Paylaş
Festivalin detaylı programı bergamatiyatrofestivali.com’da. Biletler mobilet’te.
Yaz, tiyatrolar için ‘festival’ dönemi demek. Ne üzücü ki 2023 yazı, tiyatro festivallerinin deprem felaketi ve zorlu ekonomik koşullar sebebiyle eksildiği bir dönem oluyor. Bozcaada ve Ayvalık tiyatro festivallerinin gerçekleşemeyeceğini öğrendikten sonra, nefes aldıran haber Bergama’dan geldi. İlki 2018’de yapılan ve bölgeye özgü tasarımıyla dikkat çeken Bergama Tiyatro Festivali (BTF) 11-13 Ağustos’ta dördüncü kez düzenleniyor.
BTF ilk seferinden beri ‘büyük şehirlerden’ ‘küçük kente’ oyun taşımanın çok daha ötesinde bir duygu ve eylemle gerçekleşiyor. Her kuytusunda farklı kültürel izler saklayan bu ‘dokulu’ kent, ulusal ve uluslararası performanslara ev sahipliği yapmakla kalmıyor; yerelleşme, sektörleşme, kültürel hakka erişim, çocuklar ve gençleri de daima odağında tutuyor. Bunu, festivale özel atölyeler, buluşmalar, yürüyüşler ve yerel mutfak buluşmaları gibi içeriklerle sağlıyor. Etkinlikler Akropol’ün tepesinden Asklepion Antik Tiyatro’ya, kentin her yerine yayılıyor. Bu seneki 12 mekân arasında Odeon Pergamon ve Zeytinpark da var.Öner Eren Arıkan
3dots ve BERaBER tarafından düzenlenen festivalde yerelden genç bir gönüllü ekibin bolca tuzu olacak. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bergama Belediyesi’nin paydaşlığında, Bergama Ticaret Odası (BERTO) ve Bergama Kültür Sanat Vakfı (BERKSAV) ile Ne Yerde Ne Gökte Derneği’nin destekleriyle gerçekleşecek festival bu sene ‘neşe’ vurgusunu öne çıkarıyor. BTF’de katılımcıları nelerin beklediğini, festivalin direktörü ve fikir babası Öner Eren Arıkan’a sordum.
Bu sene tiyatro festivalleri zorlu ekonomik koşullar başta olmak üzere pek çok sebepten askıya alındı. Sizin tarafınızda süreç nasıldı?
Her sene bu festivali yapabilmek için birilerini ikna etmeye çalışıyoruz. Proje destek başvurularımızda başvurumuzu okuyanları ikna etmeye çalışıyoruz, sanatçıyı ikna etmeye çalışıyoruz, doğru finansal yönetim açısından servis sağlayıcımızı ikna etmeye çalışıyoruz. Seyirciyi ikna etmeye çalışıyoruz; festivale katılmaları için... Ama bu sene belki ilk defa, en çok da kendimizi ikna etmeye çalıştık. Yaşadığımız süreç ‘anaakım’ dışında kalmak ya da ‘denge’ tutturmak için çabalayan herkesi etkilemiştir. Ama bizim için mevcut şartlarda mantıklı olanın böyle bir işe kalkışmamak olduğu bir süreçti. Biraz koşulları zorluyoruz...
Bu sene festivalde ‘neşe’yi vurguluyorsunuz, programınızda eğlenceli oyunlar var...
Aslında tema festivali olmamaya çalışıyoruz. Her sene derinleşmeye çalıştığımız konular var. Bu sene depremler, zor ekonomik koşullar, iklim krizi, savaşlar, belirsizlikler gündemimizdeyken sakinleşmeye, paylaşmaya ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Bu ihtiyacın da sorunları yok saymak için değil; mücadele azminden vazgeçmemek, iyileştirmeye devam etmek için olduğunu düşünüyoruz. Festivali yapma kararımız da biraz buradan oldu. Birlikte üretmek, neşelenmek için... Seçilen her işin ‘neşe’ duygusuna uygun işler olması için çabaladık.
Yerli seçkinizde ‘Deli Bayramı’, ‘Altın Elma’, ‘Tek Kullanımlık Hikâye’, ‘Naif Bey ve Yaveri’, ‘12. Ev’, ‘Ayak Bacak Fabrikası’, ‘Kral Übü’, ‘Lear Mutfakta’, ‘Parkta Güzel Bir Gün’; çocuk oyunları ‘Pırt’ ile ‘Ponçi, Posti, Dosti ve Pappi’ ve Tuz Biber Stand Up var. Uluslararası işleri sorayım ben...
Biri Amsterdam’dan misafir edeceğimiz Nineties Productions. Tiyatronun geleceğini, yeni tiyatronun dijitalle buluşmasını kendi yolculuklarında deneyimleyen bir ekip. Stockholm’den gelen sanatçı duo Lundahl&Seitl’in yeniden üretilmiş dijital bir mekânda deneyimlenecek performansı da uzun soluklu hayalini kurduğumuz bir projenin teaser’ı olacak. İlk kez Stuttgart’ta sahnelenen ortak yapım ‘Afet und Diana’nın ise Türkiye’deki ilk gösterimine ev sahipliği yapacağız. Hayatımızdan hiç çıkarmamamız gereken çevre meselesine Türk ve Alman iki kadının gözünden bakan bir oyun.
Ekip adına, ‘kaçırmayın’ diyeceğin üç oyun önerir misin?
‘Afet Und Diana‘ ve ’The Symphony’yi muhakkak öneriyorum. Bir de festivalin gerçekleştiği kentle kurulan ilişkiyi güçlendireceği düşüncesiyle mimar Fatih Kurunaz rehberliğindeki kent turunu şiddetle tavsiye ederim.İmparator
SAHNEDE BUNLAR DA VAR
İMPARATOR DOSTLAR TİYATROSU
Genco Erkal son oyununda Etiyopya İmparatoru Haile Selasiye’nin 44 yıl süren saltanatını anlatıyor. Oyun Ryszard Kapuscinski’nin ‘İmparator: Bir Otokratın Düşüşü’nden uyarlandı. 10 Ağustos Perşembe, 21.00’de Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda.
ŞİRRETİ EVCİLLEŞTİRMEK
MODA SAHNESİ
Shakespeare’in ‘Hırçın Kız’ adıyla bilinen oyunu Kemal Aydoğan yönetiminde sahneleniyor. Roller; Melis Birkan, Timur Acar, Uluç Esen, Sedat Küçükay, Elif Gizem Aykul ve Gürsu Gür gibi isimlere emanet. 11 Ağustos Cuma, 21.00’de Ankara Oran Açık Hava Sahnesi’nde.
Paylaş