Türkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#UmamiHepimizin başına en az bir kez gelmiştir. Canınız bir şey çeker, çok heveslenir hemen yapıp yemek istersiniz. Ama kollarınızı sıvayıp mutfağa girdiğiniz anda bir şeylerin eksik olduğunu görürsünüz. Ya dolapta yumurta kalmamıştır, ya kavanozun dibindeki un yeterli değildir. Bu durumda yapabileceğiniz en kolay şey eksik malzemeleri evde olanlarla telafi etmektir. İşte bu konuda işinizi kolaylaştıracak birkaç ipucu...
#Mutfak TüyolarıHavalar soğumaya başladı; kış mevsimi nezle, grip gibi pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Beslenme ve diyet uzmanı Sevihan Akbulut ve iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya bağışıklığımızı güçlendirmek için tavsiyeler verdi. Buna göre, vitamin ve mineral dengesine dikkat ederek yeterli protein almalı, bol bol su içerek stresten uzak durmalı, haftada en az 150 dakika tempolu yürüyüş yapmaya ve düzenli uyumaya dikkat etmeliyiz.
#Melis YILMAZKavurucu sıcaklarda sizin de canınız hep soğuk şeyler mi istiyor? Yanıtınız evetse, hem karnımızı doyuran hem tatlı ihtiyacımızı gideren ama daha önemlisi içimizi ferahlatan önerilerime göz atın. Özellikle ayran aşını sevenler semizotu ve didiklenmiş tavuk etiyle yaptığım bu çorbayı çok sevecek.
#SerinZaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#KahvaltıBalkabağını taratorun veya mücverin başrolü yapmayı denediniz mi hiç? Veya küp küp doğrayıp fırında pişirdikten sonra etlerin yanında sunmayı? Hemen hepimiz klasik tatlısını ya da çorbasını yapıyoruz ama neden bunlarla yetinelim ki? Lor, labne, rokfor gibi peynirlerle de iyi anlaşıyor; köri, zencefil ve adaçayı gibi baharat çeşitleriyle de... Makarnaya da çok yakışıyor, katmere de, magnolia tatlısına da... Mutfakta ufkunuzu açacak, lezzetiyle mutlu eden balkabaklı tariflerime buyurun.
#BalkabağıDolmaları çok çeşitli, lahana sarmaları tahinli... En çok kuzu eti yeniyor, patlıcanlı yemeklerin sayısız çeşidi pişiriliyor. Un helvası pekmezli; halka tatlısı çok seviliyor. Çukurova Aşçılar Derneği İkinci Başkanı Fatma Çıkla, Adana mutfağını anlatıyor, birbirinden leziz tarifler veriyor...
#Kebab“Hem küçüklere hem büyüklere...” diye başlayan bir reklam filmi müziği vardı... Bugün size vereceğim 4 tarif işte tam böyle... İsterseniz arkadaşlarınıza çay davetinde sunun, ister peynir tabağınızın yanında ikram edin, isterseniz çocuğunuzun beslenme çantasına atın, açlığını bastırsın.
#ÇEKİRDEKLİ ÇUBUKIV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) bu yıl 15-18 Eylül arasında... Festival öncesi yemek kültürü araştırmacısı ve rehber Filiz Hösükoğlu’yla bir araya geldik. Şiveydiz, çir aşı, ayvalı pilav, yuvarlama, erik tavası gibi ev yemeklerinden tadanı hayran bırakan meşhur sokak lezzetlerine, Gaziantep mutfağının inceliklerini konuştuk...
#KebapSevdiklerimizi buluşturan sofralar kurmak hayatın en büyük zevklerinden. Bu sofralarda konukların yeni tatlar keşfedecekleri yerel peynirlerimizi sunmak, davete değer ve farklılık katar, sohbetin de derinleşmesine aracı olur. İyi düzenlenmiş, lezzetli, özenli bir peynir tabağının ipuçlarını paylaşmak istiyoruz.
#PeynirGeçen hafta paketlisinden daha leziz, üstelik içinde ne olduğundan emin olduğumuz marshmallow gibi tatlıları evde nasıl yapabileceğimizi anlatmıştım. Burgeri nasıl yaptığımı da sordunuz... İşte yumuşacık, sütlü ekmeği, hardalla tatlandırılmış köftesi ve mantarlı, karamelize soğanlı sosuyla, çocuklarınıza dışarıdakileri aratmayacak burger tarifim...
#MarshmallowBoza, beni çocukluğuma götüren lezzetlerden biri... Favorimse Eskişehir’deki Karakedi Bozacısı; mısır kullanıyorlar, kıvamı oldukça koyu! Bozayı ekşi sevenlere Vefa’yı, tatlı sevenlere Kurtuluş’taki Damla Bozacısı’nı öneriyorum. 20-25 yıl önce nasıl yoğurdun kıymetinin farkına varıldıysa, biliyorum ki probiyotiğe önem veren diğer kültürler de bu özel lezzetin farkına varacak.
#BozaYeni yıla sayılı gün kaldı… O güzel ve lezzetli masalar kurulmadan yeni yıl karşılama, kutlama alışkanlıklarımızdan yola çıkalım ve tatlı bir ön hazırlık yapalım. Hangi pastayı ya da tatlıyı yapacağınızı seçin; yılbaşı için tarifler hazırladım…
#GingerbreadÇoğu hayvansal ürünü hiç yemedim. Bunu duyanlar çok şaşırıyor. Ama tadını tarif etmelerini istediğimde gerçekten yemediğime ikna oluyorlar. Aldığım cevaplardan yola çıkarak mutfağa giriyorum. Bu sürecin olmazsa olmazı baharat çeşitleri... Köfte, kokoreç, tantuni gibi ürünlerde kimyon mucizeler yaratabilir örneğin.
#VeganDelirmişçesine kalori saymak, protein miktarını hesaplamak yaşamı zorlaştırıyor, baskı yaratıyor. Hedefimiz; doyarak ve zevkle beslenmek, hem ruhu hem de bedeni düşünerek sağlıklı kalmak olmalı. İşte 1 haftalık bir beslenme programı...
#Sağlıklı BeslenmeYıllarca öğünlerin en sıkı yapılması gerekeni ve ‘baş tacı’ olan kahvaltı son dönemde en çok tartışılanı ve ‘acaba gereksiz mi’ diye sorgulananı oldu... Beslenme trendleri birkaç yılda bir değişir. Bir süredir aralıklı beslenme ve iki öğün yemek popüler. Varlığı ve gerekliliği hatta faydası bu akımlarla birlikte tartışılmaya başlayan kahvaltıyı uzmanlarına sorduk. Doktorlar, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve şeflerin farklı görüşleri var. “Gece geç yersen sabah aç uyanırsın. Gece geç ve sabah uyanınca yeme” diyene mi, “Kalıcı kilo vermek isteyen sabah iyi bir kahvaltı etmeli” diyene mi kulak vermeli; okuyun, siz karar verin.
#GazetehaberleriAşure tarifi, Muharrem ayının içerisinde idrak edilen bu günü feyziyle geçirmek isteyen Müslümanların araştırdığı konu oluyor. Bol malzemeli olanı makbul olan aşure, genellikle 41 çeşit malzeme içermesi ile rivayet edilmektedir. Ancak 41 çeşit malzeme yerine, tuz, bal ve süt de eksikliği tamamlayabiliyor. İşte, aşure tarifi, malzemeleri ve yapılışı hakkında merak edilen bazı bilgiler
#AşureHicri takvime göre Muharrem ayının 10. Günü hazırlanan aşurenin yapımıyla ilgili araştırmalara başlandı. Çeşitli bakliyat ve malzemelerle hazırlanan geleneksel lezzetimiz aşure için, herkes sevdiklerine en iyisini sunmak istiyor. Peki, Aşure kaç malzeme ile yapılmalı, hangi malzeme ne zaman eklenmeli? Aşurenin yapımında önemli tüyolar…
#Aşure Kaç Malzeme İle YapılmalıBugünlerde nereye baksak çeşit çeşit zayıflama listeleri... Her yaz aynı şey... Demek ki diyetler yapılıyor sonra da verilenler geri alınıyor. Eğer siz de her yaz diyete girmekten sıkıldaysanız beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Berrin Yiğit’in diyet yapıyormuşuz gibi hissetirmeyen önerilerine göz atın. Fazla kiloları kalıcı şekilde vermenin kişiye özel, sürdürülebilir beslenme ilkeleriyle mümkün olduğunu anlatıyorlar. Yiğit her yeni bilgiyi araştırmamızı söylüyor, Zafer’se “İki dilim pizzadan zarar gelmez ama haftada iki ‘kaçamağı’ aşmayın” diyor.
#GazetehaberleriSalgın bizi favori sokak lezzetlerimizden de kopardı. Birçok insan hijyen kaygısıyla bu yemeklerden uzak duruyor. Geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin en popüler 10 sokak yemeğini sıralayınca bu lezzetlerin evde hazırlanıp hazırlanamayacağını merak ettik. Ünlü şeflerin ve restoranların kapılarını çaldık. Tarifler derledik...
#GazetehaberleriBazı insanlar vardır, ellerinden ne çıksa çok lezzetli olur. Minik dokunuşlarla, hazırladıkları en basit yemekleri bile bir ziyafet haline getirirler. Peki bu kişilerin sırrının ne olduğunu biliyor musunuz? Tabii ki doğru malzeme seçimi... Sizin için yemeklerinizin tadını bir anda güzelden muhteşeme taşıyacak birkaç malzeme önerimiz var. Denediğinizde siz de farkı kolayca görebilirsiniz. İşte o sihirli ürünler...
#Mutfak TüyolarıDoğasının çeşitliliği ve kültürel zenginliği Türkiye’yi eşsiz bir gurme coğrafyasına dönüştürüyor. Her yörenin kendine ait bir tadı var. Kimi otlu börekle meşhur, kimi köftesiyle. İşin uzmanlarına sorduk: Okuyanı yola çıkaracak hangi ilin ne yemeği var? Benzerini bulamayacağınız ve her lokmada midenizi şenlendirecek 50 yemeği sıraladık.
#Türkiye'nin En Güzel Lezzetleri