Burdur, Güneybatı Anadolu Bölgesinde bulunan bir yöremizdir. Burdur ilimiz Akdeniz’in iç kısmında yer almaktadır. Tarihi oldukça eskiye dayanan Burdur ili Lidya ve Hitit egemenliklerinin altında da yaşamıştır. Burdur ilinde gezip görebileceğiniz pek çok yerde vardır. Son zamanlarda özellikle Salda Gölü ile tanınan ilin, zenginde bir mutfak kültürü bulunur.
#Burdur YemekleriŞehrin keşmekeşinden kısa bir an da olsa kaçmak isteyenler, çeşit çeşit kuşların seslerini dinleyerek doğa yürüyüşü yapmaya ve tüm yorgunluğunuzu unutmaya ne dersiniz? Üstelik bilimsel araştırmalar da kuşları görmenin ve seslerini duymanın psikolojik açıdan iyileştirici etkisi olduğuna işaret ediyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuş sesleri arasında dolaşıp iyi hissedebileceğimiz adresler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 öneride bulundular.
#RotaYenidünya kebabı, erik tavası, incir kavurması, elma kebabı... Meyve tatlılarla özdeşleştirilse de yemek kültürümüzün geçmişten bugüne gelen geleneksel tariflerinde kebaplarda, tencere yemeklerinde ve kavurmalarda sıklıkla kullanıldıklarını görürüz. Birlikte hem bu yemeklerimizi tanıyalım hem de şef Doğa Çitçi’nin tarifleriyle pişirelim.
#KebapYeni eğitim öğretim yılı başladı, çocuklar günün büyük bir bölümünü okulda geçiriyor. Kafeteryalarda satılan hızlı tüketim ürünlerine yönelmemeleri için yanlarında doğal, güvenilir ve besleyici öğünler bulundurmaları önemli. Beslenme çantalarına ne koymalı, öğünlerini nasıl planlamalı? Yazarımız Dr. Ayça Kaya ve şef Çiğdem Alagök’ten öneriler aldık.
#KahvaltıHem şeker, hem tuz hem de yağla barışık bir sebze bu... Mutfağımıza önce turşusu girdi, sonra reçeli... Zamanla dolması, kayganası, böreği, pilavı, mücveri vazgeçilmezlerimiz oldu. Çeşit çeşit yemeğini sofralarımıza taşımamız da gösteriyor ki hepimiz birer patlıcan tutkunuyuz...
#PatlıcanMutfağımızın iki kıymetlisi yaprak ve lahana sarması... Kimi bol baharatlı, fıstıklı ve kuşüzümlü seviyor; kimi sadece yenibahar, sumak ve reyhan katıyor. “Etlisi” diyen de var, “Zeytinyağlıyı tek geçerim” diyen de... Okurlarımız sosyal medyada favori ‘sarma’larını anlattı.
#Yaprak Sarması21 Mart gündönümüyle resmi olarak bahar başladı yarım küremizde... Her ne kadar karla tam olarak vedalaşmamış bölgelerimiz olsa da mutfağa taze bakla, enginar, kuşkonmaz girdiyse cemreler düşmüşçesine bir bahar havası yaşanır mutfağımda... Baharın tazeliğini tabaklarımıza taşıyacak pratik önerilerim var.
#EnginarSardunya Catering’in başarılı şefi Çiğdem Alagök, hem ev hem de restoran mutfağı alışverişleri için en çok Kadıköy Çarşı’yı tercih ettiğini söylüyor. Şefin her zaman uğradığı favori adresleri arasında sakatatın her çeşidini, kargıdan civile kıymetli yöresel peynirleri, balığın ve mezenin en tazelerini bulabileceğiniz dükkânlar var...
#Kadıköy ÇarşıTelefonun hayatımızın her evresinde bulunduğu bu günlerde, turizmin ve gastronominin bundan etkilenmemesi mümkün mü? Hele ki, bilmediğimiz bir şehre gittiğimizde ilk işimiz internette popüler adresleri aramak olurken. Nereyi gezmeliyiz? Nerede yemek yemeliyiz? Sorularının cevaplarını arıyor, şehir trafiğine takılmadan gastronomi ve turizm rotalarını takip etmeye çalışıyoruz.
#BursaRengiyle bile ağzımızı sulandıran kırmızı erikler tezgâhlarda... Mürdüm, anjelik gibi farklı türleri var. Onlarla istersek bir zeytinyağlı yemek, istersek de kremalı bir tart yapabiliriz. Ünlü şeflerden farklı reçeteler aldık, iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya’ya faydalarını sorduk.
#ErikMasterChef Türkiye 2020 sezonu ekran macerasına hızlı bir başlangıç yaptı. MasterChef yarışmacı adayları teker teker jüri karşısına çıkıp yaptıkları yemek ile onları etkilemeye çalışıyor. Peki, MasterChef Türkiye yarışmacıları belli oldu mu? MasterChef Türkiye'de bugüne dek kimler ilk tur geçmeyi başardı?
#2020 Masterchef Türkiye YarışmacılarıTek Tek Dağları Milli Parkı, Şanlıurfa’da bulunuyor. Flora, fauna zenginliği, kültürel, tarihi ve arkeolojik özelliklerinin korunabilmesi ve ulusal servet olarak geleceğe sağlıklı biçimde taşınabilmesi amacıyla 2007 yılında Milli Park ilan edilmiş. İşte size medeniyetin doğduğu coğrafyada bir vaha olan Tek Tek Dağları Milli Parkı gezi rehberi…
#Tek Tek Dağları Milli ParkıÖnce San Francisco’da, ıssız bir sokaktaki muhteşem restoran, sonra Başakşehir’deki sırık kebabı ziyafeti çektiğim mekân, şimdi de Mahmutbey’deki Seraf Restoran adındaki lezzet vahası... Bu örnekler bana, lokantanın konumunun çok önemli olmadığını gösterdi.
#San FranciscoBaşkent’te yaşıyorsunuz. Öyle çok uzaklara gitmenize gerek kalmadan, şehrin en uzak semtine bile en fazla yarım saatlik bir mesafede, bir göl kıyısında hafta sonunuzu geçirmek istemez misiniz? Düşünün, bu kadar kısa ve neredeyse yanı başınızda sayılabilecek bir mesafede bir gölün kenarındasınız. Etrafınızı saran yamaçlarda çam ağaçlarının yaydığı oksijenle ciğerlerinize, çayınızı ya da kahvenizi içerken midenize, kuşları ve manzarayı seyrederken ruhunuza ve gözünüze bayram yaptırmak istemez misiniz? Deniz kenarını aratmayacak bir göl kıyısında saatlerce yürümek, mütevazı bir büfede ekmek arası ızgara balık ya da köfte yemek hoşunuza gitmez mi?
#Eymir GölüSağlığın her alanında olduğu gibi kilo sorununda da sonuca değil, sebebe odaklanmak gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa sürekli tekrarlayan sonuçlara (verilen kiloların yeniden geri alınmasına) veya sorunun içinden çözülmez bir karmaşa haline gelmesine katlanmak zorunda kalınıyor.
#Osman Müftüoğlu