Gündemdeki haberler ardından taşıyıcı annelik bir kez daha konuşulmaya başlandı. Taşıyıcı annelik ile ilgili merak edilen pek çok detay var. Pek bilinmese de uzun bir geçmişi bulunan taşıyıcı annelik ilk olarak 1986 yılında ABD'de uygulanmıştı. Peki, taşıyıcı anne nedir? Taşıyıcı anne nasıl olur? Türkiye'de taşıyıcı annelik yasal mı? İşte taşıyıcı annelik ile ilgili tüm merak edilenlerin yanıtları…
#Taşıyıcı Anne NedirBebek sahibi olamayan çiftlerin kullandığı alternatif yöntemlerden birisi olan taşıyıcı annelik, belirli koşullarla gerçekleşmektedir. Bazı yasal zorunlulukları da içeren taşıyıcı anne uygulaması, laboratuvar ortamında uygulanmaktadır. Peki, taşıyıcı annelik nasıl oluyor ve kapsamı nedir? İşte, taşıyıcı anne uygulaması hakkında merak edilenler
#TaşıyıcıPsikolog-antropolog Dr. Ceylan Nur Akgün yeni kitabı ‘Annelik: Gerilimler, Mücadeleler, Uzlaşmalar’da annelik kavramının tarihsel yolculuğuna bakıyor, idealleştirilen anneliğe odaklanıyor ve annelerin yaşadığı kaygı ve suçluluk duygularının nedenlerini de ortaya koyuyor. Akgün: “Romantize edilmiş ve kutsallaştırılmış annelik söylemine kapılmamak en güzeli. Anne olmak ne saçını süpürge etmek ne en mükemmeli olmaya çalışmaktır.”
#Gizem CoşkunardaHer yıl, çeşitli günler belirli olaylara ya da hastalıklara dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için ayrılıyor. 8 Mayıs ise bu tür özel günlerden biri olarak öne çıkıyor. Kalıtsal kan hastalıkları, dünya genelinde ve ülkemizde ciddi bir halk sağlığı sorunu teşkil ediyor. Talasemi ve orak hücre anemisi bu hastalıkların başında geliyor. Türkiye'de de bu gün vesilesiyle hemoglobinopatiler gibi önemli sağlık sorunlarına dikkat çekmek ve toplumsal bilinci artırmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Peki, 8 Mayıs dünya ne günü? Dünya Talasemi Günü nedir?
#TalasemiAK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan, 31 Mart yerel seçimine ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Özcan, "Açısından Ankara'mız fetret devrine girmiş, son üç yılda da çökmüştür. Mansur Yavaş dönemi Ankara tarihine 'Kayıp 5 yıl' olarak geçecektir" dedi.
#AK PartiDünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMADünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMA“Asgari ücretli sevgiliniz olur mu” sorusuna verdiği “Benimle yaşayamaz. Erkeksi duyguları rencide olur. O yüzden davul bile dengi dengine. Erkek benden güçlü olmalı.” yanıtı gündem olan Selen Görgüzel, hemcinslerini kızdıracak açıklamalar yaptı. Selen Görgüzel, nafaka alan kadınları eleşirdi: Eski eşinden hala para almaya çalışıyorsun ama hayatında başka biri var... Bana çok adaletsiz ve saçma geliyor....
#Selen GörgüzelSunduğu programla gönüllerde taht kuran ünlü sunucu Kadir Ezildi, uzun süredir üstesinden gelmeye çalıştığı hastalığını izleyicilerle paylaştı. Aşırı titizliği ile ilk ününe kavuşan Kadir Ezildi, temizlik formatıyla başladığı yarışma programını, yarışmacıların mutfak maharetlerini de gösterebileceği formata dönüştürmüştü. Peki, Kadir Ezildi'nin hastalığı nedir? İşte, o detaylar
#Kadir EzildiKırklareli’nde yaşayan SMA Tip 1 hastası 18 aylık İdil Ayşe Adakan’ın tedavi giderlerinin karşılanması için halk seferber oldu. Başlatılan kampanya sonunda 1 milyon 948 bin dolar toplandı. Kızını sağlığına kavuşturmak için eşi Zeynep’le birlikte Amerika’ya gitme hazırlığı yapan İbrahim Adakan’la görüştük. Yaşadıkları bu zorlu süreci ve yardım toplandıktan sonraki hislerini konuştuk.
#İdil Ayşe AdakanAşırı halsizlik, çarpıntı, çabuk yorulma, deride koyulaşma, gelişme geriliği… Halk arasında ‘Akdeniz anemisi’ olarak bilinen talasemi hastalığının en sık görülen belirtilerinden birkaçı… hastalığın kök hücre nakli ile de tedavi edilebildiğini belirten Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Öztürk, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü kapsamında, talasemi hakkında en çok merak edilen 7 soruyu sıraladı,
#TalasemiSMA (Spinal Musküler Atrofi) sinir hücrelerini etkileyen genetik bir rahatsızlık. Anne ve baba adayının mutasyon genini taşıması, doğacak çocuk açısından riskli bir durum. Bu nedenle çiftlerin, bebek sahibi olmadan önce SMA testi yaptırması hayati önem taşıyor. Peki SMA testi nasıl yapılır? İşte konuyla ilgili detaylar...
#SMA NedirCinsel ilişkilerde bulaşıcı olan hastalıklar STD olarak bilinir. Partnerlerin STD'ye yakalanmamak için bazı önlemleri alması cinsel yaşamlarının sağlıklı şekilde devam etmesi için oldukça önemlidir. Sizler için STD nedir, STD nasıl anlaşılır, STD hastalığı belirtileri nelerdir konularını tüm detayları ile derledik.
Homozigot, resesif, çekinik ve dominant terimleri biyolojide sıklıkla karşımıza çıkan terimlerdir. Genetik ve kalıtım ile alakalı olan bu terimlerin öğrenilmesi gerekir. Homozigot nedir? Resesif, çekinik, dominant ne anlama gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Homozigot Nedir?Türkiye’de başlayan oyunculuk yolculuğu Hollywood’a sürdüren güzel oyuncu şimdiler yaptığı YouTube kanalı ile dikkatleri üstüne çekiyor. Hayatımıza Doktorlar dizi ve Okan Bayülgen şov programlarında yaptığı skeçler ile giren Gülseven Yılmaz ile sanat hayatı ve özel hayatı hakkında konuştuk
#Gülseven YılmazDaha çok Akdeniz ülkelerinde rastlanan Akdeniz anemisi, Akdeniz Bölgesi’nde yerleşik genetik bir problem olarak görülüyor. Yaygın olarak rastlanılan Akdeniz anemisi taşıyıcıları, hastalık genlerini çocuklarına da geçirebiliyor. Peki, Akdeniz anemisi nedir, nasıl anlaşılır? İşte Akdeniz anemisi ile ilgili bazı bilgiler.
#Akdeniz AnemisiOkullarda yüz yüze eğitimin ne zaman başlayacağını merak eden milyonlarca öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığı ya da diğer resmi kurumlardan gelen açıklamalara odaklanırken, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk konuya dair önemli açıklamalar yaptı. Peki, yüz yüze eğitim ne zaman başlayacak?
#Yüz Yüze Eğitim Ne Zaman Başlayacak?En anlaşılır haliyle insan bağışıklık yetmezliği olarak bilinen HIV, vücut direncini neredeyse çökertiyor. Direncin düşmesi ile de AIDS ortaya çıkıyor. İlk defa 1980’lerde ortaya çıkan bu virüs her geçen gün artarak devam ediyor. Pek çok şekilde bulaşabilen virüs hakkında tüm merak edilenleri 1 Aralık Dünya AIDS günü vesilesiyle Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Elnur Rufullayev açıkladı…
#AIDS“Gevşek Bebek Sendromu” olarak da bilinen ve hareket siniri hücrelerini etkileyen SMA tip- 2 hastası Gökalp Küçük, “Gökalp’in Kahramanı Sen Ol” kampanyasına destek veren 120 bin kahramanının bağışı ile 2 milyon 400 bin dolarlık gen tedavisini almak üzere Amerika’ya gitti.
#BursaFMF hastalığı araştırılan konular arasında yer alıyor. FMF nedir, ne demek sorularının yanıtı merak ediliyor. Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) irsi ateşli bir hastalıktır. İşte tekrarlayan ateş, karın ağrısı, göğüs ağrısı ve eklem ağrısı nöbetleri yapan bir hastalık olan FMF ile ilgili merak edilenler…
#FMFBebek sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu alternatif yöntemlerden birisi de taşıyıcı anneliktir. Ülkemizde yasak olan taşıyıcı annelik uygulaması yurt dışında birçok ülkede gerçekleştirilebilmektedir. Bazı yasal zorunlulukları da içeren taşıyıcı anne uygulaması, laboratuvar ortamında uygulanmaktadır.Taşıyıcı annelik iki türlü gerçekleştirilebilir. Bunlardan birincisi taşıyıcı annenin yumurtalıklarının kullanılarak gerçekleştirilen yöntemdir. İkinci yöntemde ise erkekten alınan sperm ve kadından alınan yumurtalık ‘taşıyıcı’ kabul edilen kadının vücuduna yerleştirilir ve bu embriyonun gelişip büyümesi taşıyıcı annenin vücudunda gerçekleşir. Doğumdan sonra da bebek bu aileye teslim edilir. Peki, taşıyıcı annelik nasıl oluyor ve kapsamı nedir? İşte, taşıyıcı anne uygulaması hakkında merak edilenler…
#Taşıyıcı AnneDornaz Alfa ilacıyla ilgili haberler ardından gözler istik fibrozis hastalığı ile ilgili bilgilere çevrildi. Prof. Dr. Ercüment Ovalı, kistik fibrozis hastalığının tedavisinde kullanılan Dornaz Alfa ilacının, corona virüsü tedavisinde de etkili olabileceğini açıkladı. Heyecanlandıran bu açıklama ardından kistik fibrozis hastalığı araştırılmaya başlandı. Akraba evliliklerinin kistik fibrozis görülme sıklığını artırdığı bildiriliyor. Peki, kistik fibrozis ne demek? Kistik fibrozis hastalığı nedir, belirtileri neler?
#Kistik Fibrozis NedirCorona virüsüyle ilgili gelişmeler gelmeye devam ederken, yetkililer ve uzmanlar covid 19 ile ilgili değerlendirmeleri paylaşıyor. Corona virüsü hastalığının hayatımıza girmesinden itibaren, farklı hastalık türleri de uzmanlar tarafından dile getiriliyor. FMF hastalığı da son zamanlarda gündeme gelen konulardan oldu. Peki, FMF nedir? FMF hastalığı nedir tıpta ne demek? İşte, Ailevi Akdeniz Ateşi yani FMF atağı ve FMF hastalığıyla ilgili bilgiler...
#Fmf Nedir