sosyal izolasyon haberleri sayfasında sosyal izolasyon hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1130 sosyal izolasyon haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Covid-19 salgını dünyada yaklaşık birinci senesini doldururken 20 yaş altı çocuklar ve gençler, bu dönemin çoğunu evlerde izolasyonda geçirdiler ve geçirmeye de devam ediyorlar. İlk başlarda bu süreç hoşlarına gitmiş olsa da, fiziksel aktiviteden uzak kalmaları, zamanla hem psikolojik, hem de anatomik olarak olumsuz etkiler ortaya çıkarmaya başladı.
#ÇocukSosyal izolasyonun artış gösterdiği pandemi gibi dönemlerin Alzheimer ve bunama hastalarının yaşam kalitesini etkilediğini belirten uzmanlar, bu dönemde kafa karışıklığının ve saldırgan davranışların artabileceğine, anksiyetenin tetiklenebileceğine dikkat çekiyor. Bu dönemde hastayla sosyal ilişkilerin güçlendirilmesi büyük önem taşıyor.
#AlzheimerEvet evde oturmaktan herkes sıkıldı. Her geçen gün belirsizleşen bu karantina tablosu moralimizi bozuyor. Ancak bu süreç evde yapabileceğimiz ne çok şey olduğunu, ailemize sevdiklerimize hiç zaman ayırmadığımızı, severek ya da sevmeyerek neleri yapıyor olduğumuzu ve nelere ihtiyacımız olup olmadığını çok daha iyi anlamamıza vesile oldu.
#Karantina AnılarıCoronavirus salgını tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de etkilerken, kişisel hijyen ve sosyal izolasyon da her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Bu durumun da yüksek stres ve kaygıya neden olduğunu ve bağışıklık sisteminin olumsuz yönde etkilendiğini söyleyen Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, sosyal izolasyonun olumsuz etkilerinden kurtulmanın 4 yolunu anlattı.
#KoronavirüsKARADENİZ'de, Mayıs ayında başlayan yayla ve köylere göç geleneği, koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl erken başladı. Kalabalık şehirlerden uzaklaşarak daha sakin olan köy ve yaylalara çıkanlar, sosyal izolasyon kuralına uymadıklarında burada yaşayan özellikle yaşlı nüfusu risk altında bırakıyor. Uzmanlar, koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla köylerde de tedbirler alınmasını istiyor.
#KaradenizCorona virüsüne karşı evde izolasyonun en önemli tedbir olduğu uzmanlar ve yetkililer tarafından sıklıkla dile getiriliyor. Corona virüsüne karşı minimum sosyal temas ve kişisel hijyenin en üst düzeye çıkarılması evde izolasyon sürecinden dikkat edilmesi gereken en önemli nokta. Peki, evde izolasyon nasıl yapılır? Kendini izole etmek nedir? İşte, sosyal izolasyonda yapılması gereken maddeler ve konuyla ilgili detaylar....
#Evde İzolasyon NedirCorona virüsü önlemleriyle birlikte izole etmek, sosyal izolasyon, sosyal mesafe gibi kavramları sıklıkla duymaya başladık. Siyaset dünyasından pek çok isim ve konunun uzmanları yaptıkları açıklamalarda sosyal mesafe ve sosyal izolasyonun önemine dikkat çekiyor? Sosyal mesafe nedir, kendini izole etmek ne demek? Bugüne kadar sosyal izolasyon için alınan önlemler neler? İşte detaylar
#Sosyal Mesafe NedirYapay zekâ teknolojileri hayatımızı kolaylaştırmanın yanında önyargı, yanlış bilgi ve duygusal bağımlılık gibi riskleri de beraberinde getiriyor. Öğrencileri bu teknolojilere hazırlamak ve onları etik bir çerçevede yönlendirmek ise hepimizin sorumluluğunda. Onları yapay zekâ ile sağlıklı bir ilişki kurmasına yönelik teknoloji geliştirici, eğitim kurumları, aile ve topluma düşen görevler vardır.
#Konuk YazarSağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarDünyanın önde gelen uzmanlarından oluşan bir komisyonun yayımladığı rapor, çağımızın vebası demansla ilgili çok önemli veriler ortaya koydu. Buna göre neredeyse her iki demans vakasından biri kolayca ortadan kaldırılabilecek faktörlerden kaynaklanıyor. Peki ne bu faktörler ve beynimizi demanstan korumak için neler yapabiliriz?
#SağlıkYaş bir sayıdır. Yaşın anlamı ise tamamen sizin bakış açınıza göre değişir. Peki neden 40 yaş sendromu yaşanır? 40 yaş hayatımızda neleri değiştirir? Bu yaşımızın tadını en sağlıklı ve verimli bir şekilde nasıl çıkarabiliriz? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda.
#SağlıkInstagram’ın geçtiğimiz günlerde kapatılmasının ardından gençler, farklı sosyal medya platformlarında tepkilerini dile getiriyor. Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, “Sosyal medyaya erişimin kapatılması, yeni nesilde anksiyete ve stres yarattı” diyor.
#InstagramMental yorgunluk, fiziksel yorgunluktan farklı olarak, daha çok zihinsel kapasitenin aşırı zorlanması ve duygusal tükenme ile karakterize edilir. Çalışmalar öğrencilerin günlük eğitim faaliyetlerinin gerektirdiği dikkat, anlama, ilişkilendirme, yorumlama, belleğe yerleştirme gibi mental faaliyetlerin mental yorgunluğa neden olduğunu göstermekte. Psikolojik yorgunluk, problem çözme ve karar verme becerilerini, dikkati ve günlük işlevselliği olumsuz etkileyebilir.
#Konuk YazarÇalışanların günlerinin büyük bir kısmını geçirdikleri iş yerlerinde kendilerini mutlu ya da aşırı stres altında hissetmeleri, ruh sağlıklarını, üretkenliklerini hatta zamanlarının geri kalanını bile etkiliyor. Yapılan araştırmalar, iş yerinde aşırı strese maruz kalmanın kalp sağlığını tehdit ettiğini, buna karşılık esnek çalışma saatleri olanlarda kalp damar rahatsızlıklarına yakalanma riskinin düşük olduğunu söylüyor. Biz de hem iş hayatındaki stresin kalbimize ve ruh sağlığımız etkisini uzmanlarla konuştuk hem de iş stresinden dolayı sağlık sorunu yaşayanların hikayelerini dinledik.
#İş HayatıGüzel olmayı istemek ve bu uğurda makul bir çaba göstermek sağlıksız bir durum değil. Ama eğer zihniniz sürekli olarak güzel olmadığınız düşünceleriyle doluysa ve kusurlu gördüğünüz fiziksel özelliklerinizi takıntı haline getirip sürekli bu olumsuz duygu durumuyla boğuşuyorsanız, o zaman yolunda gitmeyen bir durum var demektir. Psikoloji biliminde ‘dismorfofobi’ adlandırılan beden algı bozukluğu diğer adıyla kendini beğenmeme hastalığı bu haftaki konumuz...
#Yelda BaşaranİDRAR kaçırma kadınlarda oldukça sık görülen ve yaşam kalitesini belirgin olarak düşüren bir durum. Genel olarak iki farklı tip daha sık görülür. Stres inkontinansı dediğimiz öksürme, gülme veya hapşırma esnasında olan idrar kaçırma tipidir. Diğer tip ise acil idrara gitme, sıkışma hissi ve arkasından idrar kaçırmadır. Bunların dışında karışık tip idrar kaçırma ve dolup taşma tipi idrar kaçırma ise görülen diğer tiplerdir. Bazı durumlarda ise sürekli olarak alt ıslaklığı yapan kaçırma tipi bulunmaktadır.
#1Sıklıkla duyduğumuz, birçok kişinin ileriki yaşlarda karşılaşmaktan korktuğu bir rahatsızlık alzheimer. Bu hastalığa yakalanmamak için stresten uzak durmak ve bol bol hareket etmek kadar gülümsemeye çalışmak, sosyalleşmek, uyku düzenine dikkat etmek de önemli…
#AlzheimerBazen gecenin bir vakti aslında hiç de aç olmadığınız halde kendinizi yemek yerken mi buluyorsunuz?Muhtemelen hayatımızın belli dönemlerinde hepimiz böyle bir kaçamak yapmışızdır. Bu normal ama eğer ki bu kaçamaklar artık bir alışkanlık haline geldiyse ve artık yemek yemeden uyuyamayacak gibi hissediyorsanız gece yeme sendromuyla karşı karşıya olabilirsiniz. Peki acaba bunun sebebi ne olabilir? Belirtileri nelerdir? Bu durumdan kurtulmak için neler yapılmalı? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#Yelda BaşaranÇankaya Köşkü’nde 90’lı yıllarında ortalarında her sabah yaptığımız kahvaltı sonrası sohbetlerden birinde 9. Cumhurbaşkanı rahmetli Süleyman Demirel’e bir gün önceki muazzam kabul trafiği nedeniyle şu soruyu yönelttim: “Niçin bu kadar çok insanla görüşüyorsunuz ve niçin bu kadar çok ‘çoğalmaya meraklı’sınız?”
#YalnızlıkÇocuklarda ve gençlerde pek çok faydaları olduğu araştırmalarla kanıtlanan dijital oyunlar, ‘bağımlılık’ haline gelince kişiye zarar vermeye başlayabiliyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde çocuklarının oyun bağımlılığından şikayetçi anne-babalar ve oyun oynamadan yapamayan yetişkinlerle konuştuk. Bağımlılığa neden olan etkenleri ise Uzman Klinik Psikolog Buse Akçil'le mercek altına aldık.
#Oyun BağımlığıGününüzün çoğunu geçirdiğiniz, en özel sırlarınızı paylaştığınız, zor günlerinizde hep bir arada olduğunuz arkadaşınız gün gelip hayatına giren sevgilisi yüzünden sizi ihmal etmeye mi başladı? Üzülmeyin, bunu yaşayan yalnız siz değilsiniz. İlişki uzmanlarına göre, genellikle âşık olduğumuz partnerlerimizi her şeyin üstünde tutuyor ve arkadaşlarımızdan beklemelerini istiyoruz, hatta bazen de onları bu uğurda kaybedebiliyoruz. Peki neden bunu yapıyoruz? Hem uzmanlarla hem de benzer durum yaşayanlarla konuştuk.
#İlişkiMuğla'nın Marmaris ilçesinde, evinde çok sayıda çürümüş köpek ve kedi ölüsü bulunup gözaltına alınan ve sevk edildiği adliyede 3 hafta süreyle Manisa Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi'nde gözlem altına alınmasına karar verilen Hikmet Akarca'da (74) özellikle yalnız yaşayan yaşlılarda görülen ve aşırı ilgisizlik, apati, sosyal izolasyon ve çöp toplamaya karşı duyulan takıntı olarak bilinen 'Diyojen sendromu' üzerinde durulduğu bildirildi.
#Diyojen Sendromuİngiltere Kraliçesi, 2. Elizabeth'in 96 yaşında ölümüyle, sadece ülkesinde değil dünyanın birçok yerinde hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Hayata veda ettikten sonra tahtını büyük oğlu Charles'ın devraldığı Kraliçe ile ilgili belki de bugüne kadar bilinmeyen birçok şey zaman içinde ortaya çıkacak.
#Angela Kelly