Sevgili Hürriyet Okurları… Aşırı şeker tüketimi, kan şekerinde düzensizlik başta olmak üzere vücutta tahribata sebep olabilecek pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarabiliyor. Doktor Almıla Suna Nizamoğlu, bu hafta bizlere ‘şeker’ ve ‘şeker tüketimi’ hakkında önemli bilgiler verdi.
#Almıla Suna NizamoğluYoğurt pek çok insanın günlük beslenme listesinde yer alır, sofralarımızın vaz geçilmezidir, içeriğindeki zengin vitamin ve mineral sayesinde sağlığımız için sayısız faydası vardır. Sağlığa faydalı olduğu bir gerçek ama yoğurtla ilgili öyle şeyler duyuyoruz ki ‘gerçekten doğru mu acaba’ diye sorgulamadan edemiyoruz. Biz de İç Hastalıkları uzmanı Aytaç Karadağ’la yoğurtla ilgili duyduğumuz efsaneleri ve gerçekleri konuştuk
#YoğurtGelinim Mutfakta çikolatalı bohça tarifi günün tatlısı olarak sofralarınıza geliyor. Misafirlerinizi kıskandıracak çikolatalı bohça kayınvalidelerinizden de tam not almanızı sağlayacak. Peki, çikolatalı bohça nasıl yapılır? İşte, Gelinim Mutfakta çikolatalı bohça tarifi ve malzemeleri...
#Çikolatalı BohçaGelinim Mutfakta kadayıflı kek tarifi izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Günün tatlısı olan kadayıflı kek pratik yapımı ve lezzetiyle misafirlerinize en güzel alternatif tariflerden biri. Muhallebisi, kadayıfıyla yiyenlere lezzet şöleni yaşatan kadayıflı kek nasıl yapılır merak edenlere, işte Gelinim Mutfakta kadayıflı kek tarifi ve malzemeleri...
#Kadayıflı KekLaktoz sütte yer alan bir karbonhidrat çeşidi olarak ifade edilir. Doğada hem anne sütünde hem de inek sütünde bulunan laktoz bağırsakların salgılamış olduğu bir enzim tarafından parçalanmaktadır. Süt ürünleri laktoz içeren besin maddelerindendir. Laktozun bağırsaklar tarafından parçalanamadığı durumlarda sindirim sistemi ile ilgili problemler ortaya çıkar. İşte, laktoz hakkında bilinmesi gerekenler.
#LaktozKedilerin süt içmeyi sevdiği, süt içtiği ve sütün onların için özellikle de yavruluk döneminde besleyici olduğu çok yaygın bir inanış olarak bilinse de bu bilgi doğru değildir. İnternette, karikatürlerde, mizah dergilerinde, sosyal medyada süt içen kedilerle karşılaşmak mümkündür. Kediler süt içer mi sizler için derledik.
#KediYaşamımız için temel bir sıvı olan süt kimyasal açıdan çok karıştırılan bir maddedir. Özellikle kimya açısından homojen mi veya heterojen mi sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Peki, süt homojen mi yoksa heterojen midir ve neden? Sizlere süt ile birlikte homojen ve heterojen kavramları hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#SütLaktozsuz süt, sağlık problemleri nedeniyle süt içemeyen vatandaşların rağbet gösterdiği içecek türleri arasında yer almaktadır. Üretim standartlarının izin verdiği ölçülere göre, laktozsuz sütler, normal üretilmiş bir sütte bulunması gereken laktoz şekeri dışındaki tüm besin öğelerine sahip olması gerekir. İçine belirli ölçüde eklenen laktaz enzimi sayesinde, sütte bulunan laktoz şekeri, sindirimi daha kolay olan glukoz ve galaktoza çevrilir. İşte, laktozsuz süt hakkında detaylı bilgiler
#Laktozsuz SütZOR olanın peşinden giderek İzmir’de Fransız tatlarıyla kendini kanıtlayan Léone Patisserie&Boulangerie, “Dondurma ben de varım” diyor. Dondurmalarının da en az kruvasanları kadar lezzetli olduğunu söyleyen marka, İzmir’de üç şubeyle faaliyetlerini devam ettiriyor. Léone’nin hem Türk, hem de Fransız kimliği taşıyan bir aile tarafından kurulduğunu dile getiren Yasemin Gürgan Deniz, şöyle devam etti:
#İzmirHalk arasında süt şekeri olarak bilinen laktoz, sütte ve süt ürünlerinin tamamında bulunur. Bunların başında yoğurt, kaymak ve kefir yer alıyor. Süt şekeri normalde vücut için faydalı olsa da bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açar. Buna laktoz duyarlılığı ya da laktoz intoleransı da denir. Laktoz alerjisi neden olur ve nasıl geçer? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Merak eden okurlar için tüm yönleriyle derledik.
#Laktoz AlerjisiSon dönemde market raflarında karşımıza çeşit çeşit sütler çıkıyor. Klasik inek sütlerinin yanı sıra bitkisel malzemeler kullanılarak üretilen çok sayıda süt de bulunuyor. Peki bu sütlerin farklarını ve birbirlerine karşı olan avantajlarını ya da dezavantajlarını biliyor musunuz? İşte bir dahakine süt almaya gittiğinizde seçiminizi yapmanızı kolaylaştıracak bir rehber...
#SütSüt, saklama koşulları çok ciddi önlem gerektiren bir besindir. Soğuk ortamlarda saklanmadığı veya bir başka ürüne işlenmediği takdirde kısa sürede bozulabilir. Uygun olmayan koşullarda satılan çiğ sütler, mikroorganizmalar üreyebilir ve bu durum bazı hastalıklara yol açabilir.
#Çiğ SütÇocuklarda süt dişleriyle başlayan diş sağlığı serüveni bir ömür boyu hayatlarını etkilemektedir. Günümüzde diş problemi yaşayan birçok hastamın ortak söylemi “hocam ben çocukluğumdan beri dişhekimi koltuğundan kurtulamadım”dır. Peki ne yaparsak çocuklarımızdaki bu yolculuğa doğru yön verebiliriz?
#DişDünya nüfusunun aşağı yukarı %70’inde laktoz intoleransı mevcuttur. Süt ve ürünleri tüketildiğinde, gastrointestinal sistemde şikayetler (mide ve barsak şikayetleri) başlar. Oysa kemik sağlığı, boy uzaması, büyüme gelişme ve kas sağlığı açısından kıymetli bir besindir.
#Laktoz İntoleransıEmzirme, bebeğin sağlıklı büyüyüp gelişmesi için gerekli tüm besini sağlayan eşsiz bir yol; anne sütü ise her annenin kendi bebeği için ürettiği, bebeğin ihtiyaçlarına göre bileşimi değişen bir mucizedir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşegül Doğan Demir, anne sütünün önemini ve faydalarını paylaştı.
#YenidoğanKahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, "Bakanımız aradı teşekkür etti. Biz de Kahramanmaraş olarak 81 ilimizde bakanlığımızın belirleyeceği okullarımızda öğrencilerimize moral ve motivasyon arttırmak amacıyla bu şekilde bir destek vermiş olacağız" dedi.
#Ziya Selçukİçeriğinde bulunan 40’tan fazla besin öğesi ile bağışıklık sistemini de güçlendiren süt tüketimine dikkat çeken uzmanlar, düzenli olarak her gün iki bardak süt içilmesini öneriyor. Bağışıklık sistemi için C Vitamini de aynı şekilde çok önemli.
#Portakal SuyuŞimdiye kadar gitmediyseniz yolunuzu Balıkesir’e düşürmek için artık en az 50 sebebiniz daha var. Peynir araştırmacıları Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur, şehrin yerel-geleneksel türlerini kayıt altına aldıkları kitaplarıyla ‘Gourmand World Cookbook Awards 2019’da birinci oldular. Biber ve Onur’la hem kitabı ve ödülü hem de olgunlaştıkça lezzetlenen maceralarını konuştuk.
#PEYNİRYanıtı hemen, anında verelim: A-L-D-I-R-M-A-Z! Ne gluten, inek sütü ne de yumurtaya duyarlı olduğunuz için kilo alabilirsiniz. Konu bu testleri pazarlayan ve bu diyetlerle para kazanan uyanıkların ortaya attığı asılsız, bilimsel temelleri olmayan bir şehir efsanesinden ibaret.
#Osman MüftüoğluGenellikle yemek yerken ya da sonrasında karnın üst bölgesinde gelişen şişkinlik, bulantı, karın ağrısı ile erken doyma hissi… Sık sık geğirmek ve bağırsak gazında artışa eşlik edebilen kabızlık… Yol açtığı bu tür sorunlarla yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, hatta sosyal hayattan bile koparabilen “hazımsızlık” günümüzde oldukça sık görülen bir problem. Öyle ki her 4 kişiden 1’i hazımsızlıktan dert yanıyor.
#Yağlı Yemekler