Güncelleme Tarihi:
Kimya derslerinde homojen ve heterojen kavramı ile sıklıkla karşılaşmaktayız. Bazı sıvılar homojen yapıya sahipken bazı sıvılar heterojen yapıya sahiptir. Bu anlamda süt vatandaşlar tarafından sıklıkla karıştırılmaktadır.
Süt Homojen Mi Yoksa Heterojen midir?
Süt homojen bir yapı olarak bilinse de bu bilgi yanlış bir bilgidir. Süt heterojen bir yapıya sahiptir. Dışarıdan bakıldığı zaman süt homojen gibi görülmektedir. Bu nedenle pek çok kişi tarafından homojen bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir. Fakat süt heterojen bir yapıya sahip bir sıvı olmaktadır.
Neden?
Süt saf ve beyaz görüntüsü ile homojen zannedilmektedir. Gerçekte ise süt saf madde değildir ve homojen bir yapısı bulunmamaktadır. Homojen karışımlarda maddeler eşit olarak dağılmaktadır. Bunun sebebi ise maddelerin birbiri içerisinde çözülmesidir. Sütte ise bu durum biraz farklıdır.
Sütün içeriğine bakıldığı zaman yaklaşık %87'lik kısmının su olduğu görülmektedir. Geri kalan kısmı süt proteini, süt şekeri, yağ ve minerallerdir. Yağ süt içerisinde üst kısımda birikebilmektedir. Yağ ise suda çözünmeyen bir maddedir. Bu nedenle de süt homojen karışım değil heterojen karışım olarak kalmaktadır.