Terleme sorunu, genel olarak kişinin vücudunun kendini rahatlatma ve serinletme yoludur. Özellikle de aşırı bir ısı ya da hareketten kaynaklı olarak da kişiler ani bir terleme ile karşı karşıya kalabilir. Bu gibi durumlarda yaşanan bu terlemeler bazı önemli hastalıkların da habercisi olabilir. Soğuk terleme neden olur, neyin belirtisidir sizler için derledik.
#Soğuk Terleme2024 yazı rekorlarla geldi. Haziran ayı ortalama sıcaklığı, son 53 yılın en sıcak haziranı olarak İklim Bakanlığı kayıtlarına geçti. Hem bu sıcaklık ve nem artışı hem de serinlemek için yaptığımız kimi şeyler güneş çarpmasından kalp krizine, göz enfeksiyonundan cilt rahatsızlıklarına pek çok riski de beraberinde getiriyor. Uzmanların önerileri net: Direkt güneş ışığına maruz kalmayın, bol su için, egzersizleri akşama alın ve yüzdüğünüz suların temizliğinden emin olun.
#Melis YılmazSağlıklı bir cilt için yapmamız gerekenler kadar yapmamamız gerekenler de var. Çok ürün kullanmak ya da hep pahalı ürünlerden medet ummak doğru değil örneğin. Uzmanlara göre bunlar gibi doğru bildiğimiz yanlışlar çok. Dermatologlara cilt bakımında sık yapılan hataları ve ‘Asla yapmam’ dedikleri uygulamaları sorduk.
#CiltSon dönemlerde birçok sanatçının 'pıhtı atması' nedeniyle hayatını kaybettiği ya da yoğun bakıma kaldırıldığı haberlerini çok sık duymaya başladık. Kendi çevremizden de duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Neredeyse bir salgın haline gelen bu ciddi sağlık sorununda yaşanan artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız?
#Pıhtı AtmaGün geçmiyor ki pıhtı atması nedeniyle hastaneye kaldırılan ya da yaşamını yitiren birilerinin ölüm haberini almayalım. Son yıllarda ünlüler dünyasından ya da kendi çevremizden duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Ölümle sonuçlanabilen bu ciddi hastalık artık bir ‘salgın’ haline geldi. Peki bu artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#SağlıkHer gün soframıza gelen gıdalar üzerinde öyle büyük oyunlar dönüyor ki maliyeti düşürmek için yapılan hileler pes dedirtiyor. Süt ürünleri, zeytinyağı, salça, sirke, tereyağı derken Ramazan ayının yaklaşmasıyla pastırma da bunlardan nasibini aldı. Peki pastırmada en çok hangi hilelere başvuruluyor? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık anlatıyor.
#SağlıkÇoğumuz yatağa girerken pijamalarımızı ya da geceliklerimizi giyeriz ama bazı insanlar sağlığa faydalı olduğunu düşündükleri ya da uyurken kendilerini daha rahat hissettikleri için çıplak uyumayı tercih ediyor. Metro.co.uk’e konuşan uyku uzmanı fizyoterapist Sammy Margo'ya göre, soğuk havaya rağmen çıplak uyumak daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilir.
#SağlıkSon dönemde sık sık gündeme gelen iddialar çıplak uyumanın stresi ve kaygıyı azaltmaktan doğurganlığı artırmaya kadar pek çok faydasının olduğunu söylüyor. Peki bu söylenenlerin ne kadarı doğru ne kadarı yanlış? Bu konudaki bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve tüm iddialara açıklık getirmek için uzmanlarla konuştuk.
#UykuEğer günlük hayatınızda “Tatlı yemeden duramıyorum ve tatlı bir şeyler tüketmek beni mutlu ediyor?” gibi cümleler kuruyorsanız, o zaman dikkat! Çünkü şeker bağımlısı olabilirsiniz. Şeker, günümüzün en tehlikeli uyuşturucusu ve maalesef ki her yerden kolayca elde edilebiliyor.
#Buğra Adil BuyrukcuHalk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin 50 yaş altı körlüklerin bir numaralı sebebi olduğunu söyleyen göz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Burak Erden, “Diyabetik retinopati görme yetisinde yüzde 5 ile yüzde 90 arasında kayıplar yaşanmasına sebep oluyor” dedi.
#DiyabetYazın en sıcak günlerini yaşıyoruz ve serin kalmanın yollarını arıyoruz. Uzmanlar özellikle öğlen saatlerinde evde kalınması konusunda uyarılarını yinelerken, klima ile serinlemeyi tercih etmeyenlerin işi daha da zorlaşıyor. Klimasız da serinlemenin mümkün olduğunu söyleyen uzmanlar, 12 maddede evde serin kalmanın yöntemlerini sıraladı....
#Sıcak Hava“Bunaltıcı sıcaklar kalbinizi bunaltmasın” diyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, “Sıcaktan kaçarken klimanın olumsuz etkilerine de dikkat edelim. Klimanın önünde uzun süre durmayalım. Sıcaktan klimalı ortama girdiğimizde ortamın sıcaklığını kademeli bir şekilde düşürelim” uyarısı yaptı.
#Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin BozbaşTürkiye günlerdir aşırı yüksek derecelerin etkisinde... Sıcaklıkların artması beraberinde sıcak çarpması vakalarını da getiriyor. Hem ölümcül olabilen hem de kalıcı yan etkiler bırakabilen sıcak çarpması hakkında bilinen ve bilinmeyenleri masaya yatırdık...
#Sıcak ÇarpmasıYazın en sıcak günlerinden geçiyoruz. Uzmanlar özellikle öğlen saatlerinde evde kalınması konusunda uyarılarını yinelerken, klima ile serinlemeyi tercih etmeyenlerin işi daha da zorlaşıyor. Klimasız da serinlemenin mümkün olduğunu söyleyen uzmanlar, 12 maddede evde serin kalmanın yöntemlerini sıraladı....
#Sıcak HavaTürkiye günlerdir aşırı yüksek derecelerin etkisinde... Sıcaklıkların artması beraberinde sıcak çarpması vakalarını da getiriyor. Hem ölümcül olabilen hem de kalıcı yan etkiler bırakabilen sıcak çarpması hakkında bilinen ve bilinmeyenleri masaya yatırdık...
#Güneş ÇarpmasıTürkiye dün itibari ile aşırı yüksek sıcaklıkların etkisine girdi. Sıcaklıkların artması beraberinde sıcak çarpması vakalarını da getiriyor. Peki ne yapacağız? İşte hem ölümcül olabilen hem de kalıcı yan etkiler bırakabilen sıcak çarpması hakkında bilinen ve bilinmeyen her şey...
#Afrika SıcaklarıBirçoğumuz artık yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyoruz ve daha uzun bir ömür hayal ediyoruz. İşte son yıllarda bu amaçla yapılan popüler yaşlanma karşıtı uygulamalar var. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, skızılötesi ışık terapisi gibi birçok trendin ömrü uzattığına inanılıyor. Peki hangi uygulamalar gerçekten işe yarıyor mu? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkGünümüzde birçok kişi yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyor ve bu ömür uzatma arayışı bir akım haline geldi. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, sebze ağırlıklı beslenme, kızılötesi ışık terapisi gibi yaşlanma karşıtı birçok trendin ömrü uzattığı söyleniyor. Peki hangi trendler gerçekten işe yarıyor? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkMenopoza giren kadınların en çok şikâyet ettiği konulardan biri sıcak basmaları… Bu sorun nedeniyle yaz kış kapı pencere açık uyuyanlar, eşleri ile yataklarını ayıranlar, ellerinde buz torbaları ile dolaşanları sevindirecek bir haber geçtiğimiz günlerde ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) geldi. FDA, menopozun neden olduğu orta ve şiddetli sıcak basmalarını tedavi eden yeni ilacı onayladığını duyurdu.
#SağlıkMenopoza giren kadınların en çok şikâyet ettiği konulardan biri sıcak basmaları… Bu sorun nedeniyle yaz kış kapı pencere açık uyuyanlar, eşleri ile yataklarını ayıranlar, ellerinde buz torbaları ile dolaşanları sevindirecek bir haber geçtiğimiz günlerde ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) geldi. FDA, menopozun neden olduğu orta ve şiddetli sıcak basmalarını tedavi eden yeni ilacı onayladığını duyurdu. Biz de hem bu yeni gelişmeyi konunun uzmanıyla konuştuk hem de menopozda sıcak basması sorunu yaşayan kadınların şikayetlerini dinledik.
#SağlıkAvuç içi yanması, terlemesi ve kaşınması genellikle egzama, cilt kuruluğu ve diyabet gibi hastalıkların belirtilerindendir. Sürekli karbonhidrat tüketen kişilerde avuç içi yanması görülmektedir. Sürekli karbonhidratla beslenme nedeniyle avuç terlemeleri oluşur. Avuç içi yanması, terlemesi ve kaşınması neden olur? Avuç içi neden kaşınır ve ne yapılır? Ayrıntılarını sizler için derledik.
Kan dolaşımında fazla veya az hormon bulunması hormon bozukluğudur. Hormonlar vücudun kimyasal habercileridir. Hormonlar endokrin bezlerinde üretilmektedir. Kan dolaşımı ile hormonlar neyin ne zaman yapılacağını diğer organlara bildirir. Üreme ve metabolizma konusunda hormonlar oldukça etkilidir. Bir insan vücudunda hormon dengesinin bozulması vücut üzerinde belli yan etkilere neden olabilmektedir. Erkeklerde hormon bozukluğu hakkında ayrıntıları derledik.
#Erkeklerde Hormon BozukluğuAkciğer enfeksiyonu akciğerdeki bakteri ve virüsler sebebiyle ortaya çıkar. Soğuk algınlığından sonra akciğer enfeksiyonu ya da daha ileri boyutta zatürre ile karşılaşılabilir. Akciğer enfeksiyonunu evde kontrol altına almak için sağlıklı beslenmeli, bolca dinlenmeli ve bulunduğunuz ortamı havalandırmalısınız. Akciğer enfeksiyonunun nasıl temizleneceği ve nasıl tedavi edileceğini ayrıntıları ile derledik.
İsilik ter kanallarının hava alamaması ve tıkanması sonucunda meydana gelen bir rahatsızlık türüdür. Sıklıkla bebeklerde görülmesi ile bilinmektedir. Ancak yetişkinlerde de kimi zaman ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. İsilik kendi içerisinde dört farklı türe ayrılır. Sıkça sıcak ve nemli havalarda görülen bir rahatsızlıktır sıklıkla kendiliğinden geçmektedir. Ancak bazı durumlarda tıbbi olarak bakımının yapılması gerekmektedir. İşte, tüm detaylar.
Bebeklerde birbirinden farklı rahatsızlıklar olabilir. Özellikle de kafa terlemesi çok sık görülür. Bebeklerin kafa terlemesinin nedenleri farklı olabilir. Bebeklerde kafa terlemesi neden olur? Bebeklerde kafa terlemesinin nedenleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Bebek