Paylaş
Aslında ben de anlamını tam kavramış değilim ama “Eğer kirazı büyük adamlarla yersen, çekirdekleriyle senin gözlerini oyarlar” anlamına geliyormuş. Herhalde “Fille aynı yatağa girilmez” gibi bir şey olsa gerek. Anlamı bir yana, kulağa hoş geldiği ve bir de içinde bezelye bulundurduğu için bu başlığı seçtim. Zira amacım baharın en güzel sebzelerinden biri olan ve bugünlerde bol bulunan bezelyeyi bu hafta doya doya işlemek, sizlere yepyeni tarifler vermek. Bir noktaya özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum:
Pazarda veya markette hangi meyve veya sebze ucuzsa, o ürün
tam sezonunda demektir ve bu nedenle bolca tüketilmelidir. Hangi meyve veya sebze pahalıysa, daha henüz mevsimi gelmemiş demektir ve çok gerekmedikçe uzak durulmalıdır. Yani anlayacağınız lezzet, ucuz olan malzemede daha fazla olabiliyor.
Taze bezelye graten
Bu tarif de benim geçen hafta emprovize olarak geliştirdiğim çok kolay ama inanılmaz lezzetli bir bezelye tarifi. Dereotu kullanarak Türk lezzeti içermesini istediğim bu yemeği başlangıç tabağı olarak servis edebilirsiniz. Kullanacağınız her malzemenin taze olması çok önemli. Tarifte ‘velute sos’ kullanıyorum ki bu sos bildiğiniz beşamel sosun sütle değil, tavuk suyu veya sebze suyuyla yapılmış şekli. Süt kullanmayınca hem çok daha farklı ve zengin lezzete sahip oluyor, hem de beşamele göre çok daha hafif. Graten
yemeklerinizde beşamel yerine velute kullanmanızı da ayrıca öneririm. Sebze suyunun tarifi için çorba tarifime bakın.
Malzemeler : 1 kg. taze bezelyenin ayıklanmış taneleri; 2 taze soğan, halka doğranmış; 1 çorba kaşığı kıyılmış dereotu püskülü (saplarını kullanmayın); 1/2 çorba kaşığı kıyılmış taze nane yaprağı (saplarını kullanmayın); 2.5 çorba kaşığı tereyağı; 3 çorba kaşığı un; 1-3/4 su bardağı (350ml) tavuk veya sebze suyu; 1/2 bardak rendelenmiş eski kaşar peyniri.
Yapılışı : 1. Bezelyeleri, içinde bolca tuz olan suda 8 dakika kadar haşlayın. Süzün ve buzlu suyla dolu bir kâseye boşaltın (yeşil rengi muhafaza etmeleri için). 2. Sosu hazırlayın. Bir tencerede tereyağını eritin, unu ekleyip karıştırın ve karıştırarak orta ateşte yağ-un karışımını (meyaneyi) 2 dakika kadar kavurun. Tavuk suyundan yarım bardak ilave edin ve karıştırarak pürüzsüz bir hamur elde edin. Yarım bardak daha sıvı ilave edin ve sürekli karıştırarak pürüzüz hamur elde etmeye devam edin. Kalan tavuk suyunu da azar azar ilave ederek pürüzüz bir velute sos yapın, rendelenmiş peyniri ilave edip karıştırın, tuz ve biberini kontrol edin. 3. Bir fırın kabını (ya da bireysel kapları) tereyağıyla yağlayın, bezelyeleri, soğanları, dereotunu, naneyi karıştırarak koyun. Üzerlerine velute sosu döküp tüm bezelyeleri kapatmasını sağlayın.
Önceden 230 dereceye ısıttığınız fırının orta-üst rafında 20 dakika, ya da üstü kızarana dek pişirin. Dilerseniz fırına koymadan önce üzerine rendelenmiş parmesan peyniri serpebilirsiniz.
Kremalı bezelye çorbası
Taze bahar bezelyesi ülkemiz mutfağında ne yazık ki çok fazla çeşitler içermez. Oysa bezelyeyle daha henüz tanımadığımız muhteşem lezzetler yaratmak mümkün. Tarifini vereceğim bu çorba çok hafif, kadifemsi bir dokusu, taze ve rafine lezzeti olan güzel bir Fransız yemeği. Üzerine taze nane yaprakları serpince lezzet çok daha zenginleşiyor. Tarifte tavuk suyu kullanıyorum ki bu önemli. Tarifini, Google sitesinde “arman kırım tavuk stok tarif” yazarak bulabilirsiniz. Bunun yerine sebze suyu kullanabilirsiniz: 5 bardak suyun içine
bir havuç, 1/4 kuru soğan, 5cmx5cm büyüklüğünde kereviz kökü, 1 defne yaprağı, birkaç dal maydanoz,
1 tatlı kaşığı kekik ve 1 tatlı kaşığı çekilmemiş karabiber koyup yarım saat kısık
ateşte kaynatır ve tülbent serilmiş süzgeçten süzerseniz, güzel bir sebze stoku elde edersiniz. Lütfen duru su kullanmayın.
Malzemeler : 2 taze soğan, halka doğranmış; 2 çorba kaşığı zeytinyağı; 1/2 kg. taze bezelyenin taneleri; 2 çorba kaşığı beyaz şarap; 4 su bardağı tavuk suyu (veya sebze suyu); 1/4 bardak taze krema (Pınar, Tikveşli); tuz ve taze karabiber.
Yapılışı : 1. Bir tencerede orta ateşte yağı ısıtın ve soğanlarla bezelyeleri koyup 1 dakika kadar karıştırarak pişirin. 2. Şarabı ilave edin ve tamamen buharlaşana dek pişirin. 3. Tavuk/sebze suyu ile 1 bardak su ilave edin, tuzunu-biberini koyun ve kaynama noktasına getirin. Altını kısıp, kapalı olarak 20 dakika ‘tıngırdatın’. 4. Blender kullanarak püre haline getirin ve tahta kaşıkla bastırarak tel süzgeçten süzün. 5. Tekrar tencereye alın, kremasını ilave edin ve kaynama noktasına getirip ateşten alın. 6. Üzerine ince kıyılmış taze nane yaprakları serpip, dilerseniz biraz da taze krema gezdirerek
servis edin.
Taze bezelye ‘a la Française’
‘A lâ Fransez’, yani Fransız usulü taze bezelye isimli bu yemek tek başına yenebileceği gibi, kuzu etine de harika eşlik edebiliyor. Sofranızda hem ızgara/sote/fırınlanmış kuzu eti, hem de harika bir bahar sebzesi yemeği olmasını isterseniz, bu tarifi düşünün. Çok rafine, çok taze lezzetlere sahip, duru bir yemek.
Malzemeler : 1.2 kg. taze bezelyenin ayıklanmış taneleri; kaşık veya iceberg marulundan bir avuç kadar küçük dilim; 3 taze soğan, halka doğranmış; 1 baharat demeti (1 defne yaprağı, 6 dal taze kekik ve 3 dal maydanoz saplarından iplikle bağlanacak); 1 çay kaşığı toz şeker; 4 çorba kaşığı tereyağı; tuz-taze karabiber.
Yapılışı : 1. Tüm sebzeleri ve taze baharatı bir tencereye koyun, şekeri, tereyağının yarısını ve 1 çay kaşığı tuz ilave edin. İyice karıştırın. 2. 1/2 su bardağı su koyun, kaynama noktasına getirin. 3. Bezelyenizin cinsine göre kısık ateşte 20-30 dakika kadar pişirin. 4. Bezelyeler pişince baharat demetini çıkarın ve geri kalan tereyağını karıştırarak yedirin. Tuzunu tekrar kontrol edin, gerekirse biraz daha şeker
serpip servis edin.
Paylaş