Siroza iyi gelen yiyecekler nelerdir? Karaciğer siroza iyi gelen sebzeler, meyveler ve besinler

Güncelleme Tarihi:

Siroza iyi gelen yiyecekler nelerdir Karaciğer siroza iyi gelen sebzeler, meyveler ve besinler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2022 17:34

Siroz, karaciğerde ileri derecede hasar oluşumuna denilmektedir. Özellikle aşırı alkol tüketimi ve hepatitin, siroza neden olduğu bilinmektedir. Sirozda daha ileri aşamalara geçildikçe, hasar oluşumu arttığından karaciğerin çalışması zorlaşmaktadır. Sirozun karaciğere verdiği hasar geri alınamadığından, yaşam tehdit altına girmektedir. Ancak erken teşhis durumunda, hasarın kademesi sınırlandırılmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Siroz bir gecede oluşmamakta olup karaciğere uzun süreli verilen zararların neticesinde ortaya çıkmaktadır. Safra kanalının tıkanması, bazı genetik sindirim bozuklukları, obezite, bazı ilaçlara gösterilen reaksiyonlar ve karaciğerde biriken yağ, siroz hastalığına neden olmaktadır.

Siroza İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Siroz hastalarının hazır market ürünleri ve basit şekerden uzak durması gerekmektedir. Bağırsaklardan gelen maddelerden yaşayabilmek için gerekli şeker, protein, vitamin ve kolesterolü üreten karaciğer, maddelerin metabolizmasında merkezi role sahip olmaktadır. Kronik siroz hastalarının neredeyse hepsinde beslenme bozuklukları görülmektedir. Beslenme bozukluklarının kontrol altına alınmaması durumunda, hastalık ilerlemektedir. Siroz ve kronik karaciğer hastalarına özel beslenme programı uygulanmaktadır.

A ve B vitamini yönünden zengin olan enginar tüketiminin, siroza iyi geldiği bilinmektedir. Sirozlu hastalarda vitamin eksikliği bulunduğundan, yağda çözünen vitaminlerin tüketimi önerilmektedir. Suda eriyen B ve C vitaminlerin yanında yağda eriyen A, D, E ve K vitamin desteği gerekmektedir. Sirozlu hastalarda yağ emilimi de kısıtlı olduğundan, orta zincirli yağlar ve emilebilen yağların tüketimi sağlanmaktadır.

Siroza İyi Gelen Sebzeler

Karaciğere dost besinlerin tüketilmesi, siroza iyi gelmektedir. Enginar, greyfurt, üzüm ve kuşkonmaz tüketimi, karaciğer sağlığını korumaktadır. Yalnızca sebze tüketiminde bulunulması yeterli olmamakla birlikte gereksiz ilaç kullanımından kaçınmak gerekmektedir. Taze meyve ve sebzeleri içeren diyet programı, kronik karaciğer ve siroz hastalarına uygulanmaktadır. Karaciğerin yağlanmasına ve yorulmasına sebep olacak besin tüketiminden uzak durulmaktadır.

Doğal bir antibiyotik olan sarımsak, karaciğer iltihabını önlemektedir. Özellikle safra kesesi veya hepatit gibi hastalıklarda, sarımsak iltihabın dindirilmesini sağlamaktadır. Mevsiminde ve taze olarak tüketilen kuşkonmaz, karaciğer sağlığını korumaktadır. Haşlanmış şekilde tek başına veya salata olarak tüketilebilen kuşkonmaz, vücudu toksinlerden arındırmaktadır. Düzenli yeşil çay içme alışkanlıkları bulunanlarda, karaciğer iltihabının iyileştiği görülmektedir.

Karaciğer Siroza İyi Gelen Meyveler

Karaciğer dostu olan üzüm, birçok hastalığa karşı koruma sağlamaktadır. Üzüm meyvesinin yanı sıra üzüm çekirdeğinde de antioksidan bulunmaktadır. Karaciğer fonksiyonlarının geliştirilmesi için greyfurt tüketimi önerilmektedir. Antioksidan özellik taşıyan greyfurt, hücrelerin kanserleşmeye karşı korunmasında etkin rol oynamaktadır.

Çilek, yaban mersini ve kızılcık, siroza ve kronik karaciğer hastalıklarına iyi gelmektedir. Yüksek lif içeren ve sindirim sistemine yardımcı olan elma, karaciğerin işini kolaylaştırmaktadır. Karaciğer yağlanmasına karşı zencefil tüketimi önerilmektedir. Ağır metallerin temizliği konusunda pancar aktif rol oynamaktadır. Sağlıklı bireylere göre karaciğer ve siroz hastalarının enerji ve protein gereksinimleri daha fazla olmaktadır.

Karaciğer Siroza İyi Gelen Besinler

Hem sağlık, hem yaşam kalitesi bakımından karaciğer sağlığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Özenli bir bakıma ihtiyaç duyulduğundan, karaciğere iyi gelen besinler tüketilmektedir. Aşırı tuzdan ve şekerden uzak durulması, önerilmektedir. Karaciğer dostu besinlerin tüketilmesi ile birlikte karaciğerin daha sağlıklı çalışması sağlanmaktadır. Akdeniz tipi beslenme, karaciğer hastaları için en uygun beslenme tipi olarak görülmektedir.

Demir bakımından yüksek değerlere sahip olan ıspanak, karaciğerin daha hızlı temizlenmesinde yardımcı olmaktadır. Karaciğeri güçlendiren badem, karaciğerin daha hızlı çalışmasını sağlamaktadır. Yüksek miktarda lif içeren lahana sindirim sistemini düzenlemekle birlikte kimyasal maddelerin karaciğerden atılmasında yardımcı olmaktadır. Lahana sebzesinin yanı sıra suyunun tüketimi de önerilmektedir. Karaciğerin daha rahat çalışmasında yardımcı olan avokadonun, sofralarda mutlaka bulunması gerekmektedir.

 

BAKMADAN GEÇME!