Güncelleme Tarihi:
İsilik için en çok tercih edilen tedavi yöntemi, bulunan bölgenin hava almasına yardımcı olmaktadır. İsilik olan bölgenin serinlemesi, hava alması ve terleme önleyici ürünler kullanılması isilik oluşumunu engellemek için tercih edilebilecek yöntemler arasında yer almaktadır.
Çocuklarda İsilik Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Özellikle açık tenli çocuklarda ve bebeklerde sıklıkla isilik görülmektedir. İsilik terleme sonucunda veya ateşli rahatsızlıklardan dolayı da görülebilmektedir. Özellikle yeni doğan bebeklerde sıklıkla isilik görülmektedir. Bunun en büyük nedeni yeni doğan bebeklerin ter kanalının gelişmemesidir. Özellikle tam olarak gelişmemiş ve olgunluk göstermeyen ter kanalları direkt olarak tıkanabilmektedir. Bu tıkanmadan dolayı cilt içinde ve ter kanallarında yırtılma meydana gelebilmektedir. Çocuğun sıcağa yakın olması halinde de bu durum gözlenebilir.
Sıkı giydirilmiş, ateşi çıkmış ya da aşırı sıcağa maruz kalmış yeni doğan bebeklerde ilk haftalarda isilik sıklıkla görülebilir. Çocuk cildinin hassas olmasından dolayı özellikle dar ve kalın giyinme ya da çocuk bezinin sürekli değiştirilmemesi isiliğin oluşmasına neden olabilir. Bunu engellemek için çocuğun düzenli olarak ılık su ile yıkanması ya da duş alması gerekmektedir. Özellikle pamuklu giysiler ve mevsimsel kıyafetler isiliği engellemek için kullanabileceğiniz ürünler arasındadır. Düzenli olarak kıyafet değişimi var olan isiliği engellemek için deneyebileceğiniz yöntemler arasında yer almaktadır.
Çocuklarda İsiliğe Ne İyi Gelir ve Tedavisi Nasıldır?
İsilikten korunmak ve isiliği önlemek için en sık tercih edilen yöntemlerden biri kalın giyinmenin önlenmesidir. İsiliğin oluşmasının en büyük sebeplerinden biri, aşırı terlemedir. Aşırı terlemenin önlenmesi için mutlaka çocukların hafif ve pamuklu giysiler ile giydirilmesi gerekmektedir. Yaz aylarında hafif ve pamuklu giysiler kullanılması isiliğin ilerlemesini durdurmaktadır. Kış aylarında ise çocuklara normal düzeyde kalınlıkta kıyafet giydirilmesi oluşabilecek tahrişi önlemektedir. Özellikle isiliğin oluşumundan sonra kalın, katı ve dar kıyafetlerden uzak durulması isiliğin hızlı geçmesi için tercih edilebilecek yöntemler arasında yer almaktadır. Çocuk isiliğine iyi gelebilecek yöntemler ise şu şekildedir;
İsiliğin meydana gelmesi halinde mutlaka doğrudan güneşten uzak durulmalıdır.
Gölge, serin ve mümkünse çocuğun klimalı alanlarda durulması gerekmektedir.
Mutlaka çocuğun yattığı alanın serin tutulması gerekmektedir, odayı düzenli havalandırmak da vücudun rahatlamasına yardımcı olacak etkenler arasında yer almaktadır.
İsiliğin oluşumundan sonra mutlaka düzenli olarak çocuğa duş aldırılmalı ılık duşlar ile vücudun rahatlatılması gerekmektedir.
İsilik göz ile görülebilecek bir rahatsızlıktır. Aşırı isilik oluşması halinde uzman bir hekim tarafından destek alarak, doktor tarafından önerilen ürünler ile çocuğun isiliği rahatlıkla tedavi edilebilir. İsilik sıklıkla kendiliğinden geçen bir hastalıktır. Ancak bazı durumlarda iltihaplı ya da bakterili isilikler aşırı kaşıntı yapabilmektedir. İsiliğin tedavisi için mutlaka isilik olan bölgenin serin bir şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Bölgenin ısınmasını engellemek yapılabilecek en etkili tedavi yöntemleri arasında yer alır. Cildin soğuması ve temiz hava alması ile birlikte kısa süre içerisinde isilik geçmektedir. Ancak normalin üzeri isilikte mutlaka topikal tedavilerin uygulanması bir krem ile müdahale edilmesi gerekmektedir. İsiliğin iyileşmesi için uygulanabilecek olan tedavi yöntemler ise şu şekilde sıralanabilir;
Mutlaka sıcak havalarda rahat, bol ve hafif kıyafetler kullanılmalıdır.
Klima ya da havalandırma oranının yüksek olduğu alanlarda vakit geçirilmelidir.
Cildin mutlaka nemlendirici sabunlar ile yıkanmalı, cilt ılık veya soğuk su ile temizlenmelidir.
Yıkama sonraında havlu ile kurutma işlemi yapılmamalıdır, cilt açıkta bırakılarak hava ile kuruma yapılmalıdır.
Aşırı kaşıntılı ya da acılı olan isiliklerde mutlaka soğuk kompres yapılmalı, cilt rahatlatılmalıdır.
Gözenek tıkayıcı kremler kullanılmamalıdır.