FMF nedir? FMF hastalığı nedir tıpta ne demek?

Güncelleme Tarihi:

FMF nedir FMF hastalığı nedir tıpta ne demek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2020 20:08

Corona virüsüyle ilgili gelişmeler gelmeye devam ederken, yetkililer ve uzmanlar covid 19 ile ilgili değerlendirmeleri paylaşıyor. Corona virüsü hastalığının hayatımıza girmesinden itibaren, farklı hastalık türleri de uzmanlar tarafından dile getiriliyor. FMF hastalığı da son zamanlarda gündeme gelen konulardan oldu. Peki, FMF nedir? FMF hastalığı nedir tıpta ne demek? İşte, Ailevi Akdeniz Ateşi yani FMF atağı ve FMF hastalığıyla ilgili bilgiler...

Haberin Devamı

Karın, göğüs ve eklem ağrıları ile ortaya çıkan, akabinde yüksek ateş ile etkisini gösteren FMF son zamanlarda araştırılan konular arasında yer aldı. FMF nedir? FMF hastalığı ne demek? sorularının yanıtı, özellikle uzaman hekimlerin açıklamalarını takip edenler tarafından sorgulanıyor. İşte, FMF hastalığıyla ilgili ayrıntılar.

FMF HASTALIĞI NEDİR?

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF), veya eskiden yabancı literatürde Periyodik hastalık, Türk, Orta Doğu Arap toplumlarında ve Japonlarda görülen irsi ateşli hastalıktır. Ailevi Akdeniz Ateşi, tekrarlayan ateş, karın ağrısı, göğüs ağrısı ve eklem ağrısı nöbetleri yapan bir hastalıktır. Nöbetler genellikle 24-48 saat sürer. Hastalarda nöbetler dışında hiçbir belirti yoktur.

FMF TEMEL ÖZELLİĞİ

Ailevi Akdeniz Ateşinin 3 temel özelliği vardır;

Haberin Devamı

1. Ailesel geçiş: Hastalığın ortaya çıkması için anne ve babanın taşıyıcı ya da hasta olması gerekir.

2. Sıklıkla Akdeniz Bölgesi ve civarında görülmesi (Karadeniz Bölgesi de dahil)

3. Ateş nöbetleri yapması: Ateş nöbetlerine karın ağrısı, eklem ağrısı veya göğüs ağrısı eşlik eder. Karın ağrısı, akut apandisit ile karışabilir ve çok şiddetli olabilir. Bu hastaların bir kısmı akut apandisit tanısı ile ameliyat edilmişlerdir ancak karın ağrıları geçmemiştir.

Hastalık uzun dönemde amiloidoz denen başka bir hastalığa yol açabilir. Amiloidozda vücutta değişik organlarda "amiloid" denilen madde birikir, bunun sonucu kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, bilinç kaybı, felç gibi sorunlar ortaya çıkar.

TANISI NASIL KONUR?

Nöbetler sırasında kan lökosit sayımı ve CRP yükselebilir, ancak nöbet esnasında alınan kanda fibrinojen seviyesinin yükselmesi daha özgül bir bulgudur. Kesin tanı genetik inceleme ile mümkündür ve çok yaygın olarak birçok üniversitede ve genetik tanı merkezinde yapılmaktadır. Hastanın nöbetler sırasında ve nöbet dışı zamanlarda muayene edilmesi ve bazı laboratuvar incelemeleri ile tanı genetik inceleme olmadan da kolaylıkla konur. Ancak hem genetik danışma açısından hem de hastalık tanısının kesinleşmesi bakımından genetik test önerilir.

Haberin Devamı

FMF TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

FMF tedavisinde hedef, atakların önlenmesi, atakların tedavisi, amiloidoz gelişmesinin veya ilerlemesinin önlenmesidir. Kolşisin, tüm bu tedavi hedeflerine yönelik etkinliği kanıtlanmış bir ilaçtır. Kolşisin proflaksisi(koruyucu olarak kullanılması) hem FMF ataklarını hemde hastada kronik böbrek yetmezliği gelişmesini önler. Atakları her zaman tam olarak önlemese bile amiloidozu engelleyerek, kronik böbrek yetmezliği gelişimini durdurduğu gösterilmiştir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!