Siroz haberleri sayfasında Siroz hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1033 Siroz haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Giresun sendromu hastalığı, tıp literatürüne girerek bilim dünyasına adını duyurdu. Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, dünya tıp literatürüne geçecek önemli bir başarıya imza attı. Tüm organların yer değiştirmesi ve buna bağlı olarak siroz gelişmesiyle karakterize bir vakayı tanımlayan doktorlar, bu durumu "Giresun Sendromu" olarak adlandırdı. Dünyada ilk kez görülen bu haftalığın kamuoyuna yansımasıyla, Giresun sendromu nedir, ne demek? soruları da gündeme geldi. Hastalığının belirtileriyle ilgili bilgi veren Dr. Gökhan Aydın, "En önemli bulgularda nefes darlığı, karında sıvı, toplanması ve halsizlik" dedi. Peki, Giresun sendromu belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılar.
#Giresun Sendromu BelirtileriÜnlü oyuncu Ufuk Özkan'ın karaciğer yağlanması nedeniyle ciddi sorunlar yaşadığı ve üçüncü derece siroza yakalandığı öğrenildi. Peki karaciğer yağlanmasının arka planında ne yatıyor? Bu durum hangi tehlikeleri beraberinde getiriyor? Karaciğer yağlanmasına karşı nasıl önlem almak gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkSiroz, uzun süreli karaciğer hasarının neden olduğu karaciğer hastalığıdır. Sirozun neden olduğu yara dokusu karaciğerin düzgün çalışmasını engeller. Erken evrelerinde sirozun teşhis edilmesi her ne kadar zorsa da tedavisi için oldukça önemli bir adımdır. Peki, siroz nedir, ne demek? Siroz öldürücü mü, belirtileri neler? İşte siroz hastalığı tedavisi ve nedenleri...
#Siroz NedirSiroz, karaciğerde ileri derecede hasar oluşumuna denilmektedir. Özellikle aşırı alkol tüketimi ve hepatitin, siroza neden olduğu bilinmektedir. Sirozda daha ileri aşamalara geçildikçe, hasar oluşumu arttığından karaciğerin çalışması zorlaşmaktadır. Sirozun karaciğere verdiği hasar geri alınamadığından, yaşam tehdit altına girmektedir. Ancak erken teşhis durumunda, hasarın kademesi sınırlandırılmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#SirozSiroz, uzun süreli karaciğer hasarının neden olduğu karaciğer hastalığıdır. Sirozun neden olduğu yara dokusu karaciğerin düzgün çalışmasını engeller. Erken evrelerinde sirozun teşhis edilmesi her ne kadar zorsa da tedavisi için oldukça önemli bir adımdı. Peki, siroz nedir, neden olur? İşte siroz hastalığı belirtileri ve tedavisi...
#SirozKaraciğerde siroza neden olan durumlara ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Organ Nakli Bölümünden Prof. Dr. Onur Yaprak “Karaciğerde yağlanma, iltihap ve sertleşmeye yol açan nedenlerin başında viral hepatitler, aşırı alkol tüketimi, sağlıksız beslenme, çocukluk çağının bazı genetik geçişli ve metabolik hastalıkları, immünitenin uygunsuz çalışmasına bağlı karaciğer hastalıkları, safra kanallarını etkileyen bazı durumlar başta gelir” dedi.
#KaraciğerSiroz hastalığı, zehirli ve toksik atıkların karaciğerden temizlenememesi ya da zor temizlenmesi nedenli ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Sarılık ve karında şişlik semptomları ile anlaşılan Siroz hastalığı, gözlerde sararma, hafıza bozukluğu gibi bulgularla da anlaşılabilmektedir. Peki, Siroz hastalığı tedavisi nasıl yapılıyor? İşte, Siroz hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler
#SirozEskişehir'deki Türkmen ailenin acilen organ nakli olması gereken 4 yaşındaki çocuğu Asel Bakkar, Türk vatandaşı olmadığı için organ nakli sırasına alınamazken, vatandaşlık başvurularına da olumlu bir cevap gelmedi. Matematik öğretmeni baba Abbas Bakkar, “Biz Türk vatandaşı olursak en azından belki de hastanede sıradan alabilirler bizi. Çocuğun hayatını kurtarma imkânımız olabilir” diyor.
#GazetehaberleriEDİRNE’nin Süloğlu İlçesi’nde hamallık yaparak geçimini sağlarken 3 yıl önce Süper Loto’dan 11 milyon lira kazanan evli 2 çocuk babası 40 yaşındaki Fuat Özdemir, siroz hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde dün akşam hayatını kaybetti. Özdemir'in bir dönem parasını mafyaya kaptırdığı ve kendisini koruması için Karagümrük Çetesi lideri Nuri Ergin’in oğullarına da para verdiği öne sürülmüştü. Özdemir bugün son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze namazına yakınlarının yanı sıra yaklaşık 50 kişi katıldı.
#Siroz84 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, ‘yaşayan en yenilikçi 20 çocuk cerrahı’ listesinde yer alıyordu. Karaciğer nakillerinde ilkleri gerçekleştiren Prof. Dr. Kalayoğlu, bugüne kadar 1500’ün üzerinde organ nakli yapmıştı.
#Münci KalayoğluGiresun sendromu hastalığı, tıp literatürüne girerek bilim dünyasına adını duyurdu. Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, dünya tıp literatürüne geçecek önemli bir başarıya imza attı. Tüm organların yer değiştirmesi ve buna bağlı olarak siroz gelişmesiyle karakterize bir vakayı tanımlayan doktorlar, bu durumu "Giresun Sendromu" olarak adlandırdı. Dünyada ilk kez görülen bu haftalığın kamuoyuna yansımasıyla, Giresun sendromu nedir, ne demek? soruları da gündeme geldi. Hastalığının belirtileriyle ilgili bilgi veren Dr. Gökhan Aydın, "En önemli bulgularda nefes darlığı, karında sıvı, toplanması ve halsizlik" dedi. Peki, Giresun sendromu belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılar.
#Giresun Sendromu BelirtileriDünya genelinde her 10 kişiden 4'ünde görülüyor. ABD'de yapılan araştırmalar, bu hastalığın ülkede karaciğer nakli ihtiyacının en hızlı büyüyen sebebi olduğuna işaret ediyor. Hastalığın ilerleyişini durdurmak hatta hasarı geri çevirmek mümkün ama hastalar teşhis aldığında maalesef çok geç kalınmış oluyor. İşte MASLD hakkında bilinmesi gerekenler...
#YaşamBugün 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü... Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Rahmet Güner, “Bu yıl Dünya Sağlık Örgütü sloganını ‘Hepatite Karşı Harekete Geçme Zamanı’ olarak belirledi. Dolayısıyla bir an önce aktif bir şekilde viral hepatitlere karşı harekete geçmeliyiz. Hastalar hepatiti gizleme yoluna değil, hekime ulaşma yolunu tercih etmeli” dedi.
#Dünya Hepatit GünüNefesi alkol kokuyordu, başı dönüyordu, yönünü şaşırıyordu ve kendisini sürekli halsiz hissediyordu. Öyle ki bir gün okula giden çocuklarına öğle yemeği hazırlarken bayıldı ve başını mutfak tezgâhına çarptı. 50 yaşındaki bu kadın alkolik olabilir miydi? Oysa dini inancı gereği dudaklarına bir damla bile içki değdirmemişti. Hastaneye gittiğinde ise “içmeden sarhoş olmak” olarak adlandırılan Bağırsak Fermantasyonu Sendromuna yakalandığını öğrendi. Peki nasıl oluyor da vücut kendi kendine alkol üretebiliyor? Prof. Dr. Salih Boğa ile ilginç semptomlara sahip Bağırsak Fermantasyonu Sendromunu konuştuk.
#Sağlık‘Sinsi hastalık’ olarak bilinen hepatitin son yıllarda bulaşıcılığı arttı. Dünya Sağlık Örgütü'nün yayımladığı rapora göre, hepatit dünya çapında bulaşıcı ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldı. Her gün 6 binden fazla kişiye viral hepatit bulaştığı açıklanan raporda, yılda 1,3 milyon kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Peki hepatitin bulaşıcılığı neden bu kadar arttı? Türkiye’de durum nasıl? Belirtileri neler? Prof. Dr. Alper Yurci ile mercek altına aldık.
#SağlıkTakvimler 26 Mayıs 1938’i gösteriyordu. Günlerden perşembeydi. Büyük Önder Atatürk, Ankara’dan son kez ayrılıyordu. Kimse bu ayrılığın Ata’nın Ankara’ya son vedası olduğunu bilmiyordu. Peki Ata’nın başkentteki son gününde neler vardı. İşte Ankaralıların Atatürk’ü son gördükleri o güne dair ayrıntılar...
#10 KasımKanama durumlarında, kanın durması için pıhtılaşma sağlayan trombositler vardır. Bu trombositlerin diğer ismi platelettir. PLT değerleri kan testleri yapılarak öğrenilebilir. PLT nedir, PLT trombosit değeri kaç olmalı, düşüklüğü ve yüksekliğinin nedenleri ile belirtileri neler sorularının yanıtlarını sizin için derledik.
#PLT NedirAFP (Alfa fetoprotein), anne karnında gelişmekte olan fetüsler ve anneleri için çok önem taşıyan proteindir. Bu protein, fetüsün karaciğeri tarafından üretiliyor. Bu protein, plasenta yoluyla anneye de geçiyor. Hamileliğin belirli evresinde AFP testi yapılarak, bebeğin gelişiminde ve annede sorun olup olmadığı tespit ediliyor. AFP testi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
#AFP DeğeriUIBC, insan sağlığı için çok önemli çok önemli kant testlerinden biridir. Özellikle vücuttaki demir metabolizması hakkında bilgi vermesi açısından çok önemlidir. UIBC testi yaptırarak, kanınızdaki demir oranını öğrenip, buna göre önleminizi alabilirsiniz. UIBC hakkında detaylı bilgileri sizler için derledik.
#UIBC NedirSGPT (Alanin aminotransferaz) olarak da bilinen ALT, karaciğerdeki hücreler tarafından üretilen bir enzimdir. Yiyeceklerin enerjiye çevrilmesinde ve metabolizmada çok önemli rolleri bulunuyor. Referans değerlerinin yükselmesi, karaciğerde herhangi bir hastalığa işaret olabiliyor. SGPT nedir? Nasıl yükselir ve düşürülür? Detaylı bir şekilde sizler için derledik.
#SGPT DeğeriÖzellikle karaciğerde üretimi yapılan ve hayati derecede önem taşıyan bir enzim olarak ALP karşımıza çıkar. Doktorların karaciğer enzimleri dediklerinde belirtilen enzimlerden biri ALP’ dir. ALP yani alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Alkalen fosfataz ile ilgili soruların yanıtlarını hazırladık.
#ALP DeğeriTrombosit, kan pıhtılaşmasını sağlayabilen, kanamayı durdurma görevi gören hücrelere verilen isimdir. Tıpkı diğer hücrelerde olduğu gibi kanda yeterli düzeye olmalıdır. Kanda bulunan bu trombosit hakkında mutlaka gerekli testlerin yapılması gerekir. Trombosit nedir, trombosit kan değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliği belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Trombosit NedirAlanin aminotransferazın kısaltılmış hali olan ALT kan testlerinde bakılan bir değerdir. Özellikle karaciğerin durumunun tespiti için bakılmaktadır. ALT nedir? ALT değeri kan tahlilinde kaç olmalıdır? Alt düşüklüğü veya yüksekliğinin nedenleri nedir? Alt düşüklüğü ve yüksekliğinin belirtileri nelerdir? ALT ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtları hazırladık.
#Alt DeğeriVücudumuzda bazı vitamin ve minerallerin eksiklikleri durumunda çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Rektum ve kolon kanseri gibi gastrointestinal sistem türü kanserlerin belirleyicisi olarak CEA değeri bulunur. Tiroit, prostat, karaciğer, pankreas, meme ve ovaryum kanserlerinde de kullanılır. CEA değerine Karsinoembriyonik antijende denir. Peki, CEA Karsinoembriyonik nedir? CEA değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte, tüm detaylar...
#CEA Karsinoembriyonik NedirErkeklere ve kadınlara özel hormonlar bulunur. E2 kadınlara özel hormonlar arasında yer alır. Ve kadınlar için önemli hormonlardan biridir. Östrojene benzer özellikler taşıyan bu hormon estradiol olarak da bilinir. Bu hormon vücudun çeşitli fonksiyonlarını yakından ilgilendirir. E2 hormonu nedir? E2 hormonu değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte, merak edilenleri sizler için derledik.
#E2 Hormonu Nedir