Paylaş
En tanınmış yemeklerinden biri, kuşkusuz ciğer kebabı. Kibe mumbar, içliköfte, kaburga dolması, meftune... Etin özgün bir yeri var ama sadece etten ibaret değil. Sebzeler, tahıllar, salatalar da yaygın tüketiliyor. Etli sebze yemeklerinin yanı sıra meyveli et yemekleri de Diyarbakır’ın özgün lezzetlerinden. “Elma meftunesi”, “elma düzmesi”, “elma dolması”, “ayva aşı”, “erik aşı” gibi. Diyarbakır yemekleri genellikle ekşili ve acılı oluyor. Özellikle sumak ekşisi yemeklere lezzet veriyor. Diyarbakır ve yemek deyince unutulmayacak bir şey daha var: Karpuz. Yaz aylarını serinleten Diyarbakır karpuzu, Türkiye’nin dört bir yanında satılıyor. Kentin sembolü olan karpuz, Diyarbakır’ın kültür, turizm ve tarım açısından tanıtımı için de önemli bir simge.
Telli duvaklı pilav
MALZEMELER
* 2 su bardağı pirinç
* 4 yemek kaşığı Riviera Zeytinyağı + 1 yemek kaşığı tereyağı
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber, zerdeçal
* 3 su bardağı sıcak su (et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz).
Üzeri için:
* 250 gr yağsız kıyma (koyun ya da dana)
* 4 yemek kaşığı Riviera Zeytinyağı + 1 yemek kaşığı tereyağı
* 2 su bardağı badem içi (soyulmuş)
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* Yarım çay kaşığı tarçın
* Yarım demet maydanoz.
YAPILIŞI
Önce bademleri sıcak suya koyup, en az 2 saat bekletip, kabuklarını soyun. Pirinci 30 dakika kadar tuzlu sıcak suda bekletip, yıkayıp süzün. Pilav tenceresine tereyağını koyup, yağ eriyince yıkanmış pirinçler ilave edip 5-6 dakika kadar bir tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kavurun. Pirinç nişastasını salıp iyice şeffaflaştığı anda suyunu ekleyip, tuz, karabiber ve zerdeçalı atın ve pişmeye bırakın. Pilav suyunu çekince ocağı iyice kısın. Birkaç dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın ve demlendirin. Öte yandan bir tavada kıymayı 8-10 dakika kavurun. Suyunu salıp çekince yağı koyup 5 dakika daha kavurmaya devam edin. Tuz, tarçın, karabiber ve ince kıyılmış maydanozu ekledikten sonra ocaktan indirin. Kabuğu soyulmuş bademleri katıp 5-7 dakika daha kavurun. Demlenen ve dinlenen pilavı servis tabağına alıp üzerine bademli kıymalı harç serpiştirin. Pilavın üzerine adeta duvak gibi yerleştirip ılık olarak servise sunun. İsterseniz üzerine yarım demet ince kıyılmış maydanoz da ekleyebilirsiniz.
Kimyonlu köfte kebap
MALZEMELER
* 500 gr orta yağlı dana döş kıyma (tek çekim)
* 1 su bardağı ince köftelik bulgur
* 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 su bardağı sıcak su
* 1 su bardağı çok ince çekilmiş ceviz içi
* 1 büyük boy kuru soğan (rende)
* 1 çay kaşığı sarmısak tozu
* 1 yemek kaşığı kuru nane, pul biber, kırmızı toz biber, karabiber, tuz
* 3 yemek kaşığı kimyon.
Sos için:
* 1 çay bardağı rende domates
* 1 tatlı kaşığı domates salçası
* 1 tatlı kaşığı biber salçası
* 3 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı tereyağı.
YAPILIŞI
Bulguru bir kaba alıp üzerine sıcak suyu gezdirin. Böylece bulgur yumuşayıp kabaracaktır. Kıymayı derin bir kaba koyun. Üzerine soğan, nane, pul biber, kırmızı toz biber, karabiber, tuz, kimyon ve cevizi katıp yoğurmaya başlayın. Yumuşayan bulguru da katıp uzunca bir süre, macun kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Tıpkı çiğköfte yoğurur gibi bastırarak ve sıkıca yoğurmanız gerekir. İsterseniz tüm malzemeleri robotta çekerek de karıştırabilirsiniz. Yoğurma esnasında elinizi sık sık suya batırıp hamuru da yumuşatmalısınız. Hamurdan iri mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. Köfteleri bir şişe geçirin. Avuçlarınızın arasına alarak uzatın ve oval şekline getirin. Yaklaşık 10 cm’lik köfteler elde edin ve şişten çıkararak pişirme kâğıdı serdiğiniz fırın tepsisine yan yana dizin. Üzerlerine hafifçe sıvı yağ ya da zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Sos için bir tavaya tereyağı ve sıvı yağı ekleyin. Üzerine rende domates, salçalar da ilave edip kaynayıncaya dek sık sık karıştırarak pişirin. Fırını 180 dereceye ve alt-üst konuma getirip ısıtın. Köfteleri sıcak fırında yaklaşık 30-35 dakika, iyice kızarıncaya kadar pişirip fırından alın. Üzerine hazırladığınız sosu gezdirip yoğurtla servise sunun.
Paylaş