Gelinim Mutfakta günün birincisi 3 Ekim Salı belli oldu. Sultan tatlısı tarifi ile gelinler yeni haftada finale doğru emin adımlar atmak için maharetlerini sergiledi. Efsane yarışmacı Yeşim'in gelmesiyle yarışmada dengeler değişti. Yarışmada puanlama yapılırken, gelinler kayınvalidelere tepkilerini belli etmekten çekinmedi. Peki, Gelinim Mutfakta günün birincisi kim oldu, çeyreği kim aldı? İşte, Gelinim Mutfakta 3 Ekim puan durumu...
#Gelinim MutfaktaSultan tatlısı, çay saatlerinize renk katacak nefis bir tarif. Hamurunda irmik kullanılan bu nefis tatlı, fırına verilmeden önce de mavi haşhaş tohumuyla kaplanıyor. Fırında güzelce kızardıkta sonra da şerbeti ekleniyor. Mutlaka denemelisiniz, çok beğeneceksiniz. Peki sultan tatlısı nasıl yapılır? İşte İşte sultan tatlısı tarifi, malzemeleri ve yapım aşamaları...
#Sultan Tatlısı Nasıl YapılırHaşhaş sever misiniz ? Ben özellikle şerbetli tatlılarda seviyorum. Yerken hissedilen o çıtırtı bence gayet hoş.. Sultan Tatlımızda mavi haşhaş tohumları kullanacağız. Şekerpareye oldukça yakın bir hamura sahipken, dışını kapladığımız haşhaş tatlımızı bambaşka bir noktaya getirecek. Hadi başlayalım...
#Haşhaşlı Sultan TatlısıRamazan ayıyla birlikte sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın yirminci gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 4 Mayıs Salı, Ramazan'ın 22. günü için iftar menüsü...
#RamazanSultan tatlısı, şerbetli tatlı sevenler için harika bir seçenek. Ağızda dağılan kıvamıyla da çay saatlerinizin vazgeçilmezlerinden biri olacak. Üstelik yapılışı da oldukça pratik. Peki sultan tatlısı nasıl yapılır? Evde sultan tatlısı yapımı için kolay tarifi...
#Sultan TatlısıDatça’nın cennet benzeri koylarında, Knidos antik kentinde dolaştıktan sonra sıra konaklamaya ve yeme-içme faslına geldi. Kaldığım Mehmet Ali Ağa Konağı, Osmanlı sivil mimarisinin ayakta kalabilmiş en güzel örneklerinden biriydi. Bal, badem ve balık üçlüsü ise Datçalıların uzun yaşama sırlarını oluşturuyordu.
On bir ayın sultanı Ramazan’ı tüm uhrevi duygularla yaşamaya devam ederken, bu güzel ayı bir güllaç reçetesi vermeden uğurlamak istemedim sevgili lezzetsever dostlar.Zira tartışmasız geçmişte de günümüzde de Ramazan’larınolmaz olmaz lezzetidir güllaç. Osmanlı mutfağından günümüze ulaşan güllacın, lezzetinden ziyade bir de tarihi olmalı değil mi? Reçeteyi vermeden önce size kısaca güllacın günümüze yolculuğunu aktarmak istiyorum.
#GüllaçRamazan, şehirlerin büyülü atmosferini daha da derinleştiren özel bir ay... Bu kutsal ayda tarihî sokaklarda gezinmek, kutsal mekânları ziyaret etmek ve manevi anlamda kendinizi yenilemek için yola çıkmanın tam zamanı… Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ramazan ruhunun en iyi hissedileceği rotalar hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden özel 10 adresi önerdiler.
#RotaYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakHayatı düşük hızda ve keyfini çıkararak yaşayan ‘Cittaslow'larımız (sakin şehir) keşfedilmeyi bekliyor. Türkiye'nin dört bir yanından kentleri barındıran Cittaslow listesine son olarak Antalya’nın mavi güzeli Finike de eklendi. Böylelikle sakin şehir sayımız 22’ye yükseldi. Biz de bu güzel gelişme sonrası uzmanlarımıza ‘Sakin şehirlerimizde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. Birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaTam ismine layık bir çorba yoğurtlu bir çorba; Lebeniye çorbası. Arapça kökenli leben kelimesinden gelen, içinde köfte ve nohut bulunan harika yoğurtlu bir çorba. Güneydoğu Anadolu bölgesine ait bir çorba tarife köfteli çorbada denilir. Oldukça besleyici bu çorbadan hem dayanamayıp ikinci tabağı almayın, şehzade kebabına yer bırakın.
#Ramazan MenüsüYardımlaşma ve dayanışmada iş yarıştırmak olmaz ama Metro Türkiye harika bir projeyle geldi ramazanda. ‘Benim İşim, Benim Mutfağım’ kampanyasıyla afet bölgesinde yıkılan 4 özel restoranı tekrar hayata döndürebilmek için o eşsiz lezzetleri ve pişiren ekipleri İstanbul’a getiriyorlar.
#YemeKültür mantarıyla hazırladığımız, kremayla zenginleştirdiğimiz davet sofralarına çok yakışan bir çorba ile başlıyoruz bugün. Eğer kültür mantarı dışında başka mantarlar varsa evinizde onlarla da hazırlayabilirsiniz. Lokantalarda, restoranlarda içtiğiniz çorbaları aratmayacak. Kremalı mantar çorbası davet sofralarında da yer verebileceğiniz pratik bir çorba. Dokusu ve harika bir çorbadır.
#Ramazan MenüsüMevlana’nın 749. Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri 7-17 Aralık tarihleri arasında Konya Mevlâna Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Türkçesi ‘düğün gecesi’ demek olan ‘Şeb-i Arus’ etkinliklerine katılmak için yolunuz Konya’ya düşerse jürimizin önerilerine göz atabilirsiniz: Gitmişken neler yapmalı, nerede konaklamalı, ne yemeli, hangi kültürel zenginlikleri gezmeli?
#KonyaGünümüzde kahvaltılarda tatlı olarak bal, tahin-pekmez ve hazır market ürünleri dışında reçel de kendine yer bulur. Reçel Anadolu’da evlerde kadınlar tarafından hazırlanmaya devam ediyor. Yaz mevsiminde bolca çeşit meyve bulunduğundan reçeller de salça gibi, erişte gibi kışlık hazırlıklar arasındadır.
#BursaBu yaz tatil için pek fazla zamanınız yoksa ve ailecek birkaç gün kafa dinlemek istiyorsanız bu liste tam size göre… Uzmanlara 'İstanbul’un yoğun temposundan biraz olsun uzaklaşmak ve hem doğa hem de deniz tatili için nerelere gidilmeli?' diye sorduk. 7 şehirden, cep yakmayan ve İstanbul’a da 4-4,5 saat uzaklıktaki 8 yeri önerdiler.
#İstanbul'a Yakın Tatil YerleriBizim mutfağımızda enginarın kuzu etli ve terbiyelisi çok sevilir, zeytinyağlısı, dolması ve daha pek çok yemeği yapılır. Enginar göbeğine azıcık limon sıkıp çiğ halde yiyebilir veya salatalarınıza katabilirsiniz. Enginarın reçelini de yaparlar, hatta Seferihisar’da bir mekânın menüsünde tatlısı bile var.
#Enginar