TEMA doğa hayatından bahsederken sıklıkla kullanılan kelimeler arasında yer almaktadır. Bu bakımdan Tema ne demek ve açılımı nedir? Sorusuna yanıt aramak, detayları ile öğrenmek ve bu sayede bilgileri kullanmak amacıyla araştırmak yapmak gerekmektedir. Bu bağlamda Tema hakkında detaylara ulaşmak konusu Tema neyin kısaltması tüm detayları ile derledik.
Hem gerçek hem de terim anlamıyla kullanılan tema sözcüğü dilimize Latinceden geçmiştir. Antik Roma'dan bu yana kullanılan kelimenin orijinal hali theme şeklinde yazılır. Kelimenin sözlük anlamı hem öykü ve roman gibi olay yazılarında hem de deneme, makale ve fıkra gibi düşünce yazılarında kullanılır. TDK'ya göre tema kelimesinin anlamı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tema Ne Demek?Türk dizi tarihine damgasını vuran işlerde rol aldı. Canlandırdığı karakterler çok sevildi. Son dönemde görüntüsüyle daha da parlıyor. “Son halim 34 yaşında vardığım noktanın bir sonucu” diyor. Güçlü duruşuyla hepimize ilham verirken aslında bazen zorlandığını da “Defalarca itibar suikastına uğradım, defalarca ayağım kaydı, düşmedim mi düştüm ama benim bugüne gelebilmemin tek sebebi zekâm, yeteneğim, çalışkanlığım ve bu işi seviyor olmamdı” diye itiraf ediyor. Hazal Kaya şimdi hem yeni dizisi hem de eşiyle birlikte kurduğu yapım şirketiyle karşımızda. Onunla hayatı, geçmişi, bugünü, işlerini, çocuklarını ve Ali Atay’la evliliğini konuşuyoruz.
#Hazal KayaÜlkemizde pek yanlış kanaat ve slogan vardır: “Namütenahi zenginlikleri olan, gümrah; yani bereketli bir ülke.” Bu tamamıyla yanlıştır. Türkiye’nin ne Kuzey Avrupa ülkeleri kadar bereketli ve gümrah ormanları vardır ne de ABD ve Avrupa’daki birçok ülke kadar zengin su kaynakları bulunur. Türkiye’nin yaylaları, ormanları, bozkırı hepsi planla kullanılır. Ziraatta iyi planlama yapmadığımız ve menfaat sahipleri bunu dinlemedikleri için Çukurova tarımı batmıştır. Dolayısıyla bereketin ortasında aç kalmak istemiyorsak birtakım planlamalara dikkat etmeli, bazı tedbirler alarak arazi ve kıyı yağmasını önlemeliyiz.
#TürkiyeYıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Sanat Bölümü Başkanı olan sanatçı Prof. Dr. Lütfü Kaplanoğlu’nun (LUKA) 25'inci kişisel sergisi 'Troy', misafir öğretim üyesi olarak gittiği Ivey Business School’un da yer aldığı Kanada’nın London kentindeki London Art Space’te açıldı. Serginin ana teması Troya olsa da Artuklulardan Selçuklulara, Hattilerden Hititlere Anadolu’da yaşamış diğer 'Troya'ların izini sürdüğünü belirten LUKA, “Anadolu’nun hangi değerini ele alsam ona bir başka başyapıt imge olarak bakıyorum” diyor.
#LUKA11-13 Ağustos’taki Bergama Tiyatro Festivali bu sene ‘neşe’ye vurgu yapıyor. Yerli seçkisinde bir arada eğlenmeyi anımsatan oyunlara yer veren festival, yerelle ve Bergama’nın antik dokusuyla iç içe bir program hazırlamış. Festivali direktörü Öner Eren Arıkan’dan dinledik.
#Bahar ÇuhadarKÜRESEL ısınma sebebiyle bu sene kış gelmedi. Son 52 yılın en sıcak aralık ayını yaşadık. Son yılların en yağışsız kışını geçiriyoruz. Ne yağmur ne de kar yağdı. Gazipaşa’da geceleri 8 derecenin altına düşmedi. Yani soğuk bile olmadı. Türkiye’nin her tarafından, göllerin, akarsuların ve derelerin kuruduğu ya da azaldığı haberleri ardı ardına gelmeye başladı. Barajlarda ise doluluk oranları dip noktada.
#Küresel Isınma2019’da Nisa Taşyar tarafından kurulan Vision Art Platform, geniş sanatçı yelpazesiyle bugüne kadar çok çeşitli temalara odaklanan sergilere imza attı. Taşyar ile Vision Art’ın dünü, bugünü ve geleceği hakkında konuştuk: “Hem bir platform hem de galeri yapısını birlikte barındırıyor Vision Art Platform, bu da oldukça geniş ve kalabalık yaşamak demek.”
#Vision Art PlatformMavi Bayraklı plaj sayısını bu yıl 229’a çıkaran Antalya, bu sayıyla aynı zamanda dünya birincisi. Kentin en güzel kıyılarından biriyse denizi, rengârenk çakıl taşları ve antik karakteriyle batı kıyılarındaki Olimpos… Avrupa’nın en temiz 30 kıyısından biri seçilen bu mütevazı ‘korsan yatağı’nın içine süzüldük...
#HürriyetBu yıl ilk kez düzenlenen ‘35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması’nın jüri koltuğunda ben de vardım. Bazı yarışmacıların özgeçmişi yaşlarına göre epeyce kabarıktı ama tabaklarda bu geçmişin hakkını verememişlerdi. Yarışmayı yerel malzeme kullanan, malzemeyi doğru seçebilen, atık çıkarmadan leziz bir yemek hazırlayabilen şefler kazandı.
#Restoran Haftası‘Kerr’ başlıklı sergisinde eski resimlerini tekrar yapan Tayfun Pirselimoğlu, “Her şeyin tekrarlandığına dair bir hakikat olduğuna inanıyorum. Tekrarın manasızlığını kıran, biten ‘ben’in başlayan ‘ben’den farkı. Yaptığım işler de bu minvalde. Filmlerin nasıl başlıyorsa hemen hemen öyle de bitiyorlar. Hayat da böyle bir şey” diyor.
#Tayfun Pirselimoğlu