Avrupa'yı günlerdir etkisi altına alan sıcak dalgalarının ilkine Kerberos, ikincisine ise Kharoon adı verildi. Bu isimlerin Yunan mitolojisindeki iki karaktere ait olduğunu biliyoruz ama neden seçildiklerini biliyor muyuz? Kharoon ve Kerberos isimleri bize ne anlatıyor? Daha da önemlisi bazı bilim insanları bu isimlendirmeye neden karşı çıkıyor? Tüm cevaplar haberimizde...
#KerberosEdebiyatımızda kendine has bir yeri olan Şule Gürbüz’ün altı yıl aradan sonra iki cilt halinde gelen romanı ‘Kıyamet Emeklisi’, kahramanı Aziz’in yaşamına inen derin bir arkeolojik kazı. Bu kazı ile üzerine uzun süre konuşulacak bir kahramanla karşı karşıyayız. ‘Azizce’ bir tekamülün de hikâyesi ‘Kıyamet Emeklisi’. Coşkun bir metin...
#Şule GürbüzDilimize Fransızcadan geçen imgesel kelimesinin ilk anlamı hayal gücüdür. Bir sinema filminde ya da roman ve öykü gibi edebi eserlerde anlatılan şeylerin zihinde yeniden canlandırılmasına imgelem denir. İmgesel anlatımda çağrışımlar ve hayal gücü ön plandadır. Bu nedenle imgelerin uyandırdığı izlenim ve içerdiği anlam kişiden kişiye değişir. Paragrafta, edebiyatta ve sinemada imgesel anlatım nedir? Sizin için örneklerle birlikte detaylı bir şekilde derledik.
Antik Çağdan bu yana kullanılan alegorik kelimesi, dilimize Yunancadan geçmiştir. Orijinal dilinde allegorie şeklinde yazılan kelime ''allos'' kökünden türetilmiştir. Allos, başka, öteki ve diğer anlamına gelirken, alegori, bir kavramı eğretileme yaparak sembollerle birlikte anlatma yöntemidir. Alegorik anlatım ne demek? Alegorik anlatım biçimi özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
1800'lü yılların sonunda ortaya çıkan Egzistansiyalizm, günümüzde de etkilerini sürdüren önemli bir felsefe akımıdır. ''Var oluş özden önce gelir'' ilkesine dayandığı için Varoluşçuluk ismini almıştır. Varoluşçuluk (egzistansiyalizm) nedir, bu akımının kurucusu ve temsilcileri kimdir? Sizin için araştırdık.
#Varoluşculuk (Egzistansiyalizm) Nedir?20.yüzyılın edebiyat ve düşünce dünyasının en önemli isimlerinden biri olan Albert Camus’nün ölümünün 60. yılındayız. İzin verirseniz “Tiyatro mu? Futbol mu?”sorusuna verdiği “Tereddütsüz futbol!”cevabıyla gönlümdeki tahtı sarsılmaz olan Camus’nün futbol aşkını anlatmak istiyorum bugün.
#HürriyetThe New York Times’ın ‘kültürün 28 dâhisinden birisi’ unvanına layık gördüğü Benjamin Clementine, bir Sisifos yankısını andıran sesi ve melankolik şarkılarıyla Türkiye’deki ilk konserini 5 Temmuz’da, 25. İstanbul Caz Festivali kapsamında verecek.
#Benjamin Clementine1954 yılından bu yana durmadan yazı yazıyor. Edebiyat dünyasının cumhurbaşkanı olarak tanınıyor. Hürriyet Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, şimdi kendi renkli hayatını anlattığı yazılarından iki kitapla karşınızda. Onu yakından tanıyın ve hayatını film yapma fikrimi araklamayın lütfen.
#Doğan Hızlan2007-2012 arasında yönettiği Taraf, Türk basınının en tartışmalı gazetesi oldu. Manşetleriyle askeri vesayeti hedef aldı. Ahmet Altan, korkusuz başyazılarıyla döneme damga vurdu. Ama zaman Balyoz süreciyle ilgili çelişkileri, haksızlıkları da ortaya çıkardı. Hükümet, “Milli orduya kumpas kuruldu” dedi. Anayasa Mahkemesi davanın yeniden görülmesine karar verdi. Sonunda gazeteci Mehmet Baransu da tutuklanınca Ahmet Altan “Çoluğu çocuğu bırakın, ben buradayım, benimle konuşun” diye meydan okudu. Tam da son romanı ‘Ölmek Daha Kolaydır Sevmekten’i bitirdiği günlerde... Ahmet Altan seneler sonra ilk kez Hürriyet Pazar’a konuştu.
#Ahmet Altan