Güncelleme Tarihi:
Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Rahmet Güner, Dünya Hepatit Günü’nde önemli uyarılarda bulundu. Viral hepatitlerin (özellikle hepatit B ve hepatit C), HIV/AIDS, tüberküloz ve sıtma gibi diğer ciddi bulaşıcı hastalıklarla karşılaştırılabilir bir tehdit oluşturduğunu bildiren Prof. Dr. Güner, dünyada her yıl bir milyondan fazla kişinin siroz ve karaciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı. Prof. Dr. Rahmet Güner özetle şunları söyledi:
Prof. Dr. Rahmet Güner
TÜRKİYE’DE ÖNEMLİ MESAFELER KATETTİK
“Hepatit, çeşitli bulaşıcı virüsler ve bazı ajanların neden olduğu bir karaciğer iltihabı. Viral Hepatite yol açan beş ana virüsün (Hepatit A, B, C, D ve E) hepsi karaciğer hastalığına neden olurken, bulaşma yolları, hastalığın şiddeti, coğrafi dağılım ve korunma yolları farklılık gösteriyor. Dünyada her yıl yaklaşık bir milyondan fazla kişi viral hepatitlere bağlı siroz ve karaciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitiriyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün toplam 194 ülkenin katıldığı ‘Viral Hepatitlerin Eliminasyonu’ programı, 2030 yılına kadar ülkeler bazında toplumdaki Hepatit B ve Hepatit C’li kişilerin yüzde 90’ına tanı konulmasını, tanı konulanların en az yüzde 80’inin tedavi edilmesini ve böylece viral hepatitlere bağlı ölümlerin yüzde 65 oranında azaltılmasını hedefliyor. Türkiye’de çocukluk çağı rutin aşılama programında olan hepatit A ve B aşılamalarında yüzde 98’lere ulaşan oranlarla önemli mesafeler katettik. Aşıya ilaveten Hepatit B’de, C’de tedaviler ve tedaviye gidilen yoldaki tetkikler tamamen ücretsiz. Ancak halen ileri evrede ve tanısı gecikmiş hastalarla karşılaşıyoruz. Hatta ülkemizdeki karaciğer nakillerinin yarıdan fazlası viral hepatitler nedeni ile gerçekleşiyor.
KORUNMANIN EN BASİT YOLU AŞILANMAK
A ve E Hepatitleri hijyenin, altyapının iyi olmadığı durumlarda bulaşıyorlar. B, C ve D hepatitleri ise kanla, cinsel temasla, doğum sırasında anneden bebeğine veya sterilizasyon, dezenfeksiyon kurallarına uyulmaksızın yapılan işlemlerle, başka kişide kullanılmış olan aletlerin tekrar kullanım öncesi uygun işlemlere tabi tutulmaması ile ve merdiven altı diye tabir ettiğimiz resmi sağlık kuruluşu olmayan yerlerden alınan sağlık hizmetleri ile damar içi madde kullanımında ortak iğne paylaşımı gibi yollarla bulaşıyor. Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2030 yılına kadar Viral Hepatit Eliminasyon Programı’na katılmış durumda. Hepatit’ten korunmanın en basit yolu aşılanmaktır. Hepatit B’deki mevcut tedaviler Hepatit B’yi tamamen ortadan kaldırmıyor ama adeta virüsü uyur hale getirip karaciğere ve vücuda verdiği sistemik zararları önleyebiliyor. Hepatit C’de ise virüsü vücuttan tamamen temizlemek mümkün olabiliyor. Bu yıl Dünya Sağlık Örgütü sloganını ‘Hepatite Karşı Harekete Geçme Zamanı’ olarak belirledi. Dolayısıyla bir an önce aktif bir şekilde viral hepatitlere karşı harekete geçmeliyiz. Hastalar hepatiti gizleme yoluna değil, hekime ulaşma yolunu tercih etmeli.”