Kaliteli ürün, geleneksel pişirme tarzları, usta aşçılar, taş fırın ve odun ateşi... Evlerindeki gibi hamur açan kadınlar... Ekoloji konusunda bilgili ve bilinçli, damak tadı gelişmiş bir patron...…Zeytinyağlılardan mantıya Edremit Bahar Lokantası’nda tattıklarım iyi ya da çok iyiydi...
#Vedat MilorSöz konusu olan gençlerse o zaman akan sular duruyor benim için. Bayılıyorum onların o amatör heyecanına, farklı bakış açılarına ve öğrenme heveslerine... İşte geçen hafta da son zamanlarda benim için büyük bir anlam ifade eden önemli bir yarışmanın jürisindeydim. 35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması... Önemli çünkü ilk yılında da jüri üyesiydim ve bu yıl ikincisinde kaydedilen aşama beni gerçekten çok mutlu etti.
#Yemek YarışmasıHem çok değerli bir besin kaynağı hem de bitkisel beslenmeye uygun. Yoğun umami aroması elde etmek için birebir. Mutfakta sıklıkla yer verdiğim mantarın yeni keşfettiğim üç türüyle leziz yemekler yaptım; kavurmasının ve çorbayla pilavlarda kullanabileceğiniz suyunun tarifini de sizlerle paylaştım.
#MantarEvde bitiremediğimiz, artakalan ramazan pidelerini hemen buzluğa kaldırdım. Yılın diğer aylarında da bol bol yiyebilmek için birkaç ramazan pidesi daha aldım ve onları da buzluğa attım. Peki, bu pidelerle neler mi yapacağım? Bursa usulü pideli köfte, peynir ve sucuklu papara, canım tatlı istediğinde de bitter çikolatalı sufle... Tariflerimi görünce bence siz de stok yapmak isteyeceksiniz.
#RamazanMarketlere yönelik denetimlerin ertesi gün indirim ve kampanyalarla kendini gösterdiğini söyleyen TESK Başkanı Palandöken, “Asıl adım perakende yasası ile atılmalı. Geç kaldık. Gramaj oyunlarının, tekelleşmenin, fiyat istikrarının ve rekabeti bozan her unsurun önüne bu yasa geçecek. Biz sadece dünya standartlarının getirilmesini istiyoruz” dedi. Palandöken, yasanın neler getireceğini anlattı.
#MarketFransız mutfağında gelenekselliğin koruyucusu olan düzenlemelerden geçen hafta bahsetmiştim. Bu hafta sıra ülkede ‘yeni mutfak’ rüzgârlarının nereden esmeye başlayıp arada nasıl yön değiştirdiğinde... Bu süreçten hepimiz için öğrenecek çok şey var.
#YemeHormonlu sebze-meyvelerden, raf ömrü uzasın diye koruyucu madde eklenen gıdalardan dert yanmayan yok. Peki soframızı doğal besinlerle donatmak yeterli mi? Kozmetik, tekstil ve temizlik ürünlerinde de organik olanın peşine düşmek neden önemli? Bir ürünün bu özellikleri taşıyıp taşımadığından nasıl emin oluruz? Organik üretim ve tüketime dair merak edilenleri uzmanlarına danıştık, çok sağlam ipuçları aldık.
#OrganikSüt ürünlerine yüzde 20’nin üzerindeki zamlar tartışmaları da beraberinde getirdi. Süt ürünleri üreticileri zammın asıl nedeninin hammadde fiyatlarındaki yükseliş olduğunu söylüyor. Markalı süt ürünü üreticilerine göre devletin süttozu teşviki verdiği ve sütün bol olduğu dönemlerde stok yapılmadı. Et pahalı diye süt inekleri kesildi, market gideri eklendi ve peynir, tereyağı, yoğurt zamlandı.
#Süt ÜrünleriBodrum’a ve Veli ile geçirdiğimiz hafta sonuna kaldığımız yerden devam ediyoruz. En son dağın tepesinde bir pansiyondaki, ancak kendimin sığabildiği, kalorifersiz odamda sinir harbi içinde yatağa yatmış uyumak için debelenmekte, koyun kuzu, tanıdık tanımadık ne hayvan varsa, hepsini saymaktaydım. En son saate baktığımda saat sabahın altısıydı, işte ondan sonra Allah’ın izniyle uyuyakalmışım.