Güneşi özleyeceğimiz günler geri geldi. Önümüzde pek çok soğuk gün ve gece olacak. Her mevsim olduğu gibi kışın da havaya uygun beslenmemiz gerekiyor.
Anadolu insanının yaz-kış sofralarından eksik etmediği bulguru biz şehirde yaşayanlar gerektiği kadar tüketmiyormuşuz gibi geliyor bana. Bunun bir sebebi de bulgurun öteden beri “yoksul aşı” olarak bilinmesi olsa gerek. Sanırım bulgurun ne kadar faydalı olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Oysa bulgur binlerce yıldır tüketilen bir gıda maddesi ve besin değeri de çok yüksek. Vitamin ve mineraller açısından zengin olan bu değerli besin düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak kanseri riskini de azaltıyor. Bol miktarda demir, B vitamini ve protein içeren bulgur folik asit açısından da önemli bir kaynak. Uzmanlar anne adaylarının, folik asit eksikliği nedeniyle bebeklerde görülecek rahatsızlıkları önlemeleri için bol bol bulgur tüketmelerini öneriyorlar. Dediğimiz gibi binlerce yıllık bir geçmişe sahip bulgur ve radyasyona karşı dayanıklı olma özelliğiyle de nükleer saldırı riski taşıyan bölgelerde stok yiyeceği olarak iş görüyor. Faydaları saymakla bitmeyen bulgur sofralarımıza gelebilmek için kılıktan kılığa da girebiliyor üstelik. Onu çorbalarımıza, köftelerimize koyarak, dolmaların iç harcına ekleyerek ya da bol çeşnili pilavını yaparak sofralarımıza daha sık getirebilir, çocuklarımızın da bu yararlı kaynaktan maksimumda faydalanmasını sağlayabiliriz.
Çerkez gözlemesi
Malzemeler Hamur için; · 3 su bardağı un · 2 çay kaşığı tuz · 1,5 su bardağı su · 1-2 çay kaşığı kırmızı toz biber (karabiber de katabilirsiniz) Ayrıca; · 2 adet orta boy haşlanmış patates · 50-60 gr tereyağı
Yapılışı Hamuru hazırlamak için; un, biber ve tuzu derin bir kaba koyun. Bir taraftan suyu azar azar ilave ederken bir taraftan da yoğurmaya başlayın. Kulak memesi yumuşaklığında ve hafifçe elinize yapışan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar -bezeler- koparıp parçaları hafif unlu tezgahın üzerinde merdane yardımıyla çay tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurların içine haşlayıp rendelediğiniz patatesten koyun. Kenarlarını ortada toplayıp büzün ve tekrar yoğurarak beze haline getirin. Bezeleri mümkün olduğu kadar ince ve yemek tabağı büyüklüğünde olacak şekilde açın. Bütün bezelere aynı işlemleri uygulayın. Hazırladığınız gözlemeleri yanmaz yapışmaz tavada ya da sacda önlü arkalı pişirin. pişirdiğiniz gözlemeleri tereyağı ya da margarinle yağlayıp üst üste koyun. Dilimleyerek çayın yanında peynirle, reçelle servise sunun.