İsraf yok, lezzet var

Güncelleme Tarihi:

İsraf yok, lezzet var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2022 07:00

Evde bitiremediğimiz, artakalan ramazan pidelerini hemen buzluğa kaldırdım. Yılın diğer aylarında da bol bol yiyebilmek için birkaç ramazan pidesi daha aldım ve onları da buzluğa attım. Peki, bu pidelerle neler mi yapacağım? Bursa usulü pideli köfte, peynir ve sucuklu papara, canım tatlı istediğinde de bitter çikolatalı sufle... Tariflerimi görünce bence siz de stok yapmak isteyeceksiniz.

Haberin Devamı

Sayıları az olsa da kimi fırınlarda yıl boyunca ramazan pidesi bulunabiliyor. Susamı ve çörekotu kararında, yumurtalı veya sade, iyi pişmiş bir pideyi her zaman bulamayanlarsa yıl boyunca bu özel tattan mahrum kalmamak için çare buzluğa stok yap-makta...

Ama oruçluyken iştahına aldanıp bol bol aldığı ve bitiremediği pideleri dolabında bekleten ve bu pidelerle ne yapacağını bilmeyenler de var. Her iki koşulda da pidelerle yapılacak birbirinden nefis önerilerim var.

Malum, hızlı yaşam şartları israfı körükledi; gündelik koşuşturmacada çöpe giden ekmeğin haddi hesabı yok. Halbuki mutfağımızda papara, cicipapa, fodula gibi ne güzel tarifler var. Paparayı bayat ekmek, şeker ve sütle yapabilirsiniz. Pideleri ufak ufak doğrayıp tereyağıyla güzelce harmanladıktan sonra fırınlayıp, üzerine salçalı kıymalı sos ve sarımsaklı yoğurt gezdirmek de mümkün. Şekerli çay ve peynirle yapanlar bile var.

Cicipapa da şekerli veya tuzlu hazırlanabiliyor. Bildiğiniz yumurtalı ekmek aslında bu... Pudra şekeriyle yumurtayı çırparak yaptığınızda adına ‘French toast’ da diyebiliriz, havalı olur! Fodulaysa ekmek dolması... İzmir civarında evlerde hâlâ yapılıyor.

Ekmek ve türevlerini israf etmemek için birçok yöntem var. Bence en basit ve iştah açıcı olanlar, Bursa kebabı ve pideli-yoğurtlu köfte. Dönerle yapınca adı ‘Bursa kebabı’ oluyor, köfteyle yapınca ‘Bursa usulü pideli köfte’...

Haberin Devamı

İsraf yok, lezzet var



DONMUŞ DÖNERDE OLUR

Pideli köfte için yarım kilo kıyma, 1 çay bardağı kadar bayat ekmek içi, 1 soğan, 1 yumurta, ince ince kıyılmış maydanoz, karabiber, tuz ve kimyon gerekiyor. Bu malzemelerle güzel bir köfte yoğurun ve buzdolabında dinlendirin. Sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yassı şekil verin. Buzu çözülen pideyi ufak ufak doğrayın, fırın tepsisine koyup üzerine biraz zeytinyağı gezdirin. 180 derece fırında 10-15 dakika kontrollü şekilde kurutun. Bu sırada yassı köftecikleri tavada önlü arkalı kızartın. Köfteleri pişirdikten sonra sosumu da aynı tavada hazırlıyorum çünkü etin yağından da istifade etmek istiyorum. Ancak tavada gereğinden fazla yağ varsa kullanmayın tabii.

Gelelim sosa... Birkaç diş sarımsağı ince ince kıyıp tavada biraz çevirin. Üzerine 500 ml kadar domates suyu konservesi veya 3 iri domates rendesini ekleyin. Baharat seçimi size kalmış ama taze kekik varsa güzel oluyor. Yoksa kırmızı biber, karabiber ve tuzla tatlandırın. Kaynayıp çeksin, kıvam alsın. Servise hazır!

Sıcak kıtır pideler alta, üzerine biraz sos, üzerine köfteler, yine biraz sos ve yanına bol bol süzme yoğurt... Köpürtülmüş tereyağı da gezdirebilirsiniz ama ben tercih etmiyorum, yemeği ağırlaştırmaya gerek yok. Daha önce denemediyseniz mutlaka deneyin; hem doyurucu hem pratik bir yemek.

Haberin Devamı

Bu yemeği donmuş olarak satılan dönerle yapmanız da mümkün; işte o zaman, ‘Bursa kebabı’ yapmış olursunuz. Üstelik döner yarı pişmiş olduğu için 10 dakikada sofraya gelir. Bunların dışında bayat pidelerle yapılan bir nevi pizza, bir de tatlı tarifim var. İkisi de sofralarınızı daha gösterişli yapacak, eminim.

ÇİKOLATALI PİDE SUFLESİ
(6-8 kişilik)

İsraf yok, lezzet var

NE LAZIM?

  • 1 bayat pide
  • 2 kaşık tereyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 120 gr bitter çikolata
  • 1 paket sıvı krema

NASIL YAPARIM?

  • Pideyi minik minik doğrayın, fırına atın, kıtır kıtır olsunlar. 
  • Çikolata hariç tüm malzemeyi çırpın. Küçük küçük parçaladığınız çikolataları ve çırptığınız karışımı fırın tepsisindeki kıtır pidelerin üzerine dökün.
  • Pideler sıvının altında kalmalı.180 derecede 30 dakika pişirin, tatlınız hazır.

PİDELİ PİZZA PAPARASI
(4 kişilik)

İsraf yok, lezzet var

NE LAZIM?

  • 1 bayat pide
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 2 kaşık tereyağı
  • 3-4 kaşık lor peyniri (veya beyazpeynir)
  • 100 gr sucuk
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz
  • Karabiber

NASIL YAPARIM?

  • Yumurta, süt ve oda ısısındaki tereyağını çırpın.
  • Lor peynirini, sucuk parçalarını, kaşar peynirini, tuz ve karabiberi de ekleyip iyice karıştırın.
  • Lokmalık parçalara böldüğünüz pideleri bir fırın tepsisine yerleştirin.
  • Üzerine çırptığınız malzemeyi dökün, her yerini kaplasın. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika, kontrollü şekilde pişirin.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!