amacıyla bir dizi ders notunu gözden geçirin. Kendinize daha sonra zamanınız olursa daha az önemli bilgileri “toplamaya” döneceğinizi söyleyin. (Geri dönebileceğinizi bilmek, şimdilik küçük detayları geride bırakmayı duygusal olarak kolaylaştıracaktır.)

SINAVDAN ÖNCE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
İşleri bir gelecek perspektifinde değerlendirin. Yaklaşan sınavınızın önemli olduğunu kendinize hatırlatın, ancak tüm geleceğiniz bu sınava bağlı değil. (Örneğin, birçok başarılı tıp uzmanının geçmişte birkaç akademik zorlu mücadelesi ve kayıpları vardır.) Ayrıca, testteki performansınız ne olursa olsun, sonunda size ölümcül bir hastalık teşhisi konmayacağını kendinize söylemeniz faydalı olabilir.

- Geçmişteki başarıları kendinize hatırlatın. Artık sınıfın en iyi öğrencisi olmadığınızı fark ettiğinizde bakış açınızı kaybetmek kolaydır. Entelektüel olarak, diğer birçok parlak öğrenciye karşı rekabet ettiğinizi anlıyorsunuz, ancak bunu kendinize hatırlatmanız gerekebilir. Ayrıca, sınavlardaki geçmiş başarılarınızı aklınıza getirin ve kendinize, kabul memurlarının ne yaptıklarını bildiklerini ve başarınız üzerine “bahse girdiklerini” hatırlatın.

- Bir teste sizi tanımlama gücü vermeyin. Bir sınav size sınıfınızdaki en parlak (veya en az parlak) öğrenci olup olmadığınızı söylemez. Bir sınavdaki performansınız çoğunlukla sınava ne kadar etkili çalıştığınıza, önceki eğitiminizin kalitesine ve kullandığınız sınava girme stratejilerine bağlıdır.

- Endişenize rağmen testi başarıyla tamamladığınızı gözünüzde canlandırın. Canlı görüntüler kullanarak, sınav günü uyandığınız andan sınavı bitirdiğiniz ana kadar tüm “kaset”i zihninizde oynatın.

- Kendinize, belirli bir düzeyde kaygının, elinizden gelenin en iyisini yapmanıza yardımcı olduğunu hatırlatın. Ve unutmayın: Aşırı hale gelirse, kaygı düzeyinizi azaltmak için her zaman kaygı kontrol stratejilerini kullanabilirsiniz.

- Kendinize alıştırma testleri verin ve bunları yalnızca sınava girmek için değil, aynı zamanda kaygı düzeyinizi kontrol etmek için de kullanın. Kendinize olumsuz şeyler söyleyerek kasıtlı olarak kaygı uyandırın ve ardından Anksiyete Kontrol Prosedürünü uygulayın. Sınavı zamanında bitirememekten korkuyorsanız, süreli alıştırma soruları yapın.

- Sınavdan birkaç gün önce iyi bir gece uykusu alın. Yeterli uyku ile hem net düşünebilme hem de kaygıyla baş etme yeteneğiniz gelişecektir. Kendinizi profesyonel bir atlet olarak hayal etmeyi deneyebilirsiniz: önemli bir maç için kendinizi zihinsel ve fiziksel olarak nasıl hazırlayacağınızı kendinize sorun. Akşamın erken saatlerinde (5:00 veya 6:00) ılımlı bir egzersiz yapmak, geceleri daha sağlıklı uyumanıza yardımcı olabilir. Sık sık uyumakta zorluk çekiyorsanız, doktorunuza danışın.

- Yüksek kaygı kafeinin etkisini artırabilir, bu nedenle test günlerinde alımınızı azaltın.

 SINAV SIRASINDA NELER YAPMALI?
- Sınav yerine biraz erken gidin, ancak sınavdan hemen önce diğer öğrencilerle konuşmaktan kaçının. (Onların kaygıları kendinizinkini artırabilir.) Bunun yerine, binanın etrafında bir yürüyüşe çıkın ve sessizce kendinizle konuşun, meditasyon yapın, nefes alın ve/veya dua edin. Vücudunuzu hareket ettirmek, yaşadığınız sinirsel enerjinin bir kısmından kurtulmanıza yardımcı olabilir.

- Testte ortaya çıkabilecek tüm materyalleri bilmediğinizi ve başka kimsenin bilmediğini kendinize hatırlatın. Yine de, bildiklerinizden biraz “kilometre” almak için elinizden gelenin en iyisini yapabilirsiniz.

- Sınavda birkaç eğri topu bekleyin. Sınavdan %100 almayı beklemediğinizi kendinize hatırlatın. Ayrıca, sınavda hangi soruların görünmesi gerektiğine dair anlayışınız, sınavı yazanın aklından geçenlerle tam olarak uyuşmayacaktır. Bu nedenle sınavda eğri bir topla karşılaştığınızda üzülmeyin ve konsantrasyonunuzu kaybetmeyin.

- Olumsuz düşüncelere sahip olmaya başlarsanız, kendinize DUR deyin ve geçmiş başarılarınızı kendinize hatırlatın. Aşırı endişeli hissetmeye devam ederseniz, gerginliğinizi azaltmak için aşağıdaki ANKSİYETE KONTROL PROSEDÜRÜNÜ uygulayın. Bu alıştırma o kadar basittir ki, etkinliği konusunda şüpheci olabilirsiniz. Bununla birlikte, birçok öğrenci, kaygılarını zararlı olmaktan çok yararlı bir düzeye düşürmeye gerçekten yardımcı olduğunu keşfetti:

Gözlerini kapat.

Yediye kadar sayarak yavaşça nefes alın ve yediye kadar sayarak nefes verin.

Vücudunuzun gevşemeye başladığını hissedene kadar bu yavaş nefes almaya devam edin. (Çoğu insan 2 ila 4 dizi aldığını bulur.)

- Gözlerinizi açın ve kendinize olumlu, çok spesifik bir kendi kendine konuşma yapın (örneğin, “Başaracağınızdan emin olabilirsiniz. Çok çalıştınız. Elinizden gelenin en iyisini yapıyorsunuz.”) Tüm bu prosedür sadece bir dakika kadar sürmelidir. ve zaman ayırmaya değer.

- Vücudunu hareket ettir. Omuzlarınızı yuvarlayın, bacaklarınızı uzatın, izin veriliyorsa banyo molası için kalkın.

- Sınavda ne kadar iyi ya da kötü yapıyor olabileceğinize dair tüm düşüncelerden kurtulun. Doğru bir şekilde tahmin etmek zordur ve puanınızı düşünmek yalnızca endişenizi artıracaktır.

- Çoğu öğrenci, sınavı aceleye getirmek ve sonunda kontrol için zaman bırakmak yerine, soruları bir kez dikkatlice çalışmayı tercih eder. (Sınava girenler, cevaplarını kontrol etmek için geri döndüklerinde özellikle doğru cevapları yanlış olarak değiştirmeye eğilimlidirler.)

- Testte zamanın tükenmesi konusunda takıntı yapmayın. Zamanı periyodik olarak kontrol edin, ancak çok sık kontrol etmekten kaçının, çünkü bu sadece dikkatinizi dağıtacak ve sizi daha fazla endişelendirecektir. Testi tam olarak bitirmeyerek birkaç puanı feda etmek, son birkaç soruyu aceleyle geçmekten ve böylece birçok puanı kaçırmaktan daha iyi bir strateji olabilir.

İŞTE EN ÖNEMLİ İPUCU: Çalışmanıza ciddiyetle yaklaşın, ancak sınavı bir oyun olarak düşünün. Amacınız, mevcut zaman içinde mümkün olduğunca çok puan toplamaktır. Özellikle zor bir soruya kafayı takmayın. Cevaptan emin değilseniz, tahmin edin ve devam edin. Kendinize birkaç soruyu kaçırabileceğinizi ve yine de başarılı olabileceğinizi hatırlatın.

Uzmanlardan sınavda başarı getirecek ipuçları

“KENDİ DEĞERİNİZİ SINAV
BAŞARISIYLA İLİŞKİLENDİRMEYİN”

YKS´ye girecek öğrencilerin sınav öncesi heyecanlanmalarının normal olduğunu belirten Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun, “Unutmamak gerekir ki, bir sınav sonucuyla kişinin aile ve toplum içerisindeki önem ve değeri değişmez. Kendi değerlerini sınav başarısıyla ilişkilendirmemeliler” dedi. Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun, sınava girecek öğrencilere sınav öncesi rutini, sınav heyecanıyla ve sınavda odaklanma sorunuyla başa çıkma yolları hakkında önerilerde bulundu.

NE FAZLA NE DE AZ UYUYUN
Adaylar sınav öncesindeki uyku, yemek ve dinlenme rutinlerini pek fazla değiştirmeden sınava girmeliler. Sınava bir iki gün kala kendilerince yeterli olan bir uyku süresi belirlemeliler. Bu süre normal yaşamlarında olandan ne daha fazla ne de az olmamalıdır.

SINAV ÖNCESİ KENDİNİZİ ZORLAMAYIN
Adaylar fiziksel ve duygusal olarak kendilerini zorlamamalılar. Sınava doğru adayların tüm konuları bitirecek şekilde planlama yapması da önemli bir durum. Sınava kalan sürede sadece genel tekrar yapacakları bir çalışma planı yapmış olmaları yararlı olacaktır.

DEĞERİNİZİ SINAV BELİRLEMEZ
Sınava kalan süre azaldıkça öğrencilerin kaygılanmaları doğal bir durumdur. Yaşamının ilerleyen dönemlerinde tercih edeceği meslek ve uğraşı alanlarının belirleneceği bir sınav olduğu için öğrencilerin heyecanlanması çok normal. Ancak unutmamak gerekir ki bir sınav sonucuyla kişinin aile ve toplum içerisindeki önem ve değeri değişmez. Sahip olduğumuz bu önem ve değeri kişiliğimiz ile yaratırız ve tıpkı kişiliğin kolay kolay değişmeyeceği gibi bu durum da bir sınav sonucu ile değişmez. Öğrenciler kendi değerlerini sınav başarısıyla ilişkilendirmemeliler.

DİKKATİ ÇABUK DAĞILANLAR İÇİN TEKNİKLER
Sınava hazırlık sürecinde öğrencinin sınav esnasında dikkatini kontrol edebilmesi önemlidir. Dikkatini kontrol edebilen ve sorulara yoğunlaştırabilen öğrenciler sınav performansı açısından daha verimli olurlar. Dikkati çabuk dağılan adaylar, endişelerini sınav süresince kontrol altına almaya çalışmalılar. Bunun için bazı teknikler kullanabilirler. Örneğin sınavda her bir soruyu önce soru metni, soru kökü, seçenekler gibi küçük birimlere ayırarak okumalarını tavsiye ederim. Küçük birimleri kendi içinde algıladıktan sonra bütünü tamamlayarak algılamak kolaylaşacaktır.

EMİN OLMADIĞINIZ SORUDA TAKILMAYIN
Kendilerince zor ya da çeldiricileri güçlü olan bir soruyu yanıtladıktan sonra tekrar tekrar seçenek değiştirmekten de kaçınmaları gerekir çünkü bu da dikkat dağıtan bir unsur olacaktır. Gerçekten emin olmadıkları bir soru ise o soruyu geçip bir iki soru yanıtladıktan sonra tekrar o soruya dönmeleri daha iyi olabilir.

SORUNLARI SINAV SALONUN DIŞINDA BIRAKIN
Sınav sırasında, sorulara ya da sisteme ilişkin önyargılar, kendilerini yeterli görüp görmedikleri, ebeveynlerin ya da öğretmenlerin kendileri ya da sınavla ilgili görüşleri gibi dikkat dağıtıcı unsurları, mümkün olduğunca sınav salonunun dışında bırakmaları zihinsel performanslarını doğru şekilde ortaya koymalarını kolaylaştırır. 

EBEVEYN DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ
Bir genç için üniversite sınavı gibi zor dönemlerde ebeveyn desteği çok anlam ifade ediyor. Pandemi döneminde adaylar zorlu bir sınava hazırlık süreci geçirdi. Gençlerin aileleriyle birlikte bu sıkıntılı süreçten güçlenerek çıkması, aile içi güvenli ve açık iletişimin varlığı ile mümkün. Ailelerin çocuklarının sınav kaygısını, gelecek endişelerini anladıklarını hissettirmeleri, onları dinlemeleri çok değerli.  Mesleki tercihlerle ilgili düşüncelerini de sınav sonrasında gençlerin kendilerini rahat ve hazır hissettikleri bir zamanda konuşmaları daha iyi olacaktır. 

KAZANDIRAN YKS TÜYOLARI

Uzmanlar, Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) 1 hafta kala, milyonlarca öğrencinin ter dökeceği sınav için adaylara önemli tavsiyelerde bulundu.

Nesibe Aydın Okullarının Eğitim Uzmanları, öğrenci ve velilerin merak ettikleri soruların yanıtlarını verdi. İşte o sorular ve yanıtları:

BUGÜNDEN İTİBAREN NELER YAPMALIYIM?

 ● TYT ve AYT konularını tekrar etmelisin. Hiç bilmediğin ya da yetersiz olduğun konular varsa, o konulara çalışmayıp artık bırakmalısın.

 ● Her gün, süreli olarak bir adet deneme sınavı uygulamalısın (TYT, AYT veya YDT).

● Akşamları en geç, 23.00’de yatmalı, sabahları da 07.00’de kalkmalısın.

 ● Her sabah kahvaltı yapmalı, öğünlerini atlamadan, sağlıklı besinler tüketmelisin.

 ● Her gün temiz havada kısa yürüyüşler ile birlikte fiziksel hareketler yapmalısın.

● Covid-19 nedeniyle, hijyen tedbirlerine ve sosyal mesafe kuralına uymalı, dışarı çıkarken maske takmalısın.

● Sınav gününden önce, sınava gireceğin okulu görmeli, sınav sabahı okula giderken kullanacağın güzergahı belirlemelisin.

SINAVDAN BİR GÜN ÖNCE NELER YAPMALIYIM?

● Cuma günü çalışmayıp dinlenebilirsin.

● Beslenme alışkanlıklarının dışına çıkmamalı, dışarıda yemek yememeli, metabolizmanın tepki vermesine sebep olacak yağlı ve ağır yiyecekler tüketmemelisin.

● Gün içerisinde temiz havada 1 - 1,5 saat kadar yürüyüş yapmalısın.

● Sınav günü giyeceğin kıyafeti hazırlamalı, eşofman tarzı rahat ve pamuklu kıyafetler seçmeli, sıcaktan rahatsız olduğunda, rahatça çıkarabileceğin ikili kıyafetler tercih etmelisin.

● Uyumadan önce, sıcak ıhlamur, melisa çayı veya ada çayı içmek ve sıcak bir duş almak, bünyeni dinlendirip, gece rahat uyumanı sağlayacaktır.

● Sınav günü yanında götüreceklerini hazırlamalısın.

SINAV GÜNÜ YANIMDA GÖTÜRECEKLERİM NELERDİR?

● T.C Kimlik Kartı veya pasaport

● TYT, AYT ve YDT Giriş Belgesi (ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden, kendi şifreni ve TC kimlik numaranı girerek renkli veya renksiz çıktı almalısın.)

● Küçük pet şişe su (şeffaf, jelatini çıkartılmış olsun)

● Maske ve peçete

SINAV SABAHI NASIL HAZIRLANMALIYIM?

● Sabah 07.00’de kalkıp elini yüzünü bol soğuk su ile yıkamalısın.

● Sınavda yanında götüreceklerini bir kez daha kontrol etmelisin.

● İyi bir kahvaltı yapmalı, kahvaltıda her zaman alışık olduğun yiyecekleri yemelisin.

● Şayet kahvaltı yapamıyorsan, sınav yerine geldiğinde, binaya girmeden önce, evde hazırladığın sandviçi yiyebilirsin.

● Sınav salonuna geçmeden önce lavabo ihtiyacını gidermelisin. Sınav başladıktan sonra, çıkışa izin verilmeyecektir.

SINAVDA NELERE DİKKAT ETMELİYİM?

● Sınav başlamadan önce, salon görevlileri tarafından size bir poşet içerisinde; 2 adet kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, peçete, şeker, maske verilecek ve elinize dezenfektan sıkılacaktır.

● İçme suyunu sıranın alt gözüne bırakabilirsin. (Bir aksilik olup da cevap kâğıdına dökülmemesi için.)

● Sizlere ilk önce, üzerinde resminiz olan, ad- soyad ve T.C kimlik numaranızın yazılı olduğu optik kağıdınız dağıtılacaktır.

● Optik kâğıdının sağ üst kısmındaki boş alanı, küçük harflerle doldurup (ad, soyad, baba adı, doğum tarihi) imzalamalısın.

● Optik kâğıdına, T.C Kimlik Numaranı kodlamalısın.

● Sonra, salon görevlileri tarafından poşetlerden çıkarılarak, soru kitapçığınız dağıtılacaktır.

● Soru kitapçığının kapağına tüm bilgilerini yazmalı ve imzalamalısın.

● Optik kâğıdına, Soru Kitapçık Numaranı kodladıktan sonra, hemen altında yer alan “Soru kitapçık numarasını doğru kodladım” bölümünü imzalamayı unutma.

● Soru kitapçığını ve cevap kâğıdını başkası görmeyecek biçimde tedbirini almalısın (sınavlarda kopya çeken de çektiren de aynı cezayı alır).

● Çözemediğin soruyla inatlaşmamak ve işaret koyarak diğer soruya geçmek, zamanı iyi kullanman için altın kuraldır. Vaktin kalırsa dönüp tekrar o soruya bakabilirsin.

● Sınav esnasında yaşanabilecek hiçbir olumsuz durumun seni etkilemesine izin vermemeli ve başarının en büyük anahtarının “öz güven” olduğunu bilmelisin. Unutma; çok çalıştın ve başaracaksın!

HANGİ DERSTE NASIL BAŞARILI OLUNUR?

3 milyon 250 bin kişinin başvurduğu ve 26-27 Haziran tarihleri arasında 3 oturumda yapılacak 2021 YKS’ye sayılı günler kaldı. Ulus Kampüsü MEF Liseleri akademik bölümleri, sınav öncesi tüm adaylara önemli hatırlatmalar yaptı, önerilerini ve sınavda başarı getirecek ip uçlarını paylaştı.

TYT-TÜRKÇE
TYT-Türkçe testinde “Sözcükte Anlam, Cümlede Anlam ve Paragrafta Anlam” soruları ağırlık kazanıyor. Paragraf sorularını  daha hızlı çözebilmek için süre tutarak Türkçe denemeleri çözmeniz çok yararlı olacaktır. Paragraf soruları çözerken 2 şık arasında takıldığınızda o iki şıkkın arasındaki anlam farkına dikkat ederek paragrafı tekrar gözden geçirmeniz sizi doğru yanıta ulaştıracaktır. Uzun paragraf sorularında soruyu okurken önemli cümlelerin altını çizmek size zaman kazandıracaktır. 

Ses Bilgisi, Yazım Kuralları ve Noktalama İşaretleri konuları her yılın vazgeçilmez konu başlıklarıdır. Sınavdan önce bu konularla ilgili tekrar testleri çözmek yerinde olacaktır. Özellikle ayrı ve bitişik yazılan birleşik sözcüklerin kurallarını bir tablo şeklinde özetlemeniz ve tekrar etmeniz yararlı olacaktır. Dil bilgisi konuları genellikle birçok konunun kazanımının irdelendiği sorular olduğundan karma dil bilgisi testleriyle kısa bir alıştırma yapmanız, takıldığınız alt konu başlığı varsa o konuyu kısaca tekrar etmeniz işinize yarayacaktır.

Son bir öneri Türkçe testinde bütün şıkları okumadan, soru köklerine dikkat etmeden yanıt vermeyin. Sorularda altı çizili sözcük bile yer alsa o sözcüğü, cümlenin bütününü okuyarak kavramanız çok önemlidir. Merak etmeyin bu öneriler size zaman kaybettirmeyecektir, aksine yanlış yanıtlamanızı engelleyerek  sizi hedeflediğiniz netlere ulaştıracaktır.

AYT-EDEBİYAT
AYT-Edebiyat testinde yer alan 24 sorudan 4-6 arasında değişen sorular, Anlam Bilgisine yönelik okuduğu anlama, kavrama; TYT Türkçe sınavında gördüğünüz soru tipleridir. Geriye kalan 18-20 soru Edebiyat bilgilerini, kavramları, dönemleri, türleri, eserleri ve sanatçılarını içeren sorulardan oluşmaktadır. Bu sorular arasında yıllar arasındaki soru dağılımına baktığımızda en fazla sorunun Divan edebiyatı başlığından geldiğini görüyoruz. Divan sanatçılarını, divan nesrini ve nazmını, divan edebiyatı akımlarını, bu edebiyata ait terim ve kavramları mutlaka tekrar etmelisiniz. Bunun dışında şiir bilgisini, halk edebiyatı şairlerini, divan etkisindeki halk şairlerini, tüm türler üzerinden Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatını, Geleneksel Türk tiyatrosu türlerini çıkardığınız özetler üzerinden gözden geçirmelisiniz. Bazı sorularda sadece eserin sanatçısı ve eseri bilmenin yeterli olmadığını o eserin türünün ne olduğunu bilmeniz gerektiğini unutmayın. Tekrarlarınızı buna dikkat ederek yapmalısınız.

Son bir hatırlatma sınavdan önce MEB’in hazırladığı Türk ve Dünya Edebiyatı 100 Temel Eser listesine bakarak önemli eserleri, eserlerin türlerini ve sanatçılarını bütünlüklü olarak tekrarlayabilirsiniz. Roman özetlerini de son hafta belirli aralıklarla okumak ve romanların ana  kişilerinin isimlerini bilmek işinizi çok kolaylaştıracaktır. 

TYT-MATEMATİK/GEOMETRİ
TYT- Matematik  testinde  9’uncu sınıf  Denklemler ve Eşitsizlikler Ünitesine ait  Sayı Kümeleri-Bölünebilme Kuralları-Birinci Dereceden Denklem ve Eşitsizlikler-Üslü İfadeler ve Denklemler ile özellikle Denklem ve Eşitsizlik Uygulamaları olan problem soruları ağırlık kazanmaktadır. Okuma anlamaya dayalı uzun metinlerden oluşan  problem  sorularını  sınav anında  zor olduğu düşüncesi ile   atlamak yerine  dikkatlice okumanızı öneriyoruz.  Zira bu soruların bir kısmı verileri matematik dilinde ifade ettikten sonra çok kolay çözebileceğiniz sorular olabilir. Önemli olan  problem sorularında  verilenleri ve istenenleri iyi tespit etmek ve  gereksiz ayrıntılardan  kaçınıp sonuca odaklanmak olacaktır. Bu konuda  gelişiminizi arttırmak ve zaman konusunda sorun yaşamamak için önümüzdeki günlerde problem ağırlıklı yorumlamaya dayalı süreli Matematik denemeleri çözmenizi öneriyoruz. Uzun metinlerden oluşan problem sorularını okurken verilenleri not almanız ve sorulan konuya ait öğrendiğiniz olmazsa olmaz bilgileri hatırlayıp çözmeye başlamanız size zaman kazandırır. 

Çalışmalarınızı yoğunlaştırdığınız bu son günlerde son 5 yılın birinci aşama sınav sorularını ve MEB tarafından sisteme konulan OGM-TYT testlerinin tümünü zaman tutarak çözmenizi öneriyor, gerektiğinde video çözümlerini de dinleyerek eksik olduğunu düşündüğünüz konuların genel tekrarını yapmanızın faydalı olacağını düşünüyoruz.

TYT-Geometri soruları 9’uncu ve 10’uncu sınıf müfredatından temel kazanımların sorgulandığı sorulardan oluşur, verilen sorularda sadece şekle bakmamak ve metinde yer alan tüm bilgileri de dikkatlice okumanız gerekiyor. Bu alanda soru çözerken sorgulanan konuya ait temel kazanımları hatırladıktan sonra soru çözümüne başlamanın sizleri daha hızlı çözüme ulaştıracağını düşünüyoruz. Unutmayınız ki geometri dersinden  tüm kuralları bilmek, soruları çözmek için yeterli değildir. Eksik olduğunuz  konulara ait uygulama yapmak  faydalı olacaktır. Sınav anında  eğer  soru çözümüne ulaşamıyorsanız bu durumda bu soruda zaman harcamak yerine soruyu geçmeniz  ve  daha sonra  geri dönüp çözmenizin  zaman konusunda sorun yaşamamanızı sağlayacağı söyleyebiliriz.

Son olarak soruları çözmeye başlamadan önce matematik ve geometri sorularına bütünlük içinde bir göz atmanızı ve yapabileceğinizi düşündüğünüz soruları dikkatlice okuyarak öncelikle o soruları çözmenizi öneriyoruz. Sınav anında kitapçığınızdaki peş peşe dizilmiş birkaç sorunun sizi zorladığını fark ettiğinizde bütün sınavın bu şekilde devam  etmeyeceğini düşünmenizi, sabırla diğer soruları okumanızı- çözmenizi, yapabileceğiniz maksimum netlere ulaşmanızı diliyoruz.

AYT-MATEMATİK/GEOMETRİ
AYT-Matematik testinde özellikle 11’inci ve 12’nci sınıf alan bilgisinin sorgulandığı ve geçtiğimiz yıl pandemi nedeni ile ikinci döneme ait Limit-Türev-İntegral konularından soru sorulmadığını, bu sorular yerine 9, 10 ve 11’inci sınıf konularındaki soruların sayıca geçmiş yıllardan fazla sorulduğunu söyleyebiliriz. Bu yıl 12. sınıf ikinci döneme  ait  olan ve geçmiş yıllarda  yoğun olarak soru sorulan  Limit-Türev ve İntegral konularından da soru sorulacağını ve bu konulara ait konu tekrarı yapmanızı öneriyoruz. Soruları dikkatlice okumanızı–yorumlamanızı verilenleri mutlaka temel matematik sembollerini kullanarak gerektiğinde modelleme ile basit hale getirdikten sonra  çözmenizi öneriyoruz.

AYT-Geometri testinde, trigonometri konusu dahil genellikle eski yıllarda 10 civarında soru sorulurken geçtiğimiz yıl pandemi dönemi uygulanan 2020 AYT’de soru dağılımının değiştiğini ve 14 civarında sorunun sorulduğunu hatırlatmak isteriz. Ayrıca 2020 AYT’de ikinci döneme ait olan Çember Analitiği konusundan da  soru sorulmadığını ancak  bu konunun da  bu yıl müfredatta yer aldığını da hatırlatırız. Geometri sorularını çözerken  ilgili konuya ait tüm kazanımları hatırlayarak soru çözmeye başlamanızın  soruyu doğru yanıtlayabilmek  adına önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Sınavın yaklaştığı bu son dönemlerde 11 ve 12’nci sınıf  konularına ait tüm kazanımları–özellikleri mutlaka tekrar etmenizi, MEB tarafından sisteme konulan OGM-AYT testlerinin tümünü çözmenizi, gerektiğinde video çözümlerini de dinleyerek eksik olduğunu düşündüğünüz konuların ayrıntılı  tekrarını yapmanızı ve son 5 yılın LYS ve AYT sorularını çözmenizi önerir, ancak 2020 AYT’nin soru dağılımı açısından önceki yıllardan farklı olduğunu unutmamanız gerektiğini hatırlatırız. 

TYT-AYT  FİZİK SORULARI
Pandemi sürecinde gireceğimiz ikinci YKS’nin yaklaştığı şu günlerde fizik dersinde TYT ve AYT’de çıkacak soru tarzları nasıl olacak ve son iki hafta kala sınava nasıl çalışmalıyız sorusu sıkça sorulan sorular arasında yer alıyor.  Bunu en iyi şekilde analiz edebilmek için öncelikle geçen sene yapılan sınava bakmak yararlı olacaktır. Sadece 2020 YKS’de 12’nci sınıf müfredatının ikinci yarısı sınava dahil edilmediğinden  bu yılki sorularla  farklılık gösterebilecektir.

Bu yıl dersler büyük oranda yüz yüze yapılarak 12’nci sınıf müfredatı bitirildiği için bu kısımlardan yani Çembersel hareket, basit harmonik hareket, kırınım, girişim, ışık teorileri, atom fiziği, atom altı parçacıklar ile modern fizik konularından yoğunlukla soruların gelmesini bekliyoruz. Fakat geçen sene 11’nci sınıf olan öğrencilerin 2020 Mart ayında başlayan online eğitim sürecinden dolayı 11’nci sınıfın son konuları olan elektriksel alan, paralel levhalar, sıgaçlar, manyetizma konularından çok fazla soru çıkmayacağını düşünüyoruz.

2020 TYT sorularına bakıldığında genel kanının aksine soruların yarısından fazlasında yorumlama kabiliyetinin yanı sıra genel fizik bilgisinin üstünde bir fizik bilgisine sahip olunması gereken sorulara yer verilmiştir. (Sıvıların kaldırma kuvveti, elektrik akımı, ses dalgaları ve optik.) Bu da şu gerçeği ortaya çıkartmaktadır:  9. ve 10.sınıf müfredatına hâkim olmadan TYT sorularını yapmak çok zor olacaktır.

2020 AYT sorularına bakıldığında MEB’in yaptığı açıklama doğrultusunda 12.sınıfın ikinci dönemine ait soru gelmemişti. Bu soruların çoğu yorum soruları gibi görülse de üst düzeyde fizik bilgisi içeren sorulardan oluşmaktaydı. Bu sene eğitimin genellikle yüz yüze devam etmesi sonucunda konular bitirildiğinden 12.sınıf müfredatından soru geleceğini düşünüyoruz. 11’nci sınıf ikinci dönem müfredatına ait elektrik alan ve manyetizma konularına ait soruların gelmeyeceği ya da gelirse bunların AYT’nin kolay soruları olacağı kanısındayız.

Son 2 hafta kala Fizik konusunda çalışma yaparken konular hızlı bir şekilde gözden geçirildikten sonra bolca soru çözerek eksiklerin görülmesi ve tamamlanması yönünde çalışmaların yapılması yerinde olacaktır.

TYT-AYT KİMYA
Önceki yıllara bakıldığında Kimya soruları MEB kazanımlarına uygun olarak geldi. Kimya sorularının TYT’de temel kimya bilgisini ölçen ve yoruma dayalı sorulardan oluştuğu unutulmamalıd. Bu yıl kimyasal hesaplamalar ünitesinden soru  karşımıza çıkabilir. Özellikle soruları dikkatli okumalı ve süreye dikkat ederek bütün şıkları gözden geçirmemiz yanlış yapmamızı engelleyecektir. TYT’de güncel yaşamla ilişkilendirilmiş soru da gelebilir.

AYT sorularında bilgiyi ölçen sorular olduğundan konu hakimiyeti ve özellikle formül bilgisi çok önemli. Bu yıl organik kimyadan da soruların geleceği unutulmamalıdır. Sınavlarda önceki yıllardaki soruların benzerleri karşımıza çıktığından sınavda çıkmış sorular mutlaka çözülmelidir. AYT sorularında yeterli süre olduğundan soruları yanıtlarken sorunun tamamını okuduktan sonra çözümü kafamızda tasarlayıp çözüme başlayarak işaretleme yapmalıyız.

TYT-AYT  BİYOLOJİ
Bu seneki sınavda (AYT’de) geçen yıldan farklı olarak Bitki Biyolojisi ile Canlılar ve Çevre ünitelerinden sorular yer alacak. Bilindiği gibi geçen yıl 12’nci sınıfın ikinci yarıyıl konuları pandeminin oluşturduğu etkiye bağlı olarak AYT müfredatından çıkarılmıştı. Ayrıca TYT-AYT’de biyolojiden toplam 19 soru (6+13) gelirken bu seneki MSÜ sınavında da tecrübe ettiğimiz üzere TYT’deki soru sayımız bir adet artabilir. Çünkü MSÜ’de bu yıl biyolojiden 7 soru gelmişti. Eğer bu şekilde olursa uzun zamandır devam eden adaletsizlik de ortadan kalkmış olacaktır. Şöyle ki her yıl kimya ve fizikten TYT’de yedişer soru çıkarken biyolojiden 6 soru çıkmaktaydı. Halbuki bunun sıraya konması daha adil olacaktır.
Biyoloji soruları bilgi ağırlıklı sorulardan oluşmaktadır, bu yılki sınavda da  akademik olarak belirli bir donanıma sahip öğrencilerin cevaplayabileceği nitelikte geleceğini düşünüyorum.

Sorular her ne kadar öğrencilerin verilen bilgiyi analiz etme ve metinden hareketle çıkarımda bulunma yeteneklerini ölçmeyi hedeflese de mutlaka aynı zamanda öğrencinin sınava nasıl bir bilgi donanımıyla geldiğini de sorgulayacaktır. Yani bilgiyi doğru ve ayrıntılarıyla öğrenmiş olmak özellikle eleyici özellikteki sorularda önemlidir ve özellikle öğrencilerimiz grafik-deney düzeneği yorumlama sorularına dikkat etmemeliler.
Sınav esnasında öğrencilerimizin soru içeriğindeki önemli noktaların, kendilerinin cevaba ulaşmasında anahtar rol alacak kelimelerin  (bakteri, ökaryot, prokaryot, tek hücreli, memeli, yalnızca, her zaman, kesinlikle, yanlıştır gibi terimlerin) altını çizerek soruyu okumaları faydalı olacaktır. Biyoloji sorularında yanıttan emin olmadan  rastgele işaretleme kesinlikle yapılmamalı.
Soru içeriklerinde özellikle aktüel konulara ait 1-2 soru geleceğini düşünüyorum. Bu nedenle viral (etkeni virüs olan/covid-19 gibi) hastalıkları detaylıca öğrenelim. Bunun için 9. sınıfta virüs ve 11.sınıfta da “Bağışıklık Sistemi” konularına iyi çalışılmalı. Ayrıca ekoloji ve güncel çevre sorunları-ötrofikasyon (Marmara daki salya-müsilaj oluşumu), karbon ayak izi, su ayak izi, küresel ısınma, sera etkisi gibi konular ve kavramlar özellikle tekrar edilmelidir.

TYT-TARİH
Özellikle son haftalara yaklaştığımız şu günlerde Tarih dersi için yapabilecekleriniz nelerdir? sorusu aklınızı kurcalıyor olabilir.  Kısa konu tekrarları yapınız. Bu uygulama hafızanızı canlı tutacaktır. Özellikle tekrar etmenizi önereceğimiz konular;

9.sınıf: Tarih bilimine giriş, İslamiyet öncesi Türk Tarihi, İslam Tarihi, Türk İslam Tarihi.

10.sınıf: Beylikten Devlete (Osmanlı Kuruluş Dönemi), Osmanlı  Kültür ve Medeniyeti, Dünya gücü Osmanlı Devleti (Osmanlı Yükselme Dönemi).

11.sınıf: Değişim ve Diplomasi(Osmanlı Gerileme Dönemi), En Uzun Yıllar(Osmanlı Dağılma Dönemi).

12.sınıf: Mondros, İşgaller, Cemiyetler, Kurtuluş Savaşı’na Hazırlık ve Örgütlenme Dönemi (Genelgeler Kongreler), Kurtuluş Savaşı, Atatürk İlkeleri ve Devrimleri.

Soru çözmeye devam ediniz, hızınızı artırmanız zamanı daha iyi kullanmak adına size fayda ve avantaj sağlayacaktır.  Son  10  yılın sınavda çıkmış sorularını gözden geçiriniz.

AYT-TARİH
Hepinizin bildiği gibi AYT Sosyal Bilimler 1 testinde 10  Tarih sorusu bulunmaktadır. Sosyal Bilimler 2 testinde ise 11 Tarih sorusu sorulmaktadır. TYT sınavı için yaptığınız kısa tekrarlar AYT için de size çok gerekli olacaktır. Bu uygulama hafızanızı canlı tutacaktır. AYT’de Tarih sorusunun sayısı arttığı için sınavda çıkan konuların da artmış olacağını gözden kaçırmayalım.

 Bu nedenle TYT için tekrarını yaptığınız konulara baktıktan sonra Türk Dış politikası, II.Dünya Savaşı ve sonrasındaki gelişmeler bölümüne de bakmayı ihmal etmeyiniz. Soru çözmeye devam ediniz, hızınızı artırmanız zamanı daha iyi kullanmak adına size fayda ve avantaj sağlayacaktır. Son 10 yılın çıkmış sorularını gözden geçirmeyi unutmayınız.

TYT-COĞRAFYA
Coğrafya dersi için son haftalarda mümkün olduğunca Türkiye ve Dünya haritasında önemli yerler coğrafi özellikleriyle mutlaka bilinmeli ve tekrar edilmeli. Ders çalışmaya başlamadan önce haritaları önümüze koyarsak takıldığımız yerlerde görselden yararlanır ve sürekli baktıkça harita bilgilerine aşina oluruz. Ayrıca çıkmış soruları da taramak gerekir. Her konunun ardından gerekli bir test çözümü yapılarak konu pekiştirilmeli. ÖSYM’nin geçmiş yıllardaki soru dağılımını incelediğimizde, TYT Coğrafya sınavında  en çok çıkan Coğrafi Konum, Atmosfer, Nüfus ve Harita Bilgisi ünitelerinin tekrar edilerek çıkmış soruların çözülmesi sizler için avantaj oluşturur.

AYT-COĞRAFYA
AYT Coğrafya sorularında harita, tablo, grafik, paragraf okuma, okuduğunu anlama ve yorumlama çok önemli. Ayrıca paragraf tipi sorularda paragraftan önce soru kökü okunmalı. Yer Şekilleri, Ekosistem, Çevre ve Toplum konuları ağırlıklı olarak her yıl sorulmaktadır. Sorularda doğa ve insan etkileşimine dikkat ederek olayların neden-sonuç ilişkisi ve dağılış özelliği dikkate alınmalıdır.

TYT-FELSEFE
Felsefe dersi için son haftalara girdiğimiz süreçte özellikle felsefi kavramlar üzerinde durarak kısa tekrarlar yapmak yorum-anlam sorularının çözümünde etkili olacaktır. Felsefenin kendine ait terminolojisine hâkim olmak, bu tarzda çıkan soruları çözümlemek için faydalı bir çalışma olacaktır. Ayrıca felsefe tarihinde ön planda olan filozofların temel düşünceleri, akımlar gibi belli özel konuların tekrarı sizi daha güçlü kılacaktır. Son yıllarda çıkmış soruları çözümlemek soru hakimiyeti, soruların mantığını ve dilini kavramak açısından faydalı olacaktır. Test çözümlerinde zamanı dikkate alarak soru çözümü gerçekleştirmek hız kazanmak için avantajlı bir uygulamadır.

AYT-FELSEFE GRUBU
Sosyal Bilimler 2 testinde 3 felsefe, 3 mantık,3 psikoloji,3 sosyoloji olmak üzere toplam 12 soru yer alıyor. Alandaki tüm branşlara yönelik kısa tekrarlar, önemli konular üzerinde soru çözümlemeleri, son yıllarda çıkmış soruları çözümlemek son haftalar içinde yapılacak önemli adımlardır. Ayrıca her alana ilişkin temel terminolojiyi kısa tekrarlarla gözden geçirmek yorum-anlam soruları için avantajlı bir durumdur. Mantık alanına ilişkin test sayısını artırarak bilgiyi soruya aktarma, pratik yapma mantık sorularını doğru çözümlemek açısından faydalı olacaktır.

TYT-DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ
Çalışmaların hızlandığı sınav maratonunun son bölümündeyiz artık. Sınav tarihi yaklaşırken Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi için bazı ipuçları sizler için faydalı olacaktır. TYT’de Din Kültürü testinde 5 soru gelmektedir. Önceki yıllarda çıkan sorulara baktığımızda soruların çoğunluğunun anlama ve yorumlamaya dayalı olduğunu görüyoruz. Kısa çalışma notları çıkarmanız ve bu notları tekrar etmeniz anlama ve yorumlama sorularında faydalı olacaktır. Özellikle derslerde öğrendiğiniz temel kavramları tekrar gözden geçirmeniz hem anlama-yorumlama sorularını çözerken işinizi kolaylaştıracak hem de bilgi gerektiren sorular için sizlere fikir verecektir. Ayrıca önceki yıllarda sınavlarda çıkmış soruları  çözmeniz de faydalı olacaktır.

AYT- DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ
Din Kültürü dersinden AYT sınavı Sosyal Bilgiler 2 testinde 6 soru yer almakta. Soruların bilgi ağırlıklı olduğunu önceki  sınavlardan görüyoruz.TYT sınavı için hazırladığınız çalışma notları ve kavramları içeren notlarınıza tekrar göz atmanız  faydalı olacaktır. Özellikle soruların bilgi ağırlıklı olarak geldiği unutulmamalı. Önceki senelerde çıkan soruları tekrardan  çözmeniz, soru tarzlarını anlamanız adına yararlı olacaktır. Son olarak kavram çalışması yapılmalı ve kavramlar iyice pekiştirilmelidir.

YDT (YABANCI DİL TESTİ)
Öncelikle motivasyonunuzun çok güçlü olması gerekiyor. Bol bol okuma ve kelime tekrarı yapmak çok önemli. Soruları rahat çözebilmek için öncelikle İngilizcemizi belli bir seviyeye getirmeli, sınav öncesinde de mutlaka her soru türünde nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilmeliyiz.

Soruları çözerken dikkat etmemiz gereken hususları şöyle özetleyebiliriz;

● Kelime sorularında boşluktan önceki ve sonraki kelimelere/bağlaçlara ve edatlara bakmak gerekiyor.

● Tense sorularında cümleler arasındaki zaman uyumu, passive yapılar, ‘modals’ içeren yapıların zamanlarına dikkat edilmeli.

● Bağlaç ve edat sorularında anlam bütünlüğü, cümlenin yapısı, bağlacın konumu önemli. Yalnız boşluğa bakarak karar verilmemeli.

● Cümle tamamlama sorularında; bağlaç (bağlaca uygun yapılar), konu, referans ifade (it, them, its vs) ve anlam bütünlüğü (zamansal zıtlık olmamalı) soru çözümünde mutlaka gözetilmesi gereken unsurlar.

● Çeviri sorularında, ana cümlenin yüklemi, özne eşleştirmesi yapılmalı, aktive/passive, modals cümle yapıları, sıfatlar, zarflar, bağlaçlara dikkat edilmeli.

● Paragraf sorularında paragrafın dikkatlice okunup sıfatların, zarfların, modals ifadelerinin altı çizilmeli; anlam daraltan ve vurgu yapan ifadelere, bağlaçlara dikkat edilmeli; soru kökü analiz edilmeli ve bulduğunuz doğru cevabın paragraftaki karşılığı bulunarak mutlaka kontrol edilmeli.

● Diyalog sorularında, konu bütünlüğü, üslup bütünlüğü, referans ifadeler dikkate alınmalı, boşluktan önceki ve sonraki konuşmalar  bir anlam bütünlüğü oluşturmalıdır.

● Yakın anlam sorularında, verilen cümledeki miktar, sıfat, zarf, modal ifadelerinin seçeneklerdeki ifadelerle eşleştirilmesi, aynı ifadelerin hem soruda hem de doğru olduğunu düşündüğümüz seçenekte olması gerekir.

● Paragraf tamamlama sorularında konu, konunun sınırlandırılması (yer, tarih, zaman) ve yorumu (olumlu-olumsuz) tespit edilmeli, olay sıralamasına ve bağlaçlara dikkat edilmeli. Paragraf sorularında konu olarak bildiğiniz paragraflarla başlamanızda da  fayda olacağını düşünüyoruz.

SINAV ÖNCESİ NELER YAPMALI?

● Sınavdan bir gün önce, belli ipuçlarını hatırlamak adına, notlarınıza göz atabilirsiniz ancak etkin ders çalışmayı bırakmanız daha iyi olacaktır. Tempoyu belli bir ölçüde tutarak süreci yorgunluğa ve kaygıya dönüştürmeyin.

● Sınavdan önceki gün zihninizi ve bedeninizi dinlendirecek aktiviteler öneriyoruz. Rutin zamanda yemediğiniz ve vücudunuzu olumsuz etkileyebilecek farklı tür yiyecekleri tüketmeyin.

● Sınava gireceğiniz yeri mutlaka bir gün önceden görün. Bir gün önceden sınav yerinizi görmeniz kısmen de olsa stresinizi azaltacağı gibi sınav sabahı yol bulma, ulaşım gibi zorlukları azaltacaktır.

● Sınav Giriş Belgelerinizi ve kimlik belgelerinizin bir gün önceden hazır olduğundan emin olun.

● Sevdiğiniz ve sizi rahatlatan kişiler ve ortamlarda zaman geçirmeye çalışın. Mümkünse dijital ortamdan uzak durun.

● Sınav sonucu ne olursa olsun her zaman hedeflediğiniz ve hayalini kurduğunuz bir gelecek kurmak için fırsatlarınızın olacağına güvenin.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!