Paylaş
New York, Amsterdam, Londra, Atina, Paris gibi büyük ve marka şehirler, turistlere daha fazla yardımcı olmak adına, şehrin turizm haritalarını, gastronomi haritalarını dijitale çevirdiler. Meşhur pizzacılar, meşhur şef lokantaları, müzeler, gezilecek tüm adresler hangi caddede, hangi sokakta olduğunu daha rahat bulabilsinler diye telefon uygulamaları yarattılar.
Bursa marka şehir olmalı, Bursa turizmi ve gastronomisi daha iyi tanıtılmalı ve dijitalleşmeli diyorduk ki; GoBursa hayata geçmiş bile.
İşte bu amaçla, Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa’nın turizm pastasından daha fazla pay alabilmesi için tanıtım çalışmalarına ağırlık vererek, dijital platformlarda Bursa’yı vitrine çıkaracak ‘GoBursa’ projesini devreye aldığını görüyoruz.
Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Turizm ve Tanıtma Şube Müdürlüğü ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’na bağlı Yazılım Şube Müdürlüğü ortaklığında ‘GoBursa’ mobil uygulama projesi hayata geçirildi. Bu uygulamayı sizler için inceledim.
22 Kategori 543 Mekan
Bursa kent merkezi ve ilçelerindeki kültür ve turizm unsurlarını hedef alan Go Bursa uygulamasında tanıtım yazıları, sanal turlar, tanıtım videoları, gezi rotaları ve özgün fotoğraflardan oluşan binin üzerinde içerik bulunuyor.
Uygulama içerisinde 22 farklı kategorideki 543 farklı mekan, 3963 farklı fotoğraf ile tanıtılırken 141 farklı noktadan oluşan 14 adet gezi rotası yer alıyor, uygulama ve içerikler Tükçe-İngilizce olarak 2 dilde servis ediliyor. Arap turistler hesaba katıldığında Arapça da eklenebilir.
‘GoBursa’ uygulaması kent sakinlerinin ve şehir dışından gelen misafirlerin kentin tarihi ve kültürel varlıklarına ait bilgi, fotoğraf, seslendirme, video, konum, sanal tur, canlı kamera görüntüsü gibi içeriklere kolayca ulaşmasını sağlamayı amaçlıyor.
‘GoBursa’ uygulaması kullanıcıların kentte geçirdikleri zamanın kalitesini artırmayı, Bursa’daki tüm kültür mirasların bilinirliğini artırmayı hedefliyor. ‘GoBursa’ uygulaması sayesinde kullanıcılar, kentteki etkinlikler hakkında da bilgi alabiliyor. Uygulamaya App Store ve Google Play platformlarından GoBursa adı ile erişilebiliyor.
Sizler için deneyimlediğim GoBursa uygulamasını ben çok beğendim.
Keşfet kısmı ile açılan uygulamada;
Mutlaka görülmesi gereken 30 yer (Burada tarihi ve doğal güzelliklerinden derlenmiş 30 en çok gezilen adresler sıralanmış. Her birine tıkladığınızda tarihi özelliği, nasıl gidileceği haritası açılıyor ve dilerseniz sanal tur ile gezebiliyor, sesli de dinleyebildiğiniz bir uygulama haline dönüşüyor. Bu 30 adresi daha da meraklanmanız için yazmıyorum)
m Bursa’nın yerel lezzetleri (Benim en sevdiğim alan burası. Burada Bursa Döner Kebabı, Kestane Şekeri, Pideli Köfte, İnegöl Köfte, Cantık, Tahinli Pide, Kemalpaşa Tatlısı, Süt Helvası, Cevizli Lokum, Hurma Tatlısı, Keşkül, Şıra, Kestaneli Kuzu Güveç, İncir Dolması, Kestaneli Pilav, Muradiye Çorbası, Keles Güveci, Enginar Dolması, Kazan Tarhanası, Gelincik Böreği, Etli Erik yemeği, Damat Paçası, Ayva Tatlısı, Tahinli Muradiye Kurabiyesi, Anjelik Reçeli var. Bu lezzetlerle ilgili kısa açıklamalar, video ve fotoğraflar yer alıyor. )
Muhteşem gurme merkezleri (Bu bölümde gastronomi turları yapabileceğiniz yerler sıralanmış. Tarihi Kayhan Çarşısı, Saitabat Köyü restoranları, Cumalıkızık konakları ve restoranları, Abdal Camii çevresi, Trilye kafeleri ve balık restoranları, Tuz Pazarı, Misi Köyü konakları ve restoranları, Podyum Park yaşam ve eğlence mekanları, Dobruca sosyal tesisleri, İznik sahilindeki restoran ve kafeler, Fidan Han, Hünkar Köşkü sosyal tesisi, Sarıalan dağ yolu restoranları, Kozahan, Gölyazı restoran ve kafeleri sayılmış). Buralara nasıl gidileceği, yol tarifleri yapılmış ve sanal tur ile görme imkanı eklenecektir. Buraya Eker Meydan Gastronomi Merkezi, Kapalı Çarşı’nın lokantaları da eklenebilir.
Dededen toruna lezzetler (Bu bölümde Bursa’nın marka olmuş lezzetlerinden tarihi geçmişi olanlar derlenmiş. Kimler var burada? Pidecioğlu Fırını 1860 (Kayhan) Besler İnegöl Köftecisi 1893, Hacıbaba Izgara 1922, Kebapçı İdris 1940, Acıdayı Cantık 1958, Uludağ Kebapçısı 1964, Ömür Köftecisi 1965, Ülkü Pastanesi 1967, Abidin Usta Osmanlı Sofrası 1967, Yeşil Pideli Köfte Mahir Usta 1970, Yeni Hacıbey Kebapçısı 1970, Yenişehir’de Helvacı Cengiz (1920), Gökada Cantık var. Markaların tarihi hikayeler, yol tarifleri yapılmış, videoları ve sanal tur eklenecektir. Listede İskender ailesinin mekanlarını bulamadım, en kısa zamanda eklenir diye düşünüyorum.)
Selfie noktaları (Burada muhteşem selfi mekanları var. Tophane Saat Kulesi, Irgandı Köprüsü,İznik Lefke Kapısı, Zindan Kapı, Saltanat Kapısı gibi adresler yer alıyor)
Bursalıların sevdiği 16 mekan (Burada da güzel bir liste yapmışlar. (Merak edin diye listeyi yazmıyorum)
Bursa’nın seyir terasları (Uludağ yamacına kurulan şehrimizde manzara ve teras alanları var bu bölümde)
Müzeler şehri Bursa (Başta Bursa Kent müzesi ve Panorama 1326 Fetih Müzesi olmak üzere 32 müzenin adresleri, yol tarifleri ve sanal turları var.)
Doğayı hissedebileceğiniz en güzel yerler (Burada birbirinden güzel doğa harikası göller, şelaleler, kanyonlar, piknik alanları sıralanıyor. Tabi yine açıklamalı, sesli, videolu ve haritalı seçenekleriyle )
Şifalı termal kaynaklar (Burada birbirinden şifalı kaplıca ve termal adresler var.)
Yapmadan ayrılmayın (Bursa’ya gelip de cantığın tadına bakmadan, Uludağ’a çıkmadan, Kumyaka’da kahve keyfi yapmadan, eşsiz İznik çinisinin yapılışını izlemeden, Trilye’ye uğramadan, teleferiğe binmeden, pideli köfte yemeden, Balibey Han’da zanaatçılara uğramadan, Gölyazı’da kayığa binmeden, tahinli pidenin tadına bakmadan, Kapalı Çarşı’ya uğramadan, Cumalıkızık’ta kahvaltı yapmadan, sevdiklerinize kestane şekeri almadan, Bursa Kalesi’ni ziyaret etmeden, Koza Han’da Türk kahvesi içmeden, Bursa Döner Kebabı’nı yemeden, Osmanlı padişah külliyelerini gezmeden, Ulucami’nin hat sanatlarını görmeden, Karagöz Müzesi’nde gösteri izlemeden dönmeyin diyor.)
Uygulama şu kategorilere ayrılmış:
∆ Unesco Dünya Miras Alanları
∆ Bursa’nın lezzet durakları
∆ Dededen toruna lezzetler
∆ Yapmadan ayrılmayın
∆ Macera sporları
∆ Uludağ ve doğal güzellikler
∆ Hanlar ve çarşılar
∆ Termal kaplıca ve ılıcalar
∆ Cami ve türbeler
∆ Kale ve köprüler
∆ Kilise ve havralar
∆ Kongre ve kültür merkezleri
∆ Arkeolajik alanlar
∆ Müzeler
∆ Piknik alanları
∆ Parklar
∆ Sinemalar
∆ Tiyatrolar
∆ 360 derece Bursa sanal turları
∆ Turist bilgilendirme noktaları
∆ Nasıl gelirim?
∆ Şehir içi ulaşım imkanları
∆ Şehrin simgesel eserleri
∆ Zanaat ve halk sanatları
∆ Kütüphaneler
ROTALAR
Uygulamada Bursa’yı gezmek isteyenler için hazır gezi rotaları eklenmiş: Harita ve sesli anlatımla desteklenmiş, her bölümü detaylandırılmış turları inceleyip, tercihinize göre birini seçerek muhteşem Bursa turu yapabilirsiniz. Burada olmayan Bursa Gastronomi turu listeye eklenebilir. Gezi rotaları şu başlıklarla açılıyor:
Çocuğumla Geziyorum: Bu bölümde Bilim ve teknoloji Merkezi, Bursa Hayvanat Bahçesi, Botanik Park, Aktopraklık Höyük Açık Hava Müzesi’ne nasıl gidileceği, içeriğini sesli anlatıla dinleyebiliyorsunuz.
İznik Dört Medeniyet Bir Başkent: Bu bölümde İznik’in tarihi ve önemli mekanları yol tarifleriyle eklenmiş.
Evliyalar şehri Bursa: Bu bölümde türbe ve yatırlara yer verilerek, tarihi özelliklerini ve yol tariflerini görebiliyorsunuz.
Merkezden zirveye: Bu bölümde Cumalıkızık Köyü,Teleferik ile Uludağ yolculuğu, Yeşil Külliye, Ulucami, Hanlar Bölgesi’ne yer verilmiş.
2543 metreye yolculuk: Bu bölümde Oteller Bölgesi Kayak Evi, Kuşaklıkaya, Küçük Zirve, Reşat Düzü, Karataş Tepeler, Uludağ Zirve’ye nasıl gidileceği ve özellikleri eklenmiştir.
On bin adımda Hanlar Bölgesi: Bu bölümde Bursa’nın önemli han ve çarşıları, özellikleri ve nasıl gideceğiniz anlatılmıştır.
Velhasıl Bursa sudan ibarettir Turu: Bu bölümde su kaynakları ile bağlantıları olan Misi Köyü, Gölyazı, Eskikaraağaç Avrupa Leylek Köyü, Karacabey Longoz Ormanları, Suuçtu Şelalesi yer almaktadır.
Bursa Kalesinde Bir Gün: Bursa’nın Eski Hisar, Kaleiçi adıyla bilinin eski yerleşim yerindeki tarihi mekanlardan oluşan bir tur yapılmış.
Bir nefeste zeytin bahçelerinden antik kente: Bu bölümde Eşkel (Mudanya), Ketendere (Mudanya), Antik Kapanca Limanı, Yel değirmeni Tepe (Mudanya), Kırmızı Tepe ve Zeytin Düzü (Trilye), Trilye adreslerinin özellikleri ve nasıl gidileceği anlatılıyor.
Osmanlı padişahları turu: Bu bölümde külliye ve padişah türbeleri yer almaktadır.
Tuzlu sudan tatlı suya, mavi rota: Bu bölümde Mudanya, Trilye, Eskikaraağaç Leylek Köyü ve Gölyazı adreslerine nasıl gideceğiniz sesli ve harita destekli anlatılıyor.
Adım adım Bursa: Bu bölümde birbirine yakın hanlar ve tarihi adreslerden oluşan bir rota yapılarak size alternatif bir tur sunulmuş.
Bir günde Bursa turu: Bir günde gezebileceğiniz küçük bir Bursa turunu nasıl yapabileceğiniz anlatılıyor.
Uygulama yaklaşan fuar, konser, tiyatro gibi etkinliklere de yer vermiş. Ayrıca uygulama serch ile aradığınız konu veya mekanı seçerek inceleme imkanı veriyor.
Uygulama kullanıcı dostu ve uygulamalarıyla kişiye özel aramalar yapabiliyor. Bulunduğunuz adrese göre gideceğiniz, ziyaret edeceğiniz adresin uzaklığını ve yol tarifini görebiliyorsunuz.
Yer yer tekrarlanan adresler olmakla birlikte rotalara tarih ve lezzet turu birlikte planlanabilir. Uygulamaya eklemeler yapılarak şehrin uzmanlarından, gastronomi derneklerinden görüş alarak güncellenmesini öneriyorum. Uygulama henüz yeni olduğu için Bursa lezzet adreslerinden uygulamaya girmemiş olanların da en kısa zamanda listeye ekleneceğini düşünüyorum.
Paylaş