Cemal Süreya’nın kendisini layık gördüğü ‘lord’ unvanından ‘kültür sanatın cumhurbaşkanı’na onlarca sıfat sayabiliriz Doğan Hızlan için. Yıllardır çalıştığı Hürriyet’teki günlük kültür-sanat yazılarından haftalık/aylık dergilerdeki ‘oylumlu’ makalelere okuruna ‘hata yaptırmayan’ bir kılavuz o. 80’inci yaşını kutladığı şu günlerde art arda çıkan dört kitabı vesilesiyle ‘Doğan Hızlan dili ve edebiyatı’na buyurun...
#Kitapsanatİş Bankası Kültür Yayınları, toplumcu şiirin büyük ismi Hasan Hüseyin külliyatına en bilinen kitabı ‘Acıyı Bal Eyledik’le başladı. Halk şiirinin katlarını aça aça, gözlerine yeni sözler, alışılmadık söyleyişler koya koya, sanki halk kumaşından imgeler biçe biçe geldi Hasan Hüseyin’in şiiri. Sesi gür, akışı yüksek, acısı ve neşesiyle tek kişilik ‘düğün ve cenaze orkestrası’ gibi...
#Hasan HüseyinYedi kitaptan oluşan toplu şiirleri ‘Başka Türlü de Olur’da bir araya getirilen Mehmet Can Doğan, çaktırmadan deneyenlerden, yani bir bakıma şiirin deneyselliğine iman etmiş olanlardan! O yüzden neredeyse hemen her kitabında başka bir şiirin mümkün olup olamayacağını denemiş, iyi de etmiş!
#Mehmet Can DoğanAtama sorunu başta olmak üzere eğitim sistemi içinde onca sorunla uğraşan öğretmenler yeni eğitim-öğretim dönemine canla başla hazırlanıyor. Kimi okulunu boyuyor, kimi yıkık duvarı onarıyor, kimi kütüphane kuruyor, kimi atık malzemeden yaptığı oyuncakları başka illerdeki çocuklara gönderiyor. Bir harf öğretmekle kalmayıp öğrencilerin hayatlarına dokunan öğretmenlerle tanışın...
#ÖĞRETMENLER86. sayımızın İlham sayfalarında, Türkiye’de müzikle ister dinleyici ister müzisyen olarak temas etmiş, istisnasız herkesin hem saygı hem de sevgiyle andığı ve sayfamızın adının da hakkını verecek şekilde ilham aldığı bir grubu, Ezginin Günlüğü’nü ağırlıyoruz. Yeni albümleri ‘Aşk Zamanı’nı ve müziklerindeki o lezzetli tınıyı Nadir Göktürk ile konuştuk.
#Ezginin Günlüğü‘Ayvalık Aşkım-Zeytin Ağacımın Türküsü’ başlıklı kapsamlı sergisiyle Ayvalık Orhan Peker Sanat Galerisi’ne konuk olan usta ressam Muzaffer Akyol, “Ben zeytin ağaçlarıyla konuşurum, onlarla büyük aşk yaşarım. Bir bilgeye danışır gibi onlardan mesaj alırım. Son zamanlardaki zeytin ağacına karşı olan tavır beni çok rahatsız ediyor” diyor.
#Kitap SanatBir tarafta sadece kendi hesabına kaydetmiş olduğu 60 civarında albüm, diğer taraftaysa roman, şiir ve biyografi gibi edebiyatın farklı türlerinde vermiş olduğu 40 dolayında kitap. Jean Luc Godard, Ken Loach gibi Avrupa sinemasının ustaları için bestelediği film müziklerinin yanı sıra; çeşitli tiyatro oyunları için bestelemiş olduğu müzikler de var. 11 Ekim’de Akbank Caz Festivali kapsamında konser verecek olan piyanist, besteci ve yazar Ketil Bjornstad’dan bahsediyoruz. Norveçli Bjornstad ile, parçası olduğu bu büyük resmin çok küçük bir bölümü üzerine konuştuk.
Çağdaş Türk şiirinin toplumcu isimlerindendir, Hüseyin Haydar. Hattâ ‘devrimci şair’ nitelemesiyle anılır. Şiirleri de buna uygundur zaten. Slogan atmadan ama yüksek sesle söylenen şiirlerin şairidir o. Başta Amerika’nın Irak’ı işgalinden hareket ederek Anadolu’dan Uzak Asya’ya uzanan, Deniz Gezmiş’ten Spartaküs’e, Mevlânâ’dan Timur’a kadar önemli tarihi figürleri andığı ve bütüncül bir kültür coğrafyası olarak ‘kadim Doğu’ya adadığı şiirleri ‘Doğu Tabletleri’ ile 2012 Yunus Nadi Şiir Ödülü’ne layık görüldü. Düzenlenen törende ödülünü alan Hüseyin Haydar’la konuştuk.