Güncelleme Tarihi:
İstanbul, 2 Kasım (DHA) – BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının, özellikle süt ürünleri fiyatlarındaki azalmadan dolayı Ekim ayında, yıllık bazda yüzde 2.5 düştüğünü ve fiyatların 2011 başında ulaştığı tüm zamanların rekorunun ortalama yüzde 27 altında gerçekleştiğini açıkladı.
FAO'ya göre, dünya tahıl üretimi ve stok seviyeleri 2018’de yeni bir rekor kıracak.
FAO Gıda Fiyat Endeksi Ekim ayında 176.4 puan olarak ölçülürken bu Eylül ayına göre yüzde 1.3 düşüş anlamına geliyor; ancak, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.5 artışa karşılık geliyor.
FAO Gıda Fiyat Endeksi uluslararası pazarlarda tahıl, bitkisel yağ, süt ürünleri, et ve şekerden oluşan beş ana gıda maddesinin fiyatları ve ticareti takip edilerek ölçülüyor.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi Ekim ayında yüzde 4.2 düşerken, Mayıs ayından bu yana her ay yaşanan artış da durmuş oldu. Uluslararası tereyağı ve tam yağlı süz tozu fiyatları Ekim’de düşerken bunda ithalatçıların Okyanusya’dan yeni arz beklemesi etkili oldu. Ayrıca Avrupa Birliği’ndeki (AB) düşük talep ve bol müdahale stokları yağsız süt tozu fiyatlarını düşürmesi de rol oynadı.
FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi de Eylül ayına göre yüzde 1.1 düştü; bunda olumlu üretim beklentilerinin ışığında palm ve soya yağı fiyatlarının düşmesi etkili oldu.
FAO Şeker Fiyat Endeksi de yüzde 0.7 düşerken, bunda en büyük ihracatçılardan Brezilya para birimin zayıflaması; AB ve Rusya Federasyonu’nda pancar üretiminin artacağı beklentisi rol oynadı.
FAO Et Fiyat Endeksi domuz ihracatçıları arasındaki rekabet ve yavaşlayan ithalat talebinin uluslararası fiyatları aşağı çekmesiyle yüzde 0.9 düştü.
FAO Tahıl Fiyat Endeksi ise buğday fiyatları genel olarak düşük seyretmesine rağmen pirinç fiyatlarının yükselmesiyle yüzde 0.4 arttı.
Tahıl üretimi yeni bir rekor yolunda
Bugün açıklanan Tahıl Arz ve Talep Özeti’ne göre 2017 küresel tahıl üretimi 2016’daki rekoru az bir farkla geçecek.
İri tanelilerin dünya çapındaki üretimi Güney Amerika ve Afrika’nın kuzeyindeki genişlemeler sayesinde yeni bir rekora gidiyor. Buğday üretiminde ise, bunun tam tersine büyük ölçüde ABD’de azalan hasatlar sebebiyle az oranda düşüş görülecek. Küresel pirinç üretiminin ise büyük ölçüde istikrarlı kalması bekleniyor.
Dünya tahıl stoklarının 2018 sezonu sonunda yeni bir rekora ulaşması beklenirken FAO gelecek yıl dünya tahıl kullanımında yüzde 1’lik genişleme öngörüyor. Küresel pirinç ve iri taneli stoklarının yeni rekor kırması bekleniyor.
Bol ihraç arzı ışığında ana ihracatçılar arasındaki "sıkı rekabet"in gelecek yıl da sürmesi bekleniyor. Mısır, sorgum ve pirincin küresel ticaret hacminin büyümesi ve buğdaydaki düşüşü dengelemesi öngörülüyor.
FAO 9 Kasım’da açıklayacağı “Gıda Görünümü” raporunda temel gıda ürünlerindeki eğilimlere dair daha kapsamlı bilgi ve analizlerini sunacak. (Fotoğraflı)